diorex
Dedas

Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi - Mary Wollstonecraft Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi kimin eseri? Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi kitabının yazarı kimdir? Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi konusu ve anafikri nedir? Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi kitabı ne anlatıyor? Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi PDF indirme linki var mı? Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi kitabının yazarı Mary Wollstonecraft kimdir? İşte Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 08.09.2022 05:00
Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi - Mary Wollstonecraft Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Mary Wollstonecraft

Çevirmen: Deniz Hakyemez

Orijinal Adı: A Vindication Of The Rights Of Women

Yayın Evi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

İSBN: 9789944880442

Sayfa Sayısı: 288

Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Mary Wollstonecraft (1759 - 1797) : 38 yıl süren kısa ömrüne karşın, erkek egemenliğindeki felsefe alanında yazdıklarıyla, kendinden sonraki yüzyılları kadın hakları konusunda derinden etkileyen bir 18.Yüzyıl düşünürüdür. Dilimize ilk kez çevrilen ve günümüzden 215 yıl önce yayımlanan Kadın Haklarıın Gerekçelendirilmesi (1792) ise, bundan beş yıl sonra, geleceğin Frankenstein'ınıyazacak kızı Mary'nin doğumundan 11 gün sonra ölen Wollstonecraft'ın en temel yapıtıdır.

Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi Alıntıları - Sözleri

  • Dünyada yoksunluğunu çektiğimiz şey hayırseverlik değil, adalettir!
  • Ey basit insanlar daha ne kadar zaman basitliğe sığınıp, bilgiden nefret edeceksiniz?
  • Süslü bir kölelik adına özgürlüğü satmışlar.
  • “...karşı cinsin her karşısına çıkan üyesine utanmazca gözlerini dikme alışkanlığından daha tiksindirici ne olabilir? Bu davranışı karşı cinse saygı duymakla bağdaştırabilir miyiz? Hayır, bu lakayt davranış o denli yerleşmiş bir yozlaşmanın, zihinde o denli bir zayıflığın göstergesidir ki, erkekler kadın cinsine kösnül düşkünlüklerini törpülemeden; küstahlığı bırakıp kadın olsun, erkek olsun, başkalarına saygı göstermeden; her iki cins de daha alçakgönüllü olmadan, bu davranışın hâkim olduğu bir toplumda kamusal olsun, özel olsun, herhangi bir erdemin yeşermesini beklemek beyhudedir.”
  • Gerçek aşkı bulmanın çok zor olduğu doğrudur, ama gerçek dostluğu bulmak daha da zordur
  • Erkekte akıl kadar bilgece çekici olan ne olabilir?
  • Kadınları özgür bırakın, kısa zamanda bilge ve erdemli olacaklardır.
  • kadınlar aydınlanmış yurttaşlar olmadıkları, kendi geçimlerini sağlayacak konuma gelerek özgürleşmedikleri, erkeklerden bağımsızlaşmadıkları sürece kendi cinslerine düşen görevleri dahi layıkıyla yerine getiremeyeceklerdir.
  • Bırakın kadınlar, erkeklerle aynı haklara sahip olsun.

Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi: Bir feminist olarak, bu çalışmanın kuşkusuz çığır açıcı olduğunu kabul ediyorum ve Shelley'nin önerdiği ve tartıştığı şeylerin çoğuna katılıyorum. Ancak, yazıdan dolayı kesinlikle okumaktan nefret ettim. Çok yoğun ve içinden geçmek çok zor. Bitirdiğim için mutluyum. Ben kelimelerle değil şeylerle ilgileneceğim!" Mary Wollstonecraft, Kitabın en başında, okuyuculara ortalığı karıştırmak için burada olmadığını işaret ederek, doğrudan kadın ve haklarının rasyonel bir savunmasına dalıyor. Nüfusunun yarısının eğitimden ve akıldan yoksun bırakılmasının ve bunun yerine aşırı büyümüş çocuklar gibi davranılmasının, en güzel türden köleliğe kilitlenmesinin insanlığın umutsuzluğu olduğunu söylüyor "Bebeklikten itibaren güzelliğin kadının asası olduğu öğretildi, zihin kendini şekillendiriyor. vücuda ve yaldızlı kafesinin etrafında dolaşan, yalnızca hapishanesini süslemeye çalışır." (Filozof mazikeen.)

"İnsan eğitimle doğmaz; ama eğitimle yaşar.": Neden "kadın hakları" başlığı altında, kağıt üzerinde geçerli maddelere ihtiyaç duyuyoruz? İnsan hakları kanun maddelerinin, kadın haklarını da kapsaması gerekmiyor mu? Kadınlar da insan türünün birer ferdi değil mi? İnsanoğluna normalde yapması gereken şeyleri yaptırtmak için yasalar getiriliyor. Sizce de bu çok saçma değil mi? Cinsiyet ayrımı yapmadan bir insanın haklarına, bir insan olarak ihlâlde bulunmamamız gerekmez mi zaten. "Düşünme yetisi gelişmemiş bir kadın çocuklarını eğitmeyi nasıl başarabilir? Onlara nelerin uygun olduğuna nasıl karar verecek?" [s.134] kitap/kadin-haklarinin-gerekcelendirilmesi--23818, ataerkil düzenin getirdiği tüm sorunların temelinde yatan eğitimsizliği konu alarak doğrudan kadın haklarının analitik savunmasını yapan objektif bir eser. "Dünyada yoksunluğunu çektiğimiz şey hayırseverlik değil, adalettir!" [s.110] Bu, erkekler kadınlardan daha iyi ya da kadınlar erkeklerden daha iyi gibi bir durum değil. Bu, herkes âdil bir şansı hak ediyor demektir. Bu, bu kadar basittir. "Eğer kadınların sesleri bastırılacaksa, eğer kadınlar insa­noğlunun doğal haklarından mahrum bırakılacaksa, haksız­lık ve tutarsızlık suçlamasını boşa çıkarmak için, öncelikle kadınların aklı olmadığını kanıtlamanız gerekmektedir." [s.4] Akıl; düşünme, kavrama, anlama, anladığını yorumlama yetisidir ve bunun cinsiyetle hiçbir ilgisi yoktur! "Böylece insanlığın hakları Adem'den başlamak üzere erkek cinsine atfediliyor." [s.133] Y-kromozomunun yüzyıllardır verdiği cinsiyet savaşı, cinsiyetçi ayrımın oluşmasına zemin hazırlayarak erkek egemen düzenini oluşturmuştur. Bununla beraber soyun, erkekler tarafından devam ettirildiği sanısına varılmış ve ciddi boyutlarda sorunlara yol açmıştır. Bunu söylediğim için üzgünüm beyler, ancak sizin devam ettirdiğiniz soy, soyadı kanunu ile sınırlı. Mitokondrinin, matriksinde bulunan ve kromozomal DNA'ya nazaran daha çok sayıda bulunanabilen mtDNA; maternaldir. Bir başka deyişle sadece anneden gelir. İşin aslı şu ki, gerçek kimliğimiz DNA'mızdır, ve soyu devam ettiren aslında kadındır. "Biz asla ve asla yükseklere uçmaya muktedir olamayacağız, kadınlar ve erkekler olarak birbirimizi desteklemedikçe." [Emma Watson] Feminizm, kimseye bir şeyleri dikte ederek angaje etme derdinde olan, kuralcı ve dogmatik bir düşünce değildir. Feminizm cinsiyet ayrımı yapmaksızın eşitliği savunan, size bir seçenek sunmak için oluşmuş ideolojik bir düşüncedir. Eğer siz de eşitliği savunuyorsanız feministsiniz. "İnsana insan olarak saygı göstermek en soylu davranışlardan biridir."[s.187] Keyifli okumalar .. (Nes)

Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi PDF indirme linki var mı?

Mary Wollstonecraft - Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Mary Wollstonecraft Kimdir?

Mary Wollstonecraft (27 Nisan 1759 - 10 Eylül 1797), İngiliz yazar, filozof ve kadın hakları savunucusu.

Mary Wollstonecraft yedi çocuklu bir ailenin ikinci çocuğu olarak Londra'da doğdu. Dokumacıyken çiftçiliğe yönelen ama başarılı olamayan babası, şiddet düşkünü bir adamdı ve sonunda da alkole sığınmıştı. Kız çocukları okula gönderilmediği için okuma yazmayı yaşlı bir kahyadan öğrenen Mary, o dönemde kız çocuklarının ge çimlerini sağlamaları için tek geçerli yol olan evlenmeye sıcak bakmadığı için evden ayrıldı.

O zamanlar kadınlara açık olan meslek ya da uğraşların hemen hepsine el attı: zengin kişilere çeşitli gezi ve etkinliklerinde ücret karşılığı refakat etme, mürebbiyelik, öğretmenlik, okul müdireliği, toplumsal eleştiri ve roman yazarlığı. Çocuk bakıcılığı yaptığı dönemde yazdığı Mary adlı uzun hikaye ve Kız Çocukların Eğitimi adlı kitabı ünlü yayınevi Fleet - Street tarafından basılır. Yayıncı Joseph Johnson, fikirlerinden ve özgürlük anlayışından etkilendiği Wollstonecraft'ı yayınevinde editör olarak işe alır. Kendi kendine Fransızca, Almanca ve İtalyanca öğrenen Wollstonecraft genelde tercüme yapmaktaydı.

1790'da otuzbir yaşında iken birdenbire üne kavuştu. Fransız Devrimine karşı olan felsefeci ve politikacı Edmund Burke'e karşı "İnsan Haklarının Korunması" başlıklı bir yazı yayımladı ve bu olay sonrasında kendisine Jüponlu Sırtlan lakabı takıldı.

İki yıl sonra, 1792'de Fransız devlet adamı Talleyrand'a ithaf ettiği Kadın Haklarının Savunması adlı kitabını yayınladı. Altı haftada yazdığı bu kitabında İnsan Hakları Bildirgesi'ni temel almakta, görüş ve düşünceleriyle Fransız devriminin görev ve amacına hizmet etmektedir.

"Kadının ufkunu genişleterek güçlendirin aklını; körü körüne itaat sona erecektir; ancak, iktidar her zaman körü körüne itaate ihtiyaç duyduğundandır ki zorbalar ve şehvet düşkünleri, haklı olarak karanlıkta tutmaya çalışırlar kadını; çünkü bunlardan birincisinin tek istediği bir köledir, ikincisinin istediği ise elinde tutacağı bir oyuncak."

Daha önce de böyle düşünen pek çok kadın olsa da bu ve daha pek çok görüşü Kadın hakları'nın savunulmasında bu kadar açık ve dolaysız bir şekilde ve daha da önemlisi yüksek sesle söyleme cesaretini ilk defa Wollstonecraft göstermiştir.

1795'de yayımcısı aracılığıyla tanıştığı ve dönemin çok satan kitaplarından olan "Siyasi Adalet"in yazarı William Godwin'le evlendi ve 1797'de, ikinci kızının ( Frankenstein'nin yazarı Mary Shelley) doğumundan on gün sonra öldü.

Kitaplarından bazıları şunlardır;

- Kız Çocuklarının Eğitimi Hakkında Düşünceler

- Kadın Haklarının Savunulması

- Fransız devrimi Hakkında tarihsel ve Ahlaksal Görüşler

Mary Wollstonecraft Kitapları - Eserleri

  • Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi

Mary Wollstonecraft Alıntıları - Sözleri

  • Süslü bir kölelik adına özgürlüğü satmışlar. (Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi)
  • Bırakın kadınlar, erkeklerle aynı haklara sahip olsun. (Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi)
  • Ey basit insanlar daha ne kadar zaman basitliğe sığınıp, bilgiden nefret edeceksiniz? (Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi)
  • Erkekte akıl kadar bilgece çekici olan ne olabilir? (Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi)
  • Kadınları özgür bırakın, kısa zamanda bilge ve erdemli olacaklardır. (Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi)
  • kadınlar aydınlanmış yurttaşlar olmadıkları, kendi geçimlerini sağlayacak konuma gelerek özgürleşmedikleri, erkeklerden bağımsızlaşmadıkları sürece kendi cinslerine düşen görevleri dahi layıkıyla yerine getiremeyeceklerdir. (Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi)
  • Gerçek aşkı bulmanın çok zor olduğu doğrudur, ama gerçek dostluğu bulmak daha da zordur (Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi)
  • Dünyada yoksunluğunu çektiğimiz şey hayırseverlik değil, adalettir! (Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi)
  • “...karşı cinsin her karşısına çıkan üyesine utanmazca gözlerini dikme alışkanlığından daha tiksindirici ne olabilir? Bu davranışı karşı cinse saygı duymakla bağdaştırabilir miyiz? Hayır, bu lakayt davranış o denli yerleşmiş bir yozlaşmanın, zihinde o denli bir zayıflığın göstergesidir ki, erkekler kadın cinsine kösnül düşkünlüklerini törpülemeden; küstahlığı bırakıp kadın olsun, erkek olsun, başkalarına saygı göstermeden; her iki cins de daha alçakgönüllü olmadan, bu davranışın hâkim olduğu bir toplumda kamusal olsun, özel olsun, herhangi bir erdemin yeşermesini beklemek beyhudedir.” (Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi)

Yorum Yaz