diorex
Dedas

Metafizik Üzerine Düşünceler - René Descartes Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Metafizik Üzerine Düşünceler kimin eseri? Metafizik Üzerine Düşünceler kitabının yazarı kimdir? Metafizik Üzerine Düşünceler konusu ve anafikri nedir? Metafizik Üzerine Düşünceler kitabı ne anlatıyor? Metafizik Üzerine Düşünceler PDF indirme linki var mı? Metafizik Üzerine Düşünceler kitabının yazarı René Descartes kimdir? İşte Metafizik Üzerine Düşünceler kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 23.05.2022 23:00
Metafizik Üzerine Düşünceler - René Descartes Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: René Descartes

Çevirmen: Çiğdem Dürüşken

Orijinal Adı: Meditationes de Prima

Yayın Evi: Kabalcı Yayınevi

İSBN: 9786055272401

Sayfa Sayısı: 204

Metafizik Üzerine Düşünceler Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Descartes’ın Tanrı’nın varlığını ve insan ruhu ile bedeninin birbirinden ayrı olduğunu kanıtlamaya çalıştığı Metafizik Üzerine Düşünceler adlı eseri, döneminin bilimlerine sağlam bir temel oluşturmak kaygısıyla inzivaya çekilip kendini toplumdan soyutlayan bir düşünürün içsel yolculuğunun hikâyesidir. Descartes, eserinin başından sonuna kadar sistemli bir kuşku yöntemiyle hareket eder, başka deyişle önceden doğru olarak bildiği ne varsa hepsini bir kenara atıp tüm önyargılarından ve temelsiz inançlarından arınmış, arı bir zihinle yol alır, bir yandan da insanın her şeyden kuşku duyabileceğini, ama bir tek kendi varlığından kuşku duyamayacağını temellendirmeye çalışır. Sonunda açık ve seçik olarak algılanan her şeyin doğru olduğu yargısına varsa da zihnin güvenilirliğiyle ilgili kökleşmiş kuşkularının hâlâ kendisini rahatsız ettiğini fark eder ve bunlardan ancak kendi içinde bulduğu ve dolayısıyla var olan bir Tanrı’dan gelebileceğine inandığı Tanrı fikri üzerine tefekküre dalarak kurtulabileceğini anlar.

Latinceden Türkçeye ilk kez çevrilen Metafizik Üzerine Düşün-celer, titiz ve sorgulayıcı üslubuyla Tanrı, ruh, akıl, zihin, varlık gibi felsefenin temel kavramları üzerine eğilerek okuyucuyu felsefi bir sorgulamanın içine çekiyor.

Metafizik Üzerine Düşünceler Alıntıları - Sözleri

  • Bilgisinin niteliğini sıradanın ötesine taşımak isteyen bir insan, avamın konuşma biçimlerinden ve ifadelerinden şüphe etme fırsatlarını değerlendirmekten utanmalıdır..
  • "Yalnızlık, bir daha kırılmayacağın ve üzülmeyeceğin bir huzurdur. Onu çekilmez yapan tek şey ise yenilmişlik duygusudur."
  • ../insan hayatının özel şeylerde pek çok kez yanılgıya düşmeye yazgılı olduğunu ve nihayet tabiatımızın eksik ile yanlışlarını bilmemiz gerektiğini itiraf etmek zorundayız..
  • Aldatmak istemek hiç kuşkusuz kötülüğün ve zayıflığın göstergesidir.
  • Belki de dünyada hiçbir şeyin kesin olmadığından başka gerçek yoktur.
  • Daha kesin konuşmak gerekirse ben artık yalnızca düşünen bir şeyim, yani bir zihin, bir ruh, akıl ya da mantık; önceden anlamını hiç bilmediğim kelimeler bunlar. Kısaca ben hakiki bir şeyim. Ama nasıl bir şey? Dedim ya, düşünen.
  • Sağduyuma göre de bizi bir kez aldatana da bir daha asla güvenmemeliyiz.
  • Belki de dünyada hiçbir şeyin kesin olmadığından başka gerçek yoktur.
  • Yalnızlık, bir daha kırılmayacağın ve üzülmeyeceğin bir huzurdur.
  • Çünkü aklımın bana uzak durmamı söylediği birçok șeye bence doğal bir eğilimim vardı.
  • İrade, bir şeyi yapabilmemiz ya da yapamamamızdan (yani doğrulamak ya da inkâr etmek, takip etmek ya da peşini bırakmak) ibaret değildir; idrakin karşımıza çıkardığı şeyleri doğrulamak ya da inkâr etmek, izlemek ya da bırakmak için dışarıdan herhangi bir gücün zorlaması olmadan harekete geçmemizden ibarettir.
  • "Yalnızlık, bir daha kırılmayacağın ve üzülmeyeceğin bir huzurdur. Onu çekilmez yapan tek şey ise yenilmişlik duygusudur."

Metafizik Üzerine Düşünceler İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Bu incelemeden şüphe edin: On yedinci yüzyıl rasyonalizminin temellerini atan filozof ve bilim insanı Descartes, Metafizik Üzerine Düşünceler'de felsefenin başlıca sorunlarını incelerken, "Kendisinden en ufak şüphe duyulmayan ve belirsiz olduklarına hükmettiğim şeyler dışında bir şey yoksa neyi bilebilirim?" sorusuna da yanıt arıyor. Duyularıyla algıladığı ve varlığından emin olduğu her şeyi unutmaya karar verdikten sonra, mutlak hakikate ulaşmak için her şeyden şüphe edilmesi gerektiğine dair inancını temellendirmeye çalışıyor. Ön yargılardan arındırdığı zihniyle Tanrı'nın varlığı, ruh ile bedenin ayrılığı, maddelerin özü gibi konularda felsefi bir sorgulamaya girişen filozofun bu ölümsüz klasiği, modern düşüncenin de sık sık atıfta bulunduğu değerli bir kaynak olarak hâlâ felsefe tartışmalarının odağında yer alıyor. (Ömer Faruk Tanrıverdi)

Descartes Merafiziği: Descartes’te felsefe, fizik ötesi ile başlar. Döneminde felsefe her zaman fizikten başlayarak oradan fizikötesine yükselir. Fizikötesi, felsefenin yüksek aşamasını oluşturmakta onun ötesinde de Teoloji bulunmaktadır. Descartes üç tözden söz eder. Tanrı, insan ve madde. Töz var olmak için ancak kendine ihtiyaç duyan şeydir. Fakat bu anlamda töz yalnızca tanrıdır. Bunun için Tanrı’ya verilen töz anlamıyla yaratılmışlara verilen töz arasında fark vardır. Descartes’in metafizik anlayışının ilk hedefi ruhun varlığının yani insanın varoluş sahasına çıkarılmasıdır. Tüm sistem bunun üzerine inşa edilecek ve kendi tabiriyle ruhun varlığının ispatı ona dünyayı kaldırabileceği bir Arşimet noktası olacaktır. (V. Bogart Zangiev)

dogru bilgiye ulasmada izlenecek yöntemi su unsurlar icerir: -zihin apacik olarak kabul etmedigi hicbirseyi dogru kabul etmemek(apacıklık kuralı) -düsüncede karsilasilan güclükleri yenmek icin bütünleri parcalara ayırmak(analiz kurali) -basitten baslayip karmasiga yükselerek sentez edilmis bilgilere ulasmak(sentez kuralı) -her alanda kontrolleri tam yapmak ve böylece hicbir noktayi atlamamak. (celal aydın)

Metafizik Üzerine Düşünceler PDF indirme linki var mı?

René Descartes - Metafizik Üzerine Düşünceler kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Metafizik Üzerine Düşünceler PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı René Descartes Kimdir?

René Descartes (d. 31 Mart 1596 - ö. 11 Şubat 1650) Fransız matematikçi, bilimadamı ve filozof. Batı düşüncesinin son yüzyıllardaki en önemli düşünürlerinden biridir. Skolastik düşünceden sıyrılışın, bir başka deyişle Modern Felsefe'nin Descartes ile başladığı kabul edilir.

Descartes, 1628'den itibaren, 15 yıl süren geziler, savaşlar ve serüvenlerden sonra yerleştiği Hollanda'da, batı düşüncesini altüst eden bir felsefe sistemi kurdu.

Öğrendiğinin, gördüğünün, duyduğunun, inandığının hepsini birden büsbütün silerek, her şeyden kuşkulanmaya başladı. Yalnız tek bir şeyden emindi: düşüncenin varlığı. Buradan hareketle, evrenin açıklamasını yaptı.

Metot üzerine konuşmada hep karmaşıktan basite inerek, gerçeği kuşatmaya yarayacak kuralları bir bir saydı. Felsefeyi, bütün inceleme kitaplarının Latince yazıldığı bir çağda, Fransızca yazarak ve «sağduyu dünyada en iyi bölüştürülmüş şeydir» diyerek, herkesin, uzman olmayanların bile anlayabileceği bir duruma indirgedi. Descartes her tür araştırmanın pratik niteliği üzerinde ısrarla durur. Ona göre en önemli bilimlerden mekanik, insanlara yardım edecek makineleri yapma sanatı; tıp, vücudu ve ruhu tedavi etme sanatı; ahlâk, mutlu yaşama sanatıdır.

Descartes, zamanının bilginleriyle, hükümdarlarıyla ve soylularıyla ilişkiler kurmuştur. Ona hayran olan İsveç kraliçesi Cristina, Descartes'ı sarayına davet etti. Descartes, elli dört yaşında Stockholm'de öldü.

René Descartes Kitapları - Eserleri

  • Yöntem Üzerine Konuşma
  • Meditasyonlar
  • Ruhun Tutkuları
  • Felsefenin İlkeleri
  • Aklın Yönetimi İçin Kurallar
  • Ahlak Üzerine Mektuplar
  • Metafizik Üzerine Düşünceler
  • Duygular ya da Ruh Halleri
  • Tabiat Işığı ile Hakikati Arama
  • Hakikatin Araştırılması & Dünya ya da Işık Üzerine Deneme
  • Söylem
  • Kurallar - Meditasyonlar
  • Hakikatin Araştırılması
  • Usul Hakkında Nutuk Metot Üzerine Konuşma
  • Söylem Kurallar Meditasyonlar
  • Selections From The Principles Of Philosophy
  • Felsefe İlkelerinden Seçimler

René Descartes Alıntıları - Sözleri

  • Duyular zaman zaman aldatır ve bizi bir kez bile aldatmış olanlara asla tamamen güvenmemek akıllıca olur. (Meditasyonlar)
  • ... her şeyden şüphe eden siz, kendinizden şüphe edemiyorsunuz, o halde siz kimsiniz? (Hakikatin Araştırılması & Dünya ya da Işık Üzerine Deneme)
  • Örneğin bir üçgen düşündüğümde, üç açısının iki dik açıya eşit olabileceğini gayet iyi anlıyordum da, bunda beni şu dünyada bir üçgenin olabileceğine inandırabilecek bir yan göremiyordum. Ama dönüp de üstün varlıkla ilgili Fikrime baktığımda, tıpkı bir üçgen Fikrinin üçgenin açılarının iki dik açıya eşitliğini içermesi ya da bir küre fikrinin kürenin bütün parçalarının merkezden eşit mesafede olmasını içermesi gibi, varoluşun bu fikirde içkin olduğunu anında kavrıyordum, hem de çok daha açık bir şekilde. Demek ki Tanrı'nın, yani bu mükemmel varlığın varolduğu, en azından herhangi bir Geometrik ispat kadar kesindir. (Yöntem Üzerine Konuşma)
  • Çünkü iyi bir zihne sahip olmak yetmez , önemli olan onu iyi kullanmaktır (Yöntem Üzerine Konuşma)
  • "Aldatabilme her ne kadar bir kurnazlık ya da güç işareti gibi görünse de, aldatmayı istemek hiç kuşku yok ki aslında zayıflığı, kötücül olmayı gösterir. Belki de tek gerçek, dünyada kesin hiçbir şeyin olmadığıdır." (Meditasyonlar)
  • in order to seek truth, it is necessary once in the course of our life, to doubt, as far as possible, of all things. (Selections From The Principles Of Philosophy)
  • hiç kuşkusuz Tanrının bana bahşetmiş olduğundan daha büyük bir bilgi edinme kabiliyeti bahşetmesi gerektiğini kanıtlayacak hiçbir haklı gerekçem olamaz. (Meditasyonlar)
  • Kuşkusuz, kendinizi öğretime hiç vermediğiniz, filozofların kitaplarını da hiç karıştırmadığınız halde, bu kadar az bir emekle bilgin olmanız harika bir olay olacaktır. (Tabiat Işığı ile Hakikati Arama)
  • İnsanın kendinden çok başkalarına iyilik etmesi daha yüksek ve daha şerefli birşey olduğuna göre, buna en fazla eğilim gösterenler ve sahip oldukları nimetlerden en az söz edenler en yüksek ruhlardır. (Ahlak Üzerine Mektuplar)
  • "Elimden geldiğince mutlu yaşamayı bundan böyle elden bırakmayayım diye kendime, sizinle paylaşmak istediğim üç ya da dört kuraldan oluşan, geçici bir ahlak anlayışı geliştirdim. " (Söylem)
  • Belki de altın ve elmas niyetine aldıklarım sadece biraz bakır ve camdır. (Yöntem Üzerine Konuşma)
  • "Yaşamda hangi yolu takip edeceğim?" (Meditasyonlar)
  • Hayatınızın devamlı bir uyku olmadığından, duyular vasıtasıyla öğrendiğiniz her şeyin, uyuduğunuz sıradaki gibi yanlış olmadığından nasıl emin olabilirsiniz? (Hakikatin Araştırılması & Dünya ya da Işık Üzerine Deneme)
  • "Dünyada hem alimler hem cahiller bir batağa batmaktadırlar. Hiçbiri kendini kurtaramaz. Aralarında şu fark vardır ki: Alimler battıkları bataktan haberdardırlar. Bu nedenle insanın ilmi artıkça endişesi artar." (Yöntem Üzerine Konuşma)
  • Uyanık mıyım, yoksa uykuda mıyım ? (Tabiat Işığı ile Hakikati Arama)
  • ''Her insan, bilgi yaşı denilen bir yaşa geldiğinde, o ana kadar düş gücüne yerleşmiş olan eksik düşünceleri enine boyuna zihninden söküp atmalı ve yeni baştan yenilerini oluşturmaya başlamalıdır.'' (Tabiat Işığı ile Hakikati Arama)
  • Bizi bir defa aldatanlardan da sakınmakta yerden göğe kadar haklıyız. (Tabiat Işığı ile Hakikati Arama)
  • Böylece bir devlette var olabilecek en büyük nimet, orada gerçek filozofların bulunmasıdır. (Felsefenin İlkeleri)
  • ../insan hayatının özel şeylerde pek çok kez yanılgıya düşmeye yazgılı olduğunu ve nihayet tabiatımızın eksik ile yanlışlarını bilmemiz gerektiğini itiraf etmek zorundayız.. (Metafizik Üzerine Düşünceler)
  • Yanlışlarımızın ilk ve başlıca nedeni, çocukluğumuzda edindiğimiz ön yargılardır. (Felsefenin İlkeleri)

Yorum Yaz