matesis
dedas

Kültürel Antropoloji - William A. Haviland Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kültürel Antropoloji kimin eseri? Kültürel Antropoloji kitabının yazarı kimdir? Kültürel Antropoloji konusu ve anafikri nedir? Kültürel Antropoloji kitabı ne anlatıyor? Kültürel Antropoloji PDF indirme linki var mı? Kültürel Antropoloji kitabının yazarı William A. Haviland kimdir? İşte Kültürel Antropoloji kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 28.10.2022 20:00
Kültürel Antropoloji - William A. Haviland Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: William A. Haviland

Çevirmen: Deniz Erguvan

Orijinal Adı: Cultural Anthropology: Human Challange

Yayın Evi: Kaknüs Yayınları

İSBN: 9789756698358

Sayfa Sayısı: 950

Kültürel Antropoloji Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

"Antoloji tüm bilimlerin en özgürleştirici olanıdır. Irksal ya da kültürel üstünlüğün yanlış inançlarını ortaya çıkarttığı gibi aynı zamanda nerede ve nasıl yaşadıklarına bakmaksızın kendisini tüm insanların incelenmesine adar. Bilge insanların ve laboratuar şartlarında çalışan tüm bilim adamlarının firik ve düşüncelerinden esinlenerek insanın niteliğine ilişkin daha çok bilgiyi gün yüzüne çıkarmaya çalşır." Bu iddialar aşırı derece tutkulu bir antropologa ait değildir. Tüm bu sözler, felsefeci Grace de Laguna'nın, Amerikan Felsefe Kuruluşunda yaptığı, 1941 başkanlık konuşmasında söylenmiştir. Antropolojinin alanı oldukça geniştir. İnsanlığın geçmişi ve şu anı ile ilgili her şeyi içermek durumundadır. Kuşkusuz pek çok diğer disiplinler de insanoğlunun şu veya bu yönüyle ilgilendiler. Bazıları, anatomi ve fizyoloji gibi, insanı biyolojik bir organizma olarak incelerler. İnsanla ilgili diğer bilimler insan kültürünün büyük başarılarını ele alırken, sosyal bilimler insan ilişkilerinin ayırt edici şekilleri ile ilgilenirler. Antropologlar bu konuların tümüyle ilgili olmalarına rağmen, tüm mekan ve zamanlarda bunları birlikte ele almaya çalışırlar.

Kültürel Antropoloji Alıntıları - Sözleri

  • Kültür biyolojik olarak kalıtım yoluyla aktarılmaz, öğrenilir.
  • ''Sadece bildiğimiz şeyleri görürüz.'' -Goethe
  • Grubun hayatta kalmasını sağlamak için her birey, kişisel doyumunu geciktirmeyi öğrenmelidir.
  • Insanlar primatlar içinde bütün yeryüzünde yaşayabilen tek türdür.
  • Bilim, gizli ama evrensel ve değişmeyen ilke ya da kanunlar aracılığıyla gözlemlenen olgular için sınanabilir açıklamalara ulaşma çabasıdır. Bunun için iki temel öğe gereklidir: Hayal gücü ve şüphecilik.
  • Her toplum ,çatışmaları çözecek ve toplumsal düzenin çökmesini engelleyecek araçlara ihtiyaç duyar. Din ve politika birbirleriyle çok , ilişkili görünmese de ikisi de aynı amaca hizmet eder. Bir kültür üyelerinin gereksinimlerini karşılamak amacıyla donatım,örgütlenme ve denetleme konularında ne kadar etkin olursa olsun, mevcut teknoloji ve örgütsel çözümlerle üstesinden gelinemeyen sorunlar her zaman olacaktır. Her kültür bu maksatla bir inançlar kümesi ve bunları ifade edebilecek dinsel ayinler kümesi oluşturmalıdır. Bunlardan bazıları doğaüstü varlıkları ve güçleri amacına uygun olarak çözmelidir. Kısacası din ve büyü dediğimiz şeyler yaşamın belirsizliklerini belirli kılmaya yarar. Herkesce paylaşılan değerleri,inançları ve gelenekleri birleştirir. Ayrıca dinin varolan toplumsal düzeni mantıklı hale getirmesi önemli bir işlevidir.
  • Kültürel antropolojinin en çok benzetildiği sosyal bilim sosyolojidir, çünkü iki bilim dalı da bir toplumsal bağlam içindeki insanların davranışlarını tanımlamaya ve açıklamaya uğraşır. Ancak sosyologlar daha çok sanayileşmiş Kuzey Amerika ve Avrupa toplumlarında (Batılı toplumlar) yaşayan günümüz insanları üzerinde çalışırken antropologlar geleneksel olarak günümüzdeki ve geçmişteki Batılı olmayan kabilelerin insanları ve kültürlerini inceler.
  • Çöp Projesinin ortaya çıkardığı bir diğer ilgi çekici bulgu da, sığır eti fiyatlarının zirveye ulaştığı ve hep yüksek seviyede seyrettiği 1973 yılında ev halkı tarafından çöpe atılan sığır eti miktarının da paralel olarak artmış olmasıydı. Sağduyumuz bize tam tersinin doğru olması gerektiğini söylese de, yüksek fiyat ve malın az bulunurluğu, ziyan edilen et miktarıyla ters değil, doğru orantılıydı. Bu bulgular, yalnızca geleneksel görüşme ve anket teknikleri kullanıldığında insan davranışı hakkında nasıl yanlış yorumlar yapabileceğimizi göstermesi açısından son derece önemlidir.
  • İnsanoğlunun bir ayağı kültürde diğer ayağı ise doğadadır ve ikisinin etkileşimi kaderimizin çizgisini belirler.
  • Kültürün dışavurumu bir yerden diğerine farklılık gösterebilir ancak antropolojik anlamda bir insanın diğerinden "daha kültürlü" olduğu kesinlikle kabul edilemez.

Kültürel Antropoloji İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Uzun yılların birikimleriyle elde edilen kültür, insanın doğaya uyarlanma sürecinde hayatta kalmasını sağlayan yegâne unsur olmuştur. Kültür sayesinde, karşılaştığı sorunları aşmayı başaran insan yaşama tutunmanın yollarını bulabilmiştir. Ayrıca kültüre sahip olmanın fiziksel, zihinsel ve inançsal bir takım ihtiyaçları giderebiliyor olmasından dolayı insanın dünya üzerindeki macerası daha anlamlı bir hale gelmiştir. Yeryüzünde kültüre sahip olmayan bir insandan bahsedilemeyeceği gibi kültüre sahip olmayan bir toplumdan da söz edilemez. Nasıl en küçük insan gruplarının dahi kendilerine has kültürleri varsa, benzer şekilde ülke ölçeğinde çok daha fazla nüfusa sahip insan topluluklarının da kendilerine özgü kültürleri bulunmaktadır. Kültür terimi, Latincede “toprağı işlemek, yetiştirmek, düzenlemek, bakım ve özen göstermek, ekip biçmek” anlamlarına gelen “colere” kelimesinden türetilerek oluşturulmuş bir terim olup Türkçeye Fransızcadan geçmiştir. “Colere” kelimesi doğanın döngüsü içerisinde kendiliğinden yetişen bitkilere vurgu yapmaktayken, “kültür” terimi ise insanın doğaya müdahalesine ve bu müdahale sonucunda dünyaya kattıklarına atıf yapmaktadır. Kültür teriminin öz Türkçe karşılığı ise “ekin” terimidir. Eserde; antropolojinin çalışma alanları, kültürle ilişkisi, kültürün özellikleri, toplumsal kimlik, aile, ev halkı, akrabalık, soy ve küreselleşme konuları hakkında derinlemesine bilgiler mevcuttur. Tavsiye ederim.. (Hüseyin Karakaya)

Bilgi küpü olan bir kitap. Çoğu antropoloji kitabına göre dili sade ve kolay anlaşılır. Bazı yerlerde aynı cümleleri tekrar tekrar okuyormuşum hissi yarattı, konuları uzunca ve detaylıca anlattığından dolayı olduğunu düşünüyorum. Antropolojiye merakınız veya ilgiliniz yoksa rahatlıkla okuyabileceğiniz bir kitap diyemem çünkü neredeyse tamamı bilgilerle dolu. İlgilenenler için 9/10 kitap. (Seray Büşra)

Insanı anlama gibi bir çaba içine girdiyseniz, uğramanız gereken bir daldır Antropoloji. Kültür, cinsiyet,aile,politika, din ... gibi konularda yakın etkileşimlerle ortaya çıkan sonuçlar insana başka bir gözle bakmanızı sağlayacaktır (Gökhan Tunç)

Kültürel Antropoloji PDF indirme linki var mı?

William A. Haviland - Kültürel Antropoloji kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Kültürel Antropoloji PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı William A. Haviland Kimdir?

William A. Haviland Kitapları - Eserleri

  • Kültürel Antropoloji

William A. Haviland Alıntıları - Sözleri

  • Kültürel antropolojinin en çok benzetildiği sosyal bilim sosyolojidir, çünkü iki bilim dalı da bir toplumsal bağlam içindeki insanların davranışlarını tanımlamaya ve açıklamaya uğraşır. Ancak sosyologlar daha çok sanayileşmiş Kuzey Amerika ve Avrupa toplumlarında (Batılı toplumlar) yaşayan günümüz insanları üzerinde çalışırken antropologlar geleneksel olarak günümüzdeki ve geçmişteki Batılı olmayan kabilelerin insanları ve kültürlerini inceler. (Kültürel Antropoloji)
  • Grubun hayatta kalmasını sağlamak için her birey, kişisel doyumunu geciktirmeyi öğrenmelidir. (Kültürel Antropoloji)
  • Çöp Projesinin ortaya çıkardığı bir diğer ilgi çekici bulgu da, sığır eti fiyatlarının zirveye ulaştığı ve hep yüksek seviyede seyrettiği 1973 yılında ev halkı tarafından çöpe atılan sığır eti miktarının da paralel olarak artmış olmasıydı. Sağduyumuz bize tam tersinin doğru olması gerektiğini söylese de, yüksek fiyat ve malın az bulunurluğu, ziyan edilen et miktarıyla ters değil, doğru orantılıydı. Bu bulgular, yalnızca geleneksel görüşme ve anket teknikleri kullanıldığında insan davranışı hakkında nasıl yanlış yorumlar yapabileceğimizi göstermesi açısından son derece önemlidir. (Kültürel Antropoloji)
  • Kültür biyolojik olarak kalıtım yoluyla aktarılmaz, öğrenilir. (Kültürel Antropoloji)
  • ''Sadece bildiğimiz şeyleri görürüz.'' -Goethe (Kültürel Antropoloji)
  • Bilim, gizli ama evrensel ve değişmeyen ilke ya da kanunlar aracılığıyla gözlemlenen olgular için sınanabilir açıklamalara ulaşma çabasıdır. Bunun için iki temel öğe gereklidir: Hayal gücü ve şüphecilik. (Kültürel Antropoloji)
  • Insanlar primatlar içinde bütün yeryüzünde yaşayabilen tek türdür. (Kültürel Antropoloji)
  • İnsanoğlunun bir ayağı kültürde diğer ayağı ise doğadadır ve ikisinin etkileşimi kaderimizin çizgisini belirler. (Kültürel Antropoloji)
  • Her toplum ,çatışmaları çözecek ve toplumsal düzenin çökmesini engelleyecek araçlara ihtiyaç duyar. Din ve politika birbirleriyle çok , ilişkili görünmese de ikisi de aynı amaca hizmet eder. Bir kültür üyelerinin gereksinimlerini karşılamak amacıyla donatım,örgütlenme ve denetleme konularında ne kadar etkin olursa olsun, mevcut teknoloji ve örgütsel çözümlerle üstesinden gelinemeyen sorunlar her zaman olacaktır. Her kültür bu maksatla bir inançlar kümesi ve bunları ifade edebilecek dinsel ayinler kümesi oluşturmalıdır. Bunlardan bazıları doğaüstü varlıkları ve güçleri amacına uygun olarak çözmelidir. Kısacası din ve büyü dediğimiz şeyler yaşamın belirsizliklerini belirli kılmaya yarar. Herkesce paylaşılan değerleri,inançları ve gelenekleri birleştirir. Ayrıca dinin varolan toplumsal düzeni mantıklı hale getirmesi önemli bir işlevidir. (Kültürel Antropoloji)
  • Kültürün dışavurumu bir yerden diğerine farklılık gösterebilir ancak antropolojik anlamda bir insanın diğerinden "daha kültürlü" olduğu kesinlikle kabul edilemez. (Kültürel Antropoloji)

Yorum Yaz