diorex
Dedas

Gülnar - Ahmet Bican Ercilasun Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Gülnar kimin eseri? Gülnar kitabının yazarı kimdir? Gülnar konusu ve anafikri nedir? Gülnar kitabı ne anlatıyor? Gülnar PDF indirme linki var mı? Gülnar kitabının yazarı Ahmet Bican Ercilasun kimdir? İşte Gülnar kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 27.11.2022 07:00
Gülnar - Ahmet Bican Ercilasun Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Ahmet Bican Ercilasun

Yayın Evi: Akçağ Basım Yayım Pazarlama

İSBN: 9786053422587

Sayfa Sayısı: 167

Gülnar Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Gülnar, Ahmet B. Ercilasun'un ilk romanı. Eser, Gorbaçov'un yeniden yapılanma ve açıklık politikaları sonucu, 1886'da Taşkent'te yapılan uluslar arası bir konferansla başlıyor.

Konferansa Türkiye'den katılan bilim adamlarına rehberlikle görevlendirilen Gülnar'ın geçirdiği dönüşüm ve Türkiyeli genç bilim adamı Oğuz ile Gülnar arasında gelişen aşk macerası. Bakü'de ve Türkiye'de devam eden heyecanlı bir macera. Adları değiştirilen tanınmış Türkologların da içinde yer aldığı bir hatıra gibi başlayan roman, Gülnar'ın yaşadığı ruhi maceralarla daha sonra bir destan - bilim kurgu olarak gelişiyor. Eserde Özbekistan muhalefet hareketinin başlangıç dönemleri de var. Nihayet roman, Ercilasun'un daha 1998'de hayal ettiği bir Türk Disneyland'inin açılışı ile sona eriyor.

Romanın, yer yer Dede Korkut dilini andıran üslubu, Ercilasun'un dilcilik ve destan bilimciliğinin bir yansıması. Türkoloji'ye, Türk dil ve destanlarına meraklı okuyucuların eseri ilgiyle okuyacaklarına hiç şüphe yok.

Gülnar Alıntıları - Sözleri

  • Zavallı kişioğlu... Yer ve göğün arasında sonsuzluğu arayan âciz akıl.
  • Şimdi hatalarının üstüne basıp yürümek zamanıdır.
  • Oysa onun gördükleri ve işittikleri ve bildikleri ne kadar sınırlıydı.
  • koyu bir pantürkisttir; her yerde Türklük ve Oğuzluk izleri bulmaktadır.
  • "külgen başkalardır, yığlagan menmen."
  • Saf bir yüreğe başını dayamak belki de hepsinden iyiydi...
  • Hiçbir şey sonlu olamazdı.
  • "Bir ayrılık, bir yoksulluk, bir ölüm" diyorlar; yoksulluk ve ayrılığı ölümle eş tutuyorlardı.
  • Turgut'a göre Atsız, yirminci yüzyılın destancısıydı; belki de bir şamandı.
  • Onlar Türkoloji'nin haşarı çocuklarıydı.

Gülnar İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Birkaç anı mı roman mı meselesi.: Esenlikler, bugün Ahmet Bican hocanın ilk romanı olan Gülnar eseri ile karşınızdayım. Bu kitabı iki yıl önce listeme, bir Türkolog hanımefendi sayesinde eklemiştim. O bahsedene kadar varlığından bile haberdar değildim. Eser Taşkent’te gerçekleşecek olan konferansa katılacak olan Türkologların uçak yolculukları ile başlıyor. Bu esnadan itibaren karakterler ile tanışmaya başlıyoruz aslında. Ben pek alana hâkim olmadığımdan ötürü bahsedilen kişilerin hepsini gerçek hayattaki karşılıklarını bulamasam da eğer Türk Dili alanıyla, akademik olarak, ilgiliyseniz hemen hemen tüm kişileri çözersiniz. Örneğin kitaba başlamadan önce Mehmet Eryiğit adlı karakterin aslında Ahmet Bican hoca olduğunu okumuştum :’) Konu olarak gerek ülkemiz gerekse de Özbekistan topraklarının yaşadığı sıkıntılarla, yaşam mücadelelerini, yaşanılan baskıyı, her gün yeniden doğan kaynak gibi yenilenen idealler ile örülü bir biçimde Oğuz ile Gülnar’ın aşkını okuyoruz. Şunu belirtmemek esere büyük bir haksızlık olur ki başlı başına aşk romanı değil. Yazılanları okuyucuyu sıkmayacak müddetçe ara ara, adeta konunun çeşnisi şeklinde kullanılmış. Ahmet Bican’ı bilenler bilir ki konuşmasının o akıcı, sürükleyici olan dili kalemine daha da fazla bulunuyor aslında. Ana karakterlerin içsel hesaplaşmaları, sorgulamaları kitabın en beğendiğim noktalarından birisiydi. Her ele alınan konunun aslında kitabın bir parçasını oluşturması ve o parçaların kesinlikle diğer parçaların hakkını yememesi takdir edilecek yönüdür. Sona doğru kitapta yaşadığım ikilemlerden birisi de hayal mi yoksa gerçek mi soruları olmuştu. Belki benim dalgınlığımdan belki de yorgunluğumdan bilemiyorum ama okurken sadece bir noktada kopukluk hissettim. Onun dışındaysa bazı kısımlarda destan okuyor hissine kapıldım. Kitabı okurken alt metinlerin bir kısmını okuyabildim ancak eminim ki daha okuyamadığım o kadar çok alt metin vardır ki… Kitabın sonunda yazarımızın hayali gerçekleşiyor acaba gerçek hayatta da görmek nasip olur mu. Türkoloji ve Türk Tarihi alanına ilgili insanların okumaktan sıkılmayacağı bir kitap olduğuna garanti verebilirim, keyifli okumalar. Esen kalın. (Zeynep K.)

Gülnar, Ahmet B. Ercilasun'un ilk romanı. Eser, Gorbaçov'un yeniden yapılanma ve açıklık politikaları sonucu, 1886'da Taşkent'te yapılan uluslar arası bir konferansla başlıyor. Konferansa Türkiye'den katılan bilim adamlarına rehberlikle görevlendirilen Gülnar'ın geçirdiği dönüşüm ve Türkiyeli genç bilim adamı Oğuz ile Gülnar arasında gelişen aşk macerası. Bakü'de ve Türkiye'de devam eden heyecanlı bir macera. Adları değiştirilen tanınmış Türkologların da içinde yer aldığı bir hatıra gibi başlayan roman, Gülnar'ın yaşadığı ruhi maceralarla daha sonra bir destan - bilim kurgu olarak gelişiyor. Eserde Özbekistan muhalefet hareketinin başlangıç dönemleri de var. Nihayet roman, Ercilasun'un daha 1998'de hayal ettiği bir Türk Disneyland'inin açılışı ile sona eriyor. Romanın, yer yer Dede Korkut dilini andıran üslubu, Ercilasun'un dilcilik ve destan bilimciliğinin bir yansıması. Türkoloji'ye, Türk dil ve destanlarına meraklı okuyucuların eseri ilgiyle okuyacaklarına hiç şüphe yok. (celal çelik)

Roman Taşkent'te yapılan Türkiye'den ve diğer Türkiye Cumhuriyetlerinden Türkologlarin katıldığı bir konferansla başlıyor.. Gorbacov dönemi özellikle Özbekistan'ın durumumu, ilerleyen bölümlerde Turkiyede 80 darbesi ve sonrasına değinmiş. İçerisinde Gülnar Oğuz aşkını , Gülnar'ın Gorbacov dönemi KGB ajaniyken geçirdiği ruhsal düşünsel değişiminden bahsediyor. Bazı bölümlerde biraz kopukluk hissetsem de genel itibariyle Turan Türkistan konularını işlemiş. Roman yazarın gerçekleşen bir hayali ile ,ki bu Türkçülerin de bir hayali , ile sona eriyor... Yer yer fantastik , mistik bölümler , Ergenekonun tasviri gibi bölümler dikkat çekici.... (Alp)

Gülnar PDF indirme linki var mı?

Ahmet Bican Ercilasun - Gülnar kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Gülnar PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Ahmet Bican Ercilasun Kimdir?

İlk ve orta öğrenimini İzmir'de tamamlar. Onun için uzun sürecek bir serüvenin kapıları 1963'te İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne girmesiyle başlar. 1967'de Atatürk üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi'ne asistan olarak girer ve "Kars İli Ağızları - Ses Bilgisi" doktora teziyle 1971 yılında doktorasını verir.

1976 Haziran'ı ile 1977 Ağustos'u arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin Seattle şehrinde University of Washington'da misafir araştırıcı olarak bulunur.

1979 yılında "Kutadgu Bilig'de Fiil" adlı teziyle doçent olur.

1983'te ek görevli Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün başkanlığına getirilir.

1986'da Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi'ne profesör olarak tayin edilir ve bu fakültenin Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü kurar. 1992'de Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü kurulunca bu bölümün başkanlığına getirilir. Hacettepe Üniversitesi'nde Yeni Türk Edebiyatı profesörü olarak görev yapan Bilge Ercilasun'la evlidir. Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun'un Türk dili, edebiyatı, Çağdaş Türk Lehçe ve şiveleri konusunda pek çok eseri ve kalesi bulunmaktadır.

Ahmet Bican Ercilasun Kitapları - Eserleri

  • Başlangıçtan Yirminci Yüzyıla Türk Dili Tarihi
  • Atsız: Türkçülüğün Mistik Önderi
  • Türk’ün Kayıp Kitabı Ulu Han Ata
  • Gülnar
  • 2BA Beden Beyin Akımı
  • Dilde Birlik
  • Türk Kağanlığı ve Türk Bengü Taşları
  • Türk Dünyası Üzerine İncelemeler
  • Türkçülük Yazıları
  • Türk Lehçeleri Grameri
  • Örneklerle Bugünkü Türk Alfabeleri
  • Dîvânu Lugâti’t-Türk’teki Şiirler ve Atasözleri
  • Makaleler
  • Kutadgu Bilig Grameri
  • Türklük Bilimi Yazıları
  • Kars İli Ağızları; Ses Bilgisi
  • Moğolistan Ve Çin Günlüğü
  • Nehir Destan Oğuzname

Ahmet Bican Ercilasun Alıntıları - Sözleri

  • Türkiye'de ve Türkiye dışında yaşayan bütün Türklerin kullandıkları ve anladıkları "sebep, imkân, akıl, hâtıra" gibi kelimeleri dilimizden atmak isteyenler kendilerine "Öztürkçeci" diyorlar. (Dilde Birlik)
  • “...mutlaka bir şeye samimiyetle inananlar ruhlarını yüceltebilirler.” (2BA Beden Beyin Akımı)
  • “Gören bir Türkistani olursa yazı falan da olmaz. Biz kağıda değil sadra yazmaya alışmışız.” (Türk’ün Kayıp Kitabı Ulu Han Ata)
  • Atsız'ın bıçak gibi keskin üslûbu onu büyülemişti. Her cümlenin manası açık ve kesindi. Atsız hiçbir fikri, sözü dolaştırarak söylemiyordu. Türkçe böyle olmalı, insan da böyle olmalıydı. İnsan ruhuyla dili arasında hiç şüphesiz ilişki vardı. Yiğit olan lâfı dolandırmadan söylemeliydi. (2BA Beden Beyin Akımı)
  • Atımı ve karımı verdim çünkü benimdir Toprak verilmez çünkü devletindir (Dîvânu Lugâti’t-Türk’teki Şiirler ve Atasözleri)
  • Sevgili Kasınçıgımın öyü kadgurar men; Kadgurdukça Kaşı körtlem, Kavışıgsayur men. ... Yavuklumu düşünüp dertlenirim; Dertlendikçe Kaşı güzelim, Kavuşmak isterim. Aprın Çor Tigin (Başlangıçtan Yirminci Yüzyıla Türk Dili Tarihi)
  • "Bekleme hiç tahammülüm kalmadı. " (Atsız: Türkçülüğün Mistik Önderi)
  • Tarihi bilinen ve bugüne ulaşan en eski Türk yazıtı Çoyr yazıtıdır. Bir Köktürk erinin İlteriş’e katıldığını anlatan yazıt 687-692 yılları arasında dikilmiştir; 6 satırdan oluşmaktadır. (Başlangıçtan Yirminci Yüzyıla Türk Dili Tarihi)
  • Biyoloji bakımından canlıların, yani hayvanlarla bitkilerin gayesi, kendi soyunun bütün dünyayı bürümesidir. Milletler arasında da aynı yasa hüküm sürer. Millet, âdeta bir şuuraltı itişiyle, dünyaya yayılıp hâkim olmak ister.” (Atsız: Türkçülüğün Mistik Önderi)
  • “Dil ile düğümleneni diş ile çöz(e)mezler.” (Dîvânu Lugâti’t-Türk’teki Şiirler ve Atasözleri)
  • Bir dilde asırlarca kullanılan her kelime o dilin malıdır. (Dilde Birlik)
  • Ah unutmak zaafımız! Neleri ve nereleri unutmadık ki? Bu, Türklerin genetik bir zaafıdır ve çok şeye mal olmuştur. (Türkçülük Yazıları)
  • Tarih şuuru olmayan milletlerin geleceği de olamaz. (Türklük Bilimi Yazıları)
  • Kolları sıvadık. Kimimiz süpürme, kimimiz toz alma, kimimiz parlatma, cilalama işlerini üzerimize aldık. Yılların tozu pası birikmişti. Sildikçe çıkıyor, bir türlü temizlenmek bilmiyordu... Sandukanın örtüsü yırtılmış , kirlenmiş, solmuştu. Sanduka çevresindeki parmaklıklar eskimiş, dökülmüş , paslanmıştı . Örtünün ölçüleri alındı, civardan bir usta getirildi, parmaklığın tamiri için anlaşmaya varıldı... O yaz akşamin alaca karanlığı perde perde inerken türbeden çıktık. Fatih'e kadar yürüdük. Orada ayrıldık.” Evet , Atsız Süleymaniye Kütüphanesi'ne sürgündü. Fakat atalarını unutmuyordu. Fatih gibi bir büyük insanın türbesi bakımsız kalamazdı. Osmanlı Tarihi Kronolojisi adlı dev eserin yazarı ve İstanbul Fetih Cemiyeti'nin Başkanı İsmail Hâmi ile anlaşmış ve sekiz kişilik küçük bir grupla küçük bir eylem yapmıştı. Üstelik bir yıl sonra İstanbul fethinin 500. yıldönümü idi ve bu yıldönümü, önemine yaraşır biçimde kutlanmalıydı. (Atsız: Türkçülüğün Mistik Önderi)
  • Ne o ne bu, dedi kendi kendine. Avrupa'yı Avrupa yapan merak. Görmek ve bilmek arzusu. (Türk’ün Kayıp Kitabı Ulu Han Ata)
  • koyu bir pantürkisttir; her yerde Türklük ve Oğuzluk izleri bulmaktadır. (Gülnar)
  • Turgut'a göre Atsız, yirminci yüzyılın destancısıydı; belki de bir şamandı. (Gülnar)
  • Türkiye’de Köktürk anıtlarını ilk tanıtan bilim adamı Necip Âsım’dır. (Başlangıçtan Yirminci Yüzyıla Türk Dili Tarihi)
  • Hiçbir şey sonlu olamazdı. (Gülnar)
  • ''Vaktiyle bir Atsız varmış derlerse ne hoş; Anılmakla hangi bir ruh olmaz ki sarhoş!'' (Atsız: Türkçülüğün Mistik Önderi)

Yorum Yaz