matesis
dedas

Meslek Rehberliği Ve Danışmanlığına Giriş - Yıldız Kuzgun Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Meslek Rehberliği Ve Danışmanlığına Giriş kimin eseri? Meslek Rehberliği Ve Danışmanlığına Giriş kitabının yazarı kimdir? Meslek Rehberliği Ve Danışmanlığına Giriş konusu ve anafikri nedir? Meslek Rehberliği Ve Danışmanlığına Giriş kitabı ne anlatıyor? Meslek Rehberliği Ve Danışmanlığına Giriş PDF indirme linki var mı? Meslek Rehberliği Ve Danışmanlığına Giriş kitabının yazarı Yıldız Kuzgun kimdir? İşte Meslek Rehberliği Ve Danışmanlığına Giriş kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 11.07.2023 15:00
Meslek Rehberliği Ve Danışmanlığına Giriş - Yıldız Kuzgun Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Yıldız Kuzgun

Yayın Evi: Nobel Akademik Yayıncılık

İSBN: 9786051331041

Sayfa Sayısı: 204

Meslek Rehberliği Ve Danışmanlığına Giriş Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Rehberlik hizmetlerinin birinci ve en önemli işlevi bireylere özelliklerini doğru değerlendirmelerine yardımcı olacak yaşantılar edinmelerini sağlayarak ve yaşantılarının anlamı üzerinde düşünme alışkanlığı kazandırarak kendilerini tanımak, isteklerini ve olanaklarını doğru değerlendirmelerine yardımcı bir hizmet alanıdır. Kendilerini doğru değerlendiren kişilerin kendilerine uygun seçeneklere yönelmeleri, doğru karar vermeleri beklenir. Rehberliğin ikinci işlevi de bireylere seçeneklerden haberli olmaları ve seçenekleri araştırmak için gerekli tutum ve davranışları kazandırmaktır.

Bu kitapta meslek seçimi ve daha geniş anlamda kariyer gelişimi sürecine etki eden etmenler ve sorunları giderici yardım teknikleri tanıtılmaktadır. Meslek rehberliği öğrencilerinin ve uygulamacılarının gereksinimlerini karşılayacağı düşünülerek hazırlanmış olan bu kitap, meslek seçimi sorununa giriş, meslek seçimini etkileyen etmenler, meslek seçimi/gelişimi kuramları, meslek danışmanlığı ilke ve teknikleri olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. Kitabın içeriği grup etkinlikleri için bazı örnekler verilerek zenginleştirilmiştir.

Meslek Rehberliği Ve Danışmanlığına Giriş Alıntıları - Sözleri

  • Ancak bir ülkenin gelişmesi kadın nüfusunun eğitimli olması ölçüsünde gerçekleşebilmektedir .
  • Bir kimsenin hangi alandaki yetenekleri pekiştirilirse o alana ilişkin yetenekleri gelişecektir. Erkek çocukların kendilerini çok değişik alanlarda sınamalarına , rahat ve özgür olmalarına olanak verilmekte, mekanik oyuncaklarla oynamaları teşvik edilmektedir. Kızlardan daima uyum ve itaat beklenmesi, onların kendilerini daha dar ve kısıtlı bir alanda gerçekleştirmek zorunda kalmalarına, muhtemelen bu yüzden küçük ayrıntılara daha fazla ilgi göstermelerine yol açmaktadır.
  • Dökmen (1991) ve Bilgin (1992) yaptıkları araştırmalarda ana babaların çocuklarını çok az tanıdıklarını hatta babaların yanlış tanıdıklarını saptamışlardır.
  • Ana babaların çocuklarına sağlıklı bir rehberlik yapabilmeleri için , her şeyden önce , çocuklarının özünü anlamaya çalışmaları ve o öze uygun bir gelişme planı tasarlamaları gerekmektedir .
  • Giderek, sosyalleşme süreci boyunca kızların uysal, yumuşak, duyguları denetim altında tutma davranışları, erkek çocukların ise yarışmacı, atak ve atılgan davranışları pekiştirilmektedir. Muhtemelen bu eğitim farkı kız ve erkek çocukların yöneldikleri serbest faaliyet türlerini ve dolayısıyla gizilgüçlerini geliştirecekleri alanları belirlemektedir .
  • Ana babadan psikolojik ayrılma gelişim görevini yerine getirebilen kişinin tutum ve değerleri ana babasınınkinden farklılaşır, kendini ana babasının gözü ile görme eğilimi azalır, güçlü ve zayıf yönlerini , kendini inceleyerek değerlendirir ve doğasına uygun bir yaşam yolu çizebilir. Bunu gerçekleştiremeyen kişiler ana babalarının uzantısı gibi yaşarlar.
  • Ancak bir ülkenin gelişmesi kadın nüfusunun eğitimli olması ölçüsünde gerçekleşebilmektedir.
  • Meslek kararı verirken çocuğunuzu tamamen kendi haline bırakmanız beklenemez elbet. Ama ona yapacağınız yardım, her şeyden önce, onun kendi doğasını tanımasını ve o doğaya uygun çevreyi araştırmasını teşvik edici olmalıdır.
  • Eğer bireyler, temel fizyolojik gereksinmeleri karşılanmışsa, maddi rahatlık ve sosyal güvenceye sahiplerse kendilerini geliştirip gerçekleştirmeyi ve çevrelerine faydalı olmayı yaşamlarının amacı saymaktadırlar. Alt sosyoekonomik düzeydeki bireyler maddi rahatlıklarını henüz güvencede göremediklerinden kazanca, sosyal güvenceye ve statüye daha çok önem vermektedirler.
  • Mesleğe yönlendirmede toplumun ihtiyacı olan insan gücünü yetiştiren mesleki eğitim kurumları çoğaltmak, girişi teşvik etmek gibi özendirici yöntemler geliştirilmekte, zorlamaya başvurulmamaktadır. yönelme kararı veren öğrenci grubunda ise kararları belirleyen üç faktördan söz edilmektedir. Bunlar sırası ile a) cinsiyet b) toplumsal saygınlık ya da Sosyoekonomik düzey C) İlgi ve yeteneklerdir. Yani öğrenciler meslek seçeceklerini değerlendirirken önce cinsiyetlerine uygun olmayan meslekleri daha sonra sosyo-ekonomik düzeylerine uygun bulmadıklarını ve en sonra ilgilerine uygun bulmadıklarını elemektedirler.

Meslek Rehberliği Ve Danışmanlığına Giriş İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Okullarda danışmanlık yapacak bir psikolojik danışmanın kitaplığında mutlaka bulunması gereken bir kitap. Özellikle kitabın son kısmındaki ekler yararlı birçok etkinlik içeriyor. Ortaokul ve lise dönemi bireyleri için oldukça faydalı yönlendirmeler yapılabilir bu etkinlikler doğrultusunda. İlginin, yeteneğin ne olduğunu daha iyi kavramama ve icra edilen mesleğin sadece para kazanmak amaçlı olmadığını daha iyi anlamama yardımcı oldu bu kitap. (ulrike)

Kitap psikolojik danışmanlara mesleki rehberlik uygulamaları ve mesleki rehberlik hakkında geniş ve ayrıntılı bilgi vermesi açısından iyi olarak nitelendirilebilecek bir kitap olmakla beraber üslup açısından ağır bir kitap niteliği taşıyor. Yıldız Kuzgun mesleki rehberliği en ince ayrıntısına kadar anlatmış fakat sadece boğucu bilgi vermesi kitabı fazla ağırlaştırmış. Yaklaşık bir dönemdir kitabı okumaya çalışmama rağmen henüz tam bir bilgiye sahip olabildim ve mesleki rehberlik açısından bilgi edinebildim diyemem. Giriş kitabı olduğu için daha hafif bir şekilde ele alınabilirdi. Hazırbulunuşluluğun bu kitapta dikkate alınmadığını düşünüyorum giriş kitabı olmasına rağmen çok yoğun bir kitaptı. (Derya)

Meslek Rehberliği Ve Danışmanlığına Giriş PDF indirme linki var mı?

Yıldız Kuzgun - Meslek Rehberliği Ve Danışmanlığına Giriş kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Meslek Rehberliği Ve Danışmanlığına Giriş PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Yıldız Kuzgun Kimdir?

Prof. Dr. Yıldız Kuzgun aslen Isparta’nın Eğirdir ilçesinden olup 1933 yılında Konya’nın Bozkır ilçesinde dünyaya gelmiştir. Ortaöğrenimini, 1945-1950 yıllarında, Afyon Lisesinde, lise son sınıfı ise İstanbul Kız Lisesinde okuyarak 1951 yılında tamamlamıştır. Lisans derecesini 1955 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe bölümünden Psikoloji tezli olmak üzere, yüksek lisans derecesini 1963 yılında Texas Woman’s Üniversite’nin Eğitim Bölümünden Rehberlik ve Psikolojik Danışma dalında almıştır. 1972 yılında Hacettepe Üniversitesi Mezuniyet Sonrası Eğitimi Fakültesi Eğitim Bölümünden Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dalında Doktora derecesini almıştır. 1978 yılında doçent, 1988 yılında profesör olmuştur. Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesi Eğitim Bölümü Psikolojik Danışma ve Rehberlik bölümünde (1968-1980) ve Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Eğitimde Psikolojik Hizmetler bölümünde doçent (1980-2000) ve Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Eğitimde Psikolojik Hizmetler bölümünde profesör olarak görev yapmıştır. Prof. Dr. Yıldız Kuzgun özellikle rehberlik ve psikolojik danışma ile meslek rehberliği ve danışmanlığı konularında alana öncülük eden çalışmalar yapmış ve kitaplar yazmıştır. Kendini Değerlendirme Envanteri (1988-2007) eseri ile 1991 yılında Türk Eğitim Derneğinin Araştırma Ödülünü almıştır. Bunun yanı sıra Akademik Benlik Kavramı Ölçeği ( 1996-2011), Karar Stratejileri Ölçeği (1993) ve Mesleki Olgunluk (1985-2011; Feride Bacanlı ile birlikte) ölçeklerini geliştirmiş; Kişisel Yönelim Envanteri (1973) ve Edwards Kişisel Tercih Envanteri (1989) ölçeklerini Türk toplumuna uyarlamıştır.

Yıldız Kuzgun Kitapları - Eserleri

  • Rehberlik ve Psikolojik Danışma
  • Meslek Rehberliği Ve Danışmanlığına Giriş
  • İlköğretimde Rehberlik
  • Meslek Gelişimi ve Danışmanlığı

Yıldız Kuzgun Alıntıları - Sözleri

  • Mesleğe yönlendirmede toplumun ihtiyacı olan insan gücünü yetiştiren mesleki eğitim kurumları çoğaltmak, girişi teşvik etmek gibi özendirici yöntemler geliştirilmekte, zorlamaya başvurulmamaktadır. yönelme kararı veren öğrenci grubunda ise kararları belirleyen üç faktördan söz edilmektedir. Bunlar sırası ile a) cinsiyet b) toplumsal saygınlık ya da Sosyoekonomik düzey C) İlgi ve yeteneklerdir. Yani öğrenciler meslek seçeceklerini değerlendirirken önce cinsiyetlerine uygun olmayan meslekleri daha sonra sosyo-ekonomik düzeylerine uygun bulmadıklarını ve en sonra ilgilerine uygun bulmadıklarını elemektedirler. (Meslek Rehberliği Ve Danışmanlığına Giriş)
  • Ancak bir ülkenin gelişmesi kadın nüfusunun eğitimli olması ölçüsünde gerçekleşebilmektedir. (Meslek Rehberliği Ve Danışmanlığına Giriş)
  • Eğer bireyler, temel fizyolojik gereksinmeleri karşılanmışsa, maddi rahatlık ve sosyal güvenceye sahiplerse kendilerini geliştirip gerçekleştirmeyi ve çevrelerine faydalı olmayı yaşamlarının amacı saymaktadırlar. Alt sosyoekonomik düzeydeki bireyler maddi rahatlıklarını henüz güvencede göremediklerinden kazanca, sosyal güvenceye ve statüye daha çok önem vermektedirler. (Meslek Rehberliği Ve Danışmanlığına Giriş)
  • Giderek, sosyalleşme süreci boyunca kızların uysal, yumuşak, duyguları denetim altında tutma davranışları, erkek çocukların ise yarışmacı, atak ve atılgan davranışları pekiştirilmektedir. Muhtemelen bu eğitim farkı kız ve erkek çocukların yöneldikleri serbest faaliyet türlerini ve dolayısıyla gizilgüçlerini geliştirecekleri alanları belirlemektedir . (Meslek Rehberliği Ve Danışmanlığına Giriş)
  • Ana babaların çocuklarına sağlıklı bir rehberlik yapabilmeleri için , her şeyden önce , çocuklarının özünü anlamaya çalışmaları ve o öze uygun bir gelişme planı tasarlamaları gerekmektedir . (Meslek Rehberliği Ve Danışmanlığına Giriş)
  • Ana babadan psikolojik ayrılma gelişim görevini yerine getirebilen kişinin tutum ve değerleri ana babasınınkinden farklılaşır, kendini ana babasının gözü ile görme eğilimi azalır, güçlü ve zayıf yönlerini , kendini inceleyerek değerlendirir ve doğasına uygun bir yaşam yolu çizebilir. Bunu gerçekleştiremeyen kişiler ana babalarının uzantısı gibi yaşarlar. (Meslek Rehberliği Ve Danışmanlığına Giriş)
  • Bir kimsenin hangi alandaki yetenekleri pekiştirilirse o alana ilişkin yetenekleri gelişecektir. Erkek çocukların kendilerini çok değişik alanlarda sınamalarına , rahat ve özgür olmalarına olanak verilmekte, mekanik oyuncaklarla oynamaları teşvik edilmektedir. Kızlardan daima uyum ve itaat beklenmesi, onların kendilerini daha dar ve kısıtlı bir alanda gerçekleştirmek zorunda kalmalarına, muhtemelen bu yüzden küçük ayrıntılara daha fazla ilgi göstermelerine yol açmaktadır. (Meslek Rehberliği Ve Danışmanlığına Giriş)
  • Dökmen (1991) ve Bilgin (1992) yaptıkları araştırmalarda ana babaların çocuklarını çok az tanıdıklarını hatta babaların yanlış tanıdıklarını saptamışlardır. (Meslek Rehberliği Ve Danışmanlığına Giriş)
  • Ancak bir ülkenin gelişmesi kadın nüfusunun eğitimli olması ölçüsünde gerçekleşebilmektedir . (Meslek Rehberliği Ve Danışmanlığına Giriş)
  • Meslek kararı verirken çocuğunuzu tamamen kendi haline bırakmanız beklenemez elbet. Ama ona yapacağınız yardım, her şeyden önce, onun kendi doğasını tanımasını ve o doğaya uygun çevreyi araştırmasını teşvik edici olmalıdır. (Meslek Rehberliği Ve Danışmanlığına Giriş)

Yorum Yaz