Müslümanın Kendisiyle İmtihanında Tasavvuf - Osman Nuri Topbaş Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Müslümanın Kendisiyle İmtihanında Tasavvuf kimin eseri? Müslümanın Kendisiyle İmtihanında Tasavvuf kitabının yazarı kimdir? Müslümanın Kendisiyle İmtihanında Tasavvuf konusu ve anafikri nedir? Müslümanın Kendisiyle İmtihanında Tasavvuf kitabı ne anlatıyor? Müslümanın Kendisiyle İmtihanında Tasavvuf kitabının yazarı Osman Nuri Topbaş kimdir? İşte Müslümanın Kendisiyle İmtihanında Tasavvuf kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Osman Nuri Topbaş
Yayın Evi: Erkam Yayınları
İSBN: 9789944837187
Sayfa Sayısı: 167
Müslümanın Kendisiyle İmtihanında Tasavvuf Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Kitap tasavvuf meselesine en geniş pencereden bakarken, tasavvufî bir görünüşe bürünerek, resim ve fotoğraflarla mânevî arayışlara girenler, şer’î esaslara mugâyir olsa bile rüya ve ilhamlarla amel edenler, asıl gâyeyi unutarak, keşif, kerâmet, zuhûrat ve sünûhat peşinde koşanlar ve diğer taraftan tasavvufu reddeden; râbıtayı, tevessülü, kabir ziyaretini yanlış telâkkîlerle şirk sayan tekfirci gürûha karşı kaleme alınmış bir başucu kitabı.
Tasavvufa yöneltilen îtirazlara değinen Hocaefendi, bu noktada bâzı tasavvufî kavramların doğru bir muhtevâ ile yeniden târif edilmesi, yanlışların doğrulardan tekrar ayıklanması amacını güderek okuyucularının istifadelerine sunuyor. Muhterem Osman Nûri Topbaş Hocaefendi, eserin takdim kısmında da belirttiği gibi “dînî duygularda muvâzenenin, mutlakâ şer’î ölçülere riâyet hassâsiyetini kazanmakla mümkün olduğu hakîkatini, tekrar tekrar ifâde etmeye” çalışıyor.
Müslümanın Kendisiyle İmtihanında Tasavvuf Alıntıları - Sözleri
- Hakikaten, insana ölümü ve ahireti düşündüren en güzel vesile, kabir ziyaretidir.
- Mevlânâ Hazretleri ne güzel buyurur: “Kur’ân-ı Kerîm, peygamberlerin halde vasıflarıdır. Okuyup tatbik edersen, kendini peygamberlerle, velilerle görüşmüş farzet! Kur’ân okuduğun halde onun emirlerine uymaz ve Kur’ân ahlâkını yaşamazsan, peygamberleri ve velîleri görmenin sana ne faydası olur?..” Cenâb-ı Hak, Kur’ân ve Sünnet istikâmetinde bir ömür yaşamayı, sevdiklerinin yolunda yürümeyi ve sâlih kullarıyla haşrolunmayı cümlemize lûtfeylesin. Âmîn!..
- "Dünyayı (kalben) terk etmeye götürmeyen ilim, (gerçek) ilim değildir."
- Unutmayalım ki bu imtihan âlemine, birbirimize karşı üzülmek için gelmedik. Hepimiz; hiçlik, fânîlik ve acziyetimizi idrâk ederek Rabbimiz’e kulluğumuzu arz etmek üzere bu dünyaya gönderildik. Bu fânî âlemde ‘en büyük pâye, Hakk’a kul olabilmektir.’ Hepimiz, hatâsıyla-sevâbıyla, âciz birer kuluz. Âkıbetimiz hakkında da, elimizden gelen bütün gayreti gösterdikten sonra, yalnızca Rabbimiz’in rahmet, mağfiret ve inâyetine sığınırız.
- Peygamber efendimiz " Bazen kalbimin perdelendiği olur. Ama ben Allah'a günde yüz defa istiğfar ediyorum".
- Yemek; zâhiren bir ibadet değildir.Fakat Allah’ı zikrederek yenilen her lokma, ibadetlerde feyz ve huşû hâline vesile olur. Allah’tan gâfil olarak yenilen lokmalar ise, kalbe kasvet, gaflet ve hantallık verir. Allah Resul’ünün manevi terbiyesi altında sahabenin ulaştığı kalbi seviyeyi Abdullah bin Mes’ûd(r.a)’ın şu sözü ne güzel hulâsa etmektedir: “Biz yenilen lokmaların tesbihlerini duyar hâle gelmiştik!” (Buhari,menakıb,25)
- "Hak ile meşgul olmayan kalbi, batıl işgal eder."
- Üç türlü insanın, Allâ’ı göreceği müjdelenmiştir: 1. Cenâb-ı Hak ile dost olan saf ve samimî kalpler(kalb-i selîm sahipleri). 2. Gecenin karanlığında güneşi bulanlar( seherleri bir vecd içinde ihyâ edenler), 3. Dâimâ ahiret endişesi içinde bulunarak hayat sermayelerini Hak yolunda değerlendirebilenler.
- Ya Rabbi Beni göz açıp kapayıncaya kadar bile olsa, nefsime bırakma...
Müslümanın Kendisiyle İmtihanında Tasavvuf İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Bazen bazi seyler sizin karsiniza cikar. Ben de sahaftan kitap alacaktim bu hocamizin kitabini almakta aklimdaydi. Sonra oldugundan daha makul bir fiyatta aldim. Tasavvufu ogrendigim kitap bu kitaptir. Incecik ama o inceligin yaninda mahiyeti agir ve tesirli. Tasavvuf kavl degil hal ilmidir ve bu kitabi okudukca bunu daha da cok idrak ettim. (Kevser)
Ruhumun bu kitaba ihtiyacı vardı galiba ki okumak nasip oldu sayfa sayısının az oluşu iç hazinesinin varlığından şüphe uyandırmasın ilaç gibiydi daha nicelerini okumak dileğiyle (Kerime B.)
Müslümanın Kendisiyle İmtihanında Tasavvuf PDF indirme linki var mı?
Osman Nuri Topbaş - Müslümanın Kendisiyle İmtihanında Tasavvuf kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Müslümanın Kendisiyle İmtihanında Tasavvuf PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Osman Nuri Topbaş Kimdir?
1942 yılında İstanbul Erenköy'de doğdu. Babası Musa Topbaş, annesi de H. Fahri Kiğılı'nın kerîmesi Fatma Feride Hanım'dır.
İlk eğitimini Erenköy Zihni Paşa ilkokulunda tamamladı. İlkokul yıllarında özel Kur-an eğitimi aldı. 1953 yılında İstanbul İmam -Hatip Okulu'na girdi. O yıllarda bu okul, Osmanlı'nın ulu çınarlarının bakiyyeleri sayılan M. Celaleddin Ökten, Mahir İz gibi üstadların, Nureddin Topçu gibi Batıda eğitim almış mütefekkirlerin hocalık yaptığı önemli bir kurumdu. Amcası ve akranı Abidin Topbaş ile bu okulu 1960 yılında tamamladı. İmam-Hatipli yıllarda M. Zekai Konrapa, Yaman Dede (Abdülkadir Keçeoğlu), Ahmet Davutoğlu, Mahmud Bayram, Ali Rızâ Sağman hocalardan da ders aldı.
İmam-Hatip yıllarında Üstâd Necip Fazıl'ı tanıdı. Onun yakın çevresinde bulundu, sohbetlerinin müdavimi, Büyük Doğu dergisinin takipçisi, eserlerinin okuyucusu ve de fikirlerinin maddî ve manevî destekçisi oldu.
İmam-Hatip Lisesini tamamladıktan sonra bir süre ticaret ve sanayicilik ile meşgul oldu. 1962 yılında askerliğini Siirt-Tillo'da yedek subay öğretmen olarak yaptı. Görevi sırasında gönlüne öğretmenlik sevdası düştü ve insanları eğitmekten ve gençlerle meşgul olmaktan haz alır oldu.
Askerlik dönüşü tekrar kendini sanayi ve ticaretin içinde buldu. Ancak o ilim ve hayır hizmetlerinden hiç kopmadı. İlim Yayma Cemiyetinde faal olarak çalıştı. Kendi işyeri bir hayır kurumu ve vakıf gibi, talebelere burs, fukaraya yardım merkeziydi. Ailenin hayır hizmetleri âdeta onun uhdesindeydi. İşyerinden yürüttüğü bu hizmetleri Hüdâyi Vakfının kuruluşundan sonra vakfa taşıdı. Kuruluşuna öncülük ettiği vakfın hizmet ufkunu açtı. Türkî Cumhuriyetler başta olmak üzere bütün akraba ulus ve topluluklardan gelen gençlere de maddi ve manevi destekte bulunarak yetişmelerinde yardımcı oldu.
Tarih, edebiyat, dînî ilimler ve şiire ilgisi sebebiyle 1990lı yıllardan itibaren yazı hayatına başladı. Yayınlanan eserlerinden bazıları şunlardır:
1- Bir Testi Su, İstanbul 1996
2- Rahmet Esintileri, İstanbul 1997
3- Nebiler Silsilesi I- IV, İstanbul 1997-1998
4- Tarihten Günümüze İbret Işıklar, İstanbul 1998
5- Abide Şahsiyetleri ve Müessesleriyle Osmanlı, İstanbul 1999
6- İslam İman İbadet, İstanbul 2000
7- Muhabbetteki Sır, İstanbul 2001
8- İmandan İhsana Tasavvuf, İstanbul 2002
9- Vakıf-İnfak-Hizmet, İstanbul 2002
10- Son Nefes, İstanbul 2003
Kitapları birçok dile çevrilen Osman Nuri Topbaş, bu dillerin konuşulduğu ülkelerden gelen seminer, konferans ve panel tekliflerini kabul ederek, fikirlerini paylaşmakta ve bunu insanlığa hizmet anlayışı içersinde sürdürmektedir.
Osman Nuri Topbaş evli ve dört çocuk babasıdır.
Osman Nuri Topbaş Kitapları - Eserleri
- Damladan Deryaya
- İnsan Denilen Muamma
- Hazret-i Muhammed Mustafa (s.a.v.) 2
- Bir Testi Su
- Kâinat, İnsan ve Kur'ân'da Tefekkür
- İslam İman İbadet
- Rahmet Esintileri
- Dünyadaki Cennet Huzurlu Aile Yuvası
- Hazret-i Muhammed Mustafa (s.a.v.) 1
- Emsalsiz Örnek Şahsiyet: Hazret-i Muhammed Mustafa (s.a.v.)
- Bir Nasihat Binbir İbret
- Gönül Bahçesinden Son Nefes
- İslam Nazarında Akıl ve Felsefe
- Hizmet
- O'nun (s.a.v.) Eğitim Lisanı
- 40 Soru 40 Cevap
- Hak Din İslam
- Müslümanın Para ile İmtihanı
- Mesnevi Deryasından Ab-ı Hayat Katreleri
- Altın Silsile
- Eğitimde 101 Adım
- Faziletler Medeniyeti 1
- Faziletler Medeniyeti 2
- Gençlerle Tarih Yolculuğu
- İbret Işıkları
- Tasavvuf İmandan İhsana
- Nebiler Silsilesi -1
- Nebiler Silsilesi - 2
- Öyle Bir Rahmet ki
- Sohbet ve Adabı
- Tarihe Yolculuk
- Vakıf İnfak Hizmet
- Sır ve Hikmet İncileri
- Fahr-i Alem Habib-i Hüda Hz. Muhammed Mustafa
- Bizim Medeniyetimiz
- Müslümanın Kendisiyle İmtihanında Tasavvuf
- İmandan İhsâna Hak Yolculuğu
- Toplumun Kalbindeki Yara İsraf
- Hakk'a Adanmış Gençlik
- Nebiler Silsilesi - 3
- Nesil Endişesi
- Fahr-i Kâinât Efendimiz
- Peygamber Edebi
- Ebediyet Yolculuğu
- Dünya ve Ahiret
- Hak Dostlarının Örnek Ahlakından 1
- Hak Dostlarının Örnek Ahlakından 2
- İmam-ı Rabbani (r.a.)
- Gönül Bahçesinden Saadet Damlaları
- Bir Günün Muhasebesi
- Osmanlı
- O (S.A.V.) Nasıl Öğretirdi?
- Sâliha Hanım
- Cafer-i Sadık (R.A.)
- Bayezîd-i Bistami (r.a.)
- Asr-ı Saâdet Toplumu
- Muhabbet
- Gönül Yolculuğu
- Şah-ı Nakşibend (r.a)
- En Büyük Nimet
- Hazret-i Muhammed Mustafa (s.a.v)
- Kainat, Kur'an ve İnsan
- Sual ve Cevaplarla Tasavvufî Mülâhazalar
- En Büyük İlahi Rahmet
- Mevlana İkliminde Gençlerle 12 Soru - Cevap
- Rahmet Peygamberi ve Biz
- Aklın Cinneti Deizm
- O'nun Muhteşem Ahlakı
- Rahmet Toplumu Hayırlı Gençlik
- Hak Dostlarından Hikmetler: Hazret-i Mevlana
- Hoş Sedâlar
- Hidâyetlere Vesile Olmak
- Alemlere Rahmet Hz. Muhammed - Ebedi Mucize Kur'an-ı Kerim
- Hüdayi'nin Ziyafet Sofrası'ndan
- İtikatta, İbadette ve Muamelatta İhlas ve Takva
- Anadolu Dervişinin Gönül Dünyası
- Muhabbetteki Sır
- Hizmet ve Adabı
- Gönül Dergahından Hakikat İncileri
- Hidâyet Güneşi
- Kur'an-ı Kerim Işığında Nebiler Silsilesi - 4
- Kur'an-ı Kerim Işığında Nebiler Silsilesi - 1
- Ecdadımız ve Biz Muhteşem Bir Maziden İhtişamlı Yarınlara
- Созвездие Праведных Халифов
- O Beşeriyete Ne Öğretti, Nasıl Öğretti ve Ne Hâsıl Etti?
- Peygamber Mesleği - İnsanın Eğitimi
- Kur'ân-ı Kerîm Işığında Nebîler Silsilesi - 2
- Kur'ân-ı Kerîm Işığında Nebîler Silsilesi - 3
- Ailede İki Cihan Saadeti
- Hâlid-i Bağdâdî
- Вот какая это Милость
- Hacc-ı Mebrur ve Umre
- Hazret-i Mevlana'nın Gönül Deryasında
- Sır ve Hikmet - 1
- Sır ve Hikmet - 2
- Osman Nuri Topbaş Hocaefendi İle Mülakatlar
- Muhabbet ve Marifet
- Muhteşem Bir Maziden İhtişamlı İstikbale
- Hak Dostlarından Hikmetler 1
- İslam Tefekkür Ufku
- Müslümanın Gönül Dünyası
- Hayırda Yarışmak
- Ahlakın Zirvesi
- Sulh ve Sükûnet için Birlik ve Beraberlik
- Allah İçin Yardım Etmek
- Allah Yolunda Fedâkârlık
- Hakk'a Davet
- Emanet ve Ahde Vefa
- Hüsn-i Zan ve Vefa
- Tevekkül ve Teslimiyet
- Son Nefes Endişesi
- Hazret-i Mevlana’nın Aşk ve Vecdinden Sırlar, Hikmetler ve Rumuzlar
Osman Nuri Topbaş Alıntıları - Sözleri
- Haram gıdalar,kalbi sağırlaştırır ve duaların kabulünü engeller. (İnsan Denilen Muamma)
- ... Ruh ve gönül, ibâdetlerden alacağı gıdâyı, başka hiçbir şeyden alamaz. Bugün bu gerçeği anlamayan insanlar, ruhlarının can çekişmesini seyretmekten başka bir şey yapamamaktadırlar. (Hacc-ı Mebrur ve Umre)
- Nice balık vardır ki, su içinde her şeyden eminken boğazının hırsı yüzünden oltaya tutulmuştur. (Bir Nasihat Binbir İbret)
- Bir Hak dostu, zamanın kıymetini iyi idrak ederek gaflete düşmememiz ve günlerimizi lâyıkıyla değerlendirebilmemiz hususunda şu tavsiyelerde bulunur: "Zaman zaman hastahanelere giderek hastaları ziyaret et! O muzdaripler gibi hastalıklara müptelâ olmadığını ve üzerindeki sıhhat nîmetini düşünerek hâline şükret! Zaman zaman hapishânelere giderek oradaki mahkumların binbir ıztırapla dolu zindan hayatlarını tefekkür et!Cinâyetlerin bir anlık gaflet ve cinnet neticesinde işlendiğini,diğer taraftan mazlum olarak hapse düşüp o cefâya katlananların da bulunduğunu,onların yerinde kendinin de olabileceğini düşün! Allah Teâlâ seni bu hâle düşmekten muhâfaza ettiği için O'na şükret! Oradakilerin selâmeti için de duâ et! Sonra kabristanlara git,oradaki mezartaşlarından hâl lisânı ile yükselen sessiz feryâd u figanları dinle.Ömür nimetini kaybettikten sonra pişman olmanın bir fayda vermeyeceğini düşünerek vakitlerinin kıymetini bil! Mezarda yatanlar için bir Fâtiha oku ve bundan sonraki günlerini hamd,şükür ve zikir ile değerlendirmeye gayret et!" Demek ki bir mü'min, Cenâb-ı Hakk'ı hiçbir zaman ve mekânda unutmadan yaşamaya gayret etmedilidir.Nitekim Cenâb-ı Hak şöyle buyurur: "Allâh'ı unutan ve bu yüzden Allâh'ın da onlara kendilerini unutturduğu kimseler gibi olmayın!İşte onlar fâsık olanalardır." (el-Haşr,19) (Toplumun Kalbindeki Yara İsraf)
- Ezelden aşk ile biz yâne geldik! Hakikat, şem'ine pervâne geldik! Tenezzül eyleyip vahdet ilinden, Bu kesret âlemini seyrâne geldik.. (Osmanlı)
- Kusursuz bir talebe arzu ediyorsak, kusursuz bir eğitimci olmaya mecbûruz. (Eğitimde 101 Adım)
- Âyinedir bu alem her şey Hak ile kaim Mir’at-ı Muhammed’den Allah görünür daim (Emsalsiz Örnek Şahsiyet: Hazret-i Muhammed Mustafa (s.a.v.))
- Hazret-i Dâvûd'un şu duâsı ne güzeldir: "Allah'ım! Sen'den Sen'i sevmeyi, Sen'i seven kişiyi sevmeyi (ve ancak) Sen'in sevgine ulaştıran ameli isterim..." •Tirmizî, Deavât,72• (Peygamber Edebi)
- “İnsanlardan öyleleri vardır ki: onlar hayra anahtar, şerre de kilittirler. Öyleleri de vardır ki, şerre anahtar, hayra kilittirler.” (En Büyük Nimet)
- Hakikaten Biz,bu Kuran'da insanlar için Her türlü misali sayıp dökmüşüzdur.Fakat tartışmaya en düşkün insandır. Kehf 54 (İslam Nazarında Akıl ve Felsefe)
- On yarım adam, bir tam adam etmez. (Hizmet ve Adabı)
- Allah Resûlü'nün (sav) ashabını yetiştirme usuldür. (İmandan İhsâna Hak Yolculuğu)
- "Alçakça söylenen söze karşılık vereyim deme, çünkü o sözün sahibinde onun gibi daha nice düşük sözler vardır. Cevabınıza yine onlarla cevap verir." (O'nun (s.a.v.) Eğitim Lisanı)
- Bunları derin derin tefekkür edebilirsek, hidayet ve Hakk’a vuslat yolu olan cennet yolunda koşmaya başlarız. (İtikatta, İbadette ve Muamelatta İhlas ve Takva)
- "Ne kadar okursan oku, bilgine yakışır şekilde davranmazsan câhilsin demektir. Şeyh Sâdî-i Şîrâzî (Hakk'a Adanmış Gençlik)
- Geçmiş kavimlerin yaşadıkları, sebep ve neticeleriyle müşâhede edildiği takdirde, istikbâl için doğru yönü gösteren bir pusula olur. (İslam Tefekkür Ufku)
- Bir insana nâdanlarla harman yeri darken, dostlarla iğnenin deliği geniş gelir. (Hüdayi'nin Ziyafet Sofrası'ndan)
- Filistin'de hâlâ çocuklara en çok konulan isimlerin başında "Abdülhamid" gelmektedir. Filistinliler; "Biz Abdülhamid'in yetimleriyiz." diyerek onu hayırla yâd etmektedirler. (Faziletler Medeniyeti 1)
- İslam nazarında iman; kalp ile tasdik, dil ile ikrar suretinde gerçekleşir. (Kâinat, İnsan ve Kur'ân'da Tefekkür)
- ماَ لاَ يُدْرَكُ كُلُّهُ، لاَ يُتْرَكُ كُلُّهُ: Bir şey tamamen elde edilemiyor diye, bütünüyle de terk edilmez. (En Büyük Nimet)