Günübirlikler - Cemal Süreya Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Günübirlikler kimin eseri? Günübirlikler kitabının yazarı kimdir? Günübirlikler konusu ve anafikri nedir? Günübirlikler kitabı ne anlatıyor? Günübirlikler kitabının yazarı Cemal Süreya kimdir? İşte Günübirlikler kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Cemal Süreya
Yayın Evi: Yapı Kredi Yayınları
İSBN: 9789750809682
Sayfa Sayısı: 488
Günübirlikler Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Cemal Süreya 1976'da, o yıl çıkacak olan ilk düzyazı kitabı Şapkam Dolu Çiçekle'nin müjdesini verdiği bir röportajında, "genellikle yazarın, edebiyatçının sorunlarına eğilen bazı denemeler"ini de aynı yıl "Homeros'un Telif Hakkı" adıyla kitaplaştırmayı düşündüğünü söylüyordu. O kitap çıkmadı ama bu yazıların bazıları 1982'de yayımlanan Günübirlik'te yer aldı.
2000'de Şapkam Dolu Çiçekle'nin genişletilmiş basımını yayımlamıştık. Şimdi de, Günübirlik'in genişletilmiş basımı olan "Günübirlik"ler'i sunuyoruz.
Kitabın ilk bölümünde Günübirlik'teki bütün yazılar, ikinci bölümünde ise yine 1975-76 yıllarında Politika gazetesindeki "Günübirlik" köşesinde çıkmış olup da ne Günübirlik'e ne de Cemal Süreya'nın başka bir kitabına alınmamış olan yazılar yer alıyor.
Çağdaş/çağcıl şiirimizin C vitamininden: kâğıda, kitaba, kalem adamlarına, onların telif hakkına, elbette Türkçeye, elbette ilk göz ağrısı şiire, ve -elbette ki- şiirden sonra en çok ilgilendiği alan olan "edebiyatın yeraltı haritası" dergiciliğe hiç de günübirlik olmayan bakışlar...
Günübirlikler Alıntıları - Sözleri
- Zor olan ne biliyormusun? çığlık çığlığasın ama sesini duyan yok..
- Zor olan ne biliyor musun? Çığlık çığlığasın ama duyan yok..
- “Zor olan ne biliyor musun? Çığlık çığlığasın ama sesini duyan yok…”
- Zor olan ne biliyormusun? çığlık çığlığasın ama sesini duyan yok..
- "Zaman lazım sadece, unutacaksın! Nasıl unuttuysan çocukluğunu, kırılan oyuncaklarını. Kırılan kalbini de öyle unutacaksın.
- Hiç kimseyi, rüyanda görecek kadar sevme. Çünkü o zaman uyusanda geçmez.
- Bu imkansız :) Hiç kimseyi, rüyanda görecek kadar sevme.Çünkü o zaman uyusan da geçmez.
- "Zor olan ne biliyor musun? Çığlık çığlığasın ama sesini duyan yok..."
- Zor olan ne biliyormusun? çığlık çığlığasın ama sesini duyan yok..
- Hiç kimseyi, rüyanda görecek kadar sevme. Çünkü o zaman uyusan da geçmez..
- zor olan ne biliyormusun? çığlık çığlığasın ama sesini duyan yok..
- "Baktım gülüşünden güzel şiir olur... Sevdim gitti."
- Hiç kimseyi, rüyanda görecek kadar sevme.Çünkü o zaman uyusan da geçmez.
- “ Kısaca, hepimiz kötüyüz. Sevmiyoruz birbirimizi. İkiyüzlüyüz.”
Günübirlikler İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Hətta bu əsəri bir başqası yazmış olsaydı da, oxunmağa dəyər bir əsərdir. Çünki kitab və oxucu ən önəmli olan məsələlərə münasibət bildirilir: tərcümə məsələləri, şeirin ədəbiyyatdakı yeri, daha çox mükafata layiq görənün janrlar, mükafatlandırmanın marketinqə təsiri, öz yolunda məqsədinə davam edən jurnallar, fərqlənən nəşriyyatlar, qərb və şərq ədəbiyyatı, qərbin unudulmuşları, nobel alan yaxşılar və nobel almayan və yaxşılar. Bir oxucu kimi bu məsələlərə elə bu sahənin özündə olan biri tərəfindən deyilmiş fikirləri oxumaq lazımlı idi. (Gülnar B.)
Cemal Süreya'nın sadece güzel şiirler yazmış bir şair olmadığının göstergelerinden birisidir Günübirlikler. Cemal Süreya bir kültür insanıdır, sohbet insanıdır hatta bir meyhaneye gitmeye başlayınca o meyhanenin popülerleştiği anlatılır. Edip Cansever'in Kapalıçarşı'daki dükkanındaki masasının üzerinde ressamların resim katalogları üstüste durduğundan ve arkadaşları geldiğinde bunlara bakılarak uzun uzadıya resimlerden bahis edildiğini okumuştum bir yerde. Bir de şu var tabi Oscar Wilde'a atfedilen "sanat özünde tektir birinden anlayan hepsinden anlar" sözü gereği. Günübirlikler'de daha çok o dönemin yazın hayatına ait şeylerin eleştirisi gibi görülüp, "demode" olduğu kanısına varılmamalıdır. Zira televizyonun nasıl şiiri ve sanatı etkileyebileceği sorunsalı o zaman için vardıysa şimdi de youtube'un sanatı ve fikir hayatını nasıl etkileyeceği sözkonusudur, bu açıdan bu yazı hala günceldir denebilir. Yazılarındaki konuların bazıları şöyle: Cenk hikayeleri, Pir Sultan Abdal, Roman, Bedri Rahmi, Orhan Kemal, Hilmi Yavuz,Sansür, cinsellik, anayasalar vb. Keyifli okumalar (F.A)
Cemal Süreya'yı hepimiz Sevda Sözleri'nden biliriz. Bu kitap ise onun Politika gazetesindeki Günübirlik isimli köşe yazılarından oluşuyor. Hepsi toplamda iki, iki buçuk sayfayı geçmeyen yazılar, ağırlıklı olarak edebiyat, kültür sanat konularında yazmış. Köşe yazıları olduğu için çok doyurucu edebi yazılar değiller ancak vurucu olan Cemal Süreya'nın tespitleri. Başkasının elinde olsa aça aça uzata uzata belki tezlere, belki uzun uzun makalelere, denemelere dönüştürülecek, etinden sütünden faydalanılacak tespitleri birer cümlede verip, okuruna "gerçekten de öyle ya" dedirtip geçiriyor, sakız gibi uzatmaya, allayıp pullamaya ihtiyaç duymuyor çünkü o güzel aklı bunun gibi fikirlerle, cuk oturan tespitlerle, yaşantılarda ve dillerde yer edinmiş ancak adı konulmamış şeylerin en güzel adlarıyla dolup taşıyor. Bir başka hayranlık uyandıran şey ise Cemal Süreya'nın entelektüelliği ve tüm dünyadan beslenen birikimi. Şairliğinin hakkını sonuna kadar vermiş, tüm dünya edebiyatını, şiirlerinin geldiği yerleri takip etmiş, yazıları atıflarla, karşılaştırmalarla dolu bu anlamda çok tatmin edici olduğunu söyleyebilirim. Üstelik bunca okumayı, bunca araştırmayı ve takibi yetmişli yıllarda ne seyahat olanaklarının ne de İnternet erişiminin böyle olmadığı bir dönemde yapıyor. Belki de imkanlarımızın bugün bu kadar çok olması bizde tam tersi bir etki yapıyor, kafa karışıklığı ve bunca seçenek bizi ürküttüğünden elimizi kolumuzu her şeyden çekiyor ve artık aydın ne demek entelektüel ne demek bunları unutuyoruzdur. Yazıları pek çok yazar ve şair atıfıyla dolu, yeni isimlerle tanışmak, Cemal Süreya gibi bir entelektüelin, bir şairin değerlendirmeleriyle okuma listeme yeni isimler eklemek çok keyifliydi. Bana yeni kitaplar, yeni ufuklar göründü. Özlediğim Türk edebiyatıyla güzel bir kaynaşma, hasret giderme yaşadık. Bakalım neler olacak... (Sakız Hanım)
Kitabın Yazarı Cemal Süreya Kimdir?
Asıl adı Cemalettin Seber'dir.
Cemal Süreya 1931'de o yıllarda Erzincan'a bağlı olan Pülümür ilçesinde doğdu. Çocukluğunun ilk yıllarını Erzincan şehrinde geçirdi. 1938'de Dersim İsyanı sonrasında ailesi Bilecik'e sürgün edildi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat Bölümü'nü bitirmiştir. Maliye Bakanlığı'nda müfettiş yardımcılığı ve müfettişlik, darphane müdürlüğü, Kültür Bakanlığı'nda kültür yayınları danışma kurulu üyeliği, Orta Doğu İktisat Bankası yönetim kurulu üyeliği ve 25 yılı aşkın Türk Dil Kurumu üyeliği görevlerinde bulunmuştur. Yayınevlerinde danışmanlık, ansiklopedilerde redaktörlük, çevirmenlik yapmıştır.
Ağustos 1960'tan itibaren yalnızca dört sayı çıkarabildiği Papirüs dergisini Haziran 1966- Mayıs 1970 arası 47, 1980-1981 arası iki sayı daha çıkardı. Pazar Postası, Yeditepe, Oluşum, Türkiye Yazıları, Politika, Yeni Ulus, Aydınlık, Saçak, Yazko Somut, 2000'e Doğru gibi yayın organlarında şiir ve yazılarını yayımladı.
İkinci yeni hareketinin önde gelen şair ve kuramcılarından sayılan Cemal Süreya'nın ilk şiiri Şarkısı Beyaz, Mülkiye dergisinin 8 Ocak 1953 tarihli sayısında yayımlanmıştır. Geleneğe karşı olmasına rağmen geleneği şiirinde en güzel kullanan şairlerden birisiydi. Kendine özgü söyleyiş biçimi ve şaşırtıcı buluşlarıyla, zengin birikimi ile, duyarlı, çarpıcı, yoğun, diri imgeleriyle ikinci yeni şiirinin en başarılı örneklerini vermiştir. Ölümünden sonra adına bir şiir ödülü kondu. 1997'de de Cemal Süreya arşivi yayımlandı.
Cemal Süreya Kitapları - Eserleri
- Sevda Sözleri
- On Üç Günün Mektupları
- Aritmetik İyi Kuşlar Pekiyi
- Bir Kırlangıcın Daha Var
- Üvercinka
- 99 Yüz
- Günübirlikler
- Güvercin Curnatası
- Günler
- Üstü Kalsın
- Şapkam Dolu Çiçekle
- Türkçe Bilenin İşi Rast Gider
- Papirüs'ten Başyazılar
- Soluğundan Öptüm Seni
- Güz Bitiği
- Folklor Şiire Düşman
- Beni Öp Sonra Doğur Beni
- Göçebe
- Yürek ki Paramparça
- Sen Varsın Gecede
- Yabancı Yayınlar
- Uzat Saçlarını Frigya
- Sıcak Nal
- Aydınlık Yazıları "Paçal"
- Seviş Yolcu
- Mülkiyeli Şairler
Cemal Süreya Alıntıları - Sözleri
- Küçük bir kitaptır yaşamak, elinde tutmaya yarar.. (Üstü Kalsın)
- Biz kırıldık daha da kırılırız Ama katil de bilmiyor öldürdüğünü Hırsız da bilmiyor çaldığını Biz yeni bir hayatın acemileriyiz Bütün bildiklerimiz yeniden biçimleniyor Şiirimiz, aşkımız yeniden, Son kötü günleri yaşıyoruz belki İlk güzel günleri de yaşarız belki Kekre bir şey var bu havada Geçmişle gelecek arasında Acıyla sevinç arasında Öfkeyle bağış arasında (Beni Öp Sonra Doğur Beni)
- Yarın bizi beraber görenler kimdi o yanındaki diye sorarlarsa beni detaylı anlatma. Kısaca; ömrümün geri kalanı dersin. (Güvercin Curnatası)
- İki çay söylemiştik orda, biri açık, Keşke yalnız bunun için sevseydim seni. (Seviş Yolcu)
- "Zaman lazım sadece, unutacaksın! Nasıl unuttuysan çocukluğunu, kırılan oyuncaklarını. Kırılan kalbini de öyle unutacaksın. (Günübirlikler)
- Gittikçe uyanan bu ülkeler belki de Batı’ya karşı ilk rövanşlarını edebiyatla alacaklardır. (Papirüs'ten Başyazılar)
- Biz kırıldık daha da kırılırız Ama katil de bilmiyor öldürdüğünü (Beni Öp Sonra Doğur Beni)
- "Biz kırıldık daha da kırılırız Ama katil de bilmiyor öldürdüğünü" (Beni Öp Sonra Doğur Beni)
- "Faşizm bir ideoloji değil bir kötülüktür." (Türkçe Bilenin İşi Rast Gider)
- Olmuyor seninle dedi. Yutkunamadım. (Günler)
- Senin bir havan var beni asıl saran o Onunla daha bir değere biniyor soluk almak.. (Üvercinka)
- Sevgiler uzaklaşsa da, sevgi olarak kalır. (Şapkam Dolu Çiçekle)
- "Sevgilim olsun istemiyorum Sevdiğim olsun istiyorum. Her gün görmek değil , Benim olduğunu bilmek istiyorum . Elini tutmak değil Kıyamadan sadece gözlerine bakmak istiyorum. İki gün değil , ebediyen sürsün istiyorum . Uğruna ölmek değil , O' nun için yaşamak istiyorum.." (Sevda Sözleri)
- Duygular albayım,bazı ifadelere sığmıyor... (Bir Kırlangıcın Daha Var)
- Yetmez mi buncadır avareyiz Taze sabahtan hüzünlü akşama (Sen Varsın Gecede)
- Nasıl bir his biliyor musun ? Oda çok geniş ama sığamıyorsun, bak kapı orda ama çıkamıyorsun, pencere açık ama nefes alamıyorsun.. (Yürek ki Paramparça)
- kötülüklerin büsbütün egemen olduğu namussuz bir çağ bu biliyorsun (Üvercinka)
- Bir sevişmek gelmiş bir daha gitmemişti (Seviş Yolcu)
- Dünyada ki en güçlü insanlar kimlerdir diye sorsalar; Kendi başının çaresine bakmayı öğrenmiş kadınlardır derim….” (Bir Kırlangıcın Daha Var)
- Dokunulmasa da, Görülmese de; Kalpte yer verilir bazısına… Nedensiz! (Üstü Kalsın)