Oğul - Osman Çakmakçı Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Oğul kimin eseri? Oğul kitabının yazarı kimdir? Oğul konusu ve anafikri nedir? Oğul kitabı ne anlatıyor? Oğul PDF indirme linki var mı? Oğul kitabının yazarı Osman Çakmakçı kimdir? İşte Oğul kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Osman Çakmakçı
Yayın Evi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
İSBN: 9786052957479
Sayfa Sayısı: 48
Oğul Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Hiç duraksamadan söyleyebilirim ki Türk şiirinde bir Osman Çakmakçı Vakası vardır. Bazen başka şairlerle beraber ama çoğunlukla tek başına korkmadan şiirin ruhu nu savunmuştur. Bu, kendi deyimiyle aşağılık sanat a karşı verdiği bir cephe savaşıdır. Şiirin ruhu na ihanet eden her kimse, isterse küçük bir derginin loş bir kenarına saklansın, Osman onu bulur, bir yazıyla hemen savaş açar. Bu savaş, bir eleştirmenin savaşı değil, düşünen bir şairin şiiri savunmasıdır. Oğul ’daki şiirler, Osman Çakmakçı’nın şiirin gösterişe ihtiyacı olmayan ezelî ruhuna tamamen teslim olduğu olgunluk şiirleri. Onun, böyle bir çağda, duygularının sadeliğine sığınmasını önemli buluyorum. Hissettiğiniz bir şeyler kaldıysa, onları bir sanata tercüme etmeden önümüze koyun, ihtiyacımız olan şey bu. Ahmet Güntan
Oğul Alıntıları - Sözleri
- Ancak birbirlerinden başka Gidecek yeri olmayanlar Gerçekten severler birbirlerini
- Dünya yuvarlak değil Irmak denize kavuşmuyor Yol bir yere varmıyor Deniz mütemadiyen karaya vurmuyor Ağaç âh o kimsesiz göğe uzanmıyor Kimse kimseyi sevmiyor Kimse kimseyi anlamıyor Zifiri karanlık aynada Sır sûreti tutmuyor Ne yandan baksam Boşluk sızmıyor Uzattığım ellerim Ellerine uzanmıyor Dünya yuvarlak değil Dünya dönmüyor.
- “Dünya yuvarlak değil Irmak denize kavuşmuyor Yol bir yere varmıyor Deniz mütemadiyen karaya vurmuyor Ağaç âh o kimsesiz göğe uzanmıyor Kimse kimseyi sevmiyor Kimse kimseyi anlamıyor Zifiri karanlık aynada Sır sûreti tutmuyor Ne yandan baksam Boşluk sızmıyor Uzattığım ellerim Ellerine uzanmıyor Dünya yuvarlak değil Dünya dönmüyor.”
- “Uzaklaşırken şeffaflaşır beden havaya karışır hafifleyerek keskin kenar yumuşar”
- Yazık ruhlarını barındıracak bedenleri olmayanlara Yazık bir varlıktan yoksun aşkla kavrulanlara Yazık uzandıklarında elleri boşluğa savrulanlara Yazık kavruk ve donuk tenleri soyulanlara Bu sonsuz görüntüler kalabalığında
- Ancak hiçbir şeye sahip olmayanlar gerçekten sever birbirlerini.
- kaynak yerinden fışkıran su kadar berrak ve saf gözpınarlarından fışkıran su gibi acı ve hüzünlü
- Orta yerinde kaldık dünyanın İçe dönük, mağrur ve melankolik Bağrımız boydan boya delik deşik.
- Al götür beni uzağa Ordan bakayım Bir zamanlar olduğum buraya
- Bedeninin duvarlarına sürülecek İçi dışa boca ederek Kendi içine düşecek
Oğul İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Minicik bir şiir kitabı... Lakin bazı mısralar bir ömürlük yaşanmışlık kadar. İlk defa okudum yazarı ama sevdim. Diyorum ya zaten, minicik bir kitap diye. Okursanız seversiniz ama es geçerseniz de siz bilirsiniz, napalım. (ilknur)
Genelde çok şiir kitabı okumam,şiirden çok anladığım da söylenemez ancak geçmişte okuyup beğendiğim pek çok şiir oldu,kitapları hala kütüphanemde durur. Ancak bu kitap için tam bir rezalet diyebilirim, her sayfada sadece 1 dizi şiir olan, bomboş bir kitap. Şiirlerde herhangi bir derin anlamı geçin, bazısında anlam bile yok :) Bence es geçebilirsiniz (Burak Ceylan)
Kitabın içerisinde sekiz adet şiir bulunuyor. Bir de şairin kendi yazdığı "Oğul Üzerine" adını verdiği kısa bir düzyazı var. Açıkçası ben kendimi şiirsever birisi olarak görürüm buna karşın bu şiirleri sevemedim, sanki hep bir kopukluk var, bazı şiirlerde bir anlam bile bulamadım ne yazık ki. Tavsiye edeceğim bir kitap değil. Okuyacak olan varsa iyi okumalar diliyorum. (Salih Arda Özsarı)
Oğul PDF indirme linki var mı?
Osman Çakmakçı - Oğul kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Oğul PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Osman Çakmakçı Kimdir?
İstanbul Özel Darüşşafaka Lisesinde parasız yatılı okudu. Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümünden sonra İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümünü bitirdi.
Yeryüzü Düşleri (4 sayı, 1989-1990 ve Göçebe (7 sayı, 1995-98) dergilerini yayımladı. İstanbul'da yaşıyor. Açık Radyo'da 'Kitap Kullanma Kılavuzu' adında bir program hazırladı.
James Joyce ve Kafka'dan çeviriler yaptı.
İlk şiiri 1982'de lise dergisinde çıktı.
Şiir ve yazılarını Geniş Zamanlar, Gösteri, Milliyet Sanat, Virgül, Sombahar, Ludingirra, Kitaplık, Göçebe, Yeryüzü Düşleri gibi dergilerde yayımladı.
Şiirde yalınlığa ve doğrudan ifadeye önem verdi. 'Şiirsellikten kaçan ve daha çok insanın yeryüzündeki duruşuna, dünyayı algılayışına işaret eden şiirlerinde ölüm ve yalnızlık gibi konuları felsefî açıdan dile getirdi.'
Eserleri
Şiir: Zakkum Avı (1991), Uçuşan Ağaç (1996), Kör Yazı (1999)
Çeviri: James Joyce - Bütün Şiirler (1995), Franz Kafka-Aforizmalar (1995), Franz Kafka-Mavi Oktav Defterleri (2000)
Osman Çakmakçı Kitapları - Eserleri
- Konuşmanın İmkansızlığı Üzerine Bir Diyalog
- Aşağılık Sanat
- Köryazı
- Bir Hiçlik Anatomisi
- Radikal Kitaplar
- Oğul
- Ezeli İhanet
- Yaşamanın İmkânsızlığı Üzerine Bir Diyalog
Osman Çakmakçı Alıntıları - Sözleri
- Yazık ruhlarını barındıracak bedenleri olmayanlara Yazık bir varlıktan yoksun aşkla kavrulanlara Yazık uzandıklarında elleri boşluğa savrulanlara Yazık kavruk ve donuk tenleri soyulanlara Bu sonsuz görüntüler kalabalığında (Oğul)
- Gidiyorum yokluğumu da götürüyorum (Bir Hiçlik Anatomisi)
- “Kendimi anlamlı kılmam için neden ille de büyük bir anlama muhtacım? Gözün bakışı anlamlıdır, bakışın ya da gözün kendisi değil.” (Yaşamanın İmkânsızlığı Üzerine Bir Diyalog)
- Beckett'in en önemli sorusu belki de tek mutlak gerçek üzerinde odaklanıyor: Ölüm nedir? Bu soruyu doğal olarak şu soru izliyor: Yaşamın anlamı nedir? Bu soru, şu gerçek fark edilince kendiliğinden ortaya çıkıyor: İnsan ölmeye yazgılı bir yaratıktır. Öyleyse şu: İnsan doğumla ölüm arasındaki o kısacık zaman süresince bu dünyada konaklar. "Mutsuzluğa doğuş, uzam ve zaman içinde bitip tükenmek bilmeyen bir sürükleniş, onarılmaz bir yalnızlık ve tedirginlik ve sonra önlenemeyen yok oluş..." (Radikal Kitaplar)
- Şiir sanatıyla, sanat olarak bir alıp veremediği yok Birhan Keskin'in. Onunla uyum içinde akıp gidiyor ve huzurla deviniyor içimde. Şiirin, bir sanat olarak, olanakları (ki bu şimdiye kadar kazanılmış ve yerleşmiş ve dolayısıyla klişeleşmiş olanaklardır aynı zamanda) yetiyor Keskin'e; bu olanaklardan memnun ve bu olanakların yarattığı imkânlar Birhan Keskin'in bir şair olarak kendisini ve dünyayı anlatmasına yetiyor. Anlatmak yerine dışa vurmak demek isterdim, zira bence şair ve şiir anlatmaktan ziyade dışa vurur, tıpkı kaynayan sütün kabarması gibi kaynayan şiir de kabarır ve yapısal, biçimsel ve anlamsal olarak bütün halinde dönüşüme uğrar. (Radikal Kitaplar)
- Anlamak, sözcüklerle değil, duyarlılıkla mümkündür. (Konuşmanın İmkansızlığı Üzerine Bir Diyalog)
- Kimse böyle olsun istememişti İhmal etmesin kimse gövdesini (Bir Hiçlik Anatomisi)
- Aslında her okuduğumuz romanla, şiirle, gördüğümüz filmle sürekli yeni kişilikler ediniriz. (Konuşmanın İmkansızlığı Üzerine Bir Diyalog)
- “Ben hâlâ konuşmanın, bir insanın anlatmak istediklerini bir başkasına tam olarak aktarabilmesinin imkânsız olduğuna inanıyorum. Ama yine de seninle, daha önce başkalarıyla olduğu gibi, konuşmak istiyorum; hem de karşılıklı birbirimize akmayı deneyerek.” (Konuşmanın İmkansızlığı Üzerine Bir Diyalog)
- Hüzün senin yüzün Ben yüzsüzüm. (Bir Hiçlik Anatomisi)
- ...toplumsal anonimliğin, kolektif bilincin kuşaktan kuşağa taşıyıcıları olan masallar aslında, ne kadar olağandışı olurlarsa olsunlar yine de gerçek hayata gönderiyorlar bizi; orasıyla ilgili bir yargının, bilincin oluşmasını sağlıyorlar. (Radikal Kitaplar)
- Öznenin onu yanlış yönlendirebilecek birikimini düşünme sürecine katarak düşünme daha başlamadan onu yönlendirmemesi gerek. Daha en başından düşünmenin sınırlarını belirler, onu bir kanal içine sokarsak düşünme eylemi taraflılaşır, sakatlanır. (Radikal Kitaplar)
- Bedeninin duvarlarına sürülecek İçi dışa boca ederek Kendi içine düşecek (Oğul)
- Bilirim kimsesizligi Onun için şiddetle sarılırım Olmadıklarını bilirim (Bir Hiçlik Anatomisi)
- Orta yerinde kaldık dünyanın İçe dönük, mağrur ve melankolik Bağrımız boydan boya delik deşik. (Oğul)
- Dünya yuvarlak değil Irmak denize kavuşmuyor Yol bir yere varmıyor Deniz mütemadiyen karaya vurmuyor Ağaç âh o kimsesiz göğe uzanmıyor Kimse kimseyi sevmiyor Kimse kimseyi anlamıyor Zifiri karanlık aynada Sır sûreti tutmuyor Ne yandan baksam Boşluk sızmıyor Uzattığım ellerim Ellerine uzanmıyor Dünya yuvarlak değil Dünya dönmüyor. (Oğul)
- İnsan ruhu müze değildir, her gelene açılmaz. (Konuşmanın İmkansızlığı Üzerine Bir Diyalog)
- “Uzaklaşırken şeffaflaşır beden havaya karışır hafifleyerek keskin kenar yumuşar” (Oğul)
- Anlam İnsan'la ortaya çıkmıştır. Doğa'nın anlama ihtiyacı yoktur. (Yaşamanın İmkânsızlığı Üzerine Bir Diyalog)
- Sanat gerçekliği genişletir ve var eder. (Konuşmanın İmkansızlığı Üzerine Bir Diyalog)