Okurluk Üstüne - Ahmet Nedim Serinsu Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Okurluk Üstüne kimin eseri? Okurluk Üstüne kitabının yazarı kimdir? Okurluk Üstüne konusu ve anafikri nedir? Okurluk Üstüne kitabı ne anlatıyor? Okurluk Üstüne PDF indirme linki var mı? Okurluk Üstüne kitabının yazarı Ahmet Nedim Serinsu kimdir? İşte Okurluk Üstüne kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Ahmet Nedim Serinsu
Editör: Ayşe Sevim
Tasarımcı: Yasin Çetin
Yayın Evi: Şule Yayınları
İSBN: 9786054056392
Sayfa Sayısı: 120
Okurluk Üstüne Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
“Günümüz insanının en mühim entelektüel problemlerinden biri artık okumak - okumamak ikilemi değil neyi okuyacağını belirlemek oldu. Tarih, edebiyat, psikoloji, din ve benzeri alanlarda bir fikir edinmek isteyen insan, artan ve arttıkça tercih ve seçme zorluğu doğuran yayın dünyasında ne ve nasıl okuyacağına ilişkin bir kılavuza ihtiyaç duyuyor. Bu ihtiyaca mütevazı bir cevap olarak hazırlanan elinizdeki bu kitap, kitap severe/kitap dostuna/kitap okuruna bir yol açmaya çalışıyor. Bu amaçla bir kitabın nasıl okunması gerektiğini, “İyi bir okuma nasıl gerçekleşir?” sorusunu madde madde açıklıyor. Böylelikle okuma eylemimizden verimli sonuçlar almamızı sağlamak istiyor. Kitap okurken not almak, düşüncelerin dağılmasını engellemek, okuma hızını belirlemek gibi okurun kitap ile diyalogunu kolaylaştıracak metotlara işaret ediyor, bazı değerli kitapları ‘oku’yun önerisinde bulunuyor.”
Okurluk Üstüne Alıntıları - Sözleri
- "Bir kütüphane başlı başına bir üniversitedir."
- ..."bilgi çağı" hem sürekli yeni bilgi ve beceriler edinmemizi hem de bilgiyi depolayan değil kullanan/hayata katan, yani davranışa dönüştüren bir yaklaşımı zorunlu kılıyor.
- ...not almak, çözüm üretmek için yaratıcı üretkenliği teşvik eder, yardımcı olur ve kışkırtır. Not almak, hem bilginin dönüşümünün, kullanılır-yaşanılır kılınmasının, hem de yarın kullanacağımız fikirleri saklamanın en etkili yoludur.
- Okumak/öğrenmek, benim için hayatın verdiği acılara karşı eşi bulunmaz bir panzehir oldu daima. "Oku"maktan hiçbir zaman en ufak bir sıkıntı duymadım. Çeyrek saatlik bir "oku"manın gideremediği kederim olmamıştır. -Montesquieu
- Hayatın akışı içine insanın sahip olduğu hava gibi, su gibi bir şey midir okumak veya birçoğunun yaptığı gibi yalnız rahatça uykuya dalmak için yapılan sıradan bir şey midir?
- Gerek öğrenim, gerek meslek, gerekse günlük hayatımızda bilgileri okuyarak elde etmek yeterli olmaz. İstediğimizde bu bilgileri hatırlamak ihtiyacını sık sık duyarız. Ancak bütün bu malumatı hafızada tutmaya imkan da yoktur doğal olarak. O hâlde okuduğumuz, dinlediğimiz, düşündüğümüz bir konuya ait ana noktaları yazıyla tespit etmek gerekir. Bunu ancak öğrenmeyi kolaylaştıran en önemli araç olarak not almak/tutmak/çıkarmak sağlayacaktır.
- Çünkü okumak, beşikten mezara kadar yaşam boyu olması gereken bir eylemdir.
- Kitabın adı ilginizi çektiyse önce arka kapak yazısını okuyun. İlginizi desteklediyse ön sözüne ve (bilimsel vb. kitaplarda) içindekiler kısmına veya başlangıç kısmına hızlı okuma tekniğiyle göz atıverin. Bu mütalaanız ilginizi beslediyse (bilimsel çalışmalarda) girişi, sonuç kısmını veya ilgi duyduğunuz başlıkları genişçe okuyun. Bu okumaların ardından elinizdeki kitap "beni al ve oku!" diyorsa onu kütüphanenize katabilirsiniz.
- “Bir insanı veya bir kitabı önceden ne kadar iyi tanıyorsak, onunla iletişim kurmamız da o kadar rahat ve iyi olur.”
Okurluk Üstüne İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Kitap iki bölümden oluşuyor. Birinci bölümde 'Nasıl Okumalı?', ikinci bölümde ise 'Ne Okumalı?' sorularına yanıt alıyoruz. Birinci bölümde ilk olarak 'Okumaya gerçekten niyet edin ve bütün dikkatinizi okuduğunuz şeye verin' başlığı altında okuma yaparken o anı nasıl daha kaliteli hale getirebileceğimize yönelik maddeler sıralıyor. Daha sonra çeşitli okuma tekniklerini öğrenmeyi tavsiye ediyor. Kendimizle yarışarak daha hızlı okumaya teşvik ediyor. Ardından 'Not Alın' başlığı ile notlarla okumanın inceliklerinden bahsediyor. Not aldıktan sonra kendimize bir indeks (konu buldurusu) yaparak notları değerlendirmemizi ve yeni okuma hedefleri belirlememizi hatırlatıyor. Ve son olarak muhakkak kendi kütüphanemizi kurmamızı söylüyor. Okuduğumuz bir kitaba yeniden bakmak, başka birinin üzerinde uzun uzun düşünmek isteyebiliriz. Hâl böyle olunca kütüphanemize her zaman müracaat edebiliriz. Ve kitap okumak üzerine bu anlatılan maddelerin tekrar edildiği ve tekrar yorumlandığı birkaç yazının ardından ikinci bölüme geçiyor. Birinci bölümün özetini şu sıralama sayabiliriz: 1- Oku (Hızlı okuma teknikleri ile) 2- Not Al (Not alma tekniklerine uyarak) 3- İndeks Yap, Notları Değerlendir 4- Sonuç Çıkar (Yeni okuma hedefleri planla) İkinci bölümde neleri okumaya öncelik ve daha fazla dikkat vereceğimizi sıralıyor. Genel tür önerilerinin ardından yedi tane eseri özel olarak inceliyor. Bunlar: -Osmanlı Tarih Deyimleri ve Terimleri Sözlüğü -Resimli Türk Edebiyatı Tarihi -Son Asır Türk Şairleri -Türk Tarihinde Osmanlı Asırları, Osmanlı Uygarlığı, Osmanlı İmparatorluğu'nda İktisadi ve Sosyal Değişim -Âsitane-Evvel Zaman İçinde İstanbul -Tarih Meşheri -Üstad-ı Hayat Ve bunların ardından internet kaynaklarından nasıl yararlanabileceğimizi ve dikkat etmemiz gerekenleri anlatıyor. Kütüphaneme kattığım için pişmanlık duymadığım ancak bana fazla bir şey katmadığını düşündüğüm bir kitap oldu. Çünkü içerisinde verilen tekniklerin birçoğunu okuma yaparken uyguluyordum. Bilgi içerikli güzel bir eser. (elif)
Eser; okumanın beş ilkesine göre nasıl okumalı ve ne okumalı şeklinde yazılmış. Sunulan beş ilke şu şekilde: - Okumaya gerçekten niyet edin ve bütün dikkatinizi okuduğunuz şeye verin. - Çeşitli okuma tekniklerini yakından tanıyıp uygulamasını öğrenin. Daha hızlı okumaya, kendinizle yarışmaya çalışın. - Not alın. - Kendinize bir indeks (konu/kavram buldurusu) yaparak notlarınızı değerlendirin. Sonuç çıkarıp yeni okuma hedefleri belirleyin. - Kendinize, her zaman müracaat edebileceğiniz bir kütüphane kurun. Yalnızca bu ilkelerin yeterince kavranması dahi, eseri büyük ölçüde anlamaya yeterli olacaktır. Nitelikli bir okuma için incelenmesi gereken kitaplardan. (ebrar)
AMK OKURLUK: amina koyim okurluk yeter artik ĞÖSŞQŞAŞAŞSÖAMSMANDBSBDBABSAĞĞSŞAÇAÖAÖSMSNQŞAĞAŞALSÖABDVQHSGACAQĞWĞWLSBQBSQNGAFQFAFAFQFQFAFAFAFABANANANSBABSBANNSBSBSSBBSBSBSBSBSBSBSBSB (sulla)
Okurluk Üstüne PDF indirme linki var mı?
Ahmet Nedim Serinsu - Okurluk Üstüne kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Okurluk Üstüne PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Ahmet Nedim Serinsu Kimdir?
Ahmet Nedim Serinsu Kitapları - Eserleri
- Kur'an Nedir?
- Okurluk Üstüne
- Kimi Örnek Almalı
- Kur'an ve Bağlam
- Kur'anın Anlaşılmasında Esbab-ı Nüzulün Rolü
Ahmet Nedim Serinsu Alıntıları - Sözleri
- Batı'nın yaşamadığımız kavramlarını kullanmaya devam edersek dil bütünüyle göçüp gidecektir. "Dil olmayınca millet olmaz, düşünce olmaz." * *Cemil Meriç (Kur'an ve Bağlam)
- Hayatın akışı içine insanın sahip olduğu hava gibi, su gibi bir şey midir okumak veya birçoğunun yaptığı gibi yalnız rahatça uykuya dalmak için yapılan sıradan bir şey midir? (Okurluk Üstüne)
- Himmete ihtiyaç vardır. (Kur'an ve Bağlam)
- "Eğer Hak onların keyiflerine uysaydı, gökler, yer ve bunların içinde bulunan kimseler kesinlikle bozulur giderdi..." (Kur'an ve Bağlam)
- Gerek öğrenim, gerek meslek, gerekse günlük hayatımızda bilgileri okuyarak elde etmek yeterli olmaz. İstediğimizde bu bilgileri hatırlamak ihtiyacını sık sık duyarız. Ancak bütün bu malumatı hafızada tutmaya imkan da yoktur doğal olarak. O hâlde okuduğumuz, dinlediğimiz, düşündüğümüz bir konuya ait ana noktaları yazıyla tespit etmek gerekir. Bunu ancak öğrenmeyi kolaylaştıran en önemli araç olarak not almak/tutmak/çıkarmak sağlayacaktır. (Okurluk Üstüne)
- "İnsanın bütün iradi eylemleri, kazandığı kavramlara bağlıdır." (Kur'an ve Bağlam)
- ..."bilgi çağı" hem sürekli yeni bilgi ve beceriler edinmemizi hem de bilgiyi depolayan değil kullanan/hayata katan, yani davranışa dönüştüren bir yaklaşımı zorunlu kılıyor. (Okurluk Üstüne)
- "Bir kütüphane başlı başına bir üniversitedir." (Okurluk Üstüne)
- Çünkü okumak, beşikten mezara kadar yaşam boyu olması gereken bir eylemdir. (Okurluk Üstüne)
- "Kur'an'dan bir ayet hakkında mutlaka bir şey (tefsir) işitmişimdir."* *Bagavi, şerhus sunne (Kur'an ve Bağlam)
- Dihlevi, esbabı nüzul ilmini, kur'an ilimlerinin en zorlarından biri olarak nitelemiştir. El-Fevzu'l Kebir Fi Usuli't Tefsir (Kur'an ve Bağlam)
- Kitabın adı ilginizi çektiyse önce arka kapak yazısını okuyun. İlginizi desteklediyse ön sözüne ve (bilimsel vb. kitaplarda) içindekiler kısmına veya başlangıç kısmına hızlı okuma tekniğiyle göz atıverin. Bu mütalaanız ilginizi beslediyse (bilimsel çalışmalarda) girişi, sonuç kısmını veya ilgi duyduğunuz başlıkları genişçe okuyun. Bu okumaların ardından elinizdeki kitap "beni al ve oku!" diyorsa onu kütüphanenize katabilirsiniz. (Okurluk Üstüne)
- Okumak/öğrenmek, benim için hayatın verdiği acılara karşı eşi bulunmaz bir panzehir oldu daima. "Oku"maktan hiçbir zaman en ufak bir sıkıntı duymadım. Çeyrek saatlik bir "oku"manın gideremediği kederim olmamıştır. -Montesquieu (Okurluk Üstüne)
- ...not almak, çözüm üretmek için yaratıcı üretkenliği teşvik eder, yardımcı olur ve kışkırtır. Not almak, hem bilginin dönüşümünün, kullanılır-yaşanılır kılınmasının, hem de yarın kullanacağımız fikirleri saklamanın en etkili yoludur. (Okurluk Üstüne)
- “Bir insanı veya bir kitabı önceden ne kadar iyi tanıyorsak, onunla iletişim kurmamız da o kadar rahat ve iyi olur.” (Okurluk Üstüne)
- -Ne kadar modernsiniz! -Eğer ortaçağ'da yaşasaydınız, siz de öyle olurdunuz! (Kur'an ve Bağlam)
- "Kur'an'ı Kerimi tam manasıyla anlayabilmen için onun birçok vechini görebilmen şarttır." (Kur'an ve Bağlam)
- Tarihte her şey anlaşılır; çünkü her şey bir metne benzer. Kelimelerdeki harfler gibi hayatın ve tarihin de anlamı vardır. (Kur'an ve Bağlam)
- "Kur'an'ın ayetlerinin hangi sebeplere binaen inzal olduğunu bilenler artık yoktur(geçip gitmişlerdir)." Taberi,et-Tefsir (Kur'an ve Bağlam)