Hababam Sınıfı İcraatın İçinde - Rıfat Ilgaz Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Hababam Sınıfı İcraatın İçinde kimin eseri? Hababam Sınıfı İcraatın İçinde kitabının yazarı kimdir? Hababam Sınıfı İcraatın İçinde konusu ve anafikri nedir? Hababam Sınıfı İcraatın İçinde kitabı ne anlatıyor? Hababam Sınıfı İcraatın İçinde kitabının yazarı Rıfat Ilgaz kimdir? İşte Hababam Sınıfı İcraatın İçinde kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Rıfat Ilgaz
Yayın Evi: Çınar Yayınları
İSBN: 9789753482646
Sayfa Sayısı: 172
Hababam Sınıfı İcraatın İçinde Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Edebiyatımızın “Koca Çınar”ı Rıfat Ilgaz’ın Hababam Sınıfı, topluma tutulmuş müthiş bir aynadır.
Rıfat Ilgaz, yeni toplumsal koşulların baskısı altında Hababam Sınıfı’nın haytalarıyla dostluğunu sürdürüyor.
llgaz’ın 1957’de zile basarak derse çağırdığı Hababam Sınıfı’nın yaramaz çocuklarının maceraları aradan geçen bunca yıla rağmen milyonları etkilemeye devam ediyor. İlk kez 1987 yılında yayımlanan Hababam Sınıfı İcraatın İçinde, Türkiye’nin olduğu kadar dünyanın da nereye gideceğini daha o günden işaret eden bir kitap.
Hababam Sınıfı’nın haylazları baskıcı eğitim sistemine isyan etmeye ve onu yaratanlarla ince ince dalga geçmeye bu kitapta da devam ediyor.
Rıfat Ilgaz’ın usta kalemiyle herkesin kalbinde özel bir yer edinen Hababam Sınıfı’nın yepyeni maceralarını merak ediyorsanız buyurun sınıfa...
Biraz acele edin zil çalıyor!
Hababam Sınıfı İcraatın İçinde Alıntıları - Sözleri
- ''Laiklikten ne anlıyoruz önce bunu açıklayalım. Laiklik, Atatürk'ün tüm ilkelerini sağlamlaştıran en önemli ilkedir. Laiklik, devlet düzeninin ve hukuk kurallarının dine, inanışa değil de akıl ve bilime dayandırılmasıdır arkadaşlar. Bugün bile bu durumdan yararlanmaya kalkışan açıkgözler var...İnsanları korkutarak yönetmeye kalkanlar gittikçe çoğalıyor .''
- - Geçmişimizde Kemal Paşa var! Bunu aklınızdan çıkarmayacaksınız !
- Tüm çözülen sorunlar, çözülünce sorun olmaktan çıkardı. Kimse durmazdı o zaman üzerinde. Koskoca okulun yıkılması gibi!
- Bak Güdükcüğüm, onların, her beğendiği sanatçının konserine ayıracak zamanı yoktur. Onlar Kuran kursları, İmam-Hatip liselerini de beğenirler, ama kendi çocuklarını dışarda okuturlar.
- "Bu sınıfta demokrasi vardır arkadaşlar!" diye bağırdı kimi tuttuğu belli olmayanlardan biri: "Hela aralığına kadar eleştiriler uzayıp gidiyorsa kim demokrasi yoktur diyebilir. Bu sınıfa demokrasi girmiştir, üstelik de yerleşmiştir''
- - Bu üçüncüsünü ne yazanlar çıkacak ne de sizlere okutacak bir tarih öğretmeni bulunacak! + Yani 3.Dünya Savaşı olmayacak, değil mi hocam ? - Dünya kalmayacak ki dünya savaşı olsun. İki büyük savaşla akıllanmayan insanlara üçüncüsünün ne yararı olur ki !
- Onlar Kur'an Kursları, İmam Hatip liselerini de beğenirler ama kendi çocuklarını dışarlarda okuturlar.
- "Demek o da bizim gibi bir bilet uydurursa Semra Hanım'la birlikte gidecek, öyle mi? Ya da arabesk konserlerden zaman bulursa... Bak Güdük'cüğüm, onların her beğendiği sanatçının konserine ayıracak zamanları yoktur. Onlar Kur'an Kursları, İmam Hatip liselerini de beğenirler ama kendi çocuklarını dışarıda okuturlar."
- Bak Güdükcüğüm, onların, her beğendiği sanatçının konserine ayıracak zamanı yoktur. Onlar Kuran kursları, İmam-Hatip liselerini de beğenirler, ama kendi çocuklarını dışarda okuturlar.
- "Başka nasıl çıkabiliriz çağdaş uygarlık düzeyine. Sahnelerimizi mescide okullarımızı camiye çevirerek!.."
- "Laiklikten ne anlıyoruz, önce bunu açıklayalım. Laiklik, Atatürk'ün tüm ilkelerini sağlamlaştıran en önemli bir ilkedir. Laiklik devlet düzeninin ve hukuk kurallarının dine, inanışa değil de akla ve bilime dayandırılmasıdır."
- "Bilim yolu, akıl yolu öyle kolayına açılıvermemiş, uzun bir zamanın geçmesi gerekmiştir. Bu gerçeği algılayan din adamları gelişen insan zekasının önüne engeller koyarak kendi varlıklarını sürdürmeye çalışmışlardır."
- Kim istiyor anarşiyi, hangimiz! Demokrasiden yana olanlar mı yoksa karşısında olan tutucular, gericiler tarikatçı tekkeciler mi?
- Yüreği ağzındaydı Şaban'ın. "Vurdular bana!" dedi, "Dövdüler! Elham'ı bilmiyorum diye... Gavursun sen dediler!"
Hababam Sınıfı İcraatın İçinde İncelemesi - Şahsi Yorumlar
İzlediğiniz tüm Hababam Sınıfı filmlerini unutun.Bu kitap içerdiği siyasal söylemler ile bildiğimiz Hababam Sınıfı’ndan ayrılıyor.1987 yılında yazılmış kitapta,siyasi ve dini kutuplaşmaları,darbenin etkilerini,yasakların eleştirmesini,eğitim,kültür alanındaki güya faydalı ama aslında içi boş değişiklikleri Hababam Sınıfı bazında anlatıyor.Ben ilk defa Rıfat Ilgaz okudum.Mizahi yönü güçlü olan yazar, bu kitapta klasik güldürken düşündürme sanatını kullanmış ama çok fazla da güldürü öğesi yok kitapta.Daha eleştirel yazılmış.Üstelik bit,tifüs,tifo,grip salgını ile ilgili anlatılanlar günümüzü anlatır nitelikte.Bu açıdan çok şaşırtıcı buldum.Yazarın siyasi ve dini açıdan fikirlerini de epey yansıtan bir kitap.Türban olaylarının başladığını dönemleri anlatırken,bu kızların anaları da mı böyle yetişmiş diye soruyor.Çok anlamlı ve yerinde bir soru bana göre.Görmesini bilene,bizi nasıl ayrıştırdıklarını çok güzel anlatmış. (Zeynep Buse Eydemir)
Hababam sınıfının ilk kitaplarının yerini tutmuyor ama yine de güzel. 80 sonu ve 90 lı yıllara ışık tutmuş, o zamanların politik yapılanmasını da haytalara işlemiş, güzel vakit geçirten, biraz klasik olacak ama güldüren ve düşündüren bir kitaptır. İçinde düzenin bir çok düzensizliğini görüp yaşayacaksınız. (Barış Yalın)
Rıfat Ilgaz’ın efsane serisinin bu kitabı, bizleri siyasi görüşlerin çatışmasıyla karşılıyor. Bir taraf Erbakancılar, bir taraf ise sosyalistler… Kitapta inceden ağır eleştiriler var. Ayrıca Ilgaz’ın şahsi görüşlerini de açıkça hissediyoruz. (Davut Eroğlu)
Kitabın Yazarı Rıfat Ilgaz Kimdir?
1911 yılında Kastamonu’nun Cide ilçesinde doğdu.7 Temmuz 1993 tarihinde öldü.Rıfat Ilgaz 1940’ların toplumcu-gerçekçi şairlerindendir. 1911 yılında Cide’de doğdu. Şiir yazmaya ortaokul öğrencilik yıllarında başladı. İlk şiiri 27 Temmuz 1927 ‘de, günlük Nazikter gazetesinde yayınlandı. Ayrıca; Açıkgöz(Kastamonu), Güzel İnebolu ve Güzel Tosya gazetelerinde şiirleri ve yazıları yayınlanmaya başladı. Lise yıllarında babasının ölümü sebebiyle buradan ayrıldı. Yatılı olarak Kastamonu Muallim Mektebi’nde öğrenim gördü. 1930 yılında mezun oldu.
Altı yıl süreyle Gerede, Akçakoca, Hendek ile Düzce arasında Gümüşova’da ilkokul öğretmenliği yaptı. Ankara Gazi Eğitim Enstitüsünü 1938 ‘de bitirdi ve Adapazarı Ortaokulu Türkçe Öğretmenliğine atandı. 1939’da İstanbul Karagümrük Ortaokulu’nda Türkçe Öğretmenliğine başlayan Ilgaz’ın, yazı ve şiirleri dergilerde yayınlanmaya başladı. 1940 ‘da Çığır, Oluş, Ulus, Güneş, Yücel, Varlık, Hamle ve Yeni İnsanlık dergilerinde şiirleri çıktı ve aynı yıl Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’ne girdi. Ömer Faruk Toprak ile 9 Eylül 1942’de Yürüyüş Dergisi’ni çıkardılar. Bu dergide Orhan Kemal, Sait Faik, Cahit Irgat, A.Kadir, Nazım Hikmet (İbrahim Sabri) ile birlikte çalıştılar. 1943’te ilk kitabı "Yarenlik"i yayınladı. Şiirleri olağanüstü bir ilgi gördü. Ocak 1944’de "Sınıf" adlı şiir kitabı çıktı. Sıkıyönetim kararı ile toplatıldı. 1945’te Gün Dergisi çıktı. Bu dergide yazıları yayınlandı. Aziz Nesin’in Cumartesi Dergisine ortak oldu. Seçici kurulda çalıştı. 1946’da Esat Adil, Sabahattin Ali ve Aziz Nesin ile birlikte Gerçek Gazetesini çıkardılar. 1946 Ekim ayında Yığın Dergisi’ni Esat Adil ve Adil Yağcı ile birlikte çıkardılar. Öğretmenliğe yeniden döndükten sonra Boğazlayan-Yozgat’a tayini çıktı. Hastalığı nedeniyle Validebağ Sanatoryumunda yattı. Şubat 1947’de Sabahattin Ali, Aziz Nesin ve Mim Uykusuz’un çıkardığı Marko Paşa kadrosuna girdi. Sık sık kapatılan bu derginin daha sonraları sorumlu müdürlüğünü üstlendi. Malum Paşa, Merhum Paşa, Hür Marko Paşa gibi dergilerin adı sık sık değişiyordu. 1950’li yıllarda Ilgaz, gazetecilik yapmaya başladı. Sakıncalı olduğundan gazeteler ve dergiler imzalarına pek yer vermediler.
1952-1960’da Tan Gazetesi’nde dizgici-musahhih ve röportaj yazarı olarak çalıştı. Turhan ve İlhan Selçuk’un çıkardığı Dolmuş Dergisi’ne "Stepne" takma adıyla yazılar yazdı. Hababam Sınıfı, Pijamalar(Bizim Koğuş), Don Kişot İstanbul’da bu dergide dizi olarak yayınlandı. Hababam Sınıfı’nı da isminin sakıncalı olması nedeniyle "Stepne" (Yedek Lastik) takma adıyla yazdı. Ocak 1953’te Devam adlı şiir kitabını çıkardı ve bu kitap da toplatıldı. Rıfat Ilgaz Demokrat İzmir, Akbaba, Vatan, Yeni Gün, Yeni Ulus gibi yayın organlarında ve kimi edebiyat dergilerinde yazı yazdı. Sınıf Yayınları’nı kurdu ve kendi kitaplarını yayınlayabildi. 1970’te Basın Şeref Kartı’nı aldı. 1974’te emekli oldu. Doğum yeri olan Cide’ye yerleşti. 12 Eylül 1980 döneminde gözaltına alındı. 70 yaşında gerekçesiz sorguya çekildi ve gözaltında kaldı. Tutukluluğu sona erince İstanbul’da oğlu Aydın Ilgaz ile birlikte ölümüne kadar yaşadı. Bu olaylar "Kırk Yıl Önce Kırk Yıl Sonra" adlı kitabında anlatılır. Onu hepimiz Hababam Sınıfı’nın yazarı olarak bildik. Altmış kitabı olmasına rağmen onun şairliğini, romancılığını ve öykü yazarlığını unutmamamız gerekir. Rıfat Ilgaz 7 Temmuz 1993 günü öldü.
Rıfat Ilgaz Kitapları - Eserleri
- Karartma Geceleri
- Halime Kaptan
- Hababam Sınıfı
- Sarı Yazma
- Hababam Sınıfı Uyanıyor
- Apartıman Çocukları
- Şeker Kutusu
- Nerde O Eski Usturalar
- Meşrutiyet Kıraathanesi
- Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı
- Pijamalılar
- Hababam Sınıfı İcraatın İçinde
- Garibin Horozu
- Hababam Sınıfı Baskında
- Karadeniz'in Kıyıcığında
- Don Kişot İstanbul'da
- Yıldız Karayel
- Bacaksız Okulda
- Sınıf
- Bacaksız Paralı Atlet
- Bacaksız Kamyon Sürücüsü
- Bütün Şiirleri 1927-1991
- Dördüncü Bölük
- Yokuş Yukarı
- Kırk Yıl Önce Kırk Yıl Sonra
- Bacaksız Tatil Köyünde
- Sosyal Kadınlar Partisi
- Bacaksız Sigara Kaçakçısı
- Kumdan Betona
- Yaşadıkça
- Hoca Nasrettin ve Çömezleri
- Çalış Osman Çiftlik Senin
- Radarın Anahtarı
- Öksüz Civciv
- Yarenlik
- Rüşvetin Alamancası
- Nerede Kalmıştık
- Cankurtaran Yılmaz
- Devam - Şiirler 1953
- Cart Curt
- Rıfat Ilgaz - Seçme Şiirler
- Satılmışlar
- Ocak Katırı Alagöz
- Soluk Soluğa/ Karakılçık/ Uzak Değil
- Kulağımız Kirişte
- Güvercinim Uyur mu
- Üsküdar’da Sabah Oldu
- Küçükçekmece Okyanusu
- Haydi Yolunuz Açık Olsun
- Uzak Değil
- Durmak Yok
- Bunadı Bu Adam
- Fedailer Mangası
- Krallar ve Kurallar
- Şevket Ustanın Kedisi
- Çocuk Bahçesi
- Altın Ekicisi
- Bütün Şiirleri 1937-1983
- Çok Küçüğüm Daha Ben
- Kesmeli Bunları
Rıfat Ilgaz Alıntıları - Sözleri
- Bizim memlekette zeytin o kadar boldur ki... Ama arayınca tanesini bulamazsınız! Yağını dostlarımıza satarlar, çekirdeğini de bize yuttururlar. (Sosyal Kadınlar Partisi)
- Topladığımız gönül çiçekleri Kucağımızda sararıp solar Utanır da veremeyiz Sunamayız dilimiz dolaşır Oysa neler düşlemişizdir geceden. (Ocak Katırı Alagöz)
- "Bakın şu miskinlere, Hababam Sınıfı değil, Hababam Taburu be !" (Hababam Sınıfı)
- Sait ne zaman Haluk’la ikimizi bir arada görse süzerdi onu: "İşte benim ustam!" derdi. "Bana gazeteciliği öğreten ilk adam!" (Yokuş Yukarı)
- Annem kahve! Emrini alinca, hemen sürerdi cezve yi kahve gelince bos zamanlarinda sardığı sigaralardan birini çıkarır hanım ateş.. Emrini verirdi. Ben kibriti kapıp koşarsam beni terslerdi. Annem karşısında süzüm süzüldukce keyiften bayilirdi. Zevk sahibiydi babam Sandalcı Hamit. (Nerde O Eski Usturalar)
- Ben ölmedim Beni öldürmediler de Yaşıyorum yaşıyorum işte At kıçında sinek gibi Tööbe töbe (Uzak Değil)
- Neyimize gerek bizim siyaset.! (Haydi Yolunuz Açık Olsun)
- Doğru! Dünyanın parası var İsviçre'de. Bizimkilerin paraları bile orda! (Hababam Sınıfı Baskında)
- "...Ben bugüne kadar tavuk bile kesmedim. Hep bizim büyük hanım keser tavukları." "Tavuğu kadına mı kestiriyorsun?" "Kime kestireyim ya?" "Yenmez kadının kestiği tavuk." "Pişirdiği pilav yenir de kestiği tavuk mu yenmez,haaa?" "Asla yenmez." "Ben yedim oldu Muhzır Efendi. Sana buyur edersem yeme!" (Hoca Nasrettin ve Çömezleri)
- Ben kaçıyorum anladın mı, resmen kaçıyorum insanlardan. (Şeker Kutusu)
- Poker denilen oyun da particilik gibi… Cebin dolu oldu mu, salla sallayabildiğin kadar. Bu oyunun aslı esası palavra! (Şeker Kutusu)
- Gel, değmeden birbirine ellerimiz, sen günlük işlerinden konuş, ben sana masallar anlatayım gelecek günlere dair. (Yarenlik)
- "-Sanat gösterisi yapmıyormuşuz da biz ne yapıyormuşuz? -Gövde gösterisi..." (Dördüncü Bölük)
- Açlık ,ekmeğin katığıydı … (Karadeniz'in Kıyıcığında)
- Ne demiş en büyük ozanımız Neden kulak vermiyorsunuz sesine Bir ağaç gibi hür yaşayın dememiş mi, Ve bir orman gibi kardeşçesine? (Rıfat Ilgaz - Seçme Şiirler)
- "Okuyamadığım kitaplardan kitaplıklar düzdüm." (Sosyal Kadınlar Partisi)
- ...Aynı bunalımlı günleri birlikte yaşadığımız halde adımı ancak kaşıntılı günlerinde anımsayan dostlara inat! (Yokuş Yukarı)
- ..Yağlı güreşteki dinç güreşçilere benziyordu balık.Ele,avuca sığmıyordu... (Küçükçekmece Okyanusu)
- Allah, bir kapıyı kaparsa bir kapıyı açar. (Apartıman Çocukları)
- ... değişen hiçbir şey yoktu eğitim, öğretim alanında. Her şey olduğu gibi, bütün düzensizliğiyle sürüp gidiyordu. (Hababam Sınıfı Baskında)
Editör: Nasrettin Güneş