Mahir Çayan - Toplu Yazıları - Mahir Çayan Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Mahir Çayan - Toplu Yazıları kimin eseri? Mahir Çayan - Toplu Yazıları kitabının yazarı kimdir? Mahir Çayan - Toplu Yazıları konusu ve anafikri nedir? Mahir Çayan - Toplu Yazıları kitabı ne anlatıyor? Mahir Çayan - Toplu Yazıları PDF indirme linki var mı? Mahir Çayan - Toplu Yazıları kitabının yazarı Mahir Çayan kimdir? İşte Mahir Çayan - Toplu Yazıları kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Mahir Çayan
Derleyen: Uğur Koparan
Yayın Evi: NoktaKitap
İSBN: 9786059980173
Sayfa Sayısı: 336
Mahir Çayan - Toplu Yazıları Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Türkiye'de İlk Defa Eksiksiz, Tam Metin Ve Özenle Hazırlanmış Mahir Çayan'ın Toplu Yazıları
"Bunlar için tek bir yüce yasa vardır. O da, kendi çıkarları ve kendi esenlikleridir. Bunlar hayâsızca, bir ulus için kutsal ne varsa, onu emperyalist pazarlarda açık artırmaya çıkarmış vatan hainleridir. Ve bunu da ağızlarından hiç eksik etmedikleri vatan millet adına yaparlar!"
- Mahir ÇAYAN-
Mahir Çayan yargılandığı davada savcının "Cezaevinde açtığınız tünelden çıkardığınız toprağı ne yaptınız?"sorusuna :"Topraksız köylüye dağıttık" demiştir. Onlar en zor anlarında bile hayata gülümseyerek bakan yiğit çocuklardı. Onlar entelektüeldi, onlar romantikti, onlar bu vatanın namuslu çocuklarıydı. Onlar hayâsız ve onursuz yaşamaktansa genç yaşta bedenlerini halkı için ölüme yatırmaya tercih ettiler.
Elinizdeki bu kitap Mahir Çayan'ın o kısacık ömrüne sığdırdığı yazıların eksiksiz tam metnidir. Mahir'in toplu yazılarını okuduğunuzda o dönemin ve Mahir Çayan'ın entelektüel derinliğini hayretle şahitli edeceksiniz. Bütün solcu ve Marksistler için bu kitap bir başucu kitabıdır.
(Tanıtım Bülteninden)
Mahir Çayan - Toplu Yazıları Alıntıları - Sözleri
- "Varsın bütün oklar üstümüze yağsın, bizler doğru gördüğümüz yolda sonuna kadar yürüyeceğiz !"
- "Aynılar aynı yerde, ayrılar ayrı yerde”
- "Bize sorarsanız sizin asıl yeriniz bataklıktır. Ve oraya varmanız için size her türlü yardımı yapmaya hazırız."
- Marks ve Engels'e göre ayaklanma bir sanattır.
- “Proletaryanın devrimci mücadelesinin amacı, burjuvazinin çizdiği sınırları aşmak ve ulusların enternasyonalizmini gerçekleştirmektir; proleterlerin vatanı yoktur, onların vatanı enternasyonaldir. Onların bütün hareketleri, temel bakımından insancıl ve milliyet karşıtıdır. Milliyeti yalnız proleterler ortadan kaldırabilirler.”
- “Bilindiği gibi Türkiye, yarı sömürge ve yarı feodal bir ülkedir. Böyle bir ülkede devrimci mücadele, bağımsızlık ve demokrasi için yapılan mücadeledir. Yani emperyalizmin ve uzantı ve müttefiklerinin temizlendiği, milli bir demokrasiye sahip, tam bağımsız Türkiye’yi kurma mücadelesidir bugünkü devrimci mücadele. Milli demokrasiye sahip, bağımsız Türkiye’yi kurma mücadelesi, yalnızca proleter devrimcilerin değil, bütün Türkiye’li yurtseverlerin ortak bir mücadelesidir.”
- “Devrimci teori olmadan, devrimci hareketten söz edilemez.” Bu söz emperyalizmin boyunduruğu altındaki, küçük burjuva yaşantı ve düşüncesinin son derece etkin olduğu bizimki gibi bir ülkede çok daha anlamlıdır. İlk bakışta dağ gibi güçlü gözüken ve her çeşit oportünizmin stratejik planda büyüttüğü yankee işgali, ülkenin sanatından sporuna kadar bütün sosyal yaşantısında kendisini hissettirmektedir. Yeraltı kaynaklarından dış ticaretine, ekonomisinden politikasına kadar ülkenin üzerinde denetim kurmuş olan yankee terörizmi, bilindiği gibi feodal müttefiki ile birlikte demokrasiciliğimizin iktidar partisidir. Milli kurtuluşçu ve demokratik nitelikteki en küçük kıpırdanmaların bile ezilmeye çalışıldığı, milli kurtuluşçuların ana caddelerde halkın gözü önünde açıkça öldürüldüğü bir ülkede bu koşullar altında değil Marksist olmak demokrasiden yana olmak bile yürek ve cesaret isteyen bir iştir.
Mahir Çayan - Toplu Yazıları İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Daha önce Abim Deniz kitabını incelerken Deniz Gezmiş'in Türkiye İşçi Partisi'ne sığmayan bünyesinden bahsetmiştim. (#43895808) Sadece o değil dönemin solcu liderlerinin büyük çoğunluğu bu kopuşu yaşadı. İşte bu partiyle olan kopuşların nedenini bu kitapta daha iyi görüyorum. Milli Demokratik Devrimi ve kesintisiz devrimi savunan Mahir Çayan, doğrudan sosyalist iktidarı hedefleyen partilileri oportünist olarak görüyor. Nedir peki milli demokratik devrim? Sanayi gelişimini tamamlayamayan ülkelerde önce anti emperyalist ve anti feodalist mücadele verilip bu etkenler ülkeden uzaklaştırıldıktan sonra devrim aşamasına geçmeyi hedeflemek. Yani iki aşamalı bir devrim yapmak. Ancak bu fikirde olanların zamanla asker, aydın ve küçük burjuvazinin peşine takılarak proletaryanın öncülüğünü reddetmesi ile onlarla da arasına mesafe koyuyor Çayan. Lenin'den Mao'ya pek çok liderin fikirlerine çok hakim olan Mahir Çayan, Osmanlı ve Kemalizm hakkındaki fikirleriyle de etkileyici bir karakter. Sadece pratik değil teorik yönü de çok kuvvetli. Pek çok orta yolcu, oportünist, pasifist ve reviztonist kendisinin eleştirilerinden nasibini almış. Dönemin kuşağını da sosyalist teorileri de anlamak açısından iyi bir kitap. İyi okumalar. (Yorgun demokrat)
Mahir'i terörist olarak görmeyenler utanır mı bilmem fakat Mahir bu eserde yer alan toplu yazılarında başlattığı "savaş" in genel çerçevesini çiziyor. Hareketi şehirlerden başlatarak kırlara yayıyor. Yani temelinde köylü olan proleter bir hareket diyebiliriz. Ayrıca Mihri Belli den Aren e Behice Boran dan neredeyse Denizlere kadar herkesi oportünistlikle suçluyor. THKPC örgütünün tüm amaçlarını ve yayın örgütü olan Kurtuluş un yayınlarini kitapta bulmak mümkün. (Hatice Varol)
Mahir Çayan / Toplı Yazıları: O yaşta böyle bir ideoloji, böyle bir bilgi birikimi. Her okuduğum cümlesin de beni şaşırtan ve hüzüne boğan bir adam. Mahir Çayan ismi bu Ülke'nin girdabın da savrulan gençlerden birisi. Fırtınalara esir düşen, yok olmaya kafa tutan bir adam. Önce diğerleri diyen bir fikir adamı. Ölümü bize trajik gelse de, ona koşa koşa giden bir yürekten bahsediyoruz. Onu tanımak ve anlamak istiyorsanız önce kafasının içindekilere bakmalısınız. Kimdir Mahir Çayan? Ne anlatmak istemiştir? Zamanın da bildiriler de dergiler de yazdığı yazıların toplanıp bir kitap haline gelmesiyle bir nebze de olsa Mahir Çayan ismini tanımamıza fırsat verecek bir kitap. (Koray Gençtürk)
Mahir Çayan - Toplu Yazıları PDF indirme linki var mı?
Mahir Çayan - Mahir Çayan - Toplu Yazıları kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Mahir Çayan - Toplu Yazıları PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Mahir Çayan Kimdir?
14 Ağustos 1945 tarihinde Samsun’da doğdu. Haydarpaşa Lisesi’nde okudu. 1963 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine kaydoldu. Ertesi yıl Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde öğrenimine devam etti. Bu dönemde TİP (Türkiye İşçi Partisi) ve FKF'ye (Fikir Kulüpleri Federasyonu) bağlı olan SBF (Siyasal Bilimler Fakültesi) Fikir Kulübü’ne girdi. 1965 yılında bu kulübün başkanlığını üstlendi.
Mahir Çayan Kitapları - Eserleri
- Mahir Çayan - Toplu Yazıları
- Kesintisiz Devrim 1
- Bütün Yazılar
- Savunma
- Kesintisiz Devrim
- Teorik Yazılar
- Politik ve Askeri Savaş Sanatı 5
Mahir Çayan Alıntıları - Sözleri
- Dünyanın en gülünç insanları,kulaktan dolma bazı ham bilgilerle kendisini ‘allameyi cihan’ sanan çok bilmişlerdir. Bu, bu insanların boylarının ölçüsünü pek iyi bilmediklerini gösterir. (Bütün Yazılar)
- "Aynılar aynı yerde, ayrılar ayrı yerde” (Mahir Çayan - Toplu Yazıları)
- “Bilindiği gibi Türkiye, yarı sömürge ve yarı feodal bir ülkedir. Böyle bir ülkede devrimci mücadele, bağımsızlık ve demokrasi için yapılan mücadeledir. Yani emperyalizmin ve uzantı ve müttefiklerinin temizlendiği, milli bir demokrasiye sahip, tam bağımsız Türkiye’yi kurma mücadelesidir bugünkü devrimci mücadele. Milli demokrasiye sahip, bağımsız Türkiye’yi kurma mücadelesi, yalnızca proleter devrimcilerin değil, bütün Türkiye’li yurtseverlerin ortak bir mücadelesidir.” (Mahir Çayan - Toplu Yazıları)
- . Marks ve Engels'e göre ayaklanma bir sanattır. . (Kesintisiz Devrim 1)
- 1923'te kurulan, milli, laik Türkiye Cumhuriyeti'nde yönetim, hiyerarşik tabanın üst kademesinde Kemalistler olmak üzere, küçük-burjuvazinin ve de burjuvazinin bütün fraksiyonlarının ortak yönetimidir. Feodal mütegallibe sindirilmiş, ancak politik ve ideolojik gücü kırılmasına rağmen, ekonomik gücü bertaraf edilememiştir. Kısaca özetlersek, feodal-komprador devlet mekanizması parçalanmış yerine, tek parti yönetimi altında küçük burjuvazinin diktatörlüğü egemen kılınmıştır. (Bütün Yazılar)
- “Devrimci teori olmadan, devrimci hareketten söz edilemez.” Bu söz emperyalizmin boyunduruğu altındaki, küçük burjuva yaşantı ve düşüncesinin son derece etkin olduğu bizimki gibi bir ülkede çok daha anlamlıdır. İlk bakışta dağ gibi güçlü gözüken ve her çeşit oportünizmin stratejik planda büyüttüğü yankee işgali, ülkenin sanatından sporuna kadar bütün sosyal yaşantısında kendisini hissettirmektedir. Yeraltı kaynaklarından dış ticaretine, ekonomisinden politikasına kadar ülkenin üzerinde denetim kurmuş olan yankee terörizmi, bilindiği gibi feodal müttefiki ile birlikte demokrasiciliğimizin iktidar partisidir. Milli kurtuluşçu ve demokratik nitelikteki en küçük kıpırdanmaların bile ezilmeye çalışıldığı, milli kurtuluşçuların ana caddelerde halkın gözü önünde açıkça öldürüldüğü bir ülkede bu koşullar altında değil Marksist olmak demokrasiden yana olmak bile yürek ve cesaret isteyen bir iştir. (Mahir Çayan - Toplu Yazıları)
- "Bize sorarsanız sizin asıl yeriniz bataklıktır. Ve oraya varmanız için size her türlü yardımı yapmaya hazırız." (Mahir Çayan - Toplu Yazıları)
- "Varsın bütün oklar üstümüze yağsın, bizler doğru gördüğümüz yolda sonuna kadar yürüyeceğiz !" (Mahir Çayan - Toplu Yazıları)
- “Proletaryanın devrimci mücadelesinin amacı, burjuvazinin çizdiği sınırları aşmak ve ulusların enternasyonalizmini gerçekleştirmektir; proleterlerin vatanı yoktur, onların vatanı enternasyonaldir. Onların bütün hareketleri, temel bakımından insancıl ve milliyet karşıtıdır. Milliyeti yalnız proleterler ortadan kaldırabilirler.” (Mahir Çayan - Toplu Yazıları)
- "Devrimin çarlığa karşı kesin zaferi; proletarya ile köylülerin devrimci diktatörlüğüdür." (Lenin, İki Taktik, s: 58) (Bütün Yazılar)
- Amerikan emperyalizmi sömürüsünü daha da genişletebilmek (tabi işbirlikçi-tekelci burjuvazi lehine de) yani sömürüyü disipline edebilmek için, bürokrasi ve ordu içindeki küçük-burjuva aydınlarının desteğine de muhtaçtır. (Bütün Yazılar)
- Marks ve Engels'e göre ayaklanma bir sanattır. (Mahir Çayan - Toplu Yazıları)
- Peki ya hiçbir şekilde teslim olmayacaksak ? (Savunma)
- Oportünizm her yerde her zaman Bilimsel Sosyalizmi tahrifte iki metoda başvurur. Ya zaman ve mekan kavramlarını dikkate almadan Marksizm ustalarının başka tarihi şartlar için ileri sürdükleri ve yaşanılan dönemde eskimiş olan tezlere dört elle sarılır ve bu tezleri kendi sapmasına dayanak yapmaya çalışır. Veya Marksizm-Leninizmin her şart altında geçerli tezlerini “zaman ve mekan değişmiştir, o yüzden geçerli değildir” diyerek Marksizmi revize eder. (Kesintisiz Devrim 1)
- Ben adalıyım ey kahpe hücre, Ada’lı. Doğru ya, sen nereden bileceksin Ada’mı. asırlık, feodal, militarist hücre. (Savunma)
- .... İktidar meselesi her devrimin ana meselesidir. Ama bütünü değildir..! ...... (Kesintisiz Devrim 1)
- Birinci alternatifte, rahat bir yaşantı, bu düzenin nimetleri vardır. İkincisinde ise, çeşitli zorluklar, kan, işkence ve ölüm vardır. Biz, yurtsever kişiler olarak, ikinci yolu seçtik. Seçtiğimiz yol, Gazi Mustafa Kemal'in açtığı yoldur. O'nun başlattığı Anadolu İhtilalinin yoludur. Parolamız, "Ya istiklal Ya Ölüm! Hedefimiz, "İstiklal-i Tam Türkiye''dir.. (Savunma)