Morgue Sokağı Cinayeti - Edgar Allan Poe Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Morgue Sokağı Cinayeti kimin eseri? Morgue Sokağı Cinayeti kitabının yazarı kimdir? Morgue Sokağı Cinayeti konusu ve anafikri nedir? Morgue Sokağı Cinayeti kitabı ne anlatıyor? Morgue Sokağı Cinayeti kitabının yazarı Edgar Allan Poe kimdir? İşte Morgue Sokağı Cinayeti kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Edgar Allan Poe
Çevirmen: Memet Fuat
Yayın Evi: Notos Kitap
İSBN: 9786050017021
Sayfa Sayısı: 142
Morgue Sokağı Cinayeti Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Morgue Sokağı Cinayetleri, Shanfort'un 'Tüm genel kanaatlar aptalcadır, çünkü herkesin aklına gelebilir.' felsefesi üzerine kurgulanmış öykülerden oluşuyor. Düşüncenin yürüdüğü mantıksal yolları birçok kişi sonuna kadar takip edebilir. Bir dedektifin farkı ise 'suçlu'nun düşünce sapmalarını da ölçebilmesidir.
"Garip, dengesiz ve saplantılarla dolu yapısının kendini cinayete ya da deliliğe sürüklemesini önlemek için, Poe'nun elinin altında bir başka zehir vardı. Herkesin aynı rahatlıkla kullanamayacağı bir zehir: Güzel ve özenli yazısıyla, arada bir derin üzüntüsünden sıyrılmasını sağlayan, ürkünç, kasvetli ama avutucu imgeleri kâğıda döktüğü mürekkepten söz ediyorum."
-Marie Bonaparte-
Morgue Sokağı Cinayeti Alıntıları - Sözleri
- "Tek lüksü kitaplardı."
- Gereksiz derinlik, düşünceyi bulandırır, zayıflatır
- Tek lüksü kitaplardı.
- Okuduğu kitapların çokluğuna da şaşıp şaşıp kalıyordum; ama, asıl, ruhumu bir ateş gibi saran, yaratıcı hayallerinin sıcaklığı, canlılığı, tazeliğiydi.
- " Yersiz bir derinlik düşünceyi karıştırır "
- En ruhsuz kişilerin bile kalplerinde bir şeyleri uyandıracak bir bam teli vardır.
- "Gereksiz derinlik, düşünceyi bulandırır, zayıflatır; gözlerimizi ayırmadan bakarsak, Çoban yıldızı bile gökyüzünden silinip görünmez olur."
- Gereksiz derecede derinlere dalmak düşünceyi karıştırır.
- Tek lüksü kitaplardı.
- Gerçek şu ki ,becerikli kişiler her zaman hayal kurarlar,yaratıcı olanlar ise çözümleyicidir.
- “Oysa akıl gerçeği ararken, alışılmış biçimlerin dışına çıkarsa yolunu bulur.”
Morgue Sokağı Cinayeti İncelemesi - Şahsi Yorumlar
İlk dedektiflik öyküsü olarak bilinen Morgue Sokağı Cinayetleri ile karşınızdayım bugün... Yorumumdan önce kitap hakkında araştırma yaptığımı, ne çok diziye ve filme ilham kaynağı olduğunu gördüğümü belirtmek isterim. Bu türe ait eserler veren dünyaca tanınan pek çok yazar da bu kitaptan etkilenmiş. Kaleme saygım büyük, Poe'nun kalemini de severim ama bu kitap çocukluğumun çizgi filmi Müfettiş Gadget'tan farksızdı benim için. Hatta cinayetin çözüldüğü ve katilin ortaya çıktığı sahne de Scooby Doo adlı çizgi filmin bölüm sonlarına benziyor diyebilirim. Kitaba saygısızlık yaptığımı düşünmenizi istemiyorum ama bu kitapta, bu öyküde hic bir etkileyicilik, bir derinlik bulamadım ben. Derinlik için kitap hacminin önemli olmadığını düşünüyorum ben. Kısa bir öyküde de pekala derinliğe ulaşılabilirdi. Herkesin yere göğe sığdıramadığı bu kitabı ben sevemedim. Çok ortalama kalmış, sığ bir dedektiflik hikayesiydi. 1841 yılında yayımlandığını ve türünün ilk örneği olduğunu düşünürsek güzel bir hikayeydi. Ama mutlaka okuyun diyeceğim bir kitap değil, okunacak daha güzel kitaplar var. Zamanınızı ve paranızı onlar için harcamanızı tavsiye ederim Siz bu kitabı okudunuz mu? Lütfen kitap hakkındaki görüşlerinizi benimle paylaşın İşte bu kitaptan sizler için sectigim birkaç alıntı : "Okuduğu kitapların çokluğuna da şaşıp şaşıp kalıyordum; ama, asıl, ruhumu bir ateş gibi saran, yaratıcı hayallerinin sıcaklığı, canlılığı, tazeliğiydi." "Gereksiz derinlik, düşünceyi bulandırır, zayıflatır; gözlerimizi ayırmadan bakarsak, Çoban yıldızı bile gökyüzünden silinip görünmez olur." (Aycan)
İlk sayfalarda ne okuyorum ben dedim açıkçası ama bir kaç sayfa ilerledikten sonra aslında giriş kısmının anlatılan öyküyle bağlantısı çok net ve mantıklıydı bence. Bir oturuşta başlayıp bitirdiğim bir öykü oldu aynı zamanda Edger Allan Poe ile tanışma kitabım oldu bu kitap.Bir cinayetin çözümlenişini ve zeki hamleleri okumak keyifliydi. (Rabia Özdemir)
Morgue Sokağı Cinayetleri, Edgar Allan Poe'dan okuduğum ilk kitap oldu. Bendeki Can Yayınları'nın baskısı ve 56 sayfa, incecik bir kitap. Tek bir hikayeden oluşuyor ve türü de adından anlaşılabileceği gibi cinayet-polisiye. Açıkçası ne bekliyordum ne buldum bilmiyorum. Yazarın dilini ve anladım tarzını sevdim. İlk birkaç sayfada ne okuyorum ben dedim ama konuya giriş yapılınca kitap aktı gitti. Bir gecede okuyup bitirilebilecek bir kitap. Kısaca gerçekleşen vahşi bir cinayet, tanık söylemleri ve cinayetin çözümlenmesini okuyoruz. Uzun süredir polisiye okumadığım için hoşuma gitti. Cinayet ve sonucu oldukça ilginçti, aynı zamanda da garipti. Bence tahmin edilmesi de bir hayli zordu. Kitapta iki adet illüstrasyon bulunuyor ki kitabı karıştırıp sırası gelmeden onlara bakmanızı tavsiye etmem çünkü direkt cinayeti anlatan görseller. Kısa klasikler okumak istediğinizde güzel bir seçim olabilir. Cinayet-polisiye türüne giriş için de uygun. Sherlock Holmes veya Agatha Christie'den önce okunup bakılabilir. Çerezlik ve yazarla tanışma adına uygun bir seçenek gibi duruyor. Genel anlamda tavsiye edebileceğim ama vahşi ölümleri okumaktan hoşlanmayanlar için tiksindirici olabilecek bir hikaye... (Sude Özer)
Kitabın Yazarı Edgar Allan Poe Kimdir?
1809’da Boston’da doğdu. Henüz bebekken yetim kaldığından onu yanlarına alan John ve Frances Allan çifti tarafından yetiştirildi. John Allan’la para konusunda sürekli anlaşmazlıklar yaşayan Poe, 1827’de orduya yazıldı. Aynı yıl ilk kitabı Tamerlane and Other Poems’u (Tamerlane ve Diğer Şiirler) isimsiz olarak yayımlandı. 1831’de ordudan atıldı. Bunu izleyen yıllarda düzyazıya yoğunlaştı ve yaşamını yalnızca yazarak kazanmaya çalıştı. Southern Literary Messenger, Burton’s Gentleman’s Magazine, Graham’s Magazine gibi dergilerde yardımcı editör olarak çalıştı, Broadway Journal’ın önce editörü, daha sonra sahibi oldu. Nantucket’lı Arthur Gordon Pym’in Öyküsü 1838’de ve Tales of the Grotesque and Arabesque (Grotesk ve Arabesk Öyküler) adlı iki ciltlik derleme ise ertesi yıl yayımlandı. Fakat Poe’nun adını asıl yaygınlaştıran, 1845’te yayımlanan “Kuzgun” şiiri oldu. 1835’te, o sırada on üç yaşında olan kuzeni Virginia Clemm’le gizlice evlendi. Virginia’nın 1847’de veremden ölmesinin ardından Poe kendini daha da fazla içkiye verdi. 1849’da, bilinmeyen bir sebepten öldü.
Edgar Allan Poe Kitapları - Eserleri
- Morgue Sokağı Cinayeti
- Kuyu ve Sarkaç
- Bütün Hikayeleri
- Bütün Şiirleri
- Kara Kedi
- Kızıl Ölümün Maskesi
- Şiirler - Annabel Lee
- Dedektif Auguste Dupin Öyküleri
- Kuzgun
- Karanlıktır İnsanın Ruhu
- Nantucketlı Arthur Gordon Pym’in Hikayesi
- Çalınan Mektup
- Altın Böcek
- Seçme Hikayeler
- Bir Haftada Üç Pazar
- Öyküler
- Sfenks
- Tuhaflık Meleği
- Yazının Felsefesi
- Gözlük
- Usher Konağı'nın Çöküşü
- Kısa Hikayeleri: Kuzgun, Morgue Sokağı Cinayetleri ve Diğerleri
- Bitmiş Adam
- Bir Kudüs Öyküsü
- Gizem ve Hayalgücü Öyküleri
- The Tell-Tale Heart
- Bütün Öyküleri 2
- Berenice
- Şehrazatın Bin İkinci Gece Masalı
- Oval Portre
- Morella
- Kelimelerin Gücü
- Ligeia
- Hipnoz Altında Gerçekler
- Bir Mumya ile Küçük Bir Hasbihal
- The Cask of Amontillado
- Ölümcül Öyküler
- Aldatma
- Edgar Allan Poe
- Şizofren
- Veba Kralı
- Eureka
- Bütün Öyküleri 3
- Gizemli Öyküler
- A Descent Into the Maelstrom
- Hayalgücü Öyküleri
- Şiirler ve Anılar
- Randevu
- The Oblong Box
- Olağandışı Öyküler
- The Fall of the House of Usher
- Hekayələr
- Kuzgun - Amontillado Fıçısı - Morella
- The Mystery Of Maire Roget
- Seven Stories of Mystery and Horror
- The Facts in the Case of M. Valdemar
- Olağanüstü Yaşantılar
- Bilim Kurgu Öyküleri
- Seçilmiş Əsərləri
- Doktor Tarr İle Profesör Fether'in Sistemi
- 20 Best Stories By Edgar Allan Poe
- American Horror
- Qelareşk û Bîst Helbestên Din
- El Aaraaf, Tamarlane and Minor Poems
- Complete Poems - Selected Essays
- Bütün Hikayeleri 4
- Bütün Hikayeleri 5
- Poetry for Young People: Edgar Allan Poe
- Complete Works of Edgar Allan Poe
- The Works Of Edgar Allan Poe, Volume 1
- The Works Of Edgar Allan Poe, Volume 2
- The Works Of Edgar Allan Poe, Volume 3
- The Works Of Edgar Allan Poe, Volume 4
- The Works Of Edgar Allan Poe, Volume 5
- Steampunk: Poe
Edgar Allan Poe Alıntıları - Sözleri
- Ağla, ağla gözlerim ve kendini gözyaşlarıyla yok et! Hayatım bir yarısı diğerini mezara gönderdi. (Bitmiş Adam)
- Çılgın hayalleri olan bir yürekle, Ki kumandan benim, Yanan bir mızrak ve kanatlı bir atla, Yaban ellerde dolanıyorum. (Gözlük)
- “Beni asla sevemedin, ama yaşamda tiksindiğin kişiye ölünce tapacaksın.” (Morella)
- Her şey göreceli olarak ya iyidir ya da kötü. Yeterli bir analiz her durumda zevkin acının tam tersi olduğunu gösterecektir. Pozitif zevk sadece bir düşüncedir. Herhangi bir noktada mutlu olmak için aynı zamanda acı da çekmeliyiz. Acı çekmeyen kişi asla mutlu olamaz. (Usher Konağı'nın Çöküşü)
- Gerçekten de tek lüksü kitaplarıydı. (Şizofren)
- Çok kaygılı olduğumdan kitap okuyamıyordum. (Nantucketlı Arthur Gordon Pym’in Hikayesi)
- Bizim için artık düş diye birşey yok. (Bir Mumya ile Küçük Bir Hasbihal)
- İnsanlar güzellikten konuştuklarında, bir nitelikten değil, akıl ve kalpten de değil, daha ziyade, bir etkiden bahseder; kısacası, ruhun o ani yükselişinden... (Yazının Felsefesi)
- " Şüpheler içeren ve tehlikeli bir istek olsa da cesur bir yürek için başarılmayacak hiçbir şey yoktur. " (Gözlük)
- Yaşarken belan oldum Ölürken ölümün olacağım Martin Luther (Bitmiş Adam)
- Orada beni bekle! O yankılı vadide. Mutlaka buluşacağım seninle. (Randevu)
- Korku ve ölüm ezelden beri etrafta dolanıyor... (Kelimelerin Gücü)
- "Bırak içini döksün; rahatlasın biraz. Bana, onu kendi kalesinde yenmiş olmak yeter..." (Dedektif Auguste Dupin Öyküleri)
- İnsanlar çırpınan gölgeler gibi yanımdan geçip gitti ve tüm bunların arasında seçebildiğim tekti : Morella. (Ölümcül Öyküler)
- Ruhuma, umutsuzluğun keskin ağırlığı çöktü... (Kuyu ve Sarkaç)
- Bizi böyle etkileyebilecek basit ve doğal nesne kombinasyonları hiç şüphesiz var olsa da derinliğimizin ötesinde olan bu gücü analiz edemeyiz (Usher Konağı'nın Çöküşü)
- keder ki, izlenimlerin en kalıcı olanıdır, nasıl ki servi en dayanıklı ağaçsa... (Morella)
- Bu-yolla düşüncelerimi onlara benimsetmekte (çünkü cahil insanlardı) pek zorlanmadım. (Bir Mumya ile Küçük Bir Hasbihal)
- Hayatımın hiçbir anında, yanlış anlaşılma tehlikesiyle karşılaşmadan serbestçe konuşabileceğim bir dost ihtiyacını o andaki kadar yakıcı bir şekilde hissetmemiştim. ...aynı duyguları paylaşan birinin arkadaşlığı olmada bu manzaraların ve esinlendiği düşlerin tam olarak tadına varılamazdı. Thornton, alay edilme korkusuna kapılmadan içimi dökebileceğim, yüreğimi alt-üst eden duyguları rahatca açıklayabileceğim biriydi. ... Pierre'le de iyi dosttuk, lakin aramızda paylaşılan fikirlerin yarattığı bağlar - insanlar arasındaki bağların en güçlüsü - yoktu. (Bütün Öyküleri 2)
- Kendisi, yalnızca kendisi, tek başına sonsuz ve tek. Ploton, Şölen. (Bitmiş Adam)