diorex
sampiyon

Müminlerin Annesi Hz. Hatice - Ömer Sabuncu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Müminlerin Annesi Hz. Hatice kimin eseri? Müminlerin Annesi Hz. Hatice kitabının yazarı kimdir? Müminlerin Annesi Hz. Hatice konusu ve anafikri nedir? Müminlerin Annesi Hz. Hatice kitabı ne anlatıyor? Müminlerin Annesi Hz. Hatice PDF indirme linki var mı? Müminlerin Annesi Hz. Hatice kitabının yazarı Ömer Sabuncu kimdir? İşte Müminlerin Annesi Hz. Hatice kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 18.07.2022 07:00
Müminlerin Annesi Hz. Hatice - Ömer Sabuncu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Ömer Sabuncu

Yayın Evi: Semerkand Yayınları

İSBN: 9786054491216

Sayfa Sayısı: 127

Müminlerin Annesi Hz. Hatice Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Akademik bir titizlikle hazırlanmış olan bu eserde, Hz. Hatice (radıyallahu anha) ile ilgili muteber kaynaklarda yer alan bilgiler düzenlenmiş bir şekilde sunuluyor. Soyu, akrabaları ve çocuklarıyla ilgili detaylı bilgilere yer veriliyor.

Müminlerin annesinin Peygamber Efendimiz'e nasıl destek verdiği ve ne kadar yüksek bir ahlâka sahip olduğu açıklanıyor.

(Arka Kapak)

Müminlerin Annesi Hz. Hatice Alıntıları - Sözleri

  • ... Hz. Hatice (r.anha), Resul-i Ekrem'in (sas) doğru sözlü, son derece güvenilir ve güzel ahlaklı olduğunu öğrenince ona, kölesi Meysere'yle birlikte, Şam'a göndereceği ticaret malının başında tacir olarak gitmesini teklif etmiş ..... Hz. Hatice'nin (r.anha) Meysere'yi göndermesi, Hz. Muhammed (sas) hakkında bilgi sahibi olmayı istemesinin bir sonucu olarak düşünülebilir... Hz. Hatice (r.anha) Resul-i Ekrem (sas) hakkında işittiği güzel sıfatları ve yüce ahlakından dolayı çok etkilenmiş olup daha sonraları Allah Resulü'nün ziyaretlerini kabul etmeye başlamış ve dostlukları giderek ilerlemiş....
  • Müminlerin annesinin (ranha) eşsiz bir haya ve iffete sahip olması İslamiyet'ten önce "temiz kadın"..."tahire",... "tüccar kadın"... "tacire" ve "Kureyş kadınlarının efendisi"... "Seyyidetü'l Kureyş", ufkunun açıklığı ve güzelliğninden dolayı "Ceyyide" ..... "Kübra" sıfatı ise Hz. Peygamber'in (sas) en büyük hanımı olması sebebiyle daha sonraki dönemlerde kullanılmaya başlanılmıştır...
  • ... Cahiliye döneminde hür kadınların durumu iyi olsa da genel olarak orta ve alt tabakalarda yer alan kadının hiçbir değeri ve rolü yoktu. Bu durum zaten doğuştan başlıyordu... ... Diğer taraftan çölde yaş Annesi Hz. Hatice Ömer Sabuncayan bedevi hür kadınların, diğer kadınlara göre daha çok çalıştıkları da görülmektedir. Yemek hazırlamak, süt sağmak, elbise yıkamak, yün eğirmek ve çocuklara bakmak gibi işler bedevi kadının yaptığı günlük görevler arasındadır. Erkekler, bu işlerle uğraşmayı utanç saydıkları için basit görünen bu faaliyetler kadının günlük hayatının önemli bir kısmını işgal ederdi...
  • Kur'an-ı Kerim son peygamber Hz. Muhammed Mustafa'ya (sas) sevgi, saygı ve itaati, yüce Allah'a itaatten hemen sonra zikreder, dini esası kılar (Al-i İmran 3/32, 132; Nisa 4/59, 92), Allah rızas suresiı ve sevgisini kazanmayı, ona sevgi, saygı ve itaat şartına bağlar (Al-i İmran 3/31). Onun yüce ahlak üzere olduğunu ifade eder (Kalem 68/4);...
  • ... Hz. Hatice (r.anha), iş görüşmeleri nedeniyle onu sık sık evine davet ediyor, bazan da ona mevsim meyvelerinde ve hazırda bulunan diğer yiyeceklerden oluşan hediyeler gönderiyordu. Hz. Peygamber (sas) ise, haya duyguları içinde hareket ediyordu. Hz. Hatice (r.anha), bir süre çekimser kaldıktan sonra, bir gün Resulullah'la (sas) evlenmek istediğini söyleyerek, sırrını arkadaşı olan ve daha sonra sahabe arasında yer alan Nefise bint Münye'ye açtı... "... mal, cemal ve denklik sahibi olan birine davet edilsen, ne dersin?" diye diye sordu... Resulullah (sas), "Onun beni kabul etmesi imkansız!..."... Nefise ... "... bu işi bana bırak!..."
  • "Andolsun ki Resulullah, sizin için, Allah'a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah'ı çok zikredenler için güzel bir örnektir" (Ahzab 33/21) ayetinde bildirildiği üzere, Hz. Peygamber (sas) her hususta olduğu gibi aile hayatında da insanlığa "güzel bir örnek"tir.... ...Hz. Peygamberin (sas), ziyadesiyle sevip saydığı ve Mekke döneminde en önemli iki dayanağı ve destekçisi olan Hz. Hatice ve Ebu Talib'in, pergamberliğin 10. yılında vefatı, Resulullah'ı (sas) o kadar derinden etkilemiştir ki o ve sahabileri, o yılı daima "hüzün yılı" diye anmışlardır...
  • Ebu Talib yaptığı konuşmada, "Allah'a hamdol­sun ki bizi İbrahim'in zürriyetinden, İsmail'in neslinden, Maad'in madeninden ve Mudar'ın aslından yarattı. Bize hac ve ziyaret edilecek bir beyt, içinde emniyet ve huzu­ra kavuşulacak bir Harem ihsan etti. Bizi beytinin bakı­cısı ve Harem'inin yöneticisi kıldı.Bizi böylece halkın hakimi ve başkanı yaptı. İçinde bulunduğumuz belde­mizi bize bereketli kıldı. Kardeşimin oğlu Muhammed b. Abdullah'la Kureyş'ten kim kıyaslanırsa, muhakkak bu soy bakımından, akıl ve faziletçe onlara üstün tutulur; kendisiyle kim kıyaslansa Muhammed, onlardan üstün gelir.Malı az olsa da mal dediğin nedir ki? Tez geçici bir gölgedir; alınır verilir iğreti bir şeydir. Muhammed'in Ab­ dülmuttalib ve Haşim gibi şanlı ataların torunu olduğunu bilirsiniz. Kendisi şimdi, kızınız Hatice bint Huveylid'le evlenmeyi arzu etmektedir. Aynı şekilde Hatice de onun­ la evlenmeyi istemektedir. Hatice'ye, kendi malımdan, mehir olarak ne vermemi istersiniz? Vallahi bundan son­ ra yeğenimin haberi büyük, hal ve şanı yüce olacaktır" dedi.
  • Bir gün yanına gelen bir sahabi, "Ya Resûlallah! Görüyorum ki Hatice'nin yokluğundan dolayı iki büklüm gibisin" deyince Allah Resulü, "Evet, o çocuklanmm an­nesi, evimin de hanımefendisiydi" demiştir.
  • Ona biriyle evlenmesini söyleyince Havle'ye şefkatle, "Hatice'den sonra kimle evlenebilirim ki!" demişti.
  • Hz. Hatice gibi bir eş olmak,en usta şairin dilinde şiir olmaktır.
  • Son peygamber Hz. Muhammed [sallallahu aleyhi vesellem] ,Hz. Hatice [radıyallahu anhâ] vefat edene kadar başka bir kadınla evlenmedi ve onunla yirmi beş yıl mutlu bir aile hayatı sürdü.
  • kişinin gerçek ahlâkı ve kişiliği yolculuk sırasında ortaya çıkar. Yolculukta kişiyi uyurken, konuşurken, alışveriş yaparken, kısaca tüm davranışlarında gerçek karakteriyle görmek mümkün olur.
  • Fâtıma'nın çeyizi de kadife bir örtü içine hurma lifi doldurulmuş deri bir yastık, iki el değirmeni ve deriden yapılma iki su kabından ibaretti.
  • Bir defasında Hz. Âişe'ye [radıyallahu anhâ], herhangi bir kadının Hz. Hatice'ye denk olamayacağını söylemişti ki Hz. Âişe [radıyallahu anhâ], "Hz. Peygamber bir köyün kestiğinde Hatice'nin arkadaşlarına da gönderilmesini emir buyururdu. Bir gün bu durumu kendisine söylediğimde, 'Ben onun sevdiklerini de seviyorum' cevabını verdi.

Müminlerin Annesi Hz. Hatice İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Hz. Hatice (ra): Hz. Peygamber efendimizin(sav) ilk zevcesi,Allah'ın ve Cibril'in dünyada iken selamını alan ve cennetle müjdelenen müminlerin annesi mübarek insan.Hakkında yazılan kitaplarını severek okuduğum İslamiyeti yaymak için tüm varlığıyla kendini seferber eden örnek bir hayat.Ne mutlu hz.Hatice annemizin hayatını okuyup örnek alan Müslüman hanımlara.Selam ve dua ile yazar/Omer-Sabuncu (AYKA KİTAPLI GÜNLER)

Sahih kaynaklardan süzülerek hazırlanmış çok güzel bir kitap. Tez olarak hazırladığı için kaynaklar ve referanslar çok güzel hazırlanmış. Kanaatimce bu kitap referans kitap gibi düşünülüp en az bir kere okunarak daha sonra Hz. Hatice radıyallahu anh annemiz için yazılan diğer kitaplar( roman , hikayeler vs.) okunmalı. Ben öyle yapmayı düşünüyorum en azından :) Dili bazılarına sıkıcı gelebilir (bilimsel yazıldığı için) ama tereddüt yaşayanlar için sığınma kitabı. Mutlaka okuyun derim . (Dağıstanî)

Müminlerin Annesi Hz. Hatice'nin kisa ve güzel bir kitap oldugunu düsünüyorum. Edinmemiz gereken bilgiler kolaylikla aklimizda kaliyor çünkü yazilis sekli kolay ve akici. (Sümeyra)

Müminlerin Annesi Hz. Hatice PDF indirme linki var mı?

Ömer Sabuncu - Müminlerin Annesi Hz. Hatice kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Müminlerin Annesi Hz. Hatice PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Ömer Sabuncu Kimdir?

İlk ve orta öğrenimini Şanlıurfa’da tamamladı. 1989’daAnadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi İktisat Bölümü’nü, 2001’de Harran Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Piyasa Araştırmaları ve Reklâmcılık Bölümü’nü, 2005’te ise Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Harran ÜniversitesiSosyal Bilimler Enstitüsü, İslam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı’nda Yüksek Lisansını tamamladı. Aynı dalda doktora yapmaktadır.

Hattat Mustafa Kaçar’dan 5 yıl sülüs ve nesih meşk etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Şanlıurfa’da açtığı Türk Süsleme Sanatları, Hüsn-i Hat ve Geleneksel Ebrû kurslarına katılarak sertifika almıştır. 2001 yılında amatörce ebrû çalışmaya başlamış, 2003 yılında Ş.Urfa’da Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın organize ettiği Geleneksel Ebrû Tanıtım ve Sergisi’nde ebrû sanatçısı Timuçin Tanarslan ile tanışmış; sonra, onun Ankara’daki atölyesinde eğitim gördü. O günden beri ebrû çalışmalarını Timuçin Tanarslan’la sürdürmektedir.[kaynak belirtilmeli]Şanlıurfa Belediyesi’nce ilk defa 2005 yılında düzenlenen Geleneksel Ebrû Yarışmalarında 2005 ve 2006 yıllarında birincilik aldı. 2009 Yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı, 15. Devlet Türk Süsleme Sanatları Yarışmaları, Ebru Dalı “Başarı Ödülü” aldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı "Türk Süsleme Sanatları Sanatkarı" ünvanıyla Sanatçı Tanıtma Kartı sahibidir. Çalışmalarıyla 4'ü kişisel olmak üzere pek çok sergiye katıldı. Şanlıurfa İl Kültür Müdürlüğü ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezleri'nde Ebrû Atölyesi’nde ebrû eğiticiliği yapmakta; Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde Ebru dersleri vermektedir.

Ömer Sabuncu Kitapları - Eserleri

  • Müminlerin Annesi Hz. Hatice
  • Hz. Hatice Bint Huveylid
  • Hz. Aişe Bint Ebi Bekir
  • Hz. Safiyye Bint Huyey
  • Hz. Ebu Bekir
  • Yahudi Asıllı Sahâbîler

Ömer Sabuncu Alıntıları - Sözleri

  • Resulullah “Kıskanç kadın, vadinin üst tarafıyla alt tarafını birbirinden ayırt edemez.” buyurdu. (Hz. Safiyye Bint Huyey)
  • "Yaratan Rabbinin adıyla oku. O insanı bir alaktan (kan pıhtısından) yarattı. Oku, Rabbin ziyade kerem sahibidir. O, kalemle öğretti, insana bilmediği şeyleri öğretti." (Alak, 96/1-5) (Hz. Hatice Bint Huveylid)
  • El - Hucurât “İnananların birbirlerini çirkin lakaplarla çağırmaları Kur'a'nı Kerim'de yasaklanmıştır.” (Hz. Aişe Bint Ebi Bekir)
  • Hz. Hatice gibi bir eş olmak,en usta şairin dilinde şiir olmaktır. (Müminlerin Annesi Hz. Hatice)
  • özellikle hz.âişe gibi hanım sahâbîler ilim öğrenmede erkeklerden geri kalmamış, ilmi öğretmede de erkeklerin başvurdukları önemli ilim kaynakları haline gelmişlerdir. (Hz. Hatice Bint Huveylid)
  • “Ma’a’r-refîkı’l-a’la” (En yüce dosta) (Hz. Aişe Bint Ebi Bekir)
  • hz.hatice, islam davasında hz.peygamberin (sas) sadık bir yardımcısıydı. hz.peygamber (sas) derdini ona açar, teselliyi onda bulurdu. (Hz. Hatice Bint Huveylid)
  • Hz. Ebu Bekir servetini Allah yolunda harcayıp eski elbiseler giydiği için "Zülhilâl”, çok şefkatli ve merhametli olduğu için "Evvâh" lakaplarıyla da anıldı. (Hz. Ebu Bekir)
  • “Zamanındaki kadınların hayırlısı İmran kızı Meryemdir. Bu ümmetin kadınlarının hayırlısı da Hatice’dir.” (Hz. Hatice Bint Huveylid)
  • "Safiyye bir Peygamberin (Harun'un) kızıdır. Amcası (Mûsâ)da Peygamberdir, Hâlen Kocası da bir Peygamberdir." [Hz. Muhammed (s.a.v.)] (Hz. Safiyye Bint Huyey)
  • "Benden önce gelmiş hiçbir peygamber yoktur ki kendi ümmetinden bir dostu olmasın. Bilmiş olunuz ki benim dostum da Ebu bekir'dir" |Hz. Muhammed (sas)| (Hz. Ebu Bekir)
  • İslâm, tüm insanlar için gönderilmiş bir dindir. Erkeğin ve kadının eğitilmesine önem veren İslam dini, kadının -anne vasfı nedeniyle çocuk üzerinde olan etkisini de göz önünde bulundurarak- eğitimi üzerinde önemle durmuştur. (Hz. Hatice Bint Huveylid)
  • Bir gün yanına gelen bir sahabi, "Ya Resûlallah! Görüyorum ki Hatice'nin yokluğundan dolayı iki büklüm gibisin" deyince Allah Resulü, "Evet, o çocuklanmm an­nesi, evimin de hanımefendisiydi" demiştir. (Müminlerin Annesi Hz. Hatice)
  • “Allah şükredenleri mükâfatlandıracaktır.” (Âl-i İmrân) (Hz. Aişe Bint Ebi Bekir)
  • Hz. Aişe bir gün Resulullah'ı (sas) morali yerinde görür ve ona, ''Ey Allah'ın Rasulü! Benim için Allah'a dua et!'' der. Resulullah elini kaldırıp, ''Ya Rabbi, Aişe'nin gelmiş geçmiş, gizli açık bütün günahlarını bağışla!'' diye dua etti. Bunun üzerine Hz. Aişe gülünce Rasûlullah, ''Duam çok mu hoşuna gitti?'' diye sordu. Hz. Aişe: ''Senin duan nasıl hoşuma gitmez ya Resulallah'' diye cevap verdi. Resulullah arkasından şöyle buyurdu: ''Allah'a yemin olsun ki, ben bu duayı her namazda ümmetim için de yapıyorum.'' (Hz. Aişe Bint Ebi Bekir)
  • Hz. Ebu Bekir servetini Allah yolunda harcayıp eski elbiseler giydiği için “Zülhilâl”, Çok şefkatli ve merhametli olduğu için “Evvâh” lakaplarıyla da anıldı (Hz. Ebu Bekir)
  • Hz. Ebubekir'in tedirgin olduğunu gören Peygamberimiz mağarada söylediği sözleri tekrar etti: "Üzülme, çünkü Allah bizimle beraberdir." |Tevbe suresi, 9/40| (Hz. Ebu Bekir)
  • Hz. Safiyye, Hz. Peygamber'le (sav) evlenmeden önce iki evlilik yapmış dul bir kadındı. Hz. Safiyye ile evlenmesi açısından bakılırsa, Hz. Peygamber'in temel amacı genç ve güzel kadın almak olsaydı, nesebine bakmadan en güzel Yahudi kızını cariye olarak alabilirdi. Buna engel olacak bir durum olmadığı gibi önceden iki evlilik yapmış birine almasına da gerek yoktu. Hz. Peygamber (sav) önceden iki evlilik yapmış dul bir kadın olan Hz. Safiyye ile evlenmesinin onun "mağluplar ile uzlaşma ve anlaşma" şeklindeki değişmez politikasının bir sonucu olduğu şeklinde yorumlanmaktadır. Hz. Peygamber'in (sav) siyasi bir taktik olarak kabile ve kavimleri liderlerinin kızları ile evlendiği, böylece onlarla oluşacak akrabalık yakınlığıyla gönüllerini İslam'a ısındırmaya çalıştığı ifade edilmektedir. Sonuç olarak Hz. Peygamber'in(sav) Huyey bin Ahtab'ın kızı Hz. Safiyye ile evlenerek Yahudilerin liderinin kızı olduğu için onlarla sîhri bir akrabalık kurarak, düşmanlığını azaltmak, bu evlilikte Yahudilerle ilişkileri düzeltmek ve onlarla yapılan savaşın yaralarını sarmak istemiş olduğu da düşünülmelidir. Nitekim bunun yansımaları Hayber Savaşı sonunda yapılan anlaşmada kendini göstermiş, Yahudilere bazı bağışlar yapılmış, daha sonra Yahudilerin düşmanlıkları azalmıştır. Çünkü Arap geleneğine göre bir kabileden bir kadınla evlenildiğinde damat sadece ailenin değil tüm kabilenin damadı sayılırdı ve bir damada karşı savaş açmak onur kırıcı bir davranış olarak görülürdü. (Hz. Safiyye Bint Huyey)
  • "Peygamber, kendi canlarından daha önce gelir. Onun eşleri de müminlerin analarıdır."( Ahzâb 33/6 ) (Hz. Aişe Bint Ebi Bekir)
  • Hz. Peygamber (sas) devrinde kadın, hayatın içindedir. Çalışma, ticaret, siyaset ve savaş gibi alanlarda erkeklerin yanınsa yer alan kadınlar bulunmaktadır. (Hz. Hatice Bint Huveylid)

Yorum Yaz