diorex
Dedas

Nef'i - Abdulkadir Karahan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Nef'i kimin eseri? Nef'i kitabının yazarı kimdir? Nef'i konusu ve anafikri nedir? Nef'i kitabı ne anlatıyor? Nef'i PDF indirme linki var mı? Nef'i kitabının yazarı Abdulkadir Karahan kimdir? İşte Nef'i kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 09.07.2023 23:00
Nef'i - Abdulkadir Karahan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Abdulkadir Karahan

Yayın Evi: Varlık Yayınevi

İSBN: Yok

Sayfa Sayısı: 126

Nef'i Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

"Türk Klasikleri" serimiz, başlangıcından bugüne kadar Türk edebiyatının yetiştirdiği başlıca sanatkarların seçilmiş eserlerini, yazarların hayat ve sanatlarını inceleyen bir araştırma yazısının ışığında, açıklamalar ve notlarla, herkesin kolayca okuyup anlayabileceği küçük bir cilt içinde okuyucuların önüne, koymak maksadıyla hazırlanmıştır.

Daha çok okullarımızda yeni yetişen gençliğin ihtiyacı gözönünde tutularak, edebiyat derslerine yardımcı kitap olacak şekilde tertiplenen bu seri içinde Divan edebiyatımızın, Halk edebiyatımızın, Yenilik edebiyatımızın ve daha sonraki büyük şair ve yazarların eserleri ayrı birer cilt halinde yer alacaktır. (Arka kapaktan)

Nef'i Alıntıları - Sözleri

  • Tam da şair Nef'i'nin dediği zemindeyiz;Kafiye tutsun babamı bile hicvederim
  • Küşte-i Zülfikar-ı hicvimdir Bir alay yâve-gûy-i herze-tıraz Kadir olmasalar cevaba nola <> ( Bir alay hezeyan ve saçma sapan söylenenleri, benim hicvim Zülfikar’ı öldürmüştür. Bunlar bana cevap vermeseler şaşmamalı. Zirâ “Ölülerden ses çıkmaz.”)
  • Ehl-i dildür diyemem sînesi sâf olmayana Ehl-i dil birbirini bilmemek insaf değil (Nef'î) Bağrı temiz olmayana gönül ehlidir diyemem. Gönülden anlayanların birbirini anlamaması insafa sığmaz.
  • Aldıkça ele gamzeleri saz-ı muhabbet Dünyayı tutar nağme-i şehnaz-ı muhabbet Gamzeleri, muhabbet sazını ele aldıkça, muhabbetin şehnaz makamından olan nağmesi dünyayı tutar.
  • “Bir nefes dîdâr içün bin cân fedâ itsem n’ola? Nice demlerdür esir-i iştiyâkıdur gönül” (Nef’î) Bir nefescik olsun o güzel yüzü görmek için bin canım olsa da kurban etsem yeridir. Gönül nice zamandır onun arzusuyla yana tutuşa esiri olmuştur.
  • Alem-i ma'na ki hurşid-i cihân-ârâ gibi Devr eder girmiş semaa anda ruh-ı Mevlevi Öyle bir mana alemi ki :Mevlana'nın ruhu, cihan süsleyen güneş gibi, onun içinde semaa girmiş devreder.
  • Erzurumlu genç Ömer’e, Nef’i mahlası, şöhretli şair ve tarihçi Ali tarafından verilmiştir. Eyledin mahlas-ı Nef’i ile kadrim a’lâ Zihn-î pâkimde görüb kuvvet-i iza’n-ı suhan Himmetinle giderek buldu terakki şi’rim Oldu her bir gazelim âleme destan-ı suhan
  • Bîm-i tîg-i zeban-i kilkimden Feleğin rengi sandalî görünür ( Kalemimin dilinin kılıcının korkusundan feleğin rengi sapsarı görünür.)
  • Ne tende can ile sensiz ümid-i sıhhat olur Ne can bedende gam-ı firkatinle rahat olur Sensiz ne tende can ve sıhhat ümidi olur. Ne de, ayrılığın gamı ile, bedende can rahat yüzü görür.
  • Yine sen istediğin yerde gezersin güzelim Cismimiz yok yere yolunda heman hâk ederiz. (Güzelim, yine sen istediğin yerde gezersin. Biz bedenimizi sen gelip - geçtiğin yolun toğrağı haline getiririz de senin haberin bile olmaz)

Nef'i İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Nefi, 1572 yılında Erzurum'un Hasankale ilçesinde doğmuştur. Asıl adı Ömer’dir. Babası Sipahi Mehmed Bey’dir. Öğrenimine Hasankale'de başlamış, sonra Erzurum'a gelerek devam ettirmiş ve iyi bir eğitim görerek Arapça ve Farsça öğrendi. Genç yaşında şiir yazmaya da başladı. Fars diliyle yazdığı divanı onun üst seviyede bir öğrenim gördüğünün belgesidir. 1585 yılında kullandığı ilk mahlası “Darrî” (zarara mensup, zararlı)’dır. Erzurum defterdarı olan Gelibolu'lu Müverrih Ali, şiirlerini görmüş, beğenmiş ve bu genç şaire “Nef'i” (nafi, yararlı) mahlasını vermiştir. Hicviyeleri ile bilinen Nef'î yazdığı hicivlerle dönemin birçok isminin nefretini ve öfkesini üstüne çekti. Kendisi de şair olan Şeyhülislam Yahya Efendi Nefi’yi öven ancak içeriğinde Nefi’ye kâfir diyen bir kıt'a söylemiştir. Padişah 4. Murat tarafından uzunca bir süre korundu, daha sonraları 4. Murat kendisinden hiciv yazmamasını rica etti. Her ne kadar Nef'î padişah 4. Murat'a bu konuda söz verse de, kalemini durduramayıp Vezir Bayram Paşa hakkında bir hicviye kaleme aldı. Bu hicviyesinden ötürü Nefi, 27 Ocak 1635 tarihinde sarayın odunluğunda kementle boğularak 63 yaşında öldürüldü. Sonra cesedi İstanbul Boğazı'nda denize atılmıştır. Dönemin önemli kişilerinden biri olan Tahir Efendi, Nefi’ye köpek anlamına gelen kelb lafını söylemiştir. Nefi de bu söze karşılık şu cevabı verir: Bana Tahir Efendi kelb demiş İltifatı bu sözde zahirdir Malikidir mezhebim benim zira Itikadımca kelb (T)tahirdir (Bana Tahir efendi köpek demiş İltifatı bu sözde zahirdir Maliki mezhebim benim zira İtikadımca köpek tahirdir(temizdir)) (Sümeyye Gedik ⠀)

Abdülkadir Karahan'ın Nef'inin hayatı ve divanı üzerine yapmış olduğu çalışma oldukça güzeldi. Nef'iye karşı daima özel bir ilgim olmuştur. İnternetten küçük çapta yaptığım araştırmalar dışında hakkında bir kitap okumamıştım geç olsa da sonunda az da olsa bilgiler edindim. Yaklaşık 120 sayfalık kitapta 40 sayfaya yakın hayatı hakkında bilgiler verilmiş. Boğdurulmasına karşı çeşitli rivayetler bulunmakta. Üstad iyi hoş da bu kadar özgüven fazla. :) Sanıyorum en çok fahriyeye (kendini öven bölüm) sahip şairimizdir. Sivri dili daima dikkatimi çekmiştir. Dönemindeki şairlerin geneli hicivlerinden nasibini almıştır. Kitapta dikkatimi çekmedi ama babasına bile hicvi vardır. Saygıyla anıyorum. Dilerim birkaç kişinin de olsa dikkatini çekebilmişimdir. :) (Mâsiva)

Nef'i PDF indirme linki var mı?

Abdulkadir Karahan - Nef'i kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Nef'i PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Abdulkadir Karahan Kimdir?

Akademisyen 1913 yılında Şanlıurfanın Siverek ilçesinde doğdu. İstanbul Üniversitesi, Yüksek Öğretmen Okulu ve Sorbonne Üniversitesinden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Yüksek İslâm Enstitüsü ve Kahire Ayn Şems Üniversitesinde profesör olarak görev yaptı. Özellikle Eski Türk Edebiyatı ve başta hadis olmak üzere İslâmi İlimler alanlarında 40ın üzerinde eser verdi. Yurtiçi ve yurtdışında yayınlanan çok sayıda ilmi makalesi vardır. Tasvir, Yeni Sabah, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Güneş ve Türkiye gazetelerinde yazılar yazdı. M.E.B., İlesam, Türk Edebiyatı Vakfı, Türkoloji Enstitüsü ve daha birçok kurum tarafından ödül verildi. Dünya Mukayeseli Edebiyat Birliği, Altay İlimleri Daimi Konferansı,İkbal Akademisinin yanısıra bir çok milletlerarası ilmi kuruluşun üyesi idi. Evli ve bir kız babası. 2000 yılında İstanbul’da vefat etti. ESERLERİ: Eserlerinden bazıları: Güneşin Doğduğu Yurt (1934)- Fuzuli - Muhiti, Hayatı ve Şahsiyeti (1949, 1985, 1995, 1996),- Nabi (1953, 1967,genişletilmiş baskı 1987),- N ef i (1954, 1967,genişletilmiş baskı 1986),- İslâm-Türk Edebiyatında Kırk Hadis (1954),- Dr. Muhammed İkbal ve Eserlerinden Seçmeler.(1974),-Eski Türk Edebiyatı İncelemeleri (1980),- Müslümanlığın Temel Bilgileri (1981),- Türk Kültürü ve Edebiyatı (1985),- Şirazlı Hafız ve Şiirlerinden Seçmeler (1988),- Les Poetes Classique a LEpoque de Soliman le Magnifique (1991).

Abdulkadir Karahan Kitapları - Eserleri

  • Nef'i
  • Fuzuli
  • Nef'i Divan'ından Seçmeler
  • Şirazlı Hafız ve Şiirlerinden Seçmeler
  • Türk Kültürü ve Edebiyatı

Abdulkadir Karahan Alıntıları - Sözleri

  • Yine sen istediğin yerde gezersin güzelim Cismimiz yok yere yolunda heman hâk ederiz. (Güzelim, yine sen istediğin yerde gezersin. Biz bedenimizi sen gelip - geçtiğin yolun toğrağı haline getiririz de senin haberin bile olmaz) (Nef'i)
  • Âdem en çok geçmişinden kaçıyor “ Âmma ademi’ de en çok geçmişi mutlu ediyor ..” (Fuzuli)
  • Küşte-i Zülfikar-ı hicvimdir Bir alay yâve-gûy-i herze-tıraz Kadir olmasalar cevaba nola <> ( Bir alay hezeyan ve saçma sapan söylenenleri, benim hicvim Zülfikar’ı öldürmüştür. Bunlar bana cevap vermeseler şaşmamalı. Zirâ “Ölülerden ses çıkmaz.”) (Nef'i)
  • Erzurumlu genç Ömer’e, Nef’i mahlası, şöhretli şair ve tarihçi Ali tarafından verilmiştir. Eyledin mahlas-ı Nef’i ile kadrim a’lâ Zihn-î pâkimde görüb kuvvet-i iza’n-ı suhan Himmetinle giderek buldu terakki şi’rim Oldu her bir gazelim âleme destan-ı suhan (Nef'i)
  • Ey Hafız, cihan şahının kalemi, rızkları bölüştürendir. Geçim için boş düşüncelere kapılma. (Şirazlı Hafız ve Şiirlerinden Seçmeler)
  • Göz bebeğim, benim gönlümün kanını içiyorsa yerindedir. Niçin halkın ciğer köşesine (gözbebeğine, en çok değer verdiğine) gönül verdim?... (Şirazlı Hafız ve Şiirlerinden Seçmeler)
  • Alem-i ma'na ki hurşid-i cihân-ârâ gibi Devr eder girmiş semaa anda ruh-ı Mevlevi Öyle bir mana alemi ki :Mevlana'nın ruhu, cihan süsleyen güneş gibi, onun içinde semaa girmiş devreder. (Nef'i)
  • Aldıkça ele gamzeleri saz-ı muhabbet Dünyayı tutar nağme-i şehnaz-ı muhabbet Gamzeleri, muhabbet sazını ele aldıkça, muhabbetin şehnaz makamından olan nağmesi dünyayı tutar. (Nef'i)
  • Bîm-i tîg-i zeban-i kilkimden Feleğin rengi sandalî görünür ( Kalemimin dilinin kılıcının korkusundan feleğin rengi sapsarı görünür.) (Nef'i)
  • Ey Hafız, eğer sıdk ile ehl-i Beyt yolunda yürür, onu izlersen; Necef Şahnesi (Hz.Ali)'nin himmeti, sana yol kılavuzu, rehber olur. (Şirazlı Hafız ve Şiirlerinden Seçmeler)
  • "Kismetine rıza göster. Alnındaki düğümü çöz. Alnını buruşturma, surat asma. Seçme hakkı ne sana, ne de bana verilmiştir". (Şirazlı Hafız ve Şiirlerinden Seçmeler)
  • Senin sevginin kimyasiyle yanağım altınlaştı. Evet, lütfunun uğuruyla toprak bile altınlaşır. (Şirazlı Hafız ve Şiirlerinden Seçmeler)
  • Fuzûlî: "Ben kimim? Bir evsiz, bir barksız, bir âşık, bir gönlü incinmiş... Ben kimim? Bir şikayet etmeye, bir şey söylemeye kudreti olmayan bir biçare, bir âciz. Ben kimim? Bir kabiliyetsiz, gönlü taş gibi çoraklaşmış... Ben kimim? Toprak ve kandan yoğrulmuş bir avuç çamur. Ben kimim? Her harmanın başına gaflet içinde gelip oturmuş. Ben kimim? Her perdenin arkasında hayran hayran koşmuş bir zavallı." (Fuzuli)
  • Onun için dostluklar cidden önemlidir, hattâ candan daha kıymetlidirler. Der ki: Ez cân tama' boriden åsân boved ve likîn Ez dustân-i cânî müşkil tuvan boriden. (Candan ümid kesmek kolaydır; ama can dostlarından ilişkiyi kesmek güçtür). (Şirazlı Hafız ve Şiirlerinden Seçmeler)
  • “Bir nefes dîdâr içün bin cân fedâ itsem n’ola? Nice demlerdür esir-i iştiyâkıdur gönül” (Nef’î) Bir nefescik olsun o güzel yüzü görmek için bin canım olsa da kurban etsem yeridir. Gönül nice zamandır onun arzusuyla yana tutuşa esiri olmuştur. (Nef'i)
  • Tam da şair Nef'i'nin dediği zemindeyiz;Kafiye tutsun babamı bile hicvederim (Nef'i)
  • Gönlüm açılır zülf-i perişanını görünce Nutkum tutulur gonca-i handanını görünce (Fuzuli)
  • Eğer gönül köşesinden üzüntünün biri sana tuzak kurmuşsa Pir-i Mugan (Mürşit) kapısının haremi (eşiği) sana sığınak olarak yeter. (Şirazlı Hafız ve Şiirlerinden Seçmeler)
  • Ey üzüntüler çeken gönül, durum iyileşecek, üzülme. Bu perişan baş yine bir düzene kavuşacaktır, üzülme. Eğer ömrün baharı varsa ey hoş öten bülbül, tekrar çimen tahtına oturup başına çiçekten taç konacak, üzülme. Eğer çerh-i felek, iki gün muradımızca dönmediyse aldırma; hep böyle gidecek değildir ya, üzülme. Eğer gayb sırlarına vâkıf değilsen ümitsizliğe düşme. Perde arkasında gizli planlar, oyunlar var, gamlanma. Ey gönül, eğer yokluk selleri varlığın temelini çökertirse, madem ki kaptanın Nuh'tur, Tufan'dan korkma, üzülme. (Şirazlı Hafız ve Şiirlerinden Seçmeler)
  • "... Gönlümdeki hayal beni hiç uyutmadı Yüz gecenin mahmurluğunu taşıyorum ..." (Şirazlı Hafız ve Şiirlerinden Seçmeler)

Yorum Yaz