Koşmasaydım Yazamazdım - Haruki Murakami Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Koşmasaydım Yazamazdım kimin eseri? Koşmasaydım Yazamazdım kitabının yazarı kimdir? Koşmasaydım Yazamazdım konusu ve anafikri nedir? Koşmasaydım Yazamazdım kitabı ne anlatıyor? Koşmasaydım Yazamazdım PDF indirme linki var mı? Koşmasaydım Yazamazdım kitabının yazarı Haruki Murakami kimdir? İşte Koşmasaydım Yazamazdım kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Haruki Murakami
Çevirmen: Hüseyin Can Erkin
Yayın Evi: Doğan Kitap
İSBN: 9786050917703
Sayfa Sayısı: 176
Koşmasaydım Yazamazdım Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Haruki Murakami'den bir tutku olarak koşmak ve bu tutkuyla terbiye edilen yazma eylemi üzerine eşsiz bir metin...
"Murakami Bey, insan sizin gibi sağlıklı bir yaşam sürünce zamanla roman yazamaz hale gelmez mi?"
Arada sırada insanlar bu soruyu sorar bana. Roman yazmak, sağlıksız bir eylem; yazar olan kişi de sağlıklı olmak dediğimiz çemberden uzak bir yerde, mümkün olduğunca sağlıklı denemeyecek bir yaşam sürmek zorundaymış gibi.
Biz roman yazmaya çalıştığımızda, insanlığın temelinde bulunan zehir gibi bir şeyi istemesek de çekip çıkarır, görünür kılarız. Yazarlar az çok bu zehre maruz kalır. Bu zehir işin içine girmediği sürece, gerçek anlamda yaratıcılık eylemi ortaya konulamaz çünkü (tuhaf bir benzetmeyle söyleyeceğim ama balonbalığının zehirli kısmının aynı zamanda en lezzetli kısmı olmasıyla tıpatıp benzeyen bir durum galiba). Ama gerçekten sağlıksız olan şeylerle uğraşmak için insan mümkün olduğunca sağlıklı olmak zorundadır. Bu, benim tezim. Yani sağlıksız bir ruh bile, yine sağlıklı bir vücuda gereksinim duyar. İşte bu yüzden, böyle biri sanatçı olamaz, dense bile ben koşmaya devam ediyorum.
Haruki Murakami'den bir tutku olarak koşmak ve bu tutkuyla terbiye edilen yazma eylemi üzerine eşsiz bir metin... Koşmasaydım Yazamazdım kendini "utangaç biri" olarak tanımlayan yazarın belki de en kişisel kitabı.
(Tanıtım Bülteninden)
Koşmasaydım Yazamazdım Alıntıları - Sözleri
- Birileriyle bir şeyler yapmaktansa, tek başıma sessizce kitap okumayı, kendimi vererek müzik dinlemeyi severim. Tek başına olduktan sonra yapacak bir şeyler bulmak konusunda sıkıntım yoktur..
- bazı durumlarda zamana yaymak en kısa yoldur.
- Ömür dediğimiz otobanda sürekli sol şeridi işgal ederek koşmaya devam edemezsiniz.
- Sürdürebilmek, ritmi kesmemektir.
- Sürdürebilmek, ritmi kesmemektir.
- Birileriyle bir şeyler yapmaktansa, tek başıma sessizce kitap okumayı, kendimi vererek müzik dinlemeyi severim.
- Dünyanın ihtiyacı olan da bu işte, adını koyarak, “Senin yüzünden!” diye parmakla gösterebileceği bir kötü kişi.
- Şu dünyada yapmayı beceremediğim şeyler üst üste konsa bir dağ olur.
- Kitaplar size hikayeler anlatıp sonra da çekip gitmezler; onları insanlardan ayıran özelliklerden biri de budur...
- Gerçekten sağlıksız olan şeylerle uğraşmak için insanlar mümkün olduğunca sağlıklı olmak zorundadır.
- Onlu yaşlarının sonlarında okumaya başlamış, artık otuzlu yaşlarının sonuna gelmiş, insanların hepsi adil bir şekilde yaşlanırlar.
- Yarının ne getireceğini, yarın olmadan kim bilebilir?
- Ben aslında insanlarla iletişimi iyi olan birisi değilim. Bir yerlerde kendi özüme dönmem gerekiyordu.
- Benim ben olmam, başka biri olmamam, benim için önemli bir servet.
Koşmasaydım Yazamazdım İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Koşmayı seven insan kişisi olarak eğlenceli bulduğum kitap. Edebîlik aramadan ve büyük beklentiler içine girmeden okunursa keyif verecektir. Eser için deneme mi, kişisel gelişim mi ya da günlük mü denmeli karar veremedim; ama yazarın özel hayatına dair paylaştıkları, inanılmaz disiplinli oluşu ve 30 yaşından sonra hem koşu sporuna hem de yazmaya başlaması cesaret verici. O nedenle okuyunuz efendim. Çünkü bittiğinde güzel bir hobi edinebilirsiniz :) (Okurgezer)
Bu kitap ile tanışmam geçen hafta okuduğum "koşuyorum öyleyse varım" kitabı sayesinde oldu. O kitabın da aslında bundan ilham alınarak yazılmış olduğunu söyleyebilirim, fakat "Koşmasaydım Yazamazdım" benim için apayrı bir kitap oldu. Koşu ile uzun süreden beri ilgilenen biri olarak - yaklaşık 6 sene - neden bir koşu etkinliğine, yarışmasına katılmıyorum dedim. Uzun süreç içerisinde kendimi oldukça geliştirme fırsatım oldu ve kendimden bir içsel motivasyon alarak yaklaşık 1 aydan bile az süresi kalmış olan 10 Km koşu yarışına başvuru yaptım. Bu benim ilk yarış deneyimim olacak ve bunu kendim yaşamadan önce kitaplar ile bu deneyimleri yaşamış kişilere tanık olup aklımda bir fikir oluşturmak amacıyla bu ve diğer kitabı okudum. Koşu ile ilk yakından tanışmam 2015 yılında İstanbul Yarı maratonunda görev almam ile başladı. Bir çocukluk hayalidi ve bir gün bende koşacağım dedim. Kendi başıma koştum yapabildikçe hedefimi yükselttimde, yarı maraton değil maraton koşmak hedefine geçtim. İşte o gün bu gün, belki o potansiyele henüz sahip değilim fakat antrenmanlar ile yapabilirim bu kesin. Koşmasaydım Yazamazdım kitabını okurken biraz terlediğimi hissettim, sanki yazarla birlikte bende koşuyordum onun yanında, bunu hissettirdi. Tabi espirisi sıcaktan terlemişimdir :-) Kendimle bağdaştırdığım bir çok kısım daha oldu koşmaktan vazgeçip yüzmeye yönelmesi ve sonrasında performansının artması gibi, bunu bende yaşadım. Ve bu kadar spora rağmen takım oyunlarında ki başarısızlık ve esneklik kazanamaması gülerek aha ben dediğim kısım işte. Hayat bir maraton, uzun bir yolculuk bu; ister bir ömür olsun, ister bir koşu olsun mezar taşımızda yazarın istediği gibi bizde şu yazıyı yazabilelim... "En azından sonuna kadar yürümedi." (Şafak)
"Koşmasaydım yazamazdım" kitabı Murakami sevdamı qat-qat artıran bir kitab oldu. Kitab bir növ yazarın bioqrafiyası sayılır. Roman yazmazdan əvvəlki işini, roman yazmağa necə başladığını, uzun illər ərzində qaçmasını, bir çox yarışlara (maraton, triatlon) qatılmasını qələmə alıb. Çox çox sevdiyim kitablardan biri oldu. Sevimli yazarımı daha yaxından tanıdım. Yazarın ən azı bir neçə kitabını oxumamış buna başlasaz maraqsız olacaq və kitabda qeyd etdiyi romanlarından xəbərsiz bir şəkildə oxuyacaqsız. (Xəyal)
Koşmasaydım Yazamazdım PDF indirme linki var mı?
Haruki Murakami - Koşmasaydım Yazamazdım kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Koşmasaydım Yazamazdım PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Haruki Murakami Kimdir?
1949 yılında dünyaya geldi, 1975'te Tokyo'daki Vaseda Üniversitesi'nden mezun oldu. 1986-1995 yılları arasında Avrupa ve ABD'de yaşadı. Yazarın ilk ve Gunzou Edebiyat Ödülü'nü alan romanı "Kaze no oto vo kike"dir (1979). Onu "Hitsuci vo meguru Bohken" (1982) isimli romanı izledi. Yazar bu eseriyle Yeni Yazarlar Noma Edebiyat Ödülü'nü aldı. Ardından "Sekai no ovari to hahdo bohrudo" (1985) geldi ve bu kitap da yazara Tanizaki Ödülü'nü kazandırdı. Ama ona asıl ününü kazandıran 16 dile çevrilen "İmkânsızın Şarkısı" (1987) oldu. 1995'te yayımlanan "Zemberekkuşu'nun Güncesi"yle 1996 yılında Yomiuri Edebiyat Ödülü'nü de kazanan Murakami, daha sonra baştan çıkarıcı bir aşk hikâyesi olan "Supuhtoniku no Koibito"yu (2001) yazdı. Yazar ayrıca, "Zoh no şohşitsu" (1993) ve "Kami no Kodomotaçi-va mina adoru" (2002) adı altında öykülerini de kitaplaştırmıştır. Japonya'nın XX. yüzyıldaki en büyük edebiyatçılarından biri olarak kabul edilmesine rağmen, Amerikan kültürünün etkisi altında kaldığı ve aşırı Batıcı olduğu eleştirilerine maruz kalan yazarın edebiyat dışı tek kitabı "Andahguraundo"dur (2001). Murakami'nin son eserleri ise "Kokky no minami, taiyou no nişi" (2003) ve "Dansu dansu dansu"dur (2003).
Ödülleri :
- 1996 Yomiuri Edebiyat Ödülü ("Zemberekkuşu'nun Güncesi"yle
- 1985 Tanizaki Ödülü ("Sekai no ovari to hahdo bohrudo"yla)
- 1982 Yeni Yazarlar Noma Edebiyat Ödülü ("Hitsuci vo meguru Bohken"le)
- 1979 Gunzou Edebiyat Ödülü ("Kaze no oto vo kike"yle)
Haruki Murakami Kitapları - Eserleri
- 1Q84 (Tek Cilt)
- Sahilde Kafka
- Haşlanmış Harikalar Diyarı ve Dünyanın Sonu
- Zemberekkuşu'nun Güncesi
- İmkansızın Şarkısı
- Sınırın Güneyinde, Güneşin Batısında
- Yaban Koyununun İzinde
- Koşmasaydım Yazamazdım
- Renksiz Tsukuru Tazaki'nin Hac Yılları
- Uyku
- Kadınsız Erkekler
- Sputnik Sevgilim
- Tuhaf Kütüphane
- 1Q84 - 2. Kitap
- 1Q84 - 3. Kitap
- Underground: The Tokyo Gas Attack and the Japanese Psyche
- Wind/Pinball
- Blind Willow, Sleeping Woman
- Karanlıktan Sonra
- Fırın Saldırısı
- Rüzgarın Şarkısını Dinle
- Dance, Dance, Dance
- Kumandanı Öldürmek
- Doğum Günü Kızı
- Mesleğim Yazarlık
- Efter Skælvet
- The Elephant Vanishes
- Pinball 1973
- First Person Singular
- Sadece Müzik
- After Dark
- Birinci Tekil Şahıs
- Desire
Haruki Murakami Alıntıları - Sözleri
- İnsanın yaşamı nasıl oluyor da böylesine değişip, tam tersi bir hal alabiliyor.. (Uyku)
- Yaş almak ya da alamamak değil konu; doğum günü senin için yılda sadece bir gün, gerçekten de özel bir gün o; ona gereken önemi vermelisin. Ve bu biricik eşitliği kutlamalısın (Doğum Günü Kızı)
- Ben çok sıradan bir insanım. Ben sadece kitap okumayı seviyorum (1Q84 (Tek Cilt))
- Ben aslında insanlarla iletişimi iyi olan birisi değilim. Bir yerlerde kendi özüme dönmem gerekiyordu. (Koşmasaydım Yazamazdım)
- İnsanlar erken, pek erken yaşlanmaya başlarlar. Yaşlılık silinmeyen bir leke gibi, bedenlerinin her yanına yavaş yavaş yayılır. (Yaban Koyununun İzinde)
- "Ama aralarında belirli bir mesafe bırakarak da insanlar birbirlerine yakın olabilirler, öyle değil mi?" (Karanlıktan Sonra)
- . Bazen insanların kalbinin derin kuyular gibi olduğunu düşünüyorum. Altta ne olduğunu kimse bilmiyor. Yapabileceğiniz tek şey, arada sırada yüzeye çıkan şeyleri hayal etmek. ... (Blind Willow, Sleeping Woman)
- Bekleyen hep ben oluyordum (Yaban Koyununun İzinde)
- Anılar ne kadar canlı olursa olsunlar zamanın gücüne karşı koyamazlar. (Birinci Tekil Şahıs)
- Fakat ilerleyemiyorum işte. Kayıkta ırmağın akıntısına karşı kürek çekiyormuşum gibi. Bir süre küreklere asıldıktan sonra dinlenip bir şeyler düşünürken, bir de bakıyorum, kayık tekrar eski yerine dönmüş. (1Q84 - 3. Kitap)
- . Bugünlerde ne demek istediğimi söyleyemiyorum. Yapamam... Ne zaman bir şey söylemeye çalışsam, asıl noktayı kaçırıyor. Ya öyle ya da ben demek istediğimin tersini söylerim. Ne kadar doğru yapmaya çalışırsam, o kadar karışık hale geliyor. Bazen ilk başta ne söylemeye çalıştığımı bile hatırlayamıyorum. Sanki vücudum ikiye bölünmüş ve birim diğerini büyük bir sütunun etrafında kovalıyor. Çevresinde daireler çiziyoruz. Diğer bende doğru sözler var ama onu asla yakalayamam. . (Blind Willow, Sleeping Woman)
- • Kendimi bazen bir hiç gibi hissediyorum (Kumandanı Öldürmek)
- Herkesin kendine göre bir savaş alanı vardır. (Karanlıktan Sonra)
- "Fakat yine de ölene kadar bir şekilde yaşamımı sürdürmekten başka yolum olmadığı gibi, yaşarken de kendimce yöntemlerle yaşamaktan başka yapacak bir şey yok. Pek övünülecek bir şey olmasa bile, benim bundan başka bir yaşam biçimim yok." (1Q84 - 3. Kitap)
- İki benden birbirinin içinde erimiş, tek beden olmuş gibi, çok güçlü bir sarılmaydı. Bir an bile gevşetmedi kollarını. Bir kez ayrılırsak bu dünyada bir daha asla bir araya gelemezmişiz gibi. (Karanlıktan Sonra)
- Herkes bir gün ölür. Ama ölene kadar bir şekilde elli yıl falan yaşamak zorundasındır ve bir sürü şeyi düşünerek elli yıl geçirmek, açık konuşayım, hiçbir şey düşünmeden geçireceğin beş bin yıldan çok daha yorucudur. (Rüzgarın Şarkısını Dinle)
- Güzel olan güzeldir, bu yeterli değil mi? (Uyku)
- "Hayal dediğin kuş gibi özgür, deniz gibi geniştir. Kimse buna engel olamaz." (Haşlanmış Harikalar Diyarı ve Dünyanın Sonu)
- Bir bakıma, benim için son durak olacak yere ulaştım. Kendimi, varmam gereken yere gelmişim gibi hissediyorum. (Yaban Koyununun İzinde)
- "Şarkı bitti. Ama melodisi havada asılı kaldı." (Yaban Koyununun İzinde)