Kuantum Elektrodinamiği - Richard P. Feynman Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Kuantum Elektrodinamiği kimin eseri? Kuantum Elektrodinamiği kitabının yazarı kimdir? Kuantum Elektrodinamiği konusu ve anafikri nedir? Kuantum Elektrodinamiği kitabı ne anlatıyor? Kuantum Elektrodinamiği PDF indirme linki var mı? Kuantum Elektrodinamiği kitabının yazarı Richard P. Feynman kimdir? İşte Kuantum Elektrodinamiği kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Richard P. Feynman
Çevirmen: R. Ömür Akyüz
Orijinal Adı: Quantum Electrodynamics
Yayın Evi: Pan Yayıncılık
İSBN: 9786054518470
Sayfa Sayısı: 160
Kuantum Elektrodinamiği Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
KEDİ*Işık ve Maddenin Tuhaf Kuramı"Fiziği yalınlıkla sunmakla ünlü olan açıklama ustasından bir gövde gösterisi daha - John Roch, The Times, Yazın eki.""Konunun ana mimarlarından birisi olan Feynman 20. yüzyıl fiziğinin birkaç bağımsız zaferinden birini açıklamakta harikalar yaratıyor. - The New York Times Kitap inceleme eki""Kuantum elektrodinamiği ya da kısaca KEDİ, ışık ve elektronların nasıl etkileştiğini anlatan 'tuhaf kuram'dır. Bu kuram Richard Feynman ve meslekdaşları sayesinde aynı zamanda fiziğin kesinlikle bilinen ender kısımlarından birisi olmuş ve her türlü denemeden başarıyla çıkmıştır. Feynman'ın en çok satan anıları olan Eminim ki Şaka Yapıyorsunuz Bay Feynman, usta fizikçinin üstün bir yazar da olduğunu ortaya koymuştur. Güzelliği berraklığında olan bu konferans dizisinde de KEDİ'ye eksiksiz bir giriş yapmaktadır."Nobelli fizikçi Feynman özgün olmaktan kendisini alamamakta, bu canlı, hayranlık veren kitapta (oluşmasına belirli katkılarda bulunduğu) ışığın kuantum kuramını sıradan insanlara anlatmaktadır. - New Yorker""Dört tane, konuşan, rüzgâr gibi bölümde... KEDİ'yi genel okur kitlesine tek bir denklem kullanmadan açıklamaktadır. - Philip Morrison, Scientific American""Feynman'ın konferansları harikulade olmuş olmalı; bunlar aynı derecede büyüleyici bir kitaba, KEDİ'ye; zekâsıyla mayalanmış ve canlılık katılmış, yaşayan bir girişe dönüşmüşler. Bugünün fiziğine merak duyan herkes satın almalıdır. - Pedro Waloschek, Nature"
Kuantum Elektrodinamiği Alıntıları - Sözleri
- Biz fizikçiler hep kuramın bir kusuru olup olmadığına bakarız. Oyun böyle; işi ilginç yapan daima kuramın bir sorunun çıkmasıdır. Ama bugüne değin kuantum elektrodinamiğinin hiçbir sıkıntısını bulamadık. Dolayısıyla o, diyebilirim ki fiziğin mücevheri, bizim en kıvanç veren varlığımızdır.
- Anlatacaklarımı anlayamayacaksanız, niçin burada bu kadar oturup dinleyeceksiniz? Benim görevim, sizleri sırf anlamamak yüzünden kalkıp gitmekten alıkoymaktır. Biliyor musunuz, benim fizik öğrencilerim de anlamıyorlar. Çünkü ben anlamıyorum. Hiç kimse anlamıyor.
- Bir kuramın, felsefi olarak hoşa gidip gitmemesi veya kolay anlaşılıp anlaşılamaması, hattâ sağduyu bakımından çok makul olması sorun değildir. Kuantum elektrodinamiği kuramı doğayı sağduyu bakımından zırva olarak tanımlar. Ama deneyle bütünüyle uyuşma halindedir. Dolayısıyla umarım ki doğayı olduğu gibi, yani zırva olarak kabullenirsiniz.
- Biz fizikçiler hep kuramın bir sorunu olup olmadığına bakarız. Oyun böyle; işi ilginç yapan daima kuramın bir sorununun çıkmasıdır. Ama bugüne değin kuantum elektrodinamiğinin hiçbir sıkıntısını bulamadık. Dolayısıyla o, diyebilirim ki fiziğin mücevheri, bizim en kıvanç veren varlığımızdır.
- Kuantum mekaniği kuramı bir yığın ayrıntıyı da açıklayabildi. Bunlar arasında, bir oksijen atomunun iki hidrojen atomuyla birleşerek nasıl su oluşturduğu vb. sayılabilir. Kuantum mekaniği böylece kimyanın temelindeki kuramm oluşmasını da sağladı. Demek ki temel kuramsal kimya aslında fiziktir.
- Newton'un, ışığa bakmağa başladığında ilk bulduğu şey beyaz ışığın renklerin karışımı olduğuydu. Beyaz ışığı bir prizmayla çeşitli renklere ayırdı ama bir renkteki ışığı —diyelim ki kırmızıyı— başka bir prizmadan geçirince bunun artık başka renklere ayrılmadığını buldu. Demek ki Newton, beyaz ışığın, her biri daha fazla renge ayrıştırılamadığı için arı diyebileceğimiz çeşitli renklerden oluştuğunu buldu.
- İnsan gözü çok iyi bir aygıttır. Bir sinir hücresini uyartıp beyne işaret göndermek için beş-altı foton yeterlidir. Eğer evrimimiz biraz daha ilerleyip on kat daha duyarlı görebilseydik, bu konu üzerinde konuşmamız gereksiz olacaktı: hepimiz tek renkli çok zayıf bir ışığı eşit şiddetle yanıp sönen küçük ışıltılar halinde görecektik.
- Sersem bir fizikçi 1983 yılında UCLA'da bir konferans verirken "Her şey böyle işliyor, bakın kuramlar nasıl harika bir şekilde birbirine benziyor" demişse bu, doğanın gerçekten hep benzer olduğundan değil; fizikçilerin tekrar tekrar yalnız aynı melun şeyi düşünebildiklerinden dolayıdır. Diğer bir durum ise gerçekten aynı melun şeyin tekrarlanıp durması, yani doğanın işleri gerçekleştirmek için yalnız bir tek yolu olmasıdır. Doğa, öyküsünü zaman zaman tekrarlar.
- Işığın parçacık olarak davrandığını bilmek çok önemlidir. Bunu özellikle, okulda ışığın dalga gibi davrandığını öğrenmiş olanlar için söylüyorum: Işığın asıl davranışı parçacık gibidir.
- Aslında bir cam parçası berbat bir karmaşıklık canavarıdır, içinde, sayısız elektron oraya buraya seğirtip durur. Bir foton, üzerine düştüğü camın her yerindeki elektronlarla etkileşir, yalnız yüzeydekilerle değil. Foton elektronlarla bir cins dansa girişir. Bunun net sonucu tıpkı fotonun tek bir yüzeye çarpması gibidir. Bu yüzden bir süre için bu basitleştirmeyi yapmama izin verin. Daha sonra size camın içinde neler olacağını anlattığımda sonucun niye aynı olduğunu göreceksiniz.
- İşte kuantum fiziğinin geri kalanına ilişkin her şey bunlar. Berbat bir karmaşa. Diyebilirsiniz ki fizik kendisini umutsuz bir çorbaya çevirmiş. Ama bu hep böyle olmuştur. Doğa hep korkunç bir çorba gibi görünmüş olsa da ilerledikçe bazı izler bulup kuramları oluşturduk. Zamanla belli bir açıklık gelip işleri basitleştiriyor.
- Böylesine basit eylemlerin bu kadar karmaşık bir dünyayı nasıl yaratabildiğini merak edebilirsiniz. Bunun sebebi dünyada gördüğümüz olayların, pek çok sayıda foton alışverişi ve girişimin yarattığı muazzam bir yumaktan doğmasıdır. Üç temel eylemi bilmek, gerçek durumu çözümlemeye başlamanın yalnızca küçük bir adımıdır. Asıl olaylarda o kadar çok foton alışverişi olur ki hesaplamak olanaksız olup hangi seçeneklerin daha önemli olduğu konusunda deneyim kazanılması gerekmektedir.
- Çekirdekleri bir arada tutanın ne olduğunu daha iyi öğrenmek amacıyla protonların her seferinde daha fazla enerjiyle çekirdeklere savrulduğu deneyler yapıldı. Bunlardan yalnızca proton ve nötronların çıkacağı umuluyordu. Ama enerjiler yeterince yükseldiğinde ortaya yeni parçacıklar çıktı.
Kuantum Elektrodinamiği İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Kuantum Elektrodinamiği PDF indirme linki var mı?
Richard P. Feynman - Kuantum Elektrodinamiği kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Kuantum Elektrodinamiği PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Richard P. Feynman Kimdir?
Richard Phillips Feynman 20. yüzyılın en önemli fizikçilerindendir. Kuantum elektrodinamiği üzerindeki çalışmaları nedeniyle 1965'te Julian Schwinger ve Sin-Itiro Tomonaga ile beraber Nobel Fizik Ödülüne layık görülmüştür.
1918'de ABD'nin New York eyaletinde Queens'teki Far Rockway adlı küçük bir kasabada dünyaya geldi. Henüz 16 yaşındayken türev ve integral hesabını tüm yönleriyle kavradı. 17 yaşında Rockway'den ayrılıp, lisans derecesini yapacağı MIT (Massachusetts Institute of Technology)'e girdi. Lisans derecesinden sonra ünlü Princeton Üniversitesi'ne kabul edildi. Doktorasını Princeton'dan aldıktan sonra, dekorsal sanatlar öğretmeni Arline Greenbaum ile ailesinin itirazlarına aldırış etmeyerek evlendi. 1942'de ABD'nin savaşa katılmasıyla birlikte, Manhattan Projesi (atom bombası projesi) için çağrıldı.
Burada Nazilerden kaçıp ABD'ye sığınan, Alman fizikçi Hans Bethe tarafından kuramsal bölümün önderi olarak atandı. Bu görevi aldığında henüz 24 yaşındaydı. Manhattan Projesi'nde Feynman, kritik kütle için gerekli olan uranyum miktarını tespit etmek için çalıştı. Hipotezini denemek için Los Alamos'u havaya uçurmadan birçok deney araçları geliştirdi. Oak Ridge uranyumun parçalanması sırasında güvenlik sorunuyla uğraşırken, Feynman çalışanların ışıma zehirlenmesinden korunması için prosedürler geliştirdi. Savaş sonrası Bethe'yi takip ederek, Cornell Üniversitesi'ne gitti. Feynman burada atomaltı parçacıkların karmaşık yapısı için basit bir gösterim geliştirdi. Onun bu gösterimi Feynman Çizelgeleri olarak bilinir.
Savaş bittikten sonra, 1965'te Kuantum elektrodinamiğine yaptığı katkılardan dolayı Itiro Tomonaga ve Julian Schwinger ile birlikte Nobel Ödülüne layık görüldü.
1986'daki Challenger felaketini araştıran Rogers komisyonunda yer aldı.
1988'de Los Angeles'ta öldü.
Ölmeden önce söylediği son sözün "İki defa ölmekten nefret ederdim, çok sıkıcıymış" olduğu rivayet edilir.
Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Richard_Feynman
Richard P. Feynman Kitapları - Eserleri
- Eminim Şaka Yapıyorsunuz Bay Feynman
- Fizik Yasaları Üzerine
- Her Şeyin Anlamı
- Keşfetmenin Hazzı
- Altı Kolay Parça
- Temel Parçacıklar ve Fizik Yasaları
- Başkalarının Ne Düşündüğünden Sana Ne
- Feynman'ın Kayıp Dersi
- Güzel Dediniz Bay Feynman
- Kuantum Elektrodinamiği
- Feynman Fizik Dersleri 1
- Altı Zor Parça
- Feynman Fizik Dersleri 3
- Feynman Fizik Dersleri 2
- Feynman Fizik Dersleri
- The Meaning of It All
- No Ordinary Genius
- Six Easy Pieces
Richard P. Feynman Alıntıları - Sözleri
- Şimdiye kadar geliştirilmiş olan matematiksel uslamlamalar fizikçiler için kuşkusuz çok önemli ve yararlıdır. Öte yandan, fizikçilerin uslamlamaları da matematikçiler için bazen yararlı olur. (Fizik Yasaları Üzerine)
- Bugün gerçek durum bu olmasa bile, hükümetlerin gücünün sınırlanması gereken bir dönemin geleceğine inanıyorum; hükümetlerin bilimsel kuramların geçerlilikleri konusunda yetkilerinin olmayacağı bunu yaptıklarında da gülünç bir durumda kalacakları bir dönem; tarihin ekonominin ve felsefenin farklı tanımlamalarına karar vermeyecekleri bir dönem. Ancak bu şekilde insanlığın geleceği gerçek olanaklara kavuşacaktır. (Keşfetmenin Hazzı)
- Düşünmeyi elden bırakmazsanız, özgürlüğünüzü de bırakmazsınız. (Güzel Dediniz Bay Feynman)
- NEWTON YASA 1 : Üzerine etki ettirilen kuvvetlerle durumunu değiştirmeye zorlanmadıkça, her cisim kendi durgun durumunu, ya da düz çizgi üzerindeki düzgün hareket durumunu sürdürür. (Feynman'ın Kayıp Dersi)
- "Sadece mükemmel olmayan düşünceleri hayal edebilirim, ama mükemmel olmayan da sadece mükemmeli referans alarak anlaşılabilir. Bu yüzden de mükemmelin var olması gerekir" Descartes (Başkalarının Ne Düşündüğünden Sana Ne)
- Newton, Ay’ı yörüngede tutan çekimin, nesneleri Dünya’ya çeken kuvvetle aynı şey olabileceğini düşündü. (Fizik Yasaları Üzerine)
- Tüm gerçekleri anlayıp kalbine kabul ettirdiğinde gereksiz ve çözülemez sorular sorarak neden kendimizi perişan edelim? (Başkalarının Ne Düşündüğünden Sana Ne)
- Bence yeni çözümler bulmak için çabalamaya devam etmek her şeyi yapabilmenin yoludur. (Her Şeyin Anlamı)
- Verilen bir durumda bir parçacığın sadece varlığı,aynı durumdaki parçacıklar çiftini yaratmanın olasılığını ikiye katladığını söyler. Başlangıçta bu durumda n adet parçacık varsa, olasılık (n+1) çarpanıyla artar. İşte bu, Bose istatistiğin çok önemli bir özelliğidir, lazerlerin çalışmasını sağlayan da budur. (Temel Parçacıklar ve Fizik Yasaları)
- Yapmayı çok sevdiğin bir şey bulmaya bak. Çok çalış. Ve mizah anlayışını asla, asla kaybetme! (Güzel Dediniz Bay Feynman)
- Ne basit değil mi?! (Fizik Yasaları Üzerine)
- Uzay ve zamanla ilgili düşüncelerimizi doğru şekilde sınamak için, çok küçük uzaklıkların daha altında, hiç deney yapmadık. Böylece biz sadece düşüncelerimizin bu uzaklığın üstünde işlediğini biliyoruz. Şunu da eklemeliyiz ki, oyunun kuralları kuantum mekaniksel ilkelerdir... (Altı Kolay Parça)
- Her insana cennetin kapılarını açan anahtar verilir. Aynı anahtar cehennemin kapılarını da açar. (Her Şeyin Anlamı)
- Hawaii'de beni bir keresinde bir Budist tapınağına götürdüler. Tapınakta bir adam, "size asla unutamayacağınız bir şey söyleyeceğim" ve ekledi: "Her insana cennetin kapılarını açan anahtar verilir. Aynı anahtar cehennemin de kapılarını açar." Bu bilim için de böyledir. Bir bakıma o cennetin kapılarını açan bir anahtardır, ancak aynı anahtar cehennemin de kapılarını açar, hangi kapının nereye çıktığı konusunda bir talimatnamemiz yoktur. (Her Şeyin Anlamı)
- "En sonunda hiç kimsenin böylesi içine kapalı bir eğitim sistemiyle, sadece sınav geçmeyi öğreterek eğitilebileceğini düşünmediğimi söyledim." (Eminim Şaka Yapıyorsunuz Bay Feynman)
- Copernicus ölüm döşeğine uzandığında, "Gökteki Kürelerin Dolanımları Üzerine"adlı kitabının ilk kopyaları kendisine gösterilmişti. Basımını bilerek, artık cezasını çekmeyeceği bir zamana dek geciktirmişti. Kitap, düşünülemeyecek bir şey öneriyordu: Evren’in merkezi Yer değil, Güneştir. Kitap, dolanma hareketleri hakkındaydı, gökyüzündeki gerçek dolanma hareketleri. Mecazi anlamda Bilimsel Devrim diye adlandırılagelmiş olan kuramı kapı dışarı ediyordu. Bugün, politik ve diğer ayaklanmaları devrimler olarak adlandırdığımızda, Kopernik’e saygı borcumuzu ödüyoruz; çünkü onun dolanma hareketleri hakkındaki kitabı ilk devrimi başlatmıştı. (Feynman'ın Kayıp Dersi)
- düşünmek eyleminden çok büyük zevk alıyordum ve herhangi bir şeyin bu zevki veren makineyi bozmasına izin veremezdim. (Eminim Şaka Yapıyorsunuz Bay Feynman)
- Vicdanı çok temizdi çünkü onu hiç kullanmamıştı. (Feynman'ın Kayıp Dersi)
- En etkileyici keşiflerden biri, yıldızların sürekli yanmalarını sağlayan enerjinin kaynağıdır. Bunu bulan kişilerden biri, yıldızların parlayabilmeleri için içlerinde çekirdek tepkimelerinin yer alması gerektiğini düşündükten bir gece sonra kız arkadaşıyla dolaşıyordu. Kız "bak, yıldızlar ne güzel parlıyor" dedi. Erkek yanıt verdi: "Evet! Ve şu anda dünyada, onların neden parladığını bilen tek kişi benim." Kız sadece ona gülmekle yetindi. Belli ki o anda yıldızların neden parladığını bilen tek adamla birlikte olmak onu etkilememişti. Evet, tek başına olmak üzüntü verir insana; ama ne yapalım ki bu dünya böyle. (Altı Kolay Parça)
- Atomlardan bir evren, ve evrende bir atom. (Güzel Dediniz Bay Feynman)