Niçin Geri Kaldık? - İskender Öksüz Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Niçin Geri Kaldık? kimin eseri? Niçin Geri Kaldık? kitabının yazarı kimdir? Niçin Geri Kaldık? konusu ve anafikri nedir? Niçin Geri Kaldık? kitabı ne anlatıyor? Niçin Geri Kaldık? PDF indirme linki var mı? Niçin Geri Kaldık? kitabının yazarı İskender Öksüz kimdir? İşte Niçin Geri Kaldık? kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: İskender Öksüz
Yayın Evi: Panama Yayıncılık
İSBN: 9786059371728
Sayfa Sayısı: 309
Niçin Geri Kaldık? Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
“Milletler arasındaki ekonomik eşitsizliğin sebepleri konusuna kafa yoranlar için Prof. İskender Öksüz’ün -aynı zamanda üslup şaheseri olan- Niçin? adlı kitabında bu konularda orijinal tezler ileri sürmüş bilim adamlarının belli başlılarının yazdıklarının ayrıntılı ve doyurucu değerlendirmeleri var. İlgilisine öneririm.” İbrahim Kiras
“İskender Öksüz, gençlik yıllarımızdan beri Ziya Gökalp, Mümtaz Turhan ve Erol Güngör'ün sosyoloji çizgisine bağlı, kaliteli bir milliyetçidir... Önemli bir kitap. Tavsiye ederim." Taha Akyol, Milliyet Kitap
“Niçin?’in önümüzdeki 2014’ün en çok konuşulacak, en çok tartışılacak kitapları arasında ilk sırayı alacağından şüphem yoktur. Kıvrak bir zekâ, uzun yılların tecrübesi, kendisine has bir üslûp, en çetrefilli meseleleri sehl-i mümtenî kıvamında zihninizin ücralarına nüfuz ettiriyor.” Arslan Tekin, Yeniçağ
“İskender Öksüz Hoca'nın, bu kitap ve benzeri muhtevalı yazılarının, mahzun Türklüğün hak ve çıkarlarını bilgi ve kültürle savunma lüzumuna inananlar için değeri büyüktür.” Kurmay Albay Dr. Hasip Saygılı, Harp Akademileri Komutanlığı Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (SAREN) Başkanı, Türk Yurdu
Niçin Geri Kaldık? Alıntıları - Sözleri
- "Halk" ile "millet" arasındaki fark, tarih şuurudur.
- "Halk zaman boyutuna sahipse ve ancak o takdirde millet olur. Bir toplumdan halk adına büyük fedakârlık isteyemezsiniz. Millet adına isteyebilirsiniz. Millet hem dedelerdir, hem torunlardır. Millet hem geçmiştir hem de gelecektir."
- “Şartlar değiştiği için nasıllar da değişecektir. Fakat biz “Niçin”leri keşfetmek zorundayız. En hakiki mürşidi ilim oluşu bundandır. İlim, Allah’ın ayetlerinden ibret almak değil midir: Dünyayı önyargısız izlemek, anlamak, niçinlere hakim olmak…”
- “Binlerce yıllık milli ve milletlerarası birikim ve kültür bir darbede silinmeli ki günahlarımızdan arınıp kovulduğumuz cennete geri dönelim.”
- “Arkaizm, genellikle altın çağdan bu yana değişen bütün davranışların terk edilmesini önerir. Bir değişim önerisidir bu ama “niçin” sorularının cevabına veya bugüne hakimiyete dayanan, sebep-sonuç analizi yapılmış bir değişim önerisi değil.”
- “Halbuki sıkıntıya düşen fert veya millet, genellikle eski uygulamalarını terk ettiği için değil, tam tersine eski uygulamalar artık bugünün şartlarıyla uyuşmadığı için bunalmaktadır. “
- "Kürtlerin Modern Tarihi" yazarı Douglas McDowall, "Kürt" denilen insanların konuştukları dillerin iki büyük ana gruba ayrıldığını söylüyor. Biri, Zazaki-Gorani grubu. Bu iki kelime de bu grubun iki alt lisan dalını işaret ediyor. Diğer ana grup ise Kırmanç-Sorani. Ana gruplar arasında fark küçük olmaz her halde deyip biz, bir ana grubun iki alt kolunu alalım. Kirmanç Anadolu'da konuşulan lehçelerin genel adı. Zap Suyu'nun Güney'inde de Sorani konuşuluyor. Sorani şimdi Erbil'i başkent ilan eden Barzani'nin resmi dili. McDowall bizim için iki alt grubun karşılaştırmasını yapmış. Kırmanç-Sorani farklılığı kelime hazinesi açısından İngilizce ile Hollandaca gibiymiş. Gramer açısından da İngilizce ile Almanca gibi. Bu örnek verilen dillerden herhangi ikisini çat pat biliyorsanız, İngiliz ile Hollandalı'nın, Alman ile İngiliz'in katiyen birbiriyle tercümansız konuşamayacaklarını da bilirsiniz. O yüzden onlara İngilizce, Almanca, Hollandaca deniyor. Peki, nasıl oluyor da Sorani ile Kırmanç'a "Kürtçe" adı veriliyor? Sebep linguistik değil de politik olmasın.
- Durum muhakemesine düşmandan başlanmaz.
- Kısa vadede, gerçeği çarpıtarak sağladığınız avantaj, orta ve uzun vadede dönüp sizi vurur. Tıpkı yalan söyleyenin, pozisyonunu kaybetmemek için ilk yalana yeni yalanlar eklemek zorunda kalıp sonunda itibarını kaybetmesi gibi.
- “Müslümanları da Türkleri de, batının üstünlüğü altında edilmiş diğer toplulukları da görece güçsüz bırakan şey, kendilerinin geri gitmesi değil batının sürekli yeniliklerle ileri gitmesidir. Onlar, tıpkı duran trendekiler Gibi yanlarından geçen trene bakıp geri gittiklerini sandılar. Halbuki geri gitmiyorlardı. Yaptıkları hata, durmalarıydı.”
Niçin Geri Kaldık? İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Niçin?: İskender Öksüz kendisini bir Türk milliyetçisi olarak tanımlıyor. Bu tanım çerçevesinde amacının, Türk milletinin aleyhine olanları göstermek, Türk milletinin faydasına olanları ortaya çıkarmak olduğunu söylüyor. Niçin? Tarih-Devlet-Ekonomi-Yönetim kitabı da bu saiklerle kaleme alınmış. Dört ana başlık üzerinden “Niçin?” geri kaldığımızı ya da yeterince gelişemediğimizi sorguluyor. İskender hoca, isminin önündeki Prof. ünvanından önce gerçek bir entellektüel ve Batı literatürüne oldukça hakim. Kitabı okurken bu hakimiyeti hissedebiliyorsunuz. Türk milliyetçiliğinin entellektüel anlamda kuraklaştığı günümüzde, çölde bir vaha gibi. Ben oldukça istifade ettim, sizlere de hocanın bu kitabını tavsiye ediyorum. (Mehmet Çağrı Mert)
Mutlaka okuma listenize eklemenizi tavsiye edeceğim; zihin açıcı bir kitap. Olaylara ve olayların çoookkk arkasında olan temellere bakışınızı değiştireceksiniz ve sonrasında muhtemelen siz de başkalarına tavsiye edeceksiniz... (Mustafa YILMAZ)
Tarih kitaplarından nefret ediyorsanız, tarihi neden bilmemiz gerektiğini bilmiyorsanız, tarih dersindeki bilgileri eğlenceli bulmuyorsanız bu kitap sizin için gerçekten okunması gereken bir kitap demektir. Hatta bir adım ileri gidelim: Bu kitap kesinlikle ders kitabı olarak okutulması gereken bir eserdir. Çünkü Osmanlı tarihindeki anlamsızlaşan kronolojik bilgiler bu kitapta yer almıyor. Tarihi asıl öğrenme sebebimizin üzerinde durulmuş: Son büyük imparatorluğumuz neden yıkıldı? Lise ve ilkokul düzeyindeki klişe cevaplarımızın önemli bir kısmının bilimsel geçerliğinin olmadığını, tarihi yanlış yorumlamamıza sebep olduğunu eleştirel açıdan muhteşem bir dille yorumlamış. Bunu sadece tarihle değil, sosyolojiyle, ekonomiyle, yönetim bilimiyle ayrı ayrı gerekçelendirmiş. Öte yandan kitapta son derece mizahi bir dil kullanılmış. Son derece derken aklınıza yanlış bir şey gelmesin, kitapta yeri geldikçe ve sınırlı miktarda kullanılmış ama yine de tarih kitapları içerisinde bu keskin mizah dilini görmeye alışkın olmadığınızdan ister istemez gülümsüyorsunuz okurken. Özet geçecek olursak kitap hem tarihi gerçeğiyle ve yanlışıyla net bir şekilde görebilmemize, hem de olayları eleştirel gözle nasıl değerlendirebileceğimize katkı sağlamak amacıyla hazırlanmış muhteşem bir eserden bahsediyoruz. İskender Hoca bu kitabında eleştirel ve analitik olarak tarihi nasıl değerlendirebiliriz sorusunun yanıtını vermiş. Okuyup da beğenmemek için açıkça kitap okuma alışkanlığınızın olmaması veya tarihten ciddi düzeyde nefret ediyor olmanız gerektiğini söyleyebilirim. Bu eseri okuduktan sonra sizi bu kitapla tanıştırdığım için bana teşekkür edeceğinize garanti verebilirim. Teşekkürlerinizi memnuniyetle kabul ediyorum. İyi okumalar… (Dr. Evren Erzen)
Niçin Geri Kaldık? PDF indirme linki var mı?
İskender Öksüz - Niçin Geri Kaldık? kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Niçin Geri Kaldık? PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı İskender Öksüz Kimdir?
14 Eylül 1945 İzmir doğumlu olan İskender Öksüz İngilizce ve Almanca bilmektedir. 1969 Yale University (Ph. D.),1968 Yale University (Master of Science), 1966 Ege Üniversitesi (Kimya- Fizik Lisansı) almıştır. Halen, Gazi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, Öğretim Üyesi.
Uzmanlık Alanları : Teorik Kimya, Fiziko-Kimya, Bilgisayar Uygulamaları ve Programlama (C, C++, FORTRAN, Assembler, PC Sistem Programcılığı), Nümerik Metodlar (optimizasyon, matrisler, simülasyon, Monte Carlo metodları, Görüntü işlem " Image Processing"), Bilgisayar Yardımıyla Eğitim (CAL).
Ayrıca internet sitesinde güncel olarak "Düşünceler" başılığı altında yazılarını yayınlamaktadır.
İskender Öksüz, kitaplarında bizi inceler: Türkleri, Türkiye’yi,
dünyanın bize, bizim dünyaya bakışımızı. Bunu bir gazete okuru
düzeyinde yapar. Eğitimden bahsettiğinde üç ülkenin dört
üniversitesinde, dört ayrı uzmanlık alanında hocalığı ve rektörlük
düzeyinde üniversite yöneticiliğine kadar deneyimiyle yazar. Bilim
anlatıyorsa dünyanın en ünlü üniversitelerinden birinden alınan
derecelerinden, en ünlü dergilerinde yüzlerce atıf alan yayınlarından
hareket eder. Yönetimden söz açtığında deneyimi bir dükkândan, bir holding genel koordinatörlüğüne, 10’a yakın şirkete ve borsaya, kaliteye ve yönetim
bilimine uzanır. Siyasette sadece etkilenmemiş, kurduğu ve girdiği
STK’larla, 1960’lardan beri yazdıklarıyla siyaseti etkilemiştir de. Kitapları “çok satar- best seller”değildir, “uzun satar- long seller”dir: 1977’de yayınlanan ilk kitabı hâlâ her yıl yeni baskı yapar. Bütün bunlar yetmezmiş gibi bir de ünlü
romancımız Emine Işınsu Öksüz’ün eşidir.
İskender Öksüz Kitapları - Eserleri
- Türk'üm Özür Dilerim
- Türk Milliyetçiliği Fikir Sistemi
- Millet ve Milliyetçilik
- Niçin Geri Kaldık?
- Alt Akıl: Aptallar ve Diktatörler
- Bilim, Din ve Türkçülük
- Türkçülüğün Çağlayanı Atsız
- Toplu Eserler
İskender Öksüz Alıntıları - Sözleri
- “Binlerce yıllık milli ve milletlerarası birikim ve kültür bir darbede silinmeli ki günahlarımızdan arınıp kovulduğumuz cennete geri dönelim.” (Niçin Geri Kaldık?)
- Durum muhakemesine düşmandan başlanmaz. (Niçin Geri Kaldık?)
- "Halk" ile "millet" arasındaki fark, tarih şuurudur. (Niçin Geri Kaldık?)
- "Kürtlerin Modern Tarihi" yazarı Douglas McDowall, "Kürt" denilen insanların konuştukları dillerin iki büyük ana gruba ayrıldığını söylüyor. Biri, Zazaki-Gorani grubu. Bu iki kelime de bu grubun iki alt lisan dalını işaret ediyor. Diğer ana grup ise Kırmanç-Sorani. Ana gruplar arasında fark küçük olmaz her halde deyip biz, bir ana grubun iki alt kolunu alalım. Kirmanç Anadolu'da konuşulan lehçelerin genel adı. Zap Suyu'nun Güney'inde de Sorani konuşuluyor. Sorani şimdi Erbil'i başkent ilan eden Barzani'nin resmi dili. McDowall bizim için iki alt grubun karşılaştırmasını yapmış. Kırmanç-Sorani farklılığı kelime hazinesi açısından İngilizce ile Hollandaca gibiymiş. Gramer açısından da İngilizce ile Almanca gibi. Bu örnek verilen dillerden herhangi ikisini çat pat biliyorsanız, İngiliz ile Hollandalı'nın, Alman ile İngiliz'in katiyen birbiriyle tercümansız konuşamayacaklarını da bilirsiniz. O yüzden onlara İngilizce, Almanca, Hollandaca deniyor. Peki, nasıl oluyor da Sorani ile Kırmanç'a "Kürtçe" adı veriliyor? Sebep linguistik değil de politik olmasın. (Niçin Geri Kaldık?)
- Kısa vadede, gerçeği çarpıtarak sağladığınız avantaj, orta ve uzun vadede dönüp sizi vurur. Tıpkı yalan söyleyenin, pozisyonunu kaybetmemek için ilk yalana yeni yalanlar eklemek zorunda kalıp sonunda itibarını kaybetmesi gibi. (Niçin Geri Kaldık?)
- “Arkaizm, genellikle altın çağdan bu yana değişen bütün davranışların terk edilmesini önerir. Bir değişim önerisidir bu ama “niçin” sorularının cevabına veya bugüne hakimiyete dayanan, sebep-sonuç analizi yapılmış bir değişim önerisi değil.” (Niçin Geri Kaldık?)
- "Halk zaman boyutuna sahipse ve ancak o takdirde millet olur. Bir toplumdan halk adına büyük fedakârlık isteyemezsiniz. Millet adına isteyebilirsiniz. Millet hem dedelerdir, hem torunlardır. Millet hem geçmiştir hem de gelecektir." (Niçin Geri Kaldık?)
- “Müslümanları da Türkleri de, batının üstünlüğü altında edilmiş diğer toplulukları da görece güçsüz bırakan şey, kendilerinin geri gitmesi değil batının sürekli yeniliklerle ileri gitmesidir. Onlar, tıpkı duran trendekiler Gibi yanlarından geçen trene bakıp geri gittiklerini sandılar. Halbuki geri gitmiyorlardı. Yaptıkları hata, durmalarıydı.” (Niçin Geri Kaldık?)
- “Şartlar değiştiği için nasıllar da değişecektir. Fakat biz “Niçin”leri keşfetmek zorundayız. En hakiki mürşidi ilim oluşu bundandır. İlim, Allah’ın ayetlerinden ibret almak değil midir: Dünyayı önyargısız izlemek, anlamak, niçinlere hakim olmak…” (Niçin Geri Kaldık?)
- “Halbuki sıkıntıya düşen fert veya millet, genellikle eski uygulamalarını terk ettiği için değil, tam tersine eski uygulamalar artık bugünün şartlarıyla uyuşmadığı için bunalmaktadır. “ (Niçin Geri Kaldık?)