Kendiyle Dost Olmak - Wilhelm Schmid Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Kendiyle Dost Olmak kimin eseri? Kendiyle Dost Olmak kitabının yazarı kimdir? Kendiyle Dost Olmak konusu ve anafikri nedir? Kendiyle Dost Olmak kitabı ne anlatıyor? Kendiyle Dost Olmak PDF indirme linki var mı? Kendiyle Dost Olmak kitabının yazarı Wilhelm Schmid kimdir? İşte Kendiyle Dost Olmak kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Wilhelm Schmid
Çevirmen: Tanıl Bora
Yayın Evi: İletişim Yayınevi
İSBN: 9789750526374
Sayfa Sayısı: 79
Kendiyle Dost Olmak Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Başkalarıyla ilişkimizde, zaman zaman mola alabilir, araya mesafe koyabilir, hatta gerekirse karşımızdakinden tamamen vazgeçebiliriz. Oysa kendimizle ilişkimizde bunların hiçbiri mümkün değildir. Benliğimizle günün 24 saati, yılın 365 günü beraber yaşamak zorundayızdır, son nefesimize kadar. İyi de olsa kötü de olsa, bize aittir. O halde bu zorunlu ilişkiyi dostluğa dönüştürmek, daha huzurlu, daha mutlu, daha doygun bir hayat sürmenin anahtarı olarak görülebilir.Kendiyle dost olmak, kendini sevmek mi demektir? İkisi arasında bilinçli bir tercih yapılabilir mi? Kendiyle dost olan kişinin başkalarıyla ilişkileri bundan nasıl etkilenir? Kendine bedenen ve ruhen özen göstermek, kişinin kendisiyle ilişkisinde neden hayati bir rol oynar?Sınırlarını, gücünü ve imkanlarını bilmenin kişiye katkısı nedir? Hayat amacını keşfetmenin, kişisel değerlerini ve alışkanlıklarını tanımlamanın, yara ve travmalarıyla yüzleşmenin kendiyle dost olmakla nasıl bir bağı vardır? Kendi hikayesini yazmak ne demektir? Hayatın bereketine açık olmak nasıl mümkündür?Kitapları dünyanın farklı ülkelerinde geniş okur kitleleriyle buluşan felsefeci ve araştırmacı Wilhelm Schmid Kendiyle Dost Olmak’ta, “Kendini sev” sloganıyla gitgide daha fazla sarmalandığımız günümüzde, kendimizle sağlıklı ve dostane bir ilişki kurmanın öneminevurgu yapıyor. İnsanın, kendine dönük abartılı bir sevginin tehlikelerine kapılmadan, sükûnetlekendisiyle meşgul olmasının, hayat yolunu çizmede nasıl değerli bir kaynak olabileceğini gösteriyor.
Kendiyle Dost Olmak Alıntıları - Sözleri
- Aklımdan geçen düşüncelere mi, hissettiğim iç sese mi kulak vermeliyim?
- Üzüntüyü tanımasam, sevinci nereden bilecektim?
- "Üzüntüyü tanımasam, sevinci nereden bilecektim? Şevksizlik hatta acılar olmasa, zevkler boz bir normallikten ibaret olurdu. İyi duygular sevindirir, fakat kötü duygular da hayatın bereketine katkıda bulunur."
- "Tanrı değil de bir insan olduğunu, yani mükemmel olmadığını idrak et. Kendini abartma, bu sana acı verebilir. Bir şey yaratamazsın, nerede kaldı ki kendini yaratabilesin. Tanrı'ya denk olamazsın, yine de olmaya çalışırsan, mükemmellikten uzaklığından, kırılganlığından, cehaletinden ve faniliğinden ötürü dövünüp durursun sürekli."
- "Bir aşırılığın karşılığı, bir başka aşırılık olur. "
- Mükemmelliği aramak, ümit kırıklığına vesileler bulmak demektir.
- "Kendini tanı" ile kastedilen şuydu: Tanrı değil de bir insan olduğunu, yani mükemmel olmadığını idrak et. Kendini abartma, bu sana acı verebilir.
- Benliğin her şeyini tastamam anlamak herhalde pek mümkün değildir, tıpkı bir arkadaşlıkta veya aşkta da ötekinin her şeyini her zaman anlayamayacağımız gibi .
- Mükemmelliği aramak, ümit kırıklığına vesileler bulmak demektir.
- Kendini ölçüsüz seven ise başkalarının hayranlığına muhtaçtır.
- Her insan, kendi kendisini biçimlendirişi ile başkaları ve başka şeyler tarafından biçimlendirilişinin bir karmasıdır ziyade.
- Beni huzursuz eden ne? Hayatın sınırlı, ölümün anlamsız olması mı?
- Kendiyle dost olma fikri, kendini bitmiş tükenmiş hisseden herkesi yüreklendirebilir.
Kendiyle Dost Olmak İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Kitabın içeriği harika fakat çevirmenin dili ağır, cümleler uzun, birçok bağlaç (bazı yerlerde yanlış kullanım) kullanılmış. Dolayısıyla kitabı başka bir yayınevi/çevirmenden okumanızı öneririm. (Reyhan Işık)
Başkalarıyla ilişkimizde, zaman zaman mola alabilir, araya mesafe koyabilir, hatta gerekirse karşımızdakinden tamamen vazgeçebiliriz. Oysa kendimizle ilişkimizde bunların hiçbiri mümkün değildir.Benliğimizle günün 24 saati, yılın 365 günü beraber yaşamak zorundayızdır, son nefesimize kadar. İyi de olsa kötü de olsa, bize aittir. O halde bu zorunlu ilişkiyi dostluğa dönüştürmek, daha huzurlu, daha mutlu, daha doygun bir hayat sürmenin anahtarı olarak görülebilir.Kendiyle dost olmak, kendini sevmek mi demektir? İkisi arasında bilinçli bir tercih yapılabilir mi? Kendiyle dost olan kişinin başkalarıyla ilişkileri bundan nasıl etkilenir? Kendine bedenen ve ruhen özen göstermek, kişinin kendisiyle ilişkisinde neden hayati bir rol oynar? Sınırlarını, gücünü ve imkânlarını bilmenin kişiye katkısı nedir? Hayat amacını keşfetmenin, kişisel değerlerini ve alışkanlıklarını tanımlamanın, yara ve travmalarıyla yüzleşmenin kendiyle dostolmakla nasıl bir bağı vardır? Kendi hikâyesini yazmak ne demektir? Hayatın bereketine açık olmak nasıl mümkündür? Wilhelm Schmid Kendiyle Dost Olmak’ta, “Kendini sev” sloganıyla gitgide daha fazla sarmalandığımız günümüzde, kendimizle sağlıklı ve dostane bir ilişki kurmanın önemine vurgu yapıyor. İnsanın, kendine dönük abartılı bir sevginin tehlikelerine kapılmadan, sükûnetle kendisiyle meşgul olmasının, hayat yolunu çizmede nasıl değerli bir kaynak olabileceğini gösteriyor. Kitabı okurken son derece akıcı bir şekilde ilerliyor aslında konuya baktığımız zaman konu çok geniş gözüküyor nasıl ele alınır, bu kadar soru nasıl cevaplanır ama yazar bunu sade ve samimi anlatımı ile ziyadesiyle iyi yapmış.Kitapta kendiyle dost olmak için insan neler yapmalı? Başlığı altında 9 madde görüyoruz; 1. İnsanın kendisiyle ilişkisinin biçimini bilinçli şekilde seçmelidir. 2. Kendine dikkat etmelidir. 3. Kendi için dertlenmelidir. 4. Bedenine dikkat etmelidir. 5. İnsan benliğine ve duygularına alan açmalıdır. 6. Hayat üzerine düşünmeye imkan vermelidir. 7. Benliğine açık seçik bir çerçeve çizmesi lazımdır. 8. Kendi kendisini olumlamayı mümkün hale getirmelidir. 9. İnsan hayatın mutlulukla ve mutsuzluk arasında kutupsallaştığını kabul etmek ve her iki kutubu da idare edebilmelidir. Bu maddeler doğrultusunda şunu diyebilirim. İnsan mükemmel değildir, olmak zorunda da değildir ama insanlar kendilerini övdükleri zaman narsist övmedikleri zaman da özgüvensiz olurlar. Ya da ağızlarda hep şu söz var “kendimde barışık bir insanım ben” iyi olmak için kendimizle barışık mı olmamız lazım? Ya da kendinizle; duygularınız, düşünceleriniz boyunuz, kilonuz, yüzünüz ile hep düşman mıydınız ki şu an barışık oldunuz? Kendime göre belli şeyleri beğenmiyorum, kusur olarak görüyorum diye neden kendime savaş açmam lazım? Bu kitap işte tam olarak bu düşünceleri toparlayıp bize şunu öğretiyor; Kusursuz insan olamasam bile niye kendime kusursuz bir dost olamayayım? (Rüveyda Serra Bek)
İncelemeye başlamadan önce çok düşündüm, acaba ne yazsam da kitap/sadece-seyma--167179 kitabının incelemesinin gördüğü ilginin onda birini bu kitap görür diye, ancak fark ettim ki meselenin benimle ya da kitapla ilgisi yok. Ben de o yüzden içimden geldiği gibi, hiç kasmadan yazmayı uygun buldum. :) Dostluk deyince aklımıza gelen ilk dostumuz kimdir? Kendi, aklıma gelen ilk dostumu düşünüyorum. Neden dost olduğumu, güçlü ve eksik yanlarını.. Kusursuz bir insan değil belki ama eminim ki Kusursuz bir dost kendisi. Hayatımın uzunca bir döneminde benimle tanışmıyordu, belki kısa süre sonra da, dostluğumuz azalacak ve bir gün de unutup gideceğiz birbirimizi.. Ancak dostluğu baki kalacak gibi duruyor. Evet, hayatımın belirli bir döneminde bana tümüyle yabancı olan bir insanın dostluğu beni bu denli rahatlatıyorken, hayatımın her anında yanımda olan benliğim, neden bana dost olmasın? Kusursuz bir insan olmasam da, kendime Kusursuz bir dost neden olmayayım? Insanlar, kendimle alakalı güzel bir şey söylediğimde, hemen narsist olduğuma hükmeder.. Ben narsist değilim, kendimle dostum. Burnumun güzel olduğunu düşünüyorken, aynı zamanda kulaklarımın kepçe olduğunu da söylerim. Ancak insanlar, sürekli kendiniz hakkında kötü şeyler söylemenizi umduğu için, sizin guzel bir yönünüze odaklanmanızı istemiyorlar. Kendisine en çok hakaret eden kişinin, kendisiyle en barışık kişi olduğuna hükmediyorlar. Neden? Çünkü insanlar, manyak. Kendisiyle dost olamayan insanlar, kendileriyle barışık olma gibi saçma bir kavram kullanırlar. Arkadaşlar, kendinizle savas halinde miydiniz ki barış yapıyorsunuz? Boyumu, kilomu, ne bilim göz rengimi beğenmiyorum diye kendime niye savaş açayım? Tıpkı bir başka insanı sevabı gunahıyla dost seçtiğimiz gibi, kendimizi de seçelim lütfen. Sadece fiziksel özelliklerimizi değil, benliğimizin tüm katmanlarını, tüm sosyal kimliklerimizi kendimize dost edinelim. Okul başarısızlığı yaşıyor olmak, bizi kendimize kusturmesin; henüz bir is sahibi olamamak, bizi kendimize düşman etmesin; manit terk etti diye, kendimizden şüpheye düşmeyelim. Birçoğunuz doğaya, hayvanlara ve Şeyma Subaşıya karşı bile şefkat ve merhamet dolusunuz biliyorum. Kendinize de şefkat duyun ve lütfen, sizi kendinize kusturmeye çalışan tiplere kanmayın. Parfüm sıkmak gibi iste dostluk, sen parfüm kokusunu kendi üzerine sindiremezsen, başkası o kokuyu alana kadar uçar gider.. (yy)
Kendiyle Dost Olmak PDF indirme linki var mı?
Wilhelm Schmid - Kendiyle Dost Olmak kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Kendiyle Dost Olmak PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Wilhelm Schmid Kimdir?
Wilhelm Schmid 1953’te Almanya’da Bavyera-Süebya (Schwaben) bölgesinde doğdu. Berlin, Paris ve Tübingen’de felsefe eğitimi aldı. Çeşitli Alman üniversitelerinde çalıştı, Riga ve Tiflis üniversitelerinde misafir öğretim üyeliği yaptı. Bir dönem Zürih’te bir hastanede hastalara “felsefeyle manevi destek” hizmetinde çalıştı. Halen Erfurt Üniversitesi’nde dışarıdan felsefe dersleri veriyor. Almanya’da ve dünyanın çeşitli yerlerinde tebliğler sunuyor. On üç dile çevrilen kitaplarının dünya çapındaki satışı bir milyona yaklaşıyor.
Wilhelm Schmid Kitapları - Eserleri
- Mutsuz Olmak
- Kendiyle Dost Olmak
- Aşk
- Sakin Olmak - Yaşlanırken Kazandıklarımız
- Düşmanlığın Faydaları
- Dokunmanın Gücü Üzerine
- Arkadaşlıktaki Saadete Dair
- Hediye Vermek ve Hediye Almak Üzerine
- Seks Olmayınca
- Anne Baba ve Büyükanne Büyükbaba Olmanın Sevinçleri Üzerine
Wilhelm Schmid Alıntıları - Sözleri
- Sekssizlikten kaçınmak istiyorsanız, sekssizlikle baş etmek istiyorsanız, duyuları, bedenin uzuvlarını ve erojen bölgeleri heyecan verici bir şekilde kullanmayı bilseniz iyi edersiniz; seksin olmasına izin vermek böylece ötekine kolay gelir - buna büyük bir ihtiyaç duymuyor olsa, hatta hiç ihtiyaç duymuyor olsa bile. En güzeli, bütün duyuları sonuna kadar kullanmaktır, çünkü seks ve erotizm başka hiçbir şeyin olmadığı kadar pan-duyusaldırlar (tüm-duyusal); görme, duyma, koklama, tat alma, dokunma, hareket ve karında kelebekler uçuşması, tek bir uzun ânın içinde tümüyle yoğunlaşırlar onda. (Seks Olmayınca)
- "Varoluşun en yüksek mahkemesi, yaşama kendi verdiğiniz anlamdır, insan ancak kendisi önünde verir hayatının hesabını." (Sakin Olmak - Yaşlanırken Kazandıklarımız)
- Her insan, kendi kendisini biçimlendirişi ile başkaları ve başka şeyler tarafından biçimlendirilişinin bir karmasıdır ziyade. (Kendiyle Dost Olmak)
- "Kendini sevmek hayatta çok şeyin temelidir, ama her şeyden önce, başkalarını sevebilmenin temeli." (Seks Olmayınca)
- Eğer her şey anlamsız görünürse geriye ne kalır? (Mutsuz Olmak)
- "Kendini tanı" ile kastedilen şuydu: Tanrı değil de bir insan olduğunu, yani mükemmel olmadığını idrak et. Kendini abartma, bu sana acı verebilir. (Kendiyle Dost Olmak)
- Kötü, hayatın kutupsallığının bir parçası ise ve onu bertaraf etmeye dönük her girişime direniyorsa, o halde, onu hayata çekilebilir bir biçimde entegre etme ödeviyle karşı karşıyayız demektir. (Düşmanlığın Faydaları)
- "Varoluşun en yüksek mahkemesi, yaşama kendi verdiğiniz anlamdır, insan ancak kendisi önünde verir hayatının hesabını." (Sakin Olmak - Yaşlanırken Kazandıklarımız)
- Anlamak isteyen çok insan vardır, kulak vermeye hazır olansa pek az. (Sakin Olmak - Yaşlanırken Kazandıklarımız)
- "Küçük hediyeler arkadaşlığı diri tutar." Bu, insanın kendi kendisiyle arkadaşlığı için de geçerlidir. Her şeyden önce kendine özen hediye etmek, kendi arzularının ve ihtiyaçlarının, yükselen öfkesinin, kaygılarının ve korkularının yanından dikkatsizce geçip gitmemek. (Hediye Vermek ve Hediye Almak Üzerine)
- Çocuklara hayatı izah etmek ve bunu yaparken aynı zamanda kendine de izah ediyor olmak, onlara dünyayı göstermek ve bunu yaparken dünya içindeki ilişkileri daha iyi algılamak, insana sevinç verir. (Anne Baba ve Büyükanne Büyükbaba Olmanın Sevinçleri Üzerine)
- Çocuklar yaşlanırken sakin olmak için bir sebeptirler, zira yaşamı devam ettirirler. (Sakin Olmak - Yaşlanırken Kazandıklarımız)
- "paspas gibi hissetme hali" (Mutsuz Olmak)
- Peki ama herkes kendi ihtiyaçlarının ifasına azami değer veriyorsa, iki insan nasıl yakınlaşabilir? (Seks Olmayınca)
- Nietzsche’nin dediği gibi “yalnız arkadaşlarını sevmeyip düşmanlarından nefret de edebilmenin” mümkün olması gerekir. (Arkadaşlıktaki Saadete Dair)
- "Varoluşun en yüksek mahkemesi,yaşama kendi verdiğiniz anlamdır,insan ancak kendisi önünde verir hayatının hesabını." (Sakin Olmak - Yaşlanırken Kazandıklarımız)
- ''Susmak, bir insana bilinçli olarak dokunabileceğiniz bir iktidar aracıdır.'' (Dokunmanın Gücü Üzerine)
- "Samimi sohbetler de bir tür sekstir, oral sekstir, ister seks üzerine sohbetler olsun ister her şey üzerine." (Seks Olmayınca)
- Ötekinin bütün dikkatinin sürekli olarak bana nasip olamayacağını kabul etmem gerekir, tıpkı benim de bütün dikkatimi fasılasız ona veremeyeceğim gibi. (Hediye Vermek ve Hediye Almak Üzerine)
- Modern çağda dikkatimize hiç durmadan dört bir yandan talip çıkar; bunun sonucu, dikkatin bin parçaya bölünmesi ve hiçbir insanın başka bir şeye veya başkasına ayıracak birkaç dakikadan fazla zamanının olmamasıdır. Bu koşullarda iki kişinin bir süreliğine tamamen birbirlerine ait olması, bu dünyada kendilerini bir başkasına bırakmaları, onu hissetmeleri ve kendilerini onun yerine koyarak düşünmeleri, ne güzeldir! Dikkat de bir enerji hareketidir ve modern koşullarda verilebilecek en güzel hediyedir: Başkalarına dikkatini hediye etmek... (Aşk)