matesis
dedas

Hasan Sabbah ve Alamut - Ayşe Atıcı Arayancan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Hasan Sabbah ve Alamut kimin eseri? Hasan Sabbah ve Alamut kitabının yazarı kimdir? Hasan Sabbah ve Alamut konusu ve anafikri nedir? Hasan Sabbah ve Alamut kitabı ne anlatıyor? Hasan Sabbah ve Alamut PDF indirme linki var mı? Hasan Sabbah ve Alamut kitabının yazarı Ayşe Atıcı Arayancan kimdir? İşte Hasan Sabbah ve Alamut kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 18.07.2023 09:00
Hasan Sabbah ve Alamut - Ayşe Atıcı Arayancan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Ayşe Atıcı Arayancan

Yayın Evi: Yeditepe Yayınevi

İSBN: 9786054052783

Sayfa Sayısı: 318

Hasan Sabbah ve Alamut Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Dağın Efendileri... Hasan Sabbah ve fedaîlerinin gerçeği neydi? Alamût Kalesi neden fethedilemedi? Kaledeki muazzam yiyecek ve su ambarlarının özelliği neydi? Cennet Bahçeleri gerçekten var mıydı? Bir vezir, bir şair ve bir dinî liderin yolları gerçekten kesişti mi? Hasan Sabbah'ın fedaîlerine niçin Haşhaşi denilmekteydi... Onlar gerçekten birer ölüm makinesi miydiler? Bir Alamût fedaisi gerçekte kimdi?

Elinizdeki kitapta, Hasan Sabbah'ın medrese öğrenciliğinden İsmâilî liderliğine uzanan hayat öyküsü, kıvrak bir zeka ve karşı konulamaz bir ikna kabiliyeti, propaganda metodu, dinî siyasallaştırması, suikast emirleri, Alamût Kalesi'nin tarihi fonksiyonu, Alamût fedaîlerinin gücü ve direnişi orijinal kaynakların ışığında inceleniyor.

Hasan Sabbah ve Alamut Alıntıları - Sözleri

  • Batıni kelimesi nesil, kuşak, iç, karın boşluğu ve görünmeyen şey anlamlarını taşımaktadır.
  • Kitap (Kur'an-ı Kerim), sünnet, kıyas ve icma-yı ümmet ile amel eden mezheplere Ehl-i Sünnet, bu yoldan ayrılanlara ise Ehl-i Bid'at denmiştir. Şiiliğin bazı aşırı kolları, mesela... İsmaililer, Ehl-i Bid'attan sayılmıştır. Ehl-i Bid'at'a nispet edenlere, kısaca, Hz. Muhammed'in tebliğ ettiği hükümleri kendi isteklerine göre değiştirenler de denilmiştir.
  • İsmaililer şeriatın emirlerine uymayarak haram şeyleri helal saydıkları için İbahiye, Allah'ı, peygamberleri inkar ettikleri ileri sürülmek suretiyle de Zenadık olarak adlandırılmışlardır.
  • Deylem dilinde kartalın derisi, kartal eğitimi ya da kartal yuvası anlamını taşıyan Alamut "aluh, amut" kelimelerinden meydana gelmektedir.
  • Toplumda ve devlet görevlileri arasında ciddi buhranlar oluşur ve herkes birbirinden şüphe eder duruma gelir, hatta herkes birbirini İsmailî olmakla suçlar.
  • İsmâilîlerin önceleri İran, daha sonra Suriye tarafında kurulan oluşumuna Nizâri İsmâilîleri denilmektedir.Onlar bu ismi, Fatımî Halifesi Muntasır'ın büyük oğlu Nizar'ı desteklediklerinden dolayı almışlardır.Hasan Sabbah öncülüğünde gelişen bu harekete "es-Sabbâhiye" , Hasan Sabbah'ın eski düşünceleri yeniden canlandırdığı için "ed-da'vetü'l-cedîde (yeni devlet) de denmiştir.
  • Hz.Ali ve oğullarının haklarını aramak ve intikamlarını almak için ister samimi, ister başka amaçlarla olsun ortaya çıkan bir takım zümrelerin kamoyu oluşturmasına ve siyasi manada Şiîliğin ilk işaretlerini veren bir takım hareketlerin başlangıç noktası haline gelmesine neden olmuştur.Bu açıdan Kerbela Vakası ve ondan sonraki olaylar ilk Şiî hareketlerinin çıkış noktası denebilir.
  • 1 Aralık 1256 yılında kale halkı malları ile birlikte dışarı çıkarılır.
  • Önceleri İsmâilî hareketini pek önemsemeyen dönemin Selçuklu sultanı Melikşah, askeri mücadeleye gerek duymayarak, onlar ile mücadele etmeyi veziri Nizâmü'l-Mülk'e ve yerel emirliklere devreder Ancak sonraları İsmâilîlerin gerek doğuda gerekse batıda etkili olmaya başlaması üzerine olayın ciddiyetini kavrayarak onlarla mücadeleyi bir devlet politikası haline getirir.
  • İsmâilîler, Ehl-i Bid'attan sayılmıştır.Ehl-i Bid'at'a nispet edilenlere, kısaca, Hz.Muhammed'in tebliğ ettigi hükümleri kendi isteklerine göre değiştirenlere de denilmiştir.

Hasan Sabbah ve Alamut İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Sayın yazara teşekkür ediyorum. Kafamdaki tüm soruların cevabını aldım. Hasan sabbah ve Alamut kalesi ile ilgili Bilgi almak istiyorsanız tüm hikaye anlatan kitapları bir tarafa atın bu çalışmayı okuyun. kitap/kitap--58216 (Kitap Damlaları)

Hasan sabbah. İlk haşhaş kullanımı, dini eline alıp onun uğruna ölecek insanlardan sahte kurulan cennete gönderilme vaadiyle yetiştirilen Assassinler. Ve daha fazlası. (Emrah DÜZ)

Kitap, Hasan Sabbah'ın Haşaşi örgütünü nasıl kurduğunu, geliştirdiğini ve hangi alanlarda faaliyet gösterdiğini çok detaylı bir şekilde anlatmış... Yazar konuya çok hakim ve dönemle ilgili en ufak detayı bile atlamamış... Örgütün sadece fedailerden oluşan bir suikast örgütü olmaktan çok öte bir işlevi olduğunu ve dönemin edebiyatına, yaşam şekline ve dini müesseslere yaptığı etkilere bakıldığı zaman ne kadar güçlü bir yapılanma içinde olduğu ortaya çıkıyor. Hasan Sabbah Selçuklular için ciddi bir tehlike olmuş ve uzun süren yaşamı boyunca kendi hakimiyetinde olan bölgeler edinmiş... Kitap, örgüt hakkında doğru bilinen yanlışları çok detaylı bir şekilde ortaya koyması açısından ilginç ve değerli... Hasan Sabbah ve fedailerini hakkında bir kitap okumak istiyorsanız bu kitabı kesinlikle tavsiye ederim. İyi okumalar :) (Fırat TAMER)

Hasan Sabbah ve Alamut PDF indirme linki var mı?

Ayşe Atıcı Arayancan - Hasan Sabbah ve Alamut kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Hasan Sabbah ve Alamut PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Ayşe Atıcı Arayancan Kimdir?

Ayşe Atıcı Arayancan, 16 Mart 1978 yılında Adana’da doğdu. Lisans öğrenimini 1997–2002 yılları arasında Ankara Üniversitesi, Doğu Dilleri Bölümü, Fars Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalında tamamladı. Yüksek Lisan söğrenimini 2003–2005 yılları arasında Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Bölümü, Genel Türk Tarihi Anabilim Dalında “Büyük Selçuklu İmparatorluğu’nda Bâtınî Hareketleri, Hasan Sabbah ile İlk Halefleri ve İran Nizari İsmâilîleri (1090–1157)”başlık tez çalışması ile tamamladı. .Doktorasını 2005–2010 yılları arasında Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Tarih Bölümü, Ortaçağ Anabilim Dalında “ Karakoyunlu Hükümdarlarından Cihanşah ve Dönemi 1438–1467(Dini-Siyasi-Kültürel, Sosyal) “başlıklı tez ile tamamlayıp, DR. unvanını aldı. Farsça ve İngilizce bilmektedir.

2003–2007 yılları arasında Türk Tarih Kurumu -“Türkiye’nin Sosyal ve Kültürel Tarihini Araştırma Projesi’nde” görevli, 2005–2006 Vakıflar Müdürlüğü, Kültür Bakanlığı, Türk Tarih Kurumu, TÜBİTAK (ULAKBİLİM), TÜBA -“Türkiye’de Kültür Mirası Envanterleme Çalışmaları” projesinde Alt Komite Üyeliği, 2005–2007 Kültür Bakanlığı ve Türk Tarih Kurumu - “Ortak Ara Yüzle Kültür Envanteri Sorgulama Projesi” Komite Üyeliği yaptı.

2007 yılında Azerbaycan Milli İlimler Akademisinde ( Azerbaycan National Academy of Science, İnstıtute of Oriental Studies named After Academician Z.M. Bunyatof) Şark Masası Bölümünde “Türkmenler ve Karakoyunlu Hükümdarlarından Sultan Cihânşah Dönemi ile ilgili misafir uzman olarak araştırmalarda bulundu. Ardından 2007–2008 TİKA aracılığı ile 4 ay boyunca “İran Alzahra Üniversitesi ve Tahran Üniversitesi Dil Edebiyat, Tarih Fakültesinde doktora konusu ile ilgili araştırmalar yaptı. 2008 yılında 4 ay boyunca TÜBİTAK Yurt Dışı Araştırma Programı kapsamında İRAN’nın çeşitli şehir, üniversite ve kütüphanelerinde yine doktora konusu ile ilgili araştırmalarda bulundu, arşiv ve kütüphanelerde çalışmalar yaptı. Aynı zamanda The Journal of İnternational Social Research adlı derginin Yayın Kurulu Üyesidir.

Ayşe Atıcı Arayancan Kitapları - Eserleri

  • Hasan Sabbah ve Alamut
  • Haşhaşiler

Ayşe Atıcı Arayancan Alıntıları - Sözleri

  • Hz.Ali ve oğullarının haklarını aramak ve intikamlarını almak için ister samimi, ister başka amaçlarla olsun ortaya çıkan bir takım zümrelerin kamoyu oluşturmasına ve siyasi manada Şiîliğin ilk işaretlerini veren bir takım hareketlerin başlangıç noktası haline gelmesine neden olmuştur.Bu açıdan Kerbela Vakası ve ondan sonraki olaylar ilk Şiî hareketlerinin çıkış noktası denebilir. (Hasan Sabbah ve Alamut)
  • Önceleri İsmâilî hareketini pek önemsemeyen dönemin Selçuklu sultanı Melikşah, askeri mücadeleye gerek duymayarak, onlar ile mücadele etmeyi veziri Nizâmü'l-Mülk'e ve yerel emirliklere devreder Ancak sonraları İsmâilîlerin gerek doğuda gerekse batıda etkili olmaya başlaması üzerine olayın ciddiyetini kavrayarak onlarla mücadeleyi bir devlet politikası haline getirir. (Hasan Sabbah ve Alamut)
  • Toplumda ve devlet görevlileri arasında ciddi buhranlar oluşur ve herkes birbirinden şüphe eder duruma gelir, hatta herkes birbirini İsmailî olmakla suçlar. (Hasan Sabbah ve Alamut)
  • Kitap (Kur'an-ı Kerim), sünnet, kıyas ve icma-yı ümmet ile amel eden mezheplere Ehl-i Sünnet, bu yoldan ayrılanlara ise Ehl-i Bid'at denmiştir. Şiiliğin bazı aşırı kolları, mesela... İsmaililer, Ehl-i Bid'attan sayılmıştır. Ehl-i Bid'at'a nispet edenlere, kısaca, Hz. Muhammed'in tebliğ ettiği hükümleri kendi isteklerine göre değiştirenler de denilmiştir. (Hasan Sabbah ve Alamut)
  • Deylem dilinde kartalın derisi, kartal eğitimi ya da kartal yuvası anlamını taşıyan Alamut "aluh, amut" kelimelerinden meydana gelmektedir. (Hasan Sabbah ve Alamut)
  • İsmaililer şeriatın emirlerine uymayarak haram şeyleri helal saydıkları için İbahiye, Allah'ı, peygamberleri inkar ettikleri ileri sürülmek suretiyle de Zenadık olarak adlandırılmışlardır. (Hasan Sabbah ve Alamut)
  • 1 Aralık 1256 yılında kale halkı malları ile birlikte dışarı çıkarılır. (Hasan Sabbah ve Alamut)
  • "... İsmâililer, bazı kaynaklarda ve araştırmalarda 'devlet' olarak ele alınırken, bazılarında 'teşkilat, örgüt, düzen, terör örgütü' şeklinde nitelendirilmiştir" (Haşhaşiler)
  • "Öldürmek ile ölüm arasındaki ince çizgide öldürmek kadar ölmek de onlar için önemli idi." (Haşhaşiler)
  • "Nizarî İsmâilî efsanelerinden biri de kaleden ölüme atlamadır." (Haşhaşiler)
  • "..Çeşitli popüler çalışmalarda, romanlarda Hasan Sabbah, Selçuklu veziri Nizamü'l-Mülk, şair ve bilim adamı Ömer Hayyam'ın aralarındaki ilişki efsaneleştirilmiştir." (Haşhaşiler)
  • "... Alamut Kalesini ele geçirip, bağımsızlığını ilan ettikten sonra sultan ya da emir ünvanını kullanmadı. Sadece Şeyhü'l-Cebel (Dağın Efendisi) ya da Seyyidina (Efendimiz) lakabıyla yetindi, kendi adına dinsel çağrıda bulunmadı." (Haşhaşiler)
  • "Hasan Sabbah ve haleflerinin Büyük Selçuklu Devleti bünyesinde hedef aldıkları en önemli grup vezirler olmuştur." (Haşhaşiler)
  • "Nizarî İsmâilîleri kendi dönemlerinde ve sonrasında etkili ve sistemli siyasî cinayetler yani suikastler ile ilk olmaları bakımından üstün başarı göstermişlerdir." (Haşhaşiler)
  • "... İsmâililer, Selçuklu Devletinin tüm kademelerine gizliden kolaylıkla sızmayı başardı. Devleti içeriden kontrol edip, tüm gizli bilgileri ele geçirirken, birçok durumu kendi çıkarlarına döndürmeyi başardılar." (Haşhaşiler)
  • Haşhaşiler'de (İsmaililer) cennete gidebilmek için imamın yolundan ayrılmamak gerekmektedir.Cennet dünyadaki her çeşit lezzetten faydalanmaktır.Bu da imamın İsmaili öğretilerini benimseyip kemal'e ermiş olan ve dolayısıyla kendilerinden ameli teklifler sükut olmuş olanlara mahsusutur.Cehennem de İsmailiğin öğretileriyle kemale ermeyenlere mahsustur.Öte yandan cennet dünya saadeti, cehennem ise dünya felaketlerinden biridir. Hasan Sabbah'ın fedaileri için oluşturduğu sahte cennet rivayeti de aslında bu inancın doğurduğu sonuçtur.. (Haşhaşiler)
  • İsmâilîlerin önceleri İran, daha sonra Suriye tarafında kurulan oluşumuna Nizâri İsmâilîleri denilmektedir.Onlar bu ismi, Fatımî Halifesi Muntasır'ın büyük oğlu Nizar'ı desteklediklerinden dolayı almışlardır.Hasan Sabbah öncülüğünde gelişen bu harekete "es-Sabbâhiye" , Hasan Sabbah'ın eski düşünceleri yeniden canlandırdığı için "ed-da'vetü'l-cedîde (yeni devlet) de denmiştir. (Hasan Sabbah ve Alamut)
  • İsmâilîler, Ehl-i Bid'attan sayılmıştır.Ehl-i Bid'at'a nispet edilenlere, kısaca, Hz.Muhammed'in tebliğ ettigi hükümleri kendi isteklerine göre değiştirenlere de denilmiştir. (Hasan Sabbah ve Alamut)
  • Batıni kelimesi nesil, kuşak, iç, karın boşluğu ve görünmeyen şey anlamlarını taşımaktadır. (Hasan Sabbah ve Alamut)
  • ".. Batılılar tarafından" Haşhaşi"terimi Nizarileri aşağılama ve küçümseme anlamında kullanılmıştır. " (Haşhaşiler)

Yorum Yaz