diorex
Dedas

İki Büyük Dünya Sistemi Hakkında Diyalog - Galileo Galilei Kitap özeti, konusu ve incelemesi

İki Büyük Dünya Sistemi Hakkında Diyalog kimin eseri? İki Büyük Dünya Sistemi Hakkında Diyalog kitabının yazarı kimdir? İki Büyük Dünya Sistemi Hakkında Diyalog konusu ve anafikri nedir? İki Büyük Dünya Sistemi Hakkında Diyalog kitabı ne anlatıyor? İki Büyük Dünya Sistemi Hakkında Diyalog PDF indirme linki var mı? İki Büyük Dünya Sistemi Hakkında Diyalog kitabının yazarı Galileo Galilei kimdir? İşte İki Büyük Dünya Sistemi Hakkında Diyalog kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 23.04.2022 18:00
İki Büyük Dünya Sistemi Hakkında Diyalog - Galileo Galilei Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Galileo Galilei

Çevirmen: Reşit Aşçıoğlu

Orijinal Adı: Dialogo Sui Due Massimi Sistemi

Yayın Evi: Türkiye İş bankası Kültür Yayınları

İSBN: 9789944883924

Sayfa Sayısı: 640

İki Büyük Dünya Sistemi Hakkında Diyalog Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Üzerinde on altı yıl çalıştığı İki Büyük Dünya Sistemi Hakkında Diyalog nedeniyle engizisyonda yargılandı, ev hapsine mahkûm edildi. Mahkûmiyeti sırasında ikinci başyapıtı İki Yeni Bilim Üzerine Diyalog’u tamamladı. Her iki yapıt da kısa sürede pek çok dile çevrildi ve modern bilimin başlangıcı olarak tarihe geçti. Diyaloglar ne yalnızca astronomi ne de fizik kitabıdır. Otoriteyi temsil eden Aristoteles düşüncesiyle sıkı bir polemik yürütürken, aynı zamanda gözlemsel, deneysel, kuramsal birikimiyle Galileo, “doğanın yazıldığı dili” yeniden keşfederek, matematiği temel alan kendi yeni fiziğini kurar. Galileo’nun hakim sınıfa değil, sıradan okura sunduğu diyaloglar anlaşılması kaygısıyla Latince yerine İtalyanca kaleme alınmıştır.

İki Büyük Dünya Sistemi Hakkında Diyalog Alıntıları - Sözleri

  • "Kalabalık halk yığınlarının alkışını, bilgili az sayıdaki kişilerin takdirine tercih ederek tatmin olanlar vardır."
  • "Tümü alaşağı etmek için bir noktada haklılık yeterlidir."
  • ...Bu gibi muğlak konuları belagat sahibi kişilere bırakmalı, niyetini gerekli kanıtlarla ortaya koymalıydı. Gösterimli ve ispatlı bilimlerde bu yöntem uygulanır.
  • '' Bir ile bin arasındaki oran nedir ? Bin kişinin bir adam etmediği yerde tek bir kişinin bin kişiye bedel olmasıdır. ''
  • Hiç de tehlikeli ve korkutucu olmayan bir şeyden müthiş çekiniyorsunuz, isminden başka şeyi bilmeyen bir küçük çocuğun zırhtan korkması gibi korku duyuyorsunuz ve aslında zırh, isimden başka hiçbir şey değildir.
  • Bu gibi şeyleri yazanlar daha akıllı görünmek istiyorlar; kimlerin gözünde mi? Akıllı görünme uğruna anlamadıkları şeylere de alkış tutanların gözünde ve az anlayanları, anlamadıkları oranda yükseklere çıkarıyorlar.
  • Sorun mutlak bir sonuca bağlanmışsa onun karşısına geçerli başka bir gerekçe öne sürülemez.
  • Felsefeden az ya da çok miktarda nasiplerini almaları durumuna göre insanlar, geniş halk kitlesinden ayrı bir noktaya, kimi az, kimi çok derecede yükselirler.

İki Büyük Dünya Sistemi Hakkında Diyalog İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Fizikçi değilseniz ve ya fizik olaylarına vakıf değilseniz sizi fizik kurallarının nasıl işlediğine ikna edecek bir kitaptır.. Çok sıkıcıdır işiniz gücünüz yoksa okuyun. Kitabın amacı, yazıldığı dönemde baskın olan kilise yönetimine dünyanın merkezde olmadığını ve başka çeşitli fizik kurallarını tevazu içerisinde anlatmaktır. Böyle yeni kavramları böyle yobaz birine anlattığı için son derece yavaş ve basit ilerler. Bu yüzden sıkıcıdır. Dönemin zorluklarını anlamak için iyi bir kitap. Ama cidden sıkıcı. Bitmiyor. (Gordon Freeman)

Ya zar zor okunan bir kitap. Zaten içindekiler şu an aklı olan insanın bildiği şeyler. Akademik araştırma yapmıyorsanız okumanıza gerek yok. Üç kişinin kendi arasında diyalogları var. Sürekli Dünya, onun dönmesi, yer çekimi vb. gibi şeyler üzerine günümüze göre çok temel bir şekilde anlatıyor. (Atakan Güngör)

Fizik ilgi alanınızsa okumanız gereken bir kitap.Fakat bana çok sıkıcı geldi.Içinde birçok fizikle alakalı konu üzerine diyaloglar yer alıyor.Belki de diyalog olması yüzünden bana sıkıcı geldi. (Liya)

İki Büyük Dünya Sistemi Hakkında Diyalog PDF indirme linki var mı?

Galileo Galilei - İki Büyük Dünya Sistemi Hakkında Diyalog kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de İki Büyük Dünya Sistemi Hakkında Diyalog PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Galileo Galilei Kimdir?

Galileo Galilei (d. 15 Şubat 1564 – ö. 8 Ocak 1642), İtalyan astronom, fizikçi,mühendis, filozof ve matematikçi idi. Rönesans'ın bilimsel devrimine büyük katkıda bulunan bilim adamına “gözlemsel astronominin babası”, “modern fiziğin babası” ve “bilimin babası” gibi isimler takılmıştır. Gözlemsel astronomiye katkılarının arasında Venüs'ün evrelerinin teleskopik kanıtı, Jüpiter'in en büyük dört uydusunun keşfi (Galileo'nun uyduları adı verilmiştir) ve güneş lekelerinin gözlemi ve analizi bulunmaktadır. Galileo ayrıca uygulamalı bilim ve teknoloji alanında da çalışmış ve geliştirilmiş bir askeri pusula ve başka aletler icat etmiştir.

Galileo'nun güneş merkezciliği ve Kopernikçiliği yaşadığı dönemde daha çok dünya merkezcilik ve Tycho sistemi yaygın olduğu için tartışma konusu olmuştur. Astronomlar ona sık sık karşı çıkmış ve güneş merkezli bir sistemin yıldızsal paralaks gözlemlenmediği için mümkün olmadığını savunmuşlardır. Bu konu 1615 yılında Roma engizisyonu tarafından soruşturulmuştur ve bunun yalnızca bir olasılık olduğu sonucuna varılmıştır. Galileo daha sonra 'İki Ana Dünya Sistemi Üzerine Diyalog' kitabında bu görüşünü savunmuştur. Kitabın Papa 8. Urban'a ve Cizvitler'e bir saldırı niteliğinde olduğu düşünülmüş ve Galileo itibar kaybetmiştir. Engizisyon tarafından yargılanan Galileo'nun dalalet suçu işlediğinden şüphelenilmiş ve Galileo hem yazdıklarından caymaya zorlanmış hem de hayatının geri kalanını ev hapsinde geçirmeye mahkum edilmiştir. Ev hapsindeyken en başarılı çalışmalarından olan İki Yeni Bilim'i yazmış ve bu kitapta kırk yıl öncesinde yaptığı kinematik ve maddelerin kuvveti ile ilgili çalışmalarına yer vermiştir.

Galileo Galilei Kitapları - Eserleri

  • İki Büyük Dünya Sistemi Hakkında Diyalog
  • Dante'nin Cehennemi Üzerine Dersler
  • İki Yeni Bilim Üzerine Diyaloglar

Galileo Galilei Alıntıları - Sözleri

  • Sorun mutlak bir sonuca bağlanmışsa onun karşısına geçerli başka bir gerekçe öne sürülemez. (İki Büyük Dünya Sistemi Hakkında Diyalog)
  • İçeri girenler, dışarıda bırakın her umudu. (Dante'nin Cehennemi Üzerine Dersler)
  • Bu gibi şeyleri yazanlar daha akıllı görünmek istiyorlar; kimlerin gözünde mi? Akıllı görünme uğruna anlamadıkları şeylere de alkış tutanların gözünde ve az anlayanları, anlamadıkları oranda yükseklere çıkarıyorlar. (İki Büyük Dünya Sistemi Hakkında Diyalog)
  • Felsefeden az ya da çok miktarda nasiplerini almaları durumuna göre insanlar, geniş halk kitlesinden ayrı bir noktaya, kimi az, kimi çok derecede yükselirler. (İki Büyük Dünya Sistemi Hakkında Diyalog)
  • Yaşam yolumuzun ortasında karanlık bir ormanda bulmuştum kendimi, çünkü doğru yol yitmişti. (Dante'nin Cehennemi Üzerine Dersler)
  • İçeri girenler, dışarıda bırakın her umudu. (Dante'nin Cehennemi Üzerine Dersler)
  • "Kalabalık halk yığınlarının alkışını, bilgili az sayıdaki kişilerin takdirine tercih ederek tatmin olanlar vardır." (İki Büyük Dünya Sistemi Hakkında Diyalog)
  • "Tümü alaşağı etmek için bir noktada haklılık yeterlidir." (İki Büyük Dünya Sistemi Hakkında Diyalog)
  • ...Bu gibi muğlak konuları belagat sahibi kişilere bırakmalı, niyetini gerekli kanıtlarla ortaya koymalıydı. Gösterimli ve ispatlı bilimlerde bu yöntem uygulanır. (İki Büyük Dünya Sistemi Hakkında Diyalog)
  • '' Bir ile bin arasındaki oran nedir ? Bin kişinin bir adam etmediği yerde tek bir kişinin bin kişiye bedel olmasıdır. '' (İki Büyük Dünya Sistemi Hakkında Diyalog)
  • Hiç de tehlikeli ve korkutucu olmayan bir şeyden müthiş çekiniyorsunuz, isminden başka şeyi bilmeyen bir küçük çocuğun zırhtan korkması gibi korku duyuyorsunuz ve aslında zırh, isimden başka hiçbir şey değildir. (İki Büyük Dünya Sistemi Hakkında Diyalog)

Yorum Yaz