Mahremiyet Eğitimi - Adem Güneş Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Mahremiyet Eğitimi kimin eseri? Mahremiyet Eğitimi kitabının yazarı kimdir? Mahremiyet Eğitimi konusu ve anafikri nedir? Mahremiyet Eğitimi kitabı ne anlatıyor? Mahremiyet Eğitimi PDF indirme linki var mı? Mahremiyet Eğitimi kitabının yazarı Adem Güneş kimdir? İşte Mahremiyet Eğitimi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Adem Güneş
Yayın Evi: Timaş Yayınları
İSBN: 9786050817638
Sayfa Sayısı: 192
Mahremiyet Eğitimi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Birçok anne-baba çocuklarını kötü niyetli kişilerden korumak için “tanımadığın biri sana şeker verirse oradan kaç” gibi tavsiyelerde bulunur. Bir kısım anne-baba da çocuklarının iyiliği için üzerlerinde baskı kurup korkutmak, onları tehdit edip sindirmek zorunda olduklarına inanır.
Çocuğu korkutarak ve ürküterek mahremiyet bilinci kazandırmaya çalışmak, onu sosyal yaşamda korunaksız kılar. Böylesi çocuklar hayata karşı güvensiz, başkalarına karşı şüpheci, dost ve arkadaş edinmede yeteneksizdirler…
Halbuki Mahremiyet Eğitimi bir nezaket eğitimidir… Bu sayede çocuk kendini saygın hisseder, olumsuz bir tavır karşısında güçlü bir duruşla kendini koruyabilir.
Pedagog Dr. Adem Güneş bu eserinde, bir yandan çocuklara “zarafet ve nezaket” kazandıran, diğer yandan kendilerini kötü niyetli kişilerden koruyacak güce eriştiren Mahremiyet Eğitimi’nden bahsediyor. Her anne-babanın ve öğretmenin bilmesi gereken temel prensipleri adım adım okuyucusuyla paylaşıyor.
“Kitabın en güzel yanı, örnek olaylarla net öneriler sunması. Çocuğu olan veya çocuk bekleyen anne-babalar mutlaka okumalı.” (S. Erdoğan, 27)
“Çocuk eğitimi üzerine kesinlikle okunması gereken bir kitap. Okurken hem çocuğumu hem kendimi daha iyi tanıdım, çocuk ebeveyn ilişkisinin nasıl olması gerektiğini kavradım.” (D. Yaprak, 32)
“Anne-babaların en çok zorlanacağı konulardan biri üzerine tam bir başucu kitabı. Alın okuyun ve etrafınızdaki ailelere hediye edin.” (R. Durmaz, 43)
Mahremiyet Eğitimi Alıntıları - Sözleri
- Bir çocuğun basına gelebilecek en büyük kayıp, davranışlarını yönetme becerisini kaybetmesidir
- Birçok anne baba "El alem ne der?" kaygısından dolayı çocuklarının çocuksu davranışlarına engel olur.
- Anneler ‘otoriter olacağım' diye kızlarıyla aralarındaki dostluk bağını yıpratmamalıdır.
- Aslında kimseye aşırı güvenmemek gerekir bence. Herkesin bu dünyada bir çıkarı var.
- Ruhun yorulması bedenin yorgunluğu ile değil, kaygı iledir.
- Erken çocukluk döneminde yaşanan suiistimaller genellikle kişinin zihninde ve duygu dünyasında bir ömür saklı kalır.
- Saygın insanların en önemli özelliği hem kendilerinin hem de baskalarının sınırlarını bilmeleridir.
- Mahremiyet bilincinin bütün topluma yayılması ve çocukların korunaklı bir dünyada yasaması umudu ile.
- Çocuk için ev ortamı, tiyatroların prova dönemidir.
- …çocuklara okullarda ve toplu mekanlarda cinsel eğitim verilmesi doğru değildir.
- Mahremiyet Eğitimi, çocuğun bütün yaşamını kolaylastran, kendi duygu dünyasını yönetme becerisi elde etmesini sağlayan, kişilik eğitimidir.
- ...günümüzde birçok çocuk "hiperaktif" diye işaretlenmekte ve doktor tedavisine yönlendirilmektedir. Hâlbuki mutlu çocuğun ruhu yerinde durmaz, bedeni kıpır kıpır hareket eder.
- Unutmamalıdır ki tacizcilerin tamamına yakını, anne-babanın oturup konuştuğu, ta nıştığı kisilerden olusur.
- Her ebeveyn çocuğuna yönelecek incitici bir bakıştan, zarar verici bir tutumdan, şiddetten, tacizden kendisini koruyacak güce erişmesini arzu eder.
- Vicdan susunca öfke başlar, öfke artarsa ceza gelir, ceza verilince de vicdan ölür.
Mahremiyet Eğitimi İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Çocuklarımızın korkuyu bilmeden büyüyecekleri bir dünya umudu ile…: Adem Güneş kitaplarının özellikle anneler tarafından tanınması;çocuklarının değişik yaş ve durumlarına göre tekrar tekrar okumasından yanayım. Mahremiyet eğitiminin,ne zaman,hangi davranışlarla öğretileceği, çocuğa kendi aurasını nasıl keşfettireceğimizi akıcı bir dille anlatmış. Özellikle taciz konusu ne kadar can sıkıcı olsa da toplumumuzda var olan acı bir gerçek.Canım parçalana parçalana okudum.Bu duyguyu da tanıdığım için ayrı bir dağıttı bu konu.Anne diyorum,baba önemli ama ANNE özellikle daha dikkatli olmalı.Ben maalesef çok anneye kızıyorum.Televizyon karşısında veya telefonda,komşuda oturmada veya komşu onda.Çocuk sokakta veya telefonda boşa geçmiş zaman,ziyan olmuş çocuklar.İçim bu konuda hemcinslerimin çoğuna dolu maalesef.Önce çocuğunuz,ondan arta kalan zaman sizin.Erken kalk geç yat ama ayarla,önce çocuğun! Keşke anne olmadan önce kursu olsa, testlerden geçsek hak eden alsa sertifakasını ondan sonra anne olsa.Bunu bütün yüreğimle istiyorum. Sevgili anneler;yemek yapmak ,çamaşır-bulaşık yıkamak,ütü yapmak,ev temizlemek annelik değil.Bunlara yetişemeyebiliriz erteleyebiliriz,yardım alabiliriz ama evladımıza geç kaldık mı geçti arkadaşlar.Yazık oluyor canlarımıza,geleceğimize,bakın o tacizciyi de yetiştiremeyen bir anne sevgili hemcinslerim.Çocuklarımız bizi seçmedi biz onları istedik dünyaya getirdiysek bu mucizenin hakkını vereceğiz,hanımlar biz güçlüyüz ,bu vazifeyi Rahman bize bahşettiyse ki akıl ermiyor insanın içinde büyüyen insana,ne hoş bir lütuf değil mi?O zaman lütfedip biz de önce çocuğumuz deyip evlatlarımızı orda burda pusuda bekleyen pisliklerden koruyacağız.Onun vücuduna,fikirlerine,öfkesine saygı duyacağız onu en güzel şekilde geleceğe hazırlayacağız.Yorulacağız,uykusuz kalacağız,içimizde türlü travmalar,minik depresyonlar geçirip atlatacağız,bize de zor gelecek sorumluluklarımız ama biz üstesinden geleceğiz.Annelik ölene kadar ve kediden aslan hortlatan muazzam bir duygu.Babalarımız da önemli ama anneler daha çabuk hissettikleri için annelerin görevi daha fazla.Duyarlı ve tutarlı davranışlarla evladımızın başına gelebilecek ;taciz,tecavüz,suistimal her durumda yanında olduğumuzu hissettirip bizimle paylaşabileceği güvenini vermeliyiz evladımıza. Mahremiyet Eğitimini babalara da ama özellikle annelerimize tavsiye ediyorum.İçim sızlasa da bazı sayfalarda iyi ki okudum. Kitabına Adem Güneş’in nokta koymadan önce kullandığı son sözü bırakmak istiyorum incelememe. Saygılarımla… “Mahremiyet bilincinin bütün topluma yayılması ve çocukların korunaklı bir dünyada yasaması umudu ile…” (Piraye)
Kitabın ilk kısımlarında çocuklarımıza mahremiyet bilincini nasıl kazandırabileceğimiz üzerinde duruyor yazar. Özellikle 2-7 yaş arası(ekseriyetle çocuğun hatırlayacağı 3-4 yaş sonrası) dönemde bu bilinci kazandırmanın ne denli önemli olduğunu vurguluyor. Vücudunun kendine ait olduğunu, dokunulmazlığını fark edebilmesi için, bu dönemlerinde ona karşı nasıl bir davranış sergilenmesi gerektiğine değinmiş: Odasına izinsiz girmeyin, kendi alanını bilsin.İç çamaşırsız asla dolaşmasın, kendi kendine giyinsin. Kendi giyinme becerisini henüz kazanamamışsa bile, “izin verirsen yardımcı olayım” diyerek, bedenine izinsiz dokunulamayacağı, kıyafetlerinin izinsiz çıkarılamayacağı bilinci oluştursun.Banyo yaptırırken iç çamaşırı ile yaptırın, genital bölgenin anne-baba bile olsa asla kimse tarafından görülmemesi gerektiğini fark etsin.Olabildiğince erken yaşta tuvaletini kendisi halletmeye başlasın(yani taharet olayını çözsün). Böylece kimsenin ona dokunmasına gerek kalmasın. Eğer henüz öğrenememişse bile bu işi sadece anne halletsin.Erkek çocuk-kız çocuk ayrımı yapılmadan mahremiyet eğitimi verilmelidir.Çocuk herkese güvenilir ya da kimseye güvenilmez algılarıyla değil, güvenin sınırını bilecek şekilde yetiştirilmelidir. Burada yazar bir tanımda bahsediyor. Psikogenetik. Amca,dayı,baba ve kardeşler arasında şehevi duyguların olamayacağı, ama diğer insanların böyle duygular besleyebileceği, bu nedenle çocuğun esasında bu insanlara güven duygusunun tam olması gerektiği, ama diğer herkese karşı mesafesini bilmesi gerektiğini söylüyor. Babana bile güvenme çağında, İslami açıdan yazar haklı olsa da, insanlar İslamdan uzak yaşadıkları müddetçe, bunun tersi olmaya devam edecek. Ve bu da bizi paranoyadan kurtaramayacak malesef. Kitabın ikinci kısmında cinsel istismar konuları yer alıyor. Böyle bir olay başına gelen çocuklarda nasıl bir davranış değişikliği gözlenebilir? Nasıl bir tavır alınmalıdır veliler tarafından? Bilinen doğru ve yanlış bilgilerin üzerinde de durulmuş.... (ISLÂMA MEFTUN ANNE)
Hocanın da dediği gibi Mahremiyet Eğitimi bir nezaket eğitimidir..Bu sayede çocuk kendini saygın hisseder,olumsuz bir tavır karşısında güçlü bir duruşla kendini koruyabilir. (Rahime Yeşiltaş)
Mahremiyet Eğitimi PDF indirme linki var mı?
Adem Güneş - Mahremiyet Eğitimi kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Mahremiyet Eğitimi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Adem Güneş Kimdir?
1969’da Ankara’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Türkiye’de tamamladıktan sonra Rotterdam Üniversitesi Pedagoji bölümünden mezun oldu. Yüksek lisansını Sosyoloji bölümünde yaptı. Doktora eğitiminde Sakarya Üniversitesi Rehberlik ve Psikoloji Danışmanlık Bölümü'nde 'Bağlanma Terapisi' üzerine çalıştı. Süleyman Demirel Üniversitesi'nde 450 Saat Aile Danışmanlığı Eğitimi, Amerika’da “Bağlanma Terapisi” eğitimi aldı. WISC-R (WECHLER Çocuklar İçin Zeka Ölçeği) GESEL, METROPOLİTAN, PEABODY, AGTE testleri Uygulama, Yorumlama ve Raporlama eğitimleri aldı.
Adem Güneş, Uluslararası Aile Terapisi Derneği (IFTA-International Family Therapy Association), Amerikan Psikologlar Derneği (APA- American Psychological Association), Oyun Terapisi Derneği (APT- Association for Play Therapy) ve Amerikan Danışmanlar Derneği (ACA- American Counseling Association) üyesidir.
Hollanda’da da yaşadığı yıllarda Alternatif Eğitim sistemlerini inceledi.
Güneş’in Çocuk Eğitimi yaklaşımı, İngiliz Bristol Üniversitesi’nde araştırma konusu oldu.
Çeşitli dergilerde çocuk eğitimine ait yazılar kaleme aldı, ulusal radyo kanallarında çocuk eğitimi programları yaptı.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından yürütülen Çocuk Erken Tanı Uyarı Sistemi (ÇETUS) projesinde yer aldı. TRT Çocuk ve Türk Telekom’da proje danışmanlığı yaptı.
Türkiye Çocuk Zirvesi tarafından Çocuk Dostu Ödülü, Medya Etik Konseyi tarafından Aile ve Çocuk Programları Medya Etik Ödülü ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Senatosu tarafından Fahri Doktora Unvanı verildi.
Yayınlanmış 20 Türkçe, 2 İngilizce eseri vardır. Çocuk Eğitimi alanında Türkiye’nin en çok satan yazarları arasında yer almaktadır.
Pedagojik Danışman ve Aile Danışmanı olan Güneş halen Parents Türkiye, Mother&Baby, Aktüel Yaşam ve Anadolu Jet dergilerinde yazmaktadır.
Adem Güneş, “Çocuğa duyarlılığın artmasının bir toplumun psikolojik iyi oluşuna katkı sağlayacağını” vurgulamaktadır.
Adem Güneş evli ve dört çocuk babasıdır.
Adem Güneş Kitapları - Eserleri
- Mahremiyet Eğitimi
- Çocuk Eğitiminde Pozitif İletişim
- Çocuk Terbiyesinde Doğru Bilinen Yanlışlar
- Çocukluk Sırrı
- Çocuk Deyip Geçmeyin
- Doğal Ebeveynlik
- Tatil Sürecinde Çocuk Eğitimi
- Annelik Sanatı
- Rahat Bırakın Beni
- Güvenli Bağlanma
- Aidiyet - Tutunma Çabası
- Çocuk, Neyi Neden Yapar?
- Çocuk Eğitiminde 100 Temel Kural
- 0-6 Yaş Dönemi Çocuk Eğitiminde 100 Temel Kural
- 7-14 Yaş Dönemi Çocuk Eğitiminde 100 Temel Kural
- Ergenlik Döneminde 100 Temel Kural
- Çocuk Neyi Neden Yapar? 2
- Çocuk Eğitiminde Doğru Bilinen Yanlışlar
- Bilmezsen Korkarsın Tabi
- Eğitimde Kalıcı Başarı İçin Edinerek Öğrenmek
- Adım Adım Çocuklarda Cinsel Eğitim
- Aidiyet - Aile İle Bağlanma
- Anababaların Korkulu Rüyası
- Kişilik Gelişiminde Cezasız Eğitim
- The Wonder of Childhood
- Cezasız Eğitim 2
- Edinerek Öğrenme
- Çocuk Terbiyesinde Köşe Taşları
- Mahremiyet Eğitimi
- Bırak ve Rahatla
- Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık
- Kendini Affet
- Cezasız Eğitim 2
Adem Güneş Alıntıları - Sözleri
- Yaşamımızdaki sıkıntıları zihnimizde büyüttüğümüz kadar yaşam enerjimiz de azalır (Güvenli Bağlanma)
- İster mutsuz bir evlilik yaşanıyor olsun, ister özürlü bir çocuk sahibi olunsun, ister ekonomik yüklerin ağırlığı kendini hissettiriyor olsun, tüm bu olumsuzlukların içinden, olumlu yanları arayıp bulmak ve çıkarmak zorundadır. Kabullenememek, sadece yaşama sevincini köreltir. Hayatı olduğu gibi kabul etmekse, yaşama sevincini arttırır. (Çocuk Terbiyesinde Köşe Taşları)
- Ayıpların örtülmesi tavsiye edilen bir kültürel alt yapıya sahip olan anne babalar nasıl oluyor da çocuklarının ayıplarını yüzlerine vuruyor, onları konu komşu önünde teşhir ediyor, gerçekten garibime gidiyor. (Çocuk Deyip Geçmeyin)
- Gelecekte bir gün "dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu” denilen şeyin aslında "normal çocukluk hali” olduğunu anlaşılacak. (Çocuk Deyip Geçmeyin)
- Kendini beğenir , kendiyle barışık yaşar , ancak başkalarını beğenmeyecek bir kibrin içine düşmez . (Kişilik Gelişiminde Cezasız Eğitim)
- Çocuğun aile içerisinde, sınırlarını çizdiğimiz, tartışmalara mutlaka şahit olması lazımdır. Bu tartışmaları çocuk, bizzat görmeli ve yanında olmalıdır. Hatta her tartışma çocuğun yanında çözüme kavuşturulacaksa yahut çözüme kavuşturuluyorsa çocuk, muhakkak o tartışmanın içerisinde yer almalıdır. (Çocuk Eğitiminde Pozitif İletişim)
- Dedikodu yapılan evlerdeki çocuklar sosyal fobiye yakalanıyor ! (Rahat Bırakın Beni)
- Yenilgiyi kabul edememek, erken uyandırılmış hırsın ürünüdür... (Çocuk, Neyi Neden Yapar?)
- İnsan ölümü sevmez. (Çocuk Terbiyesinde Doğru Bilinen Yanlışlar)
- Her insanın insan olmaktan kaynaklanan hakkıdır değerlilik duygusu. (Çocuk Eğitiminde 100 Temel Kural)
- Duygulanım yerimiz, kalbin hemen sol yan tarafında bir karış genişliğinde bir alandır. Duygular burada kendi hissini üretir. Hisler, bu bölgede yoğunlaşır ve duyguya dönüşür. Öfkelendiğimizde burada sıkışma hissedilir. Heyecanlandığımızda kelebekler buradan uçuşur. (Bırak ve Rahatla)
- Çocukluk döneminde de çocuğun üzerine atılacak çizikler, yetişkinlik yıllarında derin yaralara dönüşür. (Annelik Sanatı)
- -Önce annesine, sonra ailesine bağlanmasını sorunsuzca gerçekleştiren çocuklarda bir süre sonra bağlanmaması gereken yerlere ve kişilere bağlanma ihtiyacı hiç oluşmaz. -Hâlbuki annesine bağlanmayla başlayan süreci ailesine bağlanma ile devam ettirememiş, aidiyet duygusu oluşturamamış kişilerin bir süre sonra olumsuz arkadaşlara, sigaraya, alkole ve uyuşturucuya bağlanabildiklerini görüyoruz. (Güvenli Bağlanma)
- Güven öyle bir iksirdir ki, girdiği rûha umut verir, tebessüm ettirir, onu hayâta bağlar... (Güvenli Bağlanma)
- Rûhen güçlü olan bir çocuğun özelliklerinden biri de bellek gücüdür. Belleği güçlü tutan şey "kaygısızlık"tır. [...] Kaygı unutmayı beraberinde getirir. (Doğal Ebeveynlik)
- Kendi gibi olmak, kişinin, yaratılıştaki özelliklerini kaybetmemiş olması halidir. Bir başka deyişle, fıtrat ve mizacına ait özelliklerle yaşayabilmesidir (Edinerek Öğrenme)
- "Genital bölgenin oyun ve eğlenceler sırasında baskı altında tutulması veya herhangi bir sebeple sürtündürülmesi çocuk mastürbasyonunun sebeplerindendir." (Adım Adım Çocuklarda Cinsel Eğitim)
- Her ebeveyn çocuğuna yönelecek incitici bir bakıştan, zarar verici bir tutumdan, şiddetten, tacizden kendisini koruyacak güce erişmesini arzu eder. (Mahremiyet Eğitimi)
- "henüz ergenlik dönemini tamamlamamış bir kız çocuğunun kardeşinin altını değiştirmesi doğru olmaz." (Adım Adım Çocuklarda Cinsel Eğitim)
- Başkalarının yönetmesine alışmış çocuklar, kendilerini yönetmeyi beceremezler. (Eğitimde Kalıcı Başarı İçin Edinerek Öğrenmek)