Kahramanlar ve Mezarlar - Ernesto Sabato Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Kahramanlar ve Mezarlar kimin eseri? Kahramanlar ve Mezarlar kitabının yazarı kimdir? Kahramanlar ve Mezarlar konusu ve anafikri nedir? Kahramanlar ve Mezarlar kitabı ne anlatıyor? Kahramanlar ve Mezarlar PDF indirme linki var mı? Kahramanlar ve Mezarlar kitabının yazarı Ernesto Sabato kimdir? İşte Kahramanlar ve Mezarlar kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Ernesto Sabato
Çevirmen: Pınar Savaş
Orijinal Adı: Sobre Heroes y Tumbas
Yayın Evi: Ayrıntı Yayınları
İSBN: 9789755393063
Sayfa Sayısı: 480
Kahramanlar ve Mezarlar Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Sabato insanlık kadar eski, insanlar yaşadıkça var olacak ruh hallerini Tünel'in ardından irdelemeye devam ediyor. Kahramanlar ve Mezarlar'da, hem kendi karakterinin hem de ülkesinin geçmişindeki hayaletlerin peşine düşüyor....
Bu romanın konusu hakkında kısaca bir şeyler söylemeye çalışmak kitaba haksızlık etmek olur. Güç ve kederin, aşk ve kuşkunun, ensest ve cinayetin, politikanın karanlık labirentlerinde gezinen roman, daima kapının eşiğinde bekleyen tehlikenin varlığıyla geçmişi anımsatıyor; geri dönüşlerle kehanetleri birbirine harmanlayarak bizi Ernesto Sabato'nun felsefi ve edebi evrenindeki ikinci yolculuğumuza çıkarıyor: Sınırlar yok oluyor, okur bulanan, eriyen ve yeniden biçimlenen zamanın içinde Arjantin'in ve tüm insanlığın varoluş nedenlerinin temel sorunlarında dolaşıyor; "vatan nedir, aile nedir, aşk nedir, yuva neresidir" sorularına yanıt arıyor.
Kitabın "Körler Üzerine Soruşturma" başlıklı bölümü ise "roman içinde roman" biçiminde bir kurguya sahip. Rastlantının olmadığı bir ortamda değişmez kaderiyle baş başa kalmış, bireysel özgürlükten yoksun, politik baskı ve tarihin demir pençesi altında zor nefes alan bireyi marazi durumundan kurtarmak için umutsuz bir panzehir arayışının olağanüstü metaforu ve ürkütücü öyküsü çıkıyor karşımıza. Karmaşık kurgusu, varoluşçu sorgulamaları, kara mizahla örülmüş dokusu, derin psikolojik ve mitolojik imgeleriyle, "Körler Üzerine Soruşturma", elinizdeki kitabı görkemli bir başyapıta dönüştürüyor.
Latin Amerika edebiyatının en etkileyici yapıtlarından biri olarak kabul edilen Kahramanlar Mezarlar'la Sabato edebiyat severlere; Hesse, Dostoyevski, Borges okurlarına "hodri meydan" diyor...
Geceleri rahat uyuyamayanlar; kurumlara, kimliklere, yüce ülkülere, ilkelere inanmayanlar; sahte yaşamak istemeyenler, isyankarlar, kendi özbenliğini sorgulayan için...
Kahramanlar ve Mezarlar Alıntıları - Sözleri
- Tesadüfler yoktur, hedefler vardır. Sadece aranan bulunur ve aranan şey bir şekilde kalplerimizin derinliklerinde saklı olandır. İnsan sonunda buluşması gereken insanlarla buluşuyor.
- Bize en yakın olan varlıkları en geç anlarız, yaşama sanatını öğrenmemiz için ölmemiz gerekir ve en önemlisi, bu geç kazandığımız bilgeliğimizden en çok yararlanabilecekler çoktan ölmüştür.
- Kendi varlığımızı sorgulamaya başladığımız zaman ister istemez tüm insanlığı da sorgularız. Şöyle de söylenebilir: İnsanlığı sorgulamaya başladığımız zaman aslında kendi bilincimizin derinliklerini sorgularız.
- Ölümcül yara almış bir ejderhanın gözyaşları dökmesine benziyordu. Ama bu gözyaşları, korkutucuydular, ne zayıflık ve ihtiyaç anlamına geliyorlardı ne de şefkat istiyorlardı, sıvılaşmış kinin acı damlalarına benziyorlardı, kaynar ve yok ediciydiler.
- Ben gençliğin saf idealleri olması gerektiğini düşünenlerdenim. Daha sonra insanın bu hayalleri kaybedecek zamanı oluyor.
- Ruhun bedenin üzerinde hüküm süren haşin bir diktatöre benziyor.
- Gerçekten öyle alçaklar mangası ki! Birine inanmaları için onun yakılması gerek.
- Biz farkına varmadan yanı başımızdan geçip gidecek tiplerden değildi; anında insanı çeker ya da iterdi ama genellikle ikisi aynı anda olurdu. Manyetik bir alan gibi itme ya da çekme gücüne sahipti, benim gibi hoşgörülü ve kendinden emin olmayan insanları manyetik fırtınaların etki alanına girmiş pusulalar gibi sarsardı.
- Gerçeğin matematik, kimya, felsefe için iyi olduğunu düşünüyorum ama yaşam için değil. Yaşamda fantezi, arzu, umut, yanılsama daha önemli. Ayrıca bakalım gerçeğin ne olduğunu biliyor muyuz?
- Kendi kendine "İnsanoğlunun tüm umutları böyle gülünç değil mi?" diye sordu. Dünyadaki genel eğilime bakarsak umutlanmamıza neden olan olaylar bize yalnızca düş kırıklığı ve acı getirirler, bu nedenle karamsarlar eskiden umut etmiş olanların arasından çıkar, dünya hakkında karanlık bir görüşe sahip olmamız için bir zamanlar dünyaya ve sunduğu olanaklara inanmış olmamız gerekir.
Kahramanlar ve Mezarlar İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Kahramanlar ve Mezarlar, Arjantinli yazar Ernesto Sabato’nun üçlemesinin ikinci kitabı (ilki Tünel, üçüncüsü Karanlıkların Efendisi). Bu üçlemede insan psikolojisinin karanlık dehlizlerini ele aldığını düşünüyordum sadece fakat Kahramanlar ve Mezarlar çok daha derin katmanları olan muazzam bir roman. Sabato, ülkesinin siyasi, tarihi ve toplumsal sancılarını bireyin psikolojisi üzerinden anlatmış. Uzun süre Avrupa devletlerinin sömürgesi olmuş, uzun ve sancılı bir bağımsızlık mücadelesi vermiş, yıllarca süren bir iç savaş yaşamış, siyasi tarihi politik belirsizlikler ve askeri darbelerle dolu ülkesi ve bunun sonucunda aidiyet ve kimlik sorunları yaşayan, bir toplum ya da millet olamamış insanlarının durumunu, ruh halini, yarattığı bir karakterin psikolojik sancılarıyla muhteşem şekilde kurgulaştırmış. Yolu aniden kesişen iki kişinin biraz garip ilişkisini, sonrasında kadının ailesinin tarihine odaklanarak okuyoruz ki bu tarih ülke tarihiyle paralel ilerliyor. Roman, gizemli bir atmosferle beraber okurda merak duygusu uyandırarak başlıyor, ilerledikçe Sabato fikirlerini, endişelerini diyaloglara dökmeye başlıyor ve kitabın ilk yarısı bu nedenle biraz okuru zorluyor. Fakat Körler Üzerine İnceleme isimli bölümden itibaren (ki tek başına novella olabilecek güçte bir bölüm) soluksuz okunuyor romanın ikinci yarısı. Elimden bırakmak istemedim. Fikirleri, bunları kurgulaştırma şekli ve söylemek istediklerinin kurguyu yutmaması ama geride de kalmaması yani harika fikirleri muazzam bir kurguyla anlatmasına hayran kaldım Sabato’nun. Bunun yanında yazarın mizah anlayışını da çok sevdim. Yer yer bana Dostoyevski’nin Ecinniler’ini anımsattı, sanırım ülkesindeki siyasi atmosferle ilgili endişelerini kurguyla aktarma biçimi nedeniyle. İlk yarıda zorlansam da, çok ama çok sevdim. Benim için Tünel iyi bir romandı, Kahramanlar ve Mezarlar muazzamdı. Karanlıkların Efendisi’ni okumak için sabırsızlanıyorum. Latin Amerika tarihine ilgi duyan ya da edebiyatından hoşlananlara tavsiye ederim. Üçleme birbirinden bağımsız okunabilir ancak sırayla okunduğunda daha anlamlı olacaktır çünkü zayıf da olsa aralarında bir bağ var ki ilk iki kitabı birbirine bağlama şeklini ben çok incelikli buldum ve bu detayı okumaktan çok keyif aldım. O nedenle okumak isteyenlerin sırayla ilerlemesini tavsiye ederim. Sadece Tünel’den sonra Kahramanlar ve Mezarlar’da Sabato’nun başka bir yanıyla tanışmaya hazır olun. (İpek Dadakçı)
Kahramanlar ve Mezarlar PDF indirme linki var mı?
Ernesto Sabato - Kahramanlar ve Mezarlar kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Kahramanlar ve Mezarlar PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Ernesto Sabato Kimdir?
Ernesto Sabato (d. 24 Haziran 1911, Rojas, Buenos Aires - ö. 30 Nisan 2011), Arjantin'li romancı, gazeteci ve deneme yazarı.
Eğitimi
La Plata Ulusal Üniversitesi'nde fizik ve matematik öğrenimi gördü. Aynı okulda 1937'de doktorasını tamamladı. 1938'de Paris'te Curie Laboratuarı'nda, ertesi yıl ABD'deMassachussets Teknoloji Enstitüsü'nde araştırmalar yürüttü.
Edebiyatı
Sabato, felsefe, toplumsal ve siyasal konularda Bir ve Evren eseriyle edebiyat alanında ilk başarısını elde etti. Romanlarında tipik bir anti-kahraman, içe kapanık kişiyi tasvir etti.
Ernesto Sabato Kitapları - Eserleri
- Tünel
- Direniş
- Kahramanlar ve Mezarlar
- Karanlıkların Efendisi
Ernesto Sabato Alıntıları - Sözleri
- Hayatın kalıcı bir anlamı yoksa yaşamamız mümkün müdür? (Direniş)
- Ruhun bedenin üzerinde hüküm süren haşin bir diktatöre benziyor. (Kahramanlar ve Mezarlar)
- Uğruna dövüştüğümüz bu yeni insan, bunun gibi gaddarlıklar temelinde yaratılabilir miydi? Soylu amaçlara soylu olmayan araçlarla ulaşılabilir miydi? (Karanlıkların Efendisi)
- Tesadüfler yoktur, hedefler vardır. Sadece aranan bulunur ve aranan şey bir şekilde kalplerimizin derinliklerinde saklı olandır. İnsan sonunda buluşması gereken insanlarla buluşuyor. (Kahramanlar ve Mezarlar)
- Bazı insanlar dar görüşlü, kirli ve ikiyüzlü olduklarının ayırdına varana dek kendilerini "özel" sanabilirler. (Tünel)
- Biz farkına varmadan yanı başımızdan geçip gidecek tiplerden değildi; anında insanı çeker ya da iterdi ama genellikle ikisi aynı anda olurdu. Manyetik bir alan gibi itme ya da çekme gücüne sahipti, benim gibi hoşgörülü ve kendinden emin olmayan insanları manyetik fırtınaların etki alanına girmiş pusulalar gibi sarsardı. (Kahramanlar ve Mezarlar)
- Yazar da toplum için rüya görür. Bir tür kolektif rüya. Bir toplum, kurmaca eserlerin yazılmasını engellerse büyük bir tehlikeye girer. (Karanlıkların Efendisi)
- Tüm yaşamımız kayıtsız gök cisimlerinden oluşmuş bir çölde attığımız ortak çığlıklardan mı oluşuyordu? (Tünel)
- İnsan bu hızda insanca kalamaz. (Direniş)
- Bize en yakın olan varlıkları en geç anlarız, yaşama sanatını öğrenmemiz için ölmemiz gerekir ve en önemlisi, bu geç kazandığımız bilgeliğimizden en çok yararlanabilecekler çoktan ölmüştür. (Kahramanlar ve Mezarlar)
- Ne zaman çileden çıkmış bir deli gördüysem, adamın cehennem acıları çektiği gibi ürkütücü bir izlenime kapıldım. Ama şimdi onun ruhunun zaten cehennemde olduğunu anlıyorum. Vahşi hareketleri, acıları , etrafı dehşet verici tehlikelerle sarılmış bir yırtıcı hayvanınkine benzer jestleri ve tavırları, görünür hezeyanları, Cehennemin dolaysız ve o anki yaşantısından başka bir şey değildir. Bizim en kötü karabasanlarımızda çektiğimiz şeylere onlar uyanıkken katlanıyor. (Karanlıkların Efendisi)
- Genellikle bu dünyada yapayalnız olma duygum gururlu bir üstünlük hissinin eşliğinde ortaya çıkar. (Tünel)
- Gerçeğin matematik, kimya, felsefe için iyi olduğunu düşünüyorum ama yaşam için değil. Yaşamda fantezi, arzu, umut, yanılsama daha önemli. Ayrıca bakalım gerçeğin ne olduğunu biliyor muyuz? (Kahramanlar ve Mezarlar)
- İnsan ikili bir varlıktır. Trajik olarak ikili. Ve asıl ağır olan, aptalca olan, insanın Sokrates’ten bu yana kendi karanlık tarafını yasaklamak istemiş olmasıdır. Aydınlanma filozofları bilinç dışını tekme tokat kapı dışarı ettiler. Ama o bu kez pencereden girdi. Bu güçler yenilmezdir. Siz yok etmek istediğinizde onlar saklanır ve sonunda daha büyük bir zorbalık ve pervasızlıkla karşı koyarlar. (Karanlıkların Efendisi)
- "Sizinle konuşmam gereken bir şey var." (Tünel)
- Tüm devrimler, olanca saflıklarıyla ve özellikle de öylelerse, pis bir polis bürokrasisine dönüşmeye mahkumdur. (Karanlıkların Efendisi)
- Ben gençliğin saf idealleri olması gerektiğini düşünenlerdenim. Daha sonra insanın bu hayalleri kaybedecek zamanı oluyor. (Kahramanlar ve Mezarlar)
- Yaşamak istediğimiz şeyle yaşamın çoğunu ele geçiren gündelik koşuşturmacalar arasında yüreklerimizde bir çatlak oluşur ve bir sürgünün toprağından koparılışı gibi insanı mutluluktan ayırır. (Direniş)
- Mutlak bir mutluluk yok, diye düşünüyordu. Bize ancak kaçıcı ve kırılgan anlarda verilir bu mutluluk; ve sanat, bu aşk ve esrime anlarını ebedileştirme tarzıdır; çünkü bütün umutlarımız er ya da geç bulanık gerçekliklere dönüşür; çünkü hepimiz bir şekilde hayal kırıklığına uğrarız ve bir şeyde zafer kazanırsak başka bir şeyde başarısızlığa uğrarız, ölmek için doğmuş olan her varlığın önlenemez kaderidir hayal kırıklığı… (Karanlıkların Efendisi)
- Bir kültür en büyük yoksullaşmayı,bir mit çoğunluk tarafından asılsızlıkla nitelenmeye başladığı an yaşar. (Direniş)