Hayalimdeki Michel Foucault - Maurice Blanchot: Dışarının Düşüncesi - Maurice Blanchot Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Hayalimdeki Michel Foucault - Maurice Blanchot: Dışarının Düşüncesi kimin eseri? Hayalimdeki Michel Foucault - Maurice Blanchot: Dışarının Düşüncesi kitabının yazarı kimdir? Hayalimdeki Michel Foucault - Maurice Blanchot: Dışarının Düşüncesi konusu ve anafikri nedir? Hayalimdeki Michel Foucault - Maurice Blanchot: Dışarının Düşüncesi kitabı ne anlatıyor? Hayalimdeki Michel Foucault - Maurice Blanchot: Dışarının Düşüncesi PDF indirme linki var mı? Hayalimdeki Michel Foucault - Maurice Blanchot: Dışarının Düşüncesi kitabının yazarı Maurice Blanchot kimdir? İşte Hayalimdeki Michel Foucault - Maurice Blanchot: Dışarının Düşüncesi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Michel Foucault
Yazar: Maurice Blanchot
Çevirmen: Ayşe Meral
Orijinal Adı: Maurice Blanchot: The Thought from Outside and Michel Foucault as I Imagine Him
Yayın Evi: Kabalcı Yayınları
İSBN: 9759970236
Sayfa Sayısı: 104
Hayalimdeki Michel Foucault - Maurice Blanchot: Dışarının Düşüncesi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Her ne olursa olsun tek başına, içine kapalı, yürümekte olan bir insan ve bundan dolayı da harelenen, ancak serapsız, sanıldığı gibi harikatin arayışına yabancı değil de (pek çoğundan sonra) bu arayışın tehlikelerinin ve aynı zamanda iktidarın çeşitli düzenekleriyle olan muğlak ilişkilerinin görülmesine izin vererek bir yüzey söyleminin nerede ve nasıl mümkün olduğunu araştırarak içselliğin saygınlığından sakınan, öznelliğin tuzaklarını reddeden bir insan.
Maurice Blanchot, Hayalimdeki Michel Foucault
Blachot’da kurmacalar, imgeden çok imgelerin değişmesi, yer değiştirmesi, tarafsız aracısı, zaman aralığıdır. Bunlar kesindir, yalnızca gündeliğin ve anonimliğin tekdüzeliğinde çizilmiş figürleri vardır; ve bunlar şaşkınlığa yer bıraktıklarında, bunu asla kendi içlerinde değil, onları kuşatan boşlukta, köksüz ve kaidesiz bırakıldıkları uzamda yaparlar. Kurmacasal olan şeylerde ya da insanlarda değildir, onların arasındaki şeyin imkansız gerçeksiliğindendir: Karşılaşmalar, en uzağın yakınlığı, bulunduğumuz yerde mutlaka saklama. Demek ki kurmaca, görünmezi göstermek değil de, görünürün görünmezliğinin ne kadar görünmez olduğunu göstermektir.
-Michel Foucault, Maurice Blanchot
Hayalimdeki Michel Foucault - Maurice Blanchot: Dışarının Düşüncesi Alıntıları - Sözleri
- "İhmal edildiğimiz ölçüde çekiliriz."
- Bekleyiş ise hiçbir şeye yönelmez: çünkü onu bütünüyle karşılayacak nesne onu yalnızca silebilir.
- Bekleyiş ise hiçbir şeye yönelmez: Çünkü onu bütünüyle karşılayacak nesne onu yalnızca silebilir.
- Belki de çağrılan kişi o değildi, belki de bir başkası bekleniyordu.
- Yol arkadaşı aynı zamanda ayrılmaz bir biçimde en yakında ve en uzaktadır...
- İhmal edildiğimiz ölçüde çekiliriz.
- Abartıya düşmeden aynı dönemde biri söylemin sonsuz fısıldamalarında arzunun çıplaklaştırmasıyla, diğeri de kaybolma yolunda olan bir dilin çatlağında tanrıların dolambaçlı yolunun keşfiyle Sade ve Hölderlin’in, gelecek yüzyıl için düşüncemize bir şekilde şifrelenmiş bir dışarının deneyimini koyduklarını söyleyebilir miyiz?
- Cezbedilmiş olmak, dışarının alımlılığıyla davet edilmiş olmak değil de daha çok boşluk ve mahrumiyet içinde dışarının mevcudiyetini yaşantılamak ve bu mevcudiyete çaresizce dışarının dışında olduğumuzu bağlamaktır.
- Uzun zaman bize görünmez kalmış bir uçurumun kenarında duruyoruz.
- Onları cezbedici kılan tam olarak işittirdikleri değil, sözlerinin uzaklığında parlayan şeydir, söylemekte oldukları şeyin geleceğidir, büyülemeleri o anki şarkılarından değil de, varolmayı taahhüt ettikleri şeyden doğar.
Hayalimdeki Michel Foucault - Maurice Blanchot: Dışarının Düşüncesi İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Felsefik bir kitap. Kısaca iki yazarın birbirinden etkileşimini içeriyor olsa da içerik bakımından bir bilgi vermek istiyorum ben. İhmal edildiğimiz ölçüde çekiliriz diyordu yazar bir kısımda. Şimdi ne kadar haklı buna bakacağız. Bu aralar yargı dağıtır gibi yazıyorum ama alakası yok. Bunu evvelden söyleyeyim. Olan şeyleri söylemekten daha normali olamaz. Buna da değineceğim. Sorun, olmayan şeyleri olmuş gibi yansıtan zavallılarda. Olan şeyleri söylemek. Mesela size karşı taraf bir şey yaptı ve siz dile getirdiniz. Bir de bunu yaptıktan sonra özür dilemek zorunda kaldıysanız geçmiş olsun. Deli gibi seven aynı zamanda da kaybeden tarafsınız demek bu. Yani Allah (ya da inancınız her neyse o) yardımcınız olsun. Kitapta takıldığım yerse ihmal edildiğimiz ölçüde çekime kapılmak. Yani biliyorsunuz seven ve kaybeden taraf olduğunuzda, gözünüz açılana kadar kullanılır, cepte görülür, tüm iyilik ve fedakarlıklarınız gözünüz açılınca yani karşı tarafın işine gelmediğinizde ve kullanıldığınızı anladığınızda hemen silinir. Böyle bir durumda bile özür dilemek zorunda bırakılabilirsiniz. Dikkat etmeli buna. Arkadaşlar dünyada 8 milyar insan var deseniz, mesela bir kadınsınız diyelim veya erkek de olur. 4 milyar erkek olsun. 4 milyar da kadın olsun. Ülkenizde 80 milyon insan var. 40 milyon erkek 40 milyon da kadın var. Yaşadığınız şehirde 5 milyon insan olduğunu farz edelim. 2.5 milyon kadın ve erkek yapar. Bunları yaş gruplarına bölersek ortalama yaşıtınıza 100000 kişi düşer. Yani sizi mutlu edebilecek 1 kişi bunların arasından mutlaka çıkacaktır. Sizi mutsuz eden yerde kalırsanız, yok o beni anlıyordu, tanıyordu. Sonra bunun tedavisi derken maddi manevi bir sürü zarar ve işkence. Değer mi? Mantıklı düşünmeye davet ediyorum. Bir önceki kitapta söylediğimi tekrarlıyorum. Hepinize, sizlere huzur verecek, anlayışlı, güvenilir, sevginizi sahipsiz bırakmayacak insanlar diliyorum. En iyi dileklerim, hepimiz için. İyi okumalar dilerim.. (Sadık Kocak)
Maurice Blanchot (22 Eylül 1907 - 20 Mart 2003) ve Michel Foucault (15 Ekim 1926 - 25 Haziran 1984) ikisi de Fransız edebiyatı ve felsefesinde önemli isimlerden. Foucault, Maurice Blanchot'dan etkilenmiş, eserlerinde sıklıkla ondan bahsetmiş, Blanchot' nun "Dışarıdan Düşünce" kavramlaştırmasını aynı adlı bir eseriyle işlemiştir. Blanchot'da genç Foucault'yu ortak arkadaşlarının dikkat çekmesiyle tanımış ve eserlerini beğeniyle okumuştur. İki yazarın birbirlerinin özgün fikir ve kavramlaştırmaları üzerinden anlatımlarını içeren kitap ilk olarak 1966 yılında yayımlanmıştır. (AdemYıldırım)
Hayalimdeki Michel Foucault - Maurice Blanchot: Dışarının Düşüncesi PDF indirme linki var mı?
Maurice Blanchot - Hayalimdeki Michel Foucault - Maurice Blanchot: Dışarının Düşüncesi kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Hayalimdeki Michel Foucault - Maurice Blanchot: Dışarının Düşüncesi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Maurice Blanchot Kimdir?
1907'de Fransa'da, Saône-et-Loire'da doğdu. Roman, anlatı ve deneme yazarı. Ancak bu türler arasındaki ayrımları ve sınırları ortadan kaldıran bir tarzda yazdı. Georges Bataille'ın kurduğu Critique dergisinde Marcel Arland, Raymond Aron, Fernand Braudel, René Char, Michel Deguy, Michel Foucault gibi yazarlarla çalıştı. Daha çok edebiyat ile dil arasındaki ilişkiyi ele alan denemeleriyle tanınmıştır. Melville, Kafka, Bataille, Sade, Artaud, Proust, Musil ve Nietzsche gibi yazarlar ve Mallarmé, Char, Lautréamont, Rilke ve Hölderlin gibi şairler üzerine incelemeleri vardır. Blanchot'ya göre dil, dış dünyayı, gerçekliği yansıtmanın bir aracı değildir; aksine dil, edebiyatın nesnesi olarak, gerçekliği yıkar. Edebiyatın konusu da gerçekliğin yokluğudur. Dolayısıyla yazma eylemi, kelimelerin içlerinde barındırdıkları ölüm vasıtasıyla yokluk ve hiçliğe varır. Eleştiri ancak eserin özünde var olan sessizliği dile getirebilir. Hayatını bütünüyle edebiyata ve kendine özgü o suskunluğa adamış olan Maurice Blanchot, Bataille, Barthes ve Derrida gibi dilin özünü, yapısını ve sınırlarını tartışarak, yazma eylemini ve edebiyatın sorduğu "soru"yu sorgular.
Maurice Blanchot Kitapları - Eserleri
- Bekleyiş Unutuş
- Son İnsan
- Karanlık Thomas
- Ölüm Hükmü
- Ölüm Anım
- Günün Deliliği
- İtiraf Edilemeyen Cemaat
- Felaket Yazısı
- Sonradan Sonsuz Yineleme
- Yüceler Yücesi
- Hayalimdeki Michel Foucault - Maurice Blanchot: Dışarının Düşüncesi
- Yazınsal Uzam
- Kafka'dan Kafka'ya
- Öteye Adım Yok Ötesi
Maurice Blanchot Alıntıları - Sözleri
- Uyuyamayanlar; onlar, geceyi var ederler. (Yazınsal Uzam)
- Yeniden ayrı varoluşuma inanmam ve imgelerin hakikatine inancı eklemem için çok az şey yeterliydi. Oysa biliyorum ki, hatırlamaktır bu ve Ben denebilecek zaman kısıtlıdır, tehlikelidir. (Son İnsan)
- Yaşamadığı için ölüyor, ölecek bir yaşamı olmadan ölüyor... (İtiraf Edilemeyen Cemaat)
- Biz dünyayı kaybettik, dünya da bizi. (İtiraf Edilemeyen Cemaat)
- Sevme duygusunun nasıl gelebileceğini sorarsınız. Belki evrenin mantığında ansızın oluşan bir çatlakla, diye cevap verir kadın. İstemekle asla, der. (İtiraf Edilemeyen Cemaat)
- Düşünce, belli belirsiz düşünce, sakin düşünce, acı. (Son İnsan)
- “...başkasının mutsuzluğu düşüncesiyle beni avutamayacaksınız. Acısını çektiğim şey bana aittir.” (Sonradan Sonsuz Yineleme)
- Gerçek korkutmuyor beni. Sırrımı ele vermek gibi bir endişem yok. Ama sözcükler bugüne dek hiç istemediğim kadar güçsüz ve kurnazdılar. (Ölüm Hükmü)
- Her şey karardığında, kimi sözlerin duyurduğu ışıksız aydınlık hüküm sürer. (Felaket Yazısı)
- "Komünizm hayatımın en önemli sorunu ve temel deneyimidir. Kendimi daima komünizmin ifade ettiği özlemlerde buldum, bir başka toplumun ve bir başka insanlığın olabilirliğine de hâlâ inanıyorum." (İtiraf Edilemeyen Cemaat)
- ... bu çözümlenemez his, onda varoluştan geriye ne kalmışsa değiştirdi, böyle düşünüyorum ben. Sanki dışardaki ölüm bundan böyle yalnızca ondaki ölüme gelip toslayabilecekti. "Hayattayım. Hayır, sen bir ölüsün". (Ölüm Anım)
- Onu kendinize, yalnız kendinize saklama, bütün yasalara rağmen, bütün ahlaki baskılara rağmen onu alma, kaçırma isteğini duydunuz mu? Hiç bu isteği duydunuz mu?... (İtiraf Edilemeyen Cemaat)
- "İhmal edildiğimiz ölçüde çekiliriz." (Hayalimdeki Michel Foucault - Maurice Blanchot: Dışarının Düşüncesi)
- “Beni okumayın. Okunacak bir metin olarak ben, yazarken senden yavaş yavaş varlığını çekip alan tükenişle var kalıyorum.” (Sonradan Sonsuz Yineleme)
- "Seni duymamı istiyorsan konuşmayı bırak:' (Bekleyiş Unutuş)
- "Ama eğer bir nokta olmasaydı gökyüzü, en sivri iğnenin ucu kadar küçük olmasaydı nasıl dayanabilirdim ona? Gökyüzünün bize bir iğne ucu gibi saplandığını mı söylemek istiyorsun?" - "Öyle, kesinlikle öyle." (Son İnsan)
- “Gevezeliği bırakın,” diye bağırdım, “yalnız olmaya ihtiyacım var.” (Sonradan Sonsuz Yineleme)
- İşte savaş buydu: Birileri için hayat, diğerleri içinse vahşice katledilme. (Ölüm Anım)
- "Hayattayım. Hayır, sen bir ölüsün". (Ölüm Anım)
- Önemi yok: olmuştan yana mutluyum, olandan hoşnutum, olacak başımla beraber. (Günün Deliliği)