Kitleler Psikolojisi - Gustave Le Bon Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Kitleler Psikolojisi kimin eseri? Kitleler Psikolojisi kitabının yazarı kimdir? Kitleler Psikolojisi konusu ve anafikri nedir? Kitleler Psikolojisi kitabı ne anlatıyor? Kitleler Psikolojisi PDF indirme linki var mı? Kitleler Psikolojisi kitabının yazarı Gustave Le Bon kimdir? İşte Kitleler Psikolojisi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Gustave Le Bon
Çevirmen: Hasan Can
Yayın Evi: Tutku Yayınevi
İSBN: 9786054756827
Sayfa Sayısı: 208
Kitleler Psikolojisi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Kitleyi tanımak için her şeyden önce onun psişik yapısını bilmek gerekmez mi? Bu bireyin psikolojik yapısıyla ne derecede aynılık gösterir? İşte sosyal psikoloji bugün bu-nunla uğraşıyor.
Kitleler, sosyal psikolojide, "grup" genel başlığı altında, çeşitli biçimlerde incelenmektedir. Bu konuda bütün dillerde sayısız kitaplar, araştırmalar var. Ülkemizde ise bu konu henüz yeni yeni ele alınmakta. Türk okurlarının bu konuda temel bir kitabının olmaması bizi bu kitabı yayına hazırlamaya yöneltti. Gustave Le Bon, büyük bir açıklıkla bu problemleri ele almaktadır. Onun yapmak istediği şey, bir kitlenin psikolojik yapısını çözmek ve mevcut fonksiyonlarıyla betimlemektir. Bu kitle neleri başarabilir, neler kar-şısında acizdir? Kitlelerin sevk ve idaresi nasıl olmalıdır? Zararlı kitle, faydalı kitle.. Kitle içinde, kalabalık içinde bireyin durumu.. İşte bütün bunlar eserde örneklerle açıklana-caktır.
(Tanıtım Bülteninden)
Kitleler Psikolojisi Alıntıları - Sözleri
- Kitle içindeki fert, rüzgârın istediği gibi kaldırdığı kum taneleri arasında, birtek kum tanesidir.
- Budala, cahil ve kıskanç kişiler, kitle içindeyken önemsiz ve güçsüz oldukları duygusundan kurtulup geçici fakat uçsuz bucaksız bir güvene kavuşurlar.
- Medeniyet, gelenekler olmadan imkânsızdır, ilerlemeyse bu gelenekler yok edilmeden imkansızdır.
- Bir devrimin başlangıcı, aslında bir inancın sonudur.
- Eğer kitleler sıklıkla akıl yürütebilseler ve anlık menfaatlerini göz önünde bulundurabilselerdi, gezegenimizin üzerinde hiçbir uygarlık gelişemezdi ve insanlık, tarihten mahrum olurdu.
- En kusursuz alçaklar bazen sadece bir araya geldikleri için en sıkı ahlaki ilkeleri benimserler.
- Bir ülkenin gençlerine verilen eğitim, o ülkenin günün birinde ne olacağını önceden anlamamıza yarar.
- Bir ülkenin gençlerine verilen eğitimin niteliği, o ülkenin günün birinde neye dönüşeceğinin ipuçlarını verir
- Kitleler içinde bazı fikirlerin patlaması ve hayata geçmesi bazen aniden olur.
- Halkların kaderini belirleyen, kendi karakterleridir; hükümetlerin karakteri değil.
- Çok doğru bir şekilde derler ki, eğer nir karıncanın yeterince vakti olsaydı, Mont Blanc Dağı’ nı dümdüz edebilirdi.
- Her ırk zihinsel yapısında yazgısının yasalarını barındırır ve belki de bunlara, en akıl dışı görünen dürtülere bile önüne geçilmez bir içgüdüyle itaat eder.
- Tarihteki unutulmaz olaylar,insanların fikirlerinde görünmez değişimlerin görünürdeki neticelerinden ibarettir.
- Unutulmaz tarihi olayalar, insanların iç dünyalarındaki görünmez değişikliklerin, görünen eserleridir.
- Bir idealin peşinden giderek önce barbarlıktan medeniyet seviyesine yükselmek ve sonra bu hayal kuvvetini yitirdiğinde düşüşe geçip nihayet yok olmak. İşte bir milletin hayat döngüsü budur.
Kitleler Psikolojisi İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Kitlelerin yumuşak karnını merak eden, kendisini lider ruhlu olarak addeden veyahut lider olmayı kendisine amaç edinmiş kişilere şiddetle tavsiye edebileceğim bir kitap. 19.yüzyıl sosyoloğu Gustave Le Bon kitlelere ilişkin evrensel ve eskimeyecek tespitlerde bulunmuş. Şayet siyaset ile uğraşmak, kitleleri tanımak istiyorsanız derhal kitabı edinmenizi öneririm. (Fatma Eda Holdur)
Neden mantıklı olduğunu düşündüğümüz insanlar bir topluluğun içine girdiğinde normalden farklı davranıyorlar. Hatta bazıları topluluğun enerjisi ile kendini kaybediyor, çok anlamsız davranışlarda bulunabiliyor. Anladığım kadarıyla toplulukların kendine has bir enerjileri, tabiri caizse kişilikleri var.. Zeki kitleler ve aptal kalabalıklar.. Kitle psikolojisini ve hareketlerini daha iyi anlamak için Kitleler Psikoloji Gustave Le Boun’un okunması gereken bir başucu kitabıdır. Kitle halindeki bireylerin zekâ ve ahlâk özellikleri bakımından ne kadar düştüklerini güzel anlatmıştır yazar. Kitlelerin tamamen dürtüsel ve akılsız olduğunu savunuyor. Duygu denen ham güçle hareket ediyorlar ve kesinlikle davranışlarında bir mantık yok. Kitle ortak bir davranışa başladığında mantıkla hareket ediyor ama duygusal enerji yoğunlaştıkça bu enerji insanları sürüklemeye başlıyor. Yargılama gücü azalan birey, kendi yargısını topluluğun ki ile değiştiriyor. Topluluğa katılan bir kimse kendi bireyselliğini bir kenara bırakmakta ve aslında bu ölçüde de topluluk tarafından adeta rehin alınmaktadır. Kalabalık insan toplulukları tehlikeli davranışlar sergileyebileceği gibi şaşırtıcı biçimde rasyonel de olabilirler. Okuma listemizde yer alan Wilhelm Reich’ın “Dinle Küçük Adam” adlı eseriyle birlikte kitleyi oluşturan çoğu “Küçük Adam”ları ve kitlenin anatomisini alanındaki eksikliklerini tamamlayacağını düşünüyorum.. (Ali TAHİR)
Gustave Le Bon, 1895 yılında yazdığı Kitleler Psikolojisi ile kitleleri; duyguları, ahlak ve düşünce yapıları ile inceliyor. Coğrafya gerçekten kader midir, yoksa tüm olgu ve olaylar bir döngü içerisinde dünyanın apayrı coğrafyalarında ve tarihlerinde birbirini takip mi ediyor? (Kübra K.)
Kitleler Psikolojisi PDF indirme linki var mı?
Gustave Le Bon - Kitleler Psikolojisi kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Kitleler Psikolojisi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Gustave Le Bon Kimdir?
Fransız sosyolog ve antropolog. Toplum ve kitle psikolojisi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınır.
Hayatı ve Düşüncesi
7 Mayıs 1841 tarihinde Nogent-le-Rotrou 'de dünyaya geldi. Tıp eğitimi aldığı halde sosyal bilimlere yöneldi.1895 yılına kendisine büyük ün kazandıran ve alanının öncü çalışmalarından biri olan "Kitleler Psikolojisi" adlı eserini yayınladı.
Devrimlerden ve bilhassa Fransız devriminden nefret eden Le Bon her türlü topluluk gibi temsil işlevi gören meclislerin de kitle psikolojisini yansıtan bir "kalabalık" olduğunu savunuyordu. Ona göre bireyin zekâ seviyesiyle orantılı kararlar almasını önleyen "yığın psikolojisi" sendikaların, siyasî partilerin ve bilhassa meclislerin çalışmasına egemen olarak batı uygarlığının çöküşünü hazırlıyordu. Bu süreci tersine çevirmenin tek çaresi seçkinlerin inandıkları dönüşüm programlarını bu tür temsilî yapılara karşın taviz vermeden uygulamalarıydı. Bu programları kitlelere benimsetmenin yolu ise bunları onların onayına sunmak değil, bunların kendilerinin yararına olduğunu onlara sürekli biçimde tekrarlayarak içselleştirilmelerini temin etmekti.
13 Aralık 1931'de Marnes-la-Coquette'te ölmüştür.
Gustave Le Bon Kitapları - Eserleri
- Kitleler Psikolojisi
- Devrimin Psikolojisi
- Arapların Medeniyeti
- Ulusların Yücelişinin Psikolojik Yasaları
- Tarih Felsefesi
- Xalqların və Kütlənin Psixologiyası
- Sosializm Psixologiyası
- Zamanımızın Belirsizlikleri
- Devrimin Psikolojisi
- Dün ve Yarın
- Gerçeklerin Yaşamı
- Eğitim Psikolojisi
- Psychologie der Massen
- Avrupa Harbinden Alınan Psikolojik Dersler
Gustave Le Bon Alıntıları - Sözleri
- Bir devrimin başlangıcı, aslında bir inancın sonudur. (Kitleler Psikolojisi)
- Bilim bize geleceği vaad eder. Barışı ya da mutluluğu değil. (Tarih Felsefesi)
- Elə ki bu – X şokoladının ən yaxşı şokolad olması ilə bağlı müddəanı yüz min dəfə oxuduqdan sonra, bizə elə gəlir ki, həmin məlumatı hər yerdə eşitmişik və nəhayət, buna tamamilə əmin oluruq. Min dəfələrlə oxuduqdan sonra ki, V-unu hansısa məşhur adamları ən ağır xəstəlikdən xilas edib, biz də eyni xəstəliyə düçar olan kimi, həmin vasitədən istifadə etməyi arzulayırıq. Eyni qəzetdə daim A-nın – tamamilə yaramaz biri, B-nin isə ən təmiz insan olması haqda məlumat oxuyuruq, təbii ki, əgər bu zaman tamamilə əks fikirlər yazan digər qəzetlərdən xəbərsiziksə, lap sonda özümüz də buna inanırıq. Bu hadisədə yalnız müddəa və təkrar eyni güclə bir-biri ilə yarışmaq iqtidarındadır. (Xalqların və Kütlənin Psixologiyası)
- Tarihteki unutulmaz olaylar,insanların fikirlerinde görünmez değişimlerin görünürdeki neticelerinden ibarettir. (Kitleler Psikolojisi)
- Bazı duygulara, ancak aynı duygularla karşı konulabilir. Kötülüğe, şiddete ve kötü niyete dürüstlük, nezaket, edep ve haya ile üstün gelinemez. (Dün ve Yarın)
- Zeka çoğunlukla, hareket ve eylemi engellemeye yönelik olduğu için karakterden çok zekaya sahip olmak bir millet için, hiçbir zaman avantajlı değildir. Fatih Sultan Mehmet surları içine girmiş olduğu sırada Bizanslılar pek iyi münakaşa ediyor fakat pek az eylem ve mücadelede bulunuyorlardı. (Dün ve Yarın)
- Medeniyet, gelenekler olmadan imkânsızdır, ilerlemeyse bu gelenekler yok edilmeden imkansızdır. (Kitleler Psikolojisi)
- Təbiət nə xeyirxah , nə də qəddardır. O yalnız nəslin qayğısını çəkir və ayrı-ayrı fərdlərə həddən artıq etinasızdır. (Sosializm Psixologiyası)
- “ Suçlandımız kararlar eğer bizim tarafımızdan niyetlenmiş veya istenmiş değilse demekki, bunlar bir veya iki günlük aralardan daha sık alınan kararlardır. Bu kararları aldıran krizdir.” (Devrimin Psikolojisi)
- Bir ülkenin gençlerine verilen eğitim, o ülkenin günün birinde ne olacağını önceden anlamamıza yarar. (Kitleler Psikolojisi)
- "Hakiki tarih, içinde aranmadığı vesikalardan zuhur etmiştir. " (Tarih Felsefesi)
- (....)hâlbuki mantıksızlığın bile bir izahı, bir mantıkı vardır. (Tarih Felsefesi)
- "Bir devrim yaratmak kolaydır ama bir milletin ruhunu değiştirmek gerçekten de zordur." (Devrimin Psikolojisi)
- Bir ulusta, ırkın çıkarı bireysel korunma içgüdüsünün yerini aldığı zaman kendine saldıranlara karşı bu ulusun direnci sonsuz olur. Bu ulus yok edilebilir fakat boyun eğdirilemez. (Dün ve Yarın)
- Vatan yalnız üzerinde yaşadığımız topraktan ibaret olamayıp, bizlerde yaşamaya devam ve kaderimizi tayin etmeye yardım eden atalarımızın ruhlarından da oluşmuştur. (Dün ve Yarın)
- En büyük fakirlik, malumat servetinin azlığıdır. (Tarih Felsefesi)
- Xalqların son tərbiyəçisi olan təcrübə, yalnız bizlərə səhvlərimizi göstərməyi öz üzərinə götürə bilər, təkcə təcrübə iyrənc idarəçiliyimizi, peşəkar tərbiyə sahəsindəki zavallı müsabiqələrimizi dəyişdirməyin labüdlüyünə inandıra bilər və hazırda bütün vasitələrlə bundan uzaq durmağa çalışan gənclərimizi yenidən tarlalara, emalatxanalara və müəssisələrə qaytara bilər. (Xalqların və Kütlənin Psixologiyası)
- Ən böyük dahilərin həyatı təbiət üçün miskin mikrobların mövcudluğundan artıq əhəmiyyətə malik deyildir. (Sosializm Psixologiyası)
- Mən belə halı bizim Avropa universitetlərində tərbiyə olunaraq, diplom almış hindlilərdə müşahidə etmişəm. Onların sarsılmaz başlıca dini və irsən keçən xüsusi ideyalarında heç bir qohumluq əlaqəsi olmayan qərb ideyalarının da bir qatı qoyulub, amma bu, əvvəlki təməlləri az da olsa dəyişdirə bilməyib. Təsadüfi dəqiqələrin təsiri altında həmin ideyalardan bu və ya digəri önə çıxır, müvafiq əməllərə və çıxışlara gətirib çıxarır, bir, eyni fərd bu əsasda ən kəskin ziddiyyətlər doğurur. (Xalqların və Kütlənin Psixologiyası)
- Bir idealin peşinden giderek önce barbarlıktan medeniyet seviyesine yükselmek ve sonra bu hayal kuvvetini yitirdiğinde düşüşe geçip nihayet yok olmak. İşte bir milletin hayat döngüsü budur. (Kitleler Psikolojisi)