Kutalmışoğlu Süleymanşah Ululaması - Hakan İlhan Kurt Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Kutalmışoğlu Süleymanşah Ululaması kimin eseri? Kutalmışoğlu Süleymanşah Ululaması kitabının yazarı kimdir? Kutalmışoğlu Süleymanşah Ululaması konusu ve anafikri nedir? Kutalmışoğlu Süleymanşah Ululaması kitabı ne anlatıyor? Kutalmışoğlu Süleymanşah Ululaması PDF indirme linki var mı? Kutalmışoğlu Süleymanşah Ululaması kitabının yazarı Hakan İlhan Kurt kimdir? İşte Kutalmışoğlu Süleymanşah Ululaması kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Hakan İlhan Kurt
Yayın Evi: Ötüken Neşriyat
İSBN: 9786051553054
Sayfa Sayısı: 118
Kutalmışoğlu Süleymanşah Ululaması Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Unutulmaya yüz tutan Türk Destan Şiiri'ne yeni bir soluk getiren Hakan İlhan Kurt; Anadolu Selçuklu Devleti Kurucusu Kutalmışoğlu Süleymanşâh'ın Anadolu'ya gelişini, katıldığı savaşları, Anadolu Selçuklu Devleti'nin kuruluşunu, Bizans İmparatorluğu ile ilgili ilişkilerini, fetihlerini, anlaşmalarını ve ölümünü hece veznini kullanarak destanlaştırmıştır. Kutalmışoğlu Süleymanşâh Ululaması'nda, dönemin kavramları ve olayları, coğrâfî adlandırmalar ve târihî karakterler dipnotlarda okuyucuya ayrıntılı bir şekilde aktarılarak târihî arka planı takip edilmesi kolaylaştırılmıştır. Anadolu Selçuklu Devleti Kurucusu Kutalmışoğlu Süleymanşâh'ın hayatını konu edinen ilk destan çalışması olan Kutalmışoğlu Süleymanşâh Ululaması, hem biçim hem de kelime zenginliği bakımından sunduğu kudretli Türkçesiyle soluksuz bir destan tecrübesi sunuyor.Gövdesi damar damar yere kök salmışbBaşı göğe yükselen kartal başlı tuğdular
(Tanıtım Bülteninden)
Kutalmışoğlu Süleymanşah Ululaması Alıntıları - Sözleri
- Tanrı, bereket versin yerine, yöresine; Uymazsam kirişleyin, kutlu Türk Töresi'ne..
- Ey Komnenos iyi aç, gözünü, kulağını, Gönder Türkçe konuşan, en seçkin ulağını...
- Demek düşman olurmuş, illi dostun eskisi; Kurtluğa dönünce kara postun eskisi...
- Barkına kıran girsin, Türk'ü Türk'le bölene...
- Üç ermeni bir olsa, ak pusatım dalkılıç
- Tuğumuzu görünce karaca bağlanır mı; Yoksa canı tatlı mı, haraca bağlanır mı?
- Göğçek kızdan, uz erden kara kazan aşlısı, Süzgün çekik gözlüsü, yalgın çatık kaşlısı, Azgın aygır belinde nice genci, yaşlısı Bu devlet kaynağında, mut yaşasın, hür olsun; Ün vurduğum yarında zürriyetim gür olsun!
- Alp-Erenler seyirde, yere mızrak sapladı; İki başlı kartal tuğ, mavi göğü kapladı.
- Süleymanşah gürzünü, yana saldı, sakladı; Kılıcıyla Makri’yi, hafif hafif yokladı. Fırsatını bulunca gürzü ile hakladı, Makri’nin alnı gürzle yarıldı gördünüz mü; Iklim-i Rûm'un beli kırıldı gördünüz mü?
- Yer buluta ulanır, birden her şey kaybolur; Başım pusuya döner, göğsümde bir kurt ulur! Kartal gibi çökerim, düşman üzre simsiyah, Adım Süleymanşah!
Kutalmışoğlu Süleymanşah Ululaması İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Destan şairimiz Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu'nun vefatıyla, bu geleneğimizin sona ereceği endişesini duyduğumuz bu dönemde çölde vaha gibi ortaya çıkan, bizi ziyadesiyle mutlu eden bir isim Ahmet İlkan Kurt. Anadolu Selçuklu Devleti'nin kurucusu ve Selçuk Bey'in torunu Süleyman Şah'ın Anadoluyu yurt tutma mücadelesini destan şiiri vasıtasıyla anlatan şairimiz, ayrıca günlük dilde kullanmayı unuttuğumuz bir çok kelimeyi de tekrar bize hatırlatıyor. Bu kitap vasıtasıyla ve büyük bir üzüntüyle görüyoruz ki tarihimiz boyunca dış düşmandan çok kendi ordularımızla savaşmışız. Kitap boyunca genel olarak Türk ve müslüman komutanların birbiriyle savaşını takip ediyoruz. Son söz olarak; Türk şiirine birazda olsa rahat bir nefes aldırdığı için şairimizi tebrik etmek gerektiğini düşünüyorum (Muhammet BÜLBÜL)
Kutalmışoğlu Süleymanşah Ululaması PDF indirme linki var mı?
Hakan İlhan Kurt - Kutalmışoğlu Süleymanşah Ululaması kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Kutalmışoğlu Süleymanşah Ululaması PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Hakan İlhan Kurt Kimdir?
Hakan İlhan Kurt; Afşar boyundan bir babanın ve Menemencioğulları mensûbu bir annenin üçüncü çocuğu olarak 1976 yılında Tarsus’ta doğdu. 2002 yılında Niğde Üniversitesi’nden mezun oldu. Töre, Kurgan Edebiyat, Siyah-Beyaz Kültür, İnziva, Herfene, Yeni Düşünce, Başarı Edebiyat, Yör-Türk, Temrîn, Şiar ve çeşitli yerel edebiyat dergilerinde birçok şiiri yayınlandı. 2014 yılında 22. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları’na resmî olarak davet edildi ve ‘Belemir’ adlı şiiriyle bu uluslararası edebî etkinlikte kürsü aldı. Birçok şiiri bestelendi, ses sanatçıları ve müzik grupları tarafından icrâ edildi. Kamu kuruluşunda memurdur ve Gaziantep’te yaşamaktadır. Evli ve bir kız, iki erkek olmak üzere üç çocuk sahibidir. Eserleri: Gülizâr Divânı (Ankara 2013), Köl Tigin Ünlemesi (Ankara 2013)
Hakan İlhan Kurt Kitapları - Eserleri
- Belemir
- Kutalmışoğlu Süleymanşah Ululaması
- Köl Tigin Ünlemesi
- Gök Deyişler Al Betikler
- Eleğimsağma
- Gülizarname
- Gökkandil
- Belemir
- Kutalmışoğlu Süleymanşah Ululaması
Hakan İlhan Kurt Alıntıları - Sözleri
- Yer buluta ulanır, birden her şey kaybolur; Başım pusuya döner, göğsümde bir kurt ulur! Kartal gibi çökerim, düşman üzre simsiyah, Adım Süleymanşah! (Kutalmışoğlu Süleymanşah Ululaması)
- "Yamtar'ın boz atıyla şahlanıp saldırmaya, Fırsat bildim yeniden toz duman kaldırmaya." (Köl Tigin Ünlemesi)
- kuşluk vakti ötüşen kuşlara and olsun ki buselerin en dilbaz ziyafetim oluyor (Gülizarname)
- nereye omuz versem sırtımda kör bir bıçak dediler devran böyle düşle gerçek arası (Gök Deyişler Al Betikler)
- 'Senden sonraki bir ikindi, bütün ikindileri unutturmalıydı.' (Gülizarname)
- Ben ki, huzurunu dizledim, Kaç yılkı yele yaktı, buyruğunu gözledim, Kılıcımı zağ kıldım, pusatımı sözledim. (Köl Tigin Ünlemesi)
- bilmezsin her sese koşan esrik kavgalarımın çığ yollarımın bıçak ağzı sonumun yar olduğunu (Gökkandil)
- Demek düşman olurmuş, illi dostun eskisi; Kurtluğa dönünce kara postun eskisi... (Kutalmışoğlu Süleymanşah Ululaması)
- bizdendir köşe bucak yayılan bu sesleniş zamanın ötesinden bu haykırış bizimdir (Gök Deyişler Al Betikler)
- ama geldim sana geldim dizlerime depremleri sardım da geldim (Gökkandil)
- düşersem doğrulamam doğrulamam bir daha (Gökkandil)
- Süleymanşah gürzünü, yana saldı, sakladı; Kılıcıyla Makri’yi, hafif hafif yokladı. Fırsatını bulunca gürzü ile hakladı, Makri’nin alnı gürzle yarıldı gördünüz mü; Iklim-i Rûm'un beli kırıldı gördünüz mü? (Kutalmışoğlu Süleymanşah Ululaması)
- sizinledir hürriyet ümit sizin şarkınız ezber bozar iklimler yola çıksa kırkınız gülüşünüz her şehrin sizin için her yarın tutun tutun getirin saçlarından rüzgârın (Gök Deyişler Al Betikler)
- "Gökte garip bir hâl var, toprağın telâşından; Ben, demini bekleyen mevsimlik bir çiçeğim" (Belemir)
- gün vurdukça sîneme ah-ı serâbın siner yollarına düşmemi hikmetin sanma sakın her şey aslına döner yağmur yağar kar iner ben, yer gök arasında aranırım sedanı -raksa durmuş çakınlar şaha kalkmaya yakın göğsümde cevşenimle karşılarım gadanı (Gülizarname)
- Ol gülbâng-ı mâhına kim, nasıl akıl yorsun; Beni hiç ummadığım anlarda vuruyorsun... (Gülizarname)
- -Lisanda karşılığı var mıydı, bilemiyorum; ancak, ölümün gözlerini gördüm. Tanrı’nın toprağı yırttığını, göğü topladığını gördüm. (Eleğimsağma)
- yüz dönmedim yakarıdan göğsüm içre akarıdan aşağıdan yukarıdan sırtımdaki hançer balam (Gök Deyişler Al Betikler)
- İlk kılıç kaldırmaya doludizgin ân gerek, Meydânları yakacak yalım heyecân gerek; Kıpkırmızı kan gerek, yerden göğe şân gerek! Kalkan gerdi Köl Tigin, kılıcını dayadı; Gök kılıcın böğrünü, alca kana boyadı. (Köl Tigin Ünlemesi)
- "Ne söylediysem sana, sustun gözüme baktıp Kopardın göğsümdeki dağ gibi kayaları..." (Belemir)