Kırk Hadis - İmam Nevevi Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Kırk Hadis kimin eseri? Kırk Hadis kitabının yazarı kimdir? Kırk Hadis konusu ve anafikri nedir? Kırk Hadis kitabı ne anlatıyor? Kırk Hadis kitabının yazarı İmam Nevevi kimdir? İşte Kırk Hadis kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: İmam Nevevi
Yayın Evi: Kahraman Yayınları
İSBN: 9789757624646
Sayfa Sayısı: 175
Kırk Hadis Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Bu kitaptaki hadislerin tamamı dinin en büyük esaslarından biri, alimlerin İslamın temeli olarak kabul ettikleri veya İslamın yarısı veya üçte biri gibi buna benzer özelliklerle nitelendirdikleri hadislerdir.
Eserin tıpkı basımı kitabın sonunda ek olarak yer almaktadır.
(Tanıtım Bülteninden)
Kırk Hadis Alıntıları - Sözleri
- Müslümanın küfrün hakim olduğu bir yerde ikamet etmesi caiz değildir.
- Güzel bir söz sadakadır. Namaz kılmak için mescide gitmek üzere yürüdüğün her bir adım bir sadakadır. Yoldan rahatsız edici şeyleri kaldırman da bir sadakadır. Buhari, Müslim
- Dünyada garip bir kimse gibi, veya geçip giden bir yolcu gibi ol.
- "Kişinin kendisini ilgilendirmeyen şeyleri terk etmesi müslümanlığının güzel bir yönüdür" Tirmizi Hasan Basri, kişinin kendisini ilgilendirmeyen şeyle meşgul etmesi, Allah'ın kulundan yüz çevirmesinin alametidir, der.
- Sen gücün yettiğince takva fidanları dik. Bil ki öldükten sonra sen onunla karşılaşacaksın.
- Kim şüpheli şeylere düşerse, harama düşmüş olur. Muhtasaru'l Buhari, Muhtasaru'l Müslim
- Sen kalbine danış. İyilik vicdanın, yaptığı için huzur duyduğu, kalbin tereddüde düşmediği hareketlerdir. Kötülük ise, doğru bulsalar ve iyidir deseler fetva verseler bile içini rahatsız eden, kalbinde tereddüt meydana getirendir. Ahmed b. Ahmed; ed-Darimi, Müsned
- "Sizden biriniz kendisi için sevdiğini kardeşi içinde sevmedikçe iman etmiş olamaz." Buhari, Müslim
- “Şüphesiz Allah (c.c) iyilikleri de kötülükleri de yazmış ve bunları açıklamıştır. Kim bir iyilik yapmaya teşebbüs eder fakat yapamazsa Allah (c.c) ona tam bir iyilik yapmış muamelesi görür. Kim bir iyilik yapmaya karar verir ve yaparsa. ona da Allah (c.c) kendi katında on sevapdan yediyüz misline hatta kat kat daha fazlasına kadar sevap verir. Kim ki kötülük yapmayı düşünür fakat yapmazsa, Allah (c.c) ona tam bir hasene verir. Kötülük yapmaya karar verir ve yaparsa ona da sadece bir günah yazar.”
- "Kişinin kendisini ilgilendirmeyen şeyi terk etmesi İslâm'ın güzelliğindendir." (Tirmizî)
- İslam’da ibadetlerin maksadı, kişiye ahlaki olgunluk, seviyeli bir kişilik, örnek bir şahsiyet, güzel bir kul meydana getirmektir.
- Efendimiz’in (s.a.v) “ayakkabısız ve baldırı çıplak koyun çobanlarının bina yapma yarışına girdiklerini görmendir” sözü: Burada geçen baldırı çıplak diye tercüme ettiğimiz kelime “el-aletü” dür ve fakirler demektir. “Âil” fakir “ilye” de fakirlik demektir. Bir kimse, fakirleşti demek için, (عَالَ الرُّجُلُ) derlermiş. Hadiste geçen (رِعَاءٌ) kelimesi (رُعَاةٌ) şeklinde de kullanılabilir. Sözün mânâsı; çöl ve benzeri yerlerde Yaşayan muhtaç ve yoksul kimseler, binalarda yaşamaya başlayacaklar, dünya onların emrine verilecek. Neticede bina yapma yarışına girecekler.
- Her insan, ya kendini helak etmeye çalışır, yada kurtulmaya çalışır; nefsini kötülüklerden arındıran kurtuluşa ermiş, onu kötülüklere gömen de ziyan etmiştir. Şems suresi: 91/7-10
- "Seni şüpheye düşüren şeyi bırak, şüpheye düşürmeyen şeye yönel" Nesai, Tirmizi Ebu Zer el-Gıfari takvanın mükemmel olmasının, haram olma korkusu ile bazı helali terk etmek olduğunu söyler.
- Hz. Ömer (ra) şöyle der; kim utanırsa gizlenir, kim gizlenirse sakınır, kim sakınırsa korunur.
Kırk Hadis İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Efendimiz (sas)'in hadis-i şerifleri, kişisel gelişim kitapları okumak isteyenler için en ideal kitaplardan. O'nun (sas) ahlâkı, Kur'an ahlakı. Beşeriyete sunulabilecek en kusursuz örnek. (Amine Türkmen)
İmam Nevevi ve Hadis: İmam Nevevi, Hadis alanında müthiş eserler bırakmış. Kırk hadisi şerhiyle okumak daha doğru olacaktır. Ayrıca Nevevi'nin Riyazüssalihin eserini okumak 2.000'e yakın hadisin zamanını, kelimesini, hadisteki olayın sebep ve sonuçlarını her şeyiyle açıklayarak yani şerhiyle okuma olanağı veriyor. Yazdığı eserleri sadakai cariyesi oldun. Rahmetle (nur)
Nevevi den 40 Hadis: yazar/imam-nevevi , 13.yy da yaşamış Arap Hadis ve Fıkıh alimi.Şam'ın güneyinde bulunan Neva köyünde doğduğundan adı Nevevi yani Nevalı dır.İslam hukuku ve hadis alanlarında önemli bir kişi.44 yaşında ölmüş, 40 dan fazla eser yazmıştır.En kıymetli eseri kitap/riyazus-salihin--9001 dir.Bu kitabında hadisleri konu başlıklarına göre değerlendirmiştir. kitap/40-hadis--184447 kitabına gelecek olursak; benim okuduğum kitabı Beyan yayınları basmış.Kalın karton kapak ve midi boy.Sayfa çevirmek zor.Sayfa kalitesi ve emek başarılı.Beyan yayınları kitabı birçok önemli eseri yaptığı gibi yarısı Arapça, yarısı Türkçe olarak basmış ve yayınlamış.Çevirmen yazar/halil-gunenc e gelecek olursak : Birkaç hadiste anlam bozukluğu vardı ama doğru çevirilmiş hallerini internetten buldum.Biraz daha dikkat edebilirdi.Bilindiği üzere ayetlerden sonraki en önemli ana kaynak hadisler.Peygamberimiz(sav) 40 hadis ezberleyenlere büyük mükafatlar müjdelemiş.İmam Nevevi de bu vesile ile yola çıkmış ve çoğu Buhari, Müslim gibi sahih olan hadislerden ya da hasen hadislerden birçok örneklerle 42 tane hadis yazmış ve kendisine düşen görevi yerine getirmiş.Allah(cc) bizleri de mükafatlanlananlardan eylesin.Amin. Kitaba puanım 8. (Emre Bulut)
Kitabın Yazarı İmam Nevevi Kimdir?
631’de (1234) Suriye’nin güneyindeki Havran bölgesinde Nevâ köyünde doğdu. Nevevî (Nevâvî), Havrânî ve dedelerinden Hizâm’a nisbetle Hizâmî nisbeleriyle anılır. Hiç evlenmediği halde adı Yahyâ olanların genellikle yaptığı gibi Ebû Zekeriyyâ künyesini almıştır. Nevevî ergenlik çağında ticareti sevmediği halde babasının dükkânında çalıştı ve bu arada çevresindeki âlimlerin derslerine devam etti. On sekiz yaşına girince babası onu Dımaşk’a götürüp Revâhiyye Medresesi’ne yerleştirdi. Orada Ebû İshak eş-Şîrâzî’nin Şâfiî fıkhına dair et-Tenbîh ve el-Müheẕẕeb adlı eserlerini ezberledi. İki yıl sonra babasıyla birlikte hacca gitti, dönüşte Medine’de bir süre kalarak oradaki âlimlerin derslerine katıldı. Kütüb-i Sitte’den başka İmam Mâlik’in el-Muvaṭṭaʾ, İmam Şâfiî, Ahmed b. Hanbel, Osman b. Saîd ed-Dârimî, Ebû Avâne el-İsferâyînî ve Ebû Ya‘lâ el-Mevsılî’nin el-Müsned, Dârekutnî’nin es-Sünen, Ahmed b. Hüseyin el-Beyhakī’nin es-Sünenü’l-kübrâ, Begavî’nin Şerḥu’s-sünne, Humeydî’nin el-Cemʿ beyne’ṣ-Ṣaḥîḥayn ve Hatîb el-Bağdâdî’nin el-Câmiʿ li-aḫlâḳı’r-râvî ve âdâbi’s-sâmiʿ adlı eserlerini çeşitli hocalara okuyarak icâzet aldı. Hadis ilmindeki hocaları kendisinden birçok hadis kitabını dinlediği Ziyâ b. Temmâm el-Hanefî, Ṣaḥîḥ-i Müslim’i okuduğu Ebû İshak İbrâhim b. Ömer el-Vâsıtî, on yıl boyunca daha çok Ṣaḥîḥ-i Buḫârî ve Ṣaḥîḥ-i Müslim hadislerinin şerhi konusunda faydalandığı İbrâhim b. Îsâ el-Murâdî el-Endelüsî ve Ebü’l-Ferec İbn Kudâme gibi muhaddislerdir. Fıkıh ilmindeki hocaları arasında İshak b. Ahmed el-Mağribî, Dımaşk müftüsü Ebû Muhammed Abdurrahman b. Nûh b. Muhammed el-Makdisî, Ebü’l-Hasan Sellâr b. Hasan el-İrbîlî, fıkıh usulü okuduğu kadı Ebü’l-Feth Ömer b. Bündâr et-Tiflîsî ve gramer okuduğu âlimler içinde İbn Mâlik et-Tâî bulunmaktadır. Nevevî kendini yetiştirdikten sonra talebe okutmaya ve 660 (1262) yılından itibaren eser vermeye başladı. Kendisi de pek çok âlim yetiştirdi. Hayatının son altı yılında ondan hiç ayrılmadığı için “Muhtasarü’n-Nevevî” lakabıyla anılan İbnü’l-Attâr Ebü’l-Hasan Alâeddin Ali b. İbrâhim ed-Dımaşkī bunların en tanınmışıdır. Diğer talebeleri arasında İbn Ferah el-İşbîlî, Bedreddin İbn Cemâa, kadı Ziyâeddin Ali b. Selîm el-Ezraî, Yûsuf b. Abdurrahman el-Mizzî, kādılkudât Şemseddin İbnü’n-Nakīb Muhammed b. İbrâhim ve Ebü’l-Fidâ İbn Kesîr’in babası Ebû Hafs Şehâbeddin Ömer b. Kesîr gibi şahsiyetler vardır. Çeşitli medreselerde hocalık yapan Nevevî, 665 (1267) yılında Ebû Şâme el-Makdisî’nin vefatıyla boşalan Eşrefiyye Dârülhadisi şeyhliğine getirildi ve ölümüne kadar bu görevini sürdürdü. Nevevî, kendisine “sefer izni” çıktığını söyleyerek hocalarının kabirlerini ve tanıdıklarını ziyaret etti, kitaplarını medreseye vakfetti, Kudüs’ü de ziyaret edip köyüne döndü ve 24 Receb 676’da (21 Aralık 1277) Nevâ’da vefat etti.
Zehebî’nin “hadis âlimlerinin efendisi” dediği Nevevî hem hadis hâfızı idi hem de hadis ilimlerinde otorite sayılıyordu. Sahih hadisleri zayıf ve uydurma rivayetlerden kolayca ayırır, râvilerin durumlarını, hadislerde geçen garîb kelimeleri çok iyi bilirdi; hadislerden fıkhî hüküm çıkarmada mahirdi. Şâfiî fıkhında devrinin en büyük âlimi kabul edilmekteydi. Bu mezhebin esaslarını, bir meseleye dair sahâbe ve tâbiîn âlimlerinin neler söylediklerini, hangi noktada birleşip hangi noktada ayrıldıklarını ezbere biliyordu. Tartışmadan hoşlanmazdı; fakat hocalarının Şâfiî mezhebine veya sünnetin açık hükmüne aykırı bulduğu görüşlerini eleştirmekten çekinmezdi. Nevevî öğrencilik yıllarında tıp tahsil etmek istemiş ve İbn Sînâ’nın el-Ḳānûn’unu okumaya başlamış, ancak bunalıp sıkılınca bunun tıpla uğraşmaktan kaynaklandığını anlayarak tıpla ilgili eserleri elinden çıkarmıştır.
Nevevî evliliğin kendisini meşgul edeceği düşüncesiyle hiç evlenmemiştir. Esasen dünya zevklerine ve rahat yaşamaya önem vermezdi. En büyük ibadetin samimi bir niyetle helâlleri ve haramları öğrenmek olduğunu söyleyerek kimseden para almaz, görev yaptığı medreselerden kendisine verilen aylıkla kitap alır, daha sonra bunları o medreseye bağışlardı. Haksızlığa boyun eğmez, doğru bildiğini söylemekten, yöneticileri uyarmaktan çekinmezdi. Memlük Sultanı I. Baybars’a çeşitli mektuplar yazmış, bu mektupların bir kısmını âlimlere de imzalatarak ortak bir dilekçe halinde sunmuş, ondan kıtlık yüzünden sıkıntı çeken Dımaşk halkına kolaylık göstermesini, ağır vergilerle onları zor durumda bırakmamasını istemiştir. Moğollar Suriye’ye saldırdığında memleketi savunmak için halkın bir kısım emlâkini elinden almak isteyen ve bu sebeple âlimlerden fetva talep eden halifeye karşı çıkmış, Baybars’a karşı gösterdiği bu tavrından sonra şöhreti yayılmış ve eserlerine büyük rağbet gösterilmiştir. Zehebî, Nevevî’nin iyiliği tavsiye edip kötülükten sakındırma konusunda benzeri bulunmadığını, azla yetinip basitçe giyinen vakur ve heybetli bir kişi olduğunu söylemekte, talebelerinden İbn Ferah el-İşbîlî de onun ilim ve görev sorumluluğu taşıyan bir âlim olduğunu belirtmektedir.
İmam Nevevi Kitapları - Eserleri
- Riyazü's-Salihin
- Riyazü's Salihin 1. Cilt
- Riyazü's Salihin 2. Cilt
- Kırk Hadis
- Riyazü's Salihin 3. Cilt
- Et-Tibyan
- Riyazü's Salihin 4. Cilt
- Riyazü's Salihin 5. Cilt
- Riyazü's Salihin (3 Cilt Takım)
- Riyazü's Salihin 6. Cilt
- Riyazü's Salihin 7. Cilt
- Riyazü's Salihin
- El-Ezkâr
- Kur'an Okuma Adabı
- El-Ezkâr-I
- El-Ezkâr
- Riyazü's Salihin 8. Cilt
- El-Ezkâr-II
- Riyazüs Salihin, Hadis-i Şerif Tecümesi Cilt 1
- Riyaz'üs-Salihin Tercüme ve Şerhi
- Riyazu's-Salihin (Muhtasar)
- Şerh-i Riyazu's-Salihin
- Onlar Böyleydi Büstanü'l-Arifin
- Kırk Hadis Şerhi
- Açıklamalı Tam Riyazü's Salihin Tercemesi
- Riyazüs Salihin, Hadis-i Şerif Tecümesi Cilt 3
- Çil Hedîs
- Riyazüs Salihin, Hadis-i Şerif Tecümesi Cilt 2
- Kırk Hadis Şerhi
- Arşı Titreten Dualar
- Riyazüs Salihin, Hadis-i Şerif Tecümesi Cilt 4
- Riyazüs Salihin Arapça | رياض الصالحين
- Riyaz'üs Salih'in Tercümesi
- Riyâz'üs Sâlihîn Tercümesi
- Peygamberimizden Dualar
- Açıklamalı Şafii İlmihali
- Riyâzü's-Sâlihîn
- Umdetu'l Ahkam
- Riyazüs Salihin, Hadis-i Şerif Tecümesi Cilt 6
- Riyazüs Salihin, Hadis-i Şerif Tecümesi Cilt 5
- Riyazus Salihin Tercümesi ve Kelime Anlamı
- Et Tibyan fi Adabi Hameletil Kuran
- Riyazüs Salihin Tercümesi, 3 Cilt
- Riyaz'us - Salihin
- Muhtasar Siyer-i Nebî
- Riyazüs Salihin Tercümesi
- Riyazüs Salihin, Hadis-i Şerif Tecümesi Cilt 8
- Kırk Hadis Şerhi
- Minhacüt-Talibin (2 Cilt takım)
- Riyazü's-Salihin
- El Cevahirül Lülüiyye Kırk Hadis-i Şerif
- Riyazü's Salihin Tercemesi
- Muhtasar Kuran İlimleri
- Kırk Hadis Tercümesi
- Riyaz'üs Salihin
- Riyazüs Salihin Tercümesi Ve Kelime Anlamı
- Et Tibyan fi Adabi Hameletil Kuran - 1. Cilt
İmam Nevevi Alıntıları - Sözleri
- Ebû Mûsâ el-Eş‘arî radıyallahu anhdan rivâyet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Bir kulun çocuğu vefât ettiği zaman Allah Teâlâ meleklerine, ‘Kulumun çocuğunu elinden aldınız öyle mi?’ diye sorar. Onlar da: ‘Evet’ diye cevap verirler. Allah Teâlâ: ‘Kulumun gönül meyvesini mi kopardınız?’ diye sorar. Melekler: ‘Evet’ diye cevap verirler. Allah Teâlâ tekrar, ‘O zaman kulum ne dedi?’ diye sorar. Melekler, Sana hamd etti ve: ‘innâ lillâh ve innâ ileyhi râciûn: Biz Allah’tan geldik, Allah’a döneceğiz’ dedi, diye cevap verirler. O zaman Allah Teâlâ şöyle buyurur: Kulum için cennette bir köşk yapın ve ona hamd köşkü adını verin.” (El-Ezkâr-I)
- Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "İmanı en mükemmel mümin, ahlakı en güzel olandır; en hayırlınız ise hanımlarına en güzel davranandır." (Riyazü's Salihin (3 Cilt Takım))
- Ebu Hüreyre (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre, Rasullallah (s.a.v.) söyle buyurdu; Biriniz ayakkabı giyeceğinde önce sağ ayağından, çıkaracağında da sol tarafından başlasın . Yani sağ ayak ilk önce giyilen en son çıkarılan ayak olsun. ~ (Açıklamalı Tam Riyazü's Salihin Tercemesi)
- Müslümanlar namazlarını düzgün ve usûlüne uygun şekilde kılabiliyorlarsa, muntazam bir hayatı benimsemeleri sebebiyle hal ve gidişleri, yani toplum düzenleri de iyi olacaktır. (Riyazü's Salihin 5. Cilt)
- İlim öğrenilen değil, yaşanandır. Yaşanmayan ilim, geçmeyen para gibidir. (Açıklamalı Şafii İlmihali)
- Ebû Hüreyre radıyallâhu anh'den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: "Mü'minlerin iman bakımından en mükemmeli, huyu en iyi olanıdır. Hayırlınız, kadınlarına karşı hayırlı olanlardır." (Riyazü's Salihin 3. Cilt)
- Bir şeyi insanlar görür diye yapmamak riyâdır. Bir şeyi insanlar görsün diye yapmak şirktir. İhlâs ise Allah Teâla'nın seni bu iki halden kurtarmasıdır. (El-Ezkâr-I)
- Ne kadar da Günümüz olayı…. -Ya filan, bu ne hal! İyiliği emreder ve kötülüğü yasaklayan sen değil miydin, derler. O da: Evet, iyiliği emrederdim fakat onu yapmazdım. Kötülüğü yasaklardım, fakat onu kendim yapardım, der. Böyleleri için iyiki cehennem var… (Riyazü's Salihin (3 Cilt Takım))
- Her kim her gün sabah namazının arkasından Fatiha-ı Şerife Ayete'l Kürsi Şehidellahü (Al-i İmran, 18-19) Kullillahümme (Al-i İmran, 26-27) Okursa ben o kuluma 70 defa nazarla bakarım ve 70 hacetini gideririm, bütün sıkıntılarından kurtarırım, düşmanlarının şerrinden emin kılarım. (Arşı Titreten Dualar)
- Yapılan ameller niyetlere göre değerlenir. Herkes yaptığı amelin karşılığını niyetine göre alır. Kimin niyeti Allah’a ve Resul’üne varmak, hicret etmekse , eline geçecek sevap da Allah’a ve Resul’üne hicret sevabıdır. Kimde elde edeceği dünyalığa veya evleneceği bir kadına kavuşmak için yola çakmışsa, onun hicreti de hicret ettiği şeye göre değerlenir… Buhari, iman 41. Nikah5 (Kırk Hadis Şerhi)
- Namaz bedenin tüm organlarıyla yapılan bir ibadettir. Namaz kılmakla her organ kendi şükrünü yerine getirmiş olur. (Riyazü's Salihin 1. Cilt)
- İyâz İbni Himar (ra)'den rivayet edildiğine göre Resûlullah Aleyhisselam şöyle buyurdu: "Allah Teâlâ bana: O kadar alçak gönüllü olun ki, kimse kimseye karşı böbürlenmesin; kimse kimseye zulmetmesin, diye bildirdi." (Riyazüs Salihin, Hadis-i Şerif Tecümesi Cilt 1)
- Kuran-ı Kerim ve hadis-i şerifler okundukça, Allah'ın rahmetinin bizi hava gibi kuşatıp güneş gibi ısıttığı bütün canlılığı ile hissedilir. (Riyazü's Salihin 4. Cilt)
- Muâz b. Enes’ten (ra) rivayet edildiğine göre Peygamber şöyle buyurmuştur: Bir kimse, öfkeden dilediğini yapmaya gücü yettiği hâlde öfkesini yenerse, Allah Teâlâ kıyamet gününde halkın gözü önünde onu çağırır, hurilerden istediğini seçmesine izin verir. (Ebû Dâvûd, Edeb, 3; Tirmizî, Birr, 74) (Riyazüs Salihin, Hadis-i Şerif Tecümesi Cilt 8)
- Yatsı ve sabah namazlarindaki bereketleri bilselerdi emekleyerek de olsa namazlara gelirlerdi. (Açıklamalı Tam Riyazü's Salihin Tercemesi)
- Sen gücün yettiğince takva fidanları dik. Bil ki öldükten sonra sen onunla karşılaşacaksın. (Kırk Hadis)
- Allah kimin iyiliğini dilerse onu musibetle karşılaştırır. (Riyazüs Salihin Tercümesi, 3 Cilt)
- Allahın Sevgisini Kazanmak İçin Davud (a.s)'ın Duası ; Allahım senin sevgini isterim; seni sevenlerin sevgisini isterim; seni sevmeye götürecek ameli isterim. Allahım senin sevgini canımdan, malımdan ve soğuk sudan daha sevgili kıl. (Arşı Titreten Dualar)
- İbni Ömer radıyallâhu anhümâ şöyle derdi: Akşamı ettiğinde, sabahı bekleme! Sabaha çıktığında, akşamı bekleme! Sağlığında, hastalığın; hayatın boyunca da ölümün için tedbir al! (Riyazü's Salihin 3. Cilt)
- Her kim her gün sabah namazının arkasından Fatiha-ı Şerife Ayete'l Kürsi Şehidellahü (Al-i İmran, 18-19) Kullillahümme (Al-i İmran, 26-27) Okursa ben o kuluma 70 defa nazarla bakarım ve 70 hacetini gideririm, bütün sıkıntılarından kurtarırım, düşmanlarının şerrinden emin kılarım. (Arşı Titreten Dualar)