Kader Kapısı - Agatha Christie Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Kader Kapısı kimin eseri? Kader Kapısı kitabının yazarı kimdir? Kader Kapısı konusu ve anafikri nedir? Kader Kapısı kitabı ne anlatıyor? Kader Kapısı kitabının yazarı Agatha Christie kimdir? İşte Kader Kapısı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Agatha Christie
Çevirmen: Gönül Suveren
Orijinal Adı: Postern Of Fate
Yayın Evi: Altın Kitaplar
İSBN: 9789752110885
Sayfa Sayısı: 256
Kader Kapısı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Tommy ve Tuppence Beresford çifti, İngiltere'de eski bir köşk satın alırlar. Bir gün, tozlu kütüphane raflarında Kara Ok adlı bir kitap bulurlar. Kitapta bazı satırların kırmızı mürekkeple çizilmiş olduğunu fark ederler: Ortada garip bir mesaj vardır. "Mary Jordan'ın ölümü normal değildi." Beresford'lar olayın gizemini çözmek için köyde araştırma yapmaya başlarlar.
(Tanıtım Bülteninden)
Kader Kapısı Alıntıları - Sözleri
- "İşin kötü yanı da bu ya.İnsan hiçbir zaman ne yapmak istediğini tam olarak bilmiyor."
- "Herkesten ve her şeyden şüphelenmelisin."
- "Son zamanlarda herkes karşılaştığı her şeyden 'sorun' diye söz ediyor."
- "Ah... İnsanlar hiç belli olmazlar. Öyle değil mi? Bazıları hiç de göründükleri gibi çıkmıyorlar."
- "Her insanın kaderi boynuna asılıdır."
- Bu ülkenin, hatta dünyanın derdini öğrenmeye kalkıştığın zaman bunun hiç de kolay bir iş olmadığını anlıyorsun.
- Eski günahların gölgeleri uzundur.
- Yavaş yavaş çürüyorum sanırım.
- "Doğrusu bazen bazı şeyleri açıklamak zordur."
- Hiçbir şeyi bilmiyor insan zaten. Her şeyi bildiğimizi, gördüğümüzü sanıyoruz.
- Merakımız olmasaydı herhalde kaplumbağalara dönerdik.
- "Saçma! İnsanın hep umudu olmalıdır. Hayatta bundan daha büyük, daha değerli bir şey olamaz."
- İnsanın hep umudu olmalıdır. Hayatta bundan daha büyük, daha değerli bir şey olamaz. Umut!
- Her insanın kaderi boynuna asılıdır...
- Yeni günahların eski gölgeleri vardır...
Kader Kapısı İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Öncelikle kader kapısı agatha nın diğer kitaplarına göre biraz farklı.Diğer kitaplarda hep çözüme odaklı ilerliyor fakat bu kitap çiftimizin normal hayatına da yer vermiş günümüz cinayet romanları gibi öncelikle ana karakterlerin hikayesi ön planda.Ayrıca kitabın bölümlere ayrılması çok hoşuma gitti.İnsanı hiç sıkmıyor bu yüzden.Ancak kitabın sonuna gelecek olursak bana hayal kırıklığı yaşattı diyebilirim.Alışılmış agatha cristi kitaplarının sonları gibi şok edici değil hatta durağandı.Kitabı okurken zaten bu sonucu çıkarıyorsunuz.Tommy ve Tuppence karakterlerini çok sevdim fakat beklentimin çok altında kaldı.Malesef önermiyorum. (Gizem kayahan)
Agatha Christie’nin yazdığı son Tommy ve Tuppence romanıdır. Böyle olunca bu ikili hakkında biraz bilgi vererek girmek istedim. Tommy ve Tuppence, gizli ajan görevlerinde bulunan karı kocadır. Gizli Düşman, N veya M, Pembe Evdeki Ölü ve Kader Kapısı romanlarında baş karakterler olarak bu ikili vardır ve en önemli özellikleri de geçen zamanla beraber yaşlandıklarıdır. Diğer karakterler gibi sonsuz evrende sonsuza kadar oldukları yaşta sabit kalmamışlardır. Bu romanda da az evvel anlattığımız gibi artık genç değillerdir ve yaşlanmışlardır. Bizdeki tabirle, emekliliğin keyfini çıkarmak için, Londra’ya yakın bir köyde ev almış ve oraya taşınmışlardır. Buraya kadar her şey mükemmel gözüküyor, ancak; Eşyalarını yerleştirirken kütüphanede Kara Ok adında bir çocuk kitabı bulurlar ve bazı satırlar kırmızı kalemle çizilmiştir. Bu satırlardan da “MARY JORDAN IN ÖLÜMÜ NORMAL DEĞİLDİ. BU İÇİMİZDEN BİRİNİN İŞİ, ONUN KİM OLDUĞUNU BİLDİĞİMİ SANIYORUM” yazısı çıkar. Bu Tuppace’nin aklına takılırken Tom bunu fazla önemsemez. Bundan sonrası ise Agatha Christie romanlarının dışında bir kurguya sahipti. İlk önce Mary Jordan’ın kim olduğuna dair yaptıkları araştırmalar bunu söylerken, geçmişin götürdüğü yer kitabı bir casusluk romanına çevirdi adeta. II. Dünya Savaşı’na döneceğiz yani. Hepimize iyi okumalar, mutlu günler dilerim.. (Sadık Kocak)
Güzel bir roman yalnız diğer romanlar gibi detaya inilmemiş. Kişileri, yerleri ve olayları sizin kafanızda canlandırmanız gerekiyor. Bir nevi tiyatro gibiydi. Bitirmeyi çok istedim lakin ne kadar kendimi zorlasam da bir türlü kitap elime geçmedi. (spoiler midir nedir ondan olabilir) Kitap hakkında biraz bilgi verecek olursak; eskiden dedektiflik ve ajanlık yapmış olan bir çift artık emekliliğin tadını çıkarmak isterler. Eski bir köşke taşınırlar taşınma esnasında eski çocuk kitapları eline geçen tuppence bir bulmacayla karşılaşır ve merakını gidermek için köşkün tarihini araştırmaya başlar ve tabi tommy'de ona katılır. Bir kaç ilginç yani doğal olmayan ölümle karşılaşırlar ve kimseden bir bilgi edinemezler. Ama bu sırrı çözmeleri için başkaları tarafından görevlendirilirler. Bakalım bu köşkün gizemini çözebilecekler mi? Kitap arkası yazısı gibi oldu :) Okunmaya değer buluyor ve tavsiye ediyorum. Ygs mi Yks mi artık her neyse ona hazırlık için hafta içi kursa gidiyorum (öğretmenlerim duymasınlar ama ne vicdansızlar tekrar ve sürekli test çözmemi istiyorlar) anlayacağınız nefes almaya vaktim yok. Nefes demişken bir sayfa dahi olsa okumak beni çok rahatlatıyor. Hafta sonu da okula gidiyorum kısacası bir müddet hem burayı hem de okumayı bırakmam gerek. Bazı şeyleri kazanmak için bazılarından vazgeçmek gerek. Umarım değer... Allah'a Emanet Olun Dostlarım, Ablalarım, Abilerim ve Kardaşlarım... (Sümeyye TETİK)
Kitabın Yazarı Agatha Christie Kimdir?
Agatha Christie dünyanın en tanınmış polisiye romanları yazarıdır. Eserleri 45 dile çevrilmiş olan yazarın kitap satışları milyarları bulmuştur. Kutsal kitaplar (Kuran ve İncil) ile Shakespeare'dan sonra en çok satan yazardır.
Agatha Miller, İngiltere'nin Torquay şehrinde 15 Eylül 1890'da doğmuştur. 1914 yılında Kraliyet Hava Kuvvetleri'nden Archibald Christie ile evlenmiştir. 1928 yılında boşanan çiftin Rosalind adında bir kızları vardır.
Yarım yüzyıla aşkın süren yazarlık hayatında, 79 roman ve kısa hikâyelerden oluşan kitap yazmıştır. Ayrıca 25 Kasım 1952'de Londra'da perdelerini açan ve bugüne kadarki en uzun süreyle oynanan tiyatro eseri olan Fare Kapanı'nın da yer aldığı bir düzineden fazla oyuna imza atmıştır.
Christie'nin 1920'de yayınlanan ilk kitabı "The Mysterious Affair Style (Ölüm Sessiz Geldi)", aynı zamanda meşhur kahramanı Belçikalı Dedektif Hercule Poirot'nun da yer aldığı ilk eseridir. Yazın dünyasının bilinen en ünlü karakterlerinden biri olan Hercule Poirot'yu yaratan Christie, bu kahramanını 33 romanı ve birçok kısa hikâyesinde kullanmıştır. Bir diğer kahramanı ise kadın karakter Miss Jane Marple'dır. Miss Marple'ı 1930 yılında yazdığı "The Murder at the Vicarage (Ölüm Çığlığı)" adlı romanıyla okurlarına tanıtmıştır. Her iki kahramanın da serüvenleri televizyon dizisi veya film olmuştur. 1974'de Doğu Ekspresinde Cinayet, 1957'de "Witness for the Prosecution (Beklenmeyen ?ahit)", 1978'de Nil'de Ölüm en başarılı olan filmlerindendir. Agatha Christie ayrıca Mary Westmacott takma adıyla altı adet duygusal roman da yazmıştır. Aynı zamanda ikinci eşi Sir Max Mallowanile katıldığı arkeolojik kazılarla ilgili kitaplar da yazmıştır.
1971 yılında İngiltere'nin en yüksek onur unvanı olan "Britanya İmparatorluğu Kadın Komutanı" nişanını almıştır. Agatha Christie 12 Ocak 1976'da ölmüştür.
Agatha Christie Kitapları - Eserleri
- Nil'de Ölüm
- Beklenmeyen Misafir
- Ölümle Randevu
- Kahverengi Elbiseli Adam
- Elmayı Yılan Isırdı
- On Küçük Zenci
- 16.50 Treni
- Sıfıra Doğru
- Mavi Trenin Esrarı
- Ölüm Diken Üstünde
- Acı Kahve
- Cinayet Alfabesi
- Cinayetler Oteli
- Dersimiz Cinayet
- Doğu Ekspresinde Cinayet
- Fare Kapanı
- Porsuk Ağacı Cinayeti
- Cinayet İlanı
- Güvercinler Arasında Bir Kedi
- Gül ve Porsukağacı
- Ve Ayna Kırıldı
- Sensiz Bir İlkbahar
- Neden Evans'a Sormadılar?
- Arka Sokaktaki Cinayet
- Hollow Malikanesi Cinayeti
- Ölüm Adası
- Sessiz Tanık
- Suç Ortakları
- Esrarengiz Sanık
- Annem ve Ben
- Köşkteki Esrar
- Üçüncü Kız
- Bayan McGinty'nin Ölümü
- Noel Kekinin Gizemi
- Kader Kapısı
- Ölüm Saatleri
- Sonuncu Kurban
- İskemlede Beş Ceset
- Cesetler Merdiveni
- Briç Masasında Cinayet
- Parker Pyne İz Üzerinde
- Şahidin Gözleri
- Bitmemiş Portre
- Hercule'ün On İki Görevi
- Işıklar Sönünce
- Çarpık Evdeki Cesetler
- Son Evdeki Tehlike
- Beş Küçük Domuz
- N veya M?
- Filler de Hatırlar
- Ölüm Sessiz Geldi
- Sittaford Malikânesi'nin Gizemi
- Miss Marple'ın Son Maceraları
- Uyuyan Ölüm
- Bilinmeyen Hedef
- Ölüm Büyüsü
- Üç Yanlış Üç Ceset
- Şampanyadaki Zehir
- Şeytan Dönemeci
- Sonunda Ölüm Geldi
- Ölüm Meleği
- Zehiri Kim Verdi
- Ölüm Çığlığı
- Noel'de Cinayet
- Roger Ackroyd Cinayeti
- Mezopotamya'da Cinayet
- Büyük Dörtler
- Cinayetler Kulübü
- Bağdat'a Geldiler
- Cenazeden Sonra
- Frankfurt Yolcusu
- Hayatım
- Kanatların Çağrısı
- Lord Edgware'i Kim Öldürdü
- Ölüm Oyunu
- Ölümün Tam Zamanı
- Şark Ekspresi'nde Cinayet - Gizli Düşman
- Üç Perdelik Cinayet
- Ve Perde İndi
- Zarif Bir Cinayet Gecesi
- Esrarengiz Parmaklar
- Sevimli Örümcek
- Hercule Poirot İz Üzerinde
- Karakolda Cinayet
- Poirot Araştırıyor
- Ölümün Sesi
- Marple Seçkisi
- Poirot Seçkisi
- Yedilerin Gizemi
- Gizli Düşman
- Sonsuz Gece
- Pembe Evdeki Ölü
- Ölüm Kapıda Bekliyordu
- Listerdale'in Gizemi
- Beklenmeyen Şahit ve Diğer Öyküler
- Tenis Kortunun Esrarı
- Sevginin Bağladıkları
- Bitmeyen Gece - Roger Ackroyd'un Katli
- Cinayet Randevusu
- Şatodaki Hayalet
- Örümcek Ağı
- Kanlı Anlaşma
- Viran Kule
- Seçilmiş Eserleri
- Poirot Seçkisi Set
- Come, Tell Me How You Live
- Le Crime Du Golf - Le Miroir Du Mort
- Star Over Bethlehem
- Düşman Dostlar
- The Complete Miss Marple
Agatha Christie Alıntıları - Sözleri
- - İnsan bazen kavgadan çekindiği, sıkıldığı için karşısındakinin sözlerine boyun eğer. Kavgalar hiç de hoş şeyler değillerdir. Fakat bence insan özgürlüğü için her zaman kavga etmeye hazır olmalıdır.- (Ölümle Randevu)
- "Yemek sipariş eder gibi cinayet sipariş edebilseydin, nasıl bir tercih yapardın?" (Cinayet Alfabesi)
- Hər kəs ən azı bir dəfə sevməlidir. Həyatı boyu heç olmasa bircə dəfə sevməyən adam, deməli, heç yaşamayıb. (Esrarengiz Sanık)
- Gerçeği yerinde kullanmak da yeri geldiğinde ustaca bir aldatma sanatı olabilir. (N veya M?)
- "Geçmişteki günahların gölgeleri uzun olur. Yaşımız ilerledikce bu sözün ne kadar doğru olduğunu anlarız." (Elmayı Yılan Isırdı)
- Onu yaxşı anladığımı deyə bilmərəm. Mənə elə gəldi ki, sözlərində tərif az idi. (Lord Edgware'i Kim Öldürdü)
- Asla hayaleti kendi gözüyle görmüş birine rastlamazsınız. Gören daima birinin teyzesinin ikinci dereceden kuzeni, bir dost ya da dostun dostudur. (Ölüm Adası)
- "Artık cesaretim de dayanacak gücüm de kalmadı. " (Son Evdeki Tehlike)
- "İçimde sanki ölsem çok daha iyi olurmuş gibi bir his var." (Miss Marple'ın Son Maceraları)
- "Sanki yorgun olan bedeni değil zihniydi, sanki yeryüzündeki her şeyi boş ve değersiz buluyordu..." (Son Evdeki Tehlike)
- “Gelenek bir ölçüye kadar iyidir ama fazlası zarardır.” (Güvercinler Arasında Bir Kedi)
- İnsanları koruma, onları vazu şeylerden uzak tutmak her zaman olası değildir. İnsan er ya da geç olaylarla yüzleşmek zorundadır (Zarif Bir Cinayet Gecesi)
- "Her şey bambaşka olabilirdi." (Sensiz Bir İlkbahar)
- İnsan eşi benzeri olmadığını bilmeli. (Acı Kahve)
- Hepimiz bir bakıma acımasız ve önyargılıyız... Fakat değişik konularda... Başka başka alanlarda... (Çarpık Evdeki Cesetler)
- İnsan neler olacağını hiç bilemez (Bağdat'a Geldiler)
- Sizden kimse kuşkulanmadığı sürece istediğinizi öldürmek o kadar kolaydır ki. (Zehiri Kim Verdi)
- İnsan bir şeyler bildiğini sanır. (Şahidin Gözleri)
- Önümde güzel bir hayat varken niçin öleyim? Önemli olan yaşama iradesidir. (Kanatların Çağrısı)
- Bütün bədbəxtliklər ya puldan, ya da pulsuzluqdan törəyir. (Roger Ackroyd Cinayeti)