diorex
sampiyon

Osmanlılar - Halil İnalcık Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Osmanlılar kimin eseri? Osmanlılar kitabının yazarı kimdir? Osmanlılar konusu ve anafikri nedir? Osmanlılar kitabı ne anlatıyor? Osmanlılar PDF indirme linki var mı? Osmanlılar kitabının yazarı Halil İnalcık kimdir? İşte Osmanlılar kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 19.05.2022 22:00
Osmanlılar - Halil İnalcık Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Halil İnalcık

Editör: Adem Koçal

Tasarımcı: Ravza Kızıltuğ

Yayın Evi: Timaş Yayınları

İSBN: 9786051141886

Sayfa Sayısı: 320

Osmanlılar Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Fütühat, İmparatorluk, Avrupa ile İlişkiler

Altmış yılın ürünü; Halil İnalcık Osmanlılar'ı Yazdı… Halil İnalcık, Osmanlı sosyal-ekonomik yapısını, onu belirleyen belli başlı kurum ve kanunları, tahrir sistemini, Osmanlı'nın kuruluşuna dair merak edilen soruları, Osmanlı fetih yöntemlerini, tarihten günümüze Avrupa ile ilişkilerle alakalı bugüne kadar bilinmeyen birçok şeyi Osmanlılar kitabında anlatıyor. 

Bu kitabı okuyanlar umuyoruz ki, Osmanlı Devlet-i ‘Aliyye’sinin (İmparatorluğunun) ortaya çıkışı ve gelişimi, fetih yöntemleri, devlet sistemi ve nihayet ezeli rakibi Hıristiyan Avrupa ile ilişkileri üzerine altmış yıla varan araştırmalarımın genel çizgisini bulacaktır. Prof. Dr. Halil İnalcık 

Halil İnalcık, bu sahanın en seçkin uygulayıcılarından biri… Dünya bilimine katkıları su götürmez. Çabalarının hedefi haline gelmiş konu üzerinde bize sadece teşekkür etmek düşer.Immanuel Wallerstein 

O yıllarda Yunanistan “cahiliye” dönemindeydi, İnalcık’ın “Fatih Devri Üzerine Tetkikler ve Vesikalar” kitabı çıkmıştı. Seminerde tanıştığım, bilgisiyle beni büyüleyen bu genç adam Türklere hayranlık duymamı sağladı. Prof. Dr. Elizabeth Zacharidou 

Çok etkileyici, biraz ciddi ve çok fazla gülmeyen bir insan olarak hafızama kaydettim. Aramızda çok fazla yaş farkı vardı, bir süre dostluk anlamında sorunsuz bir ilişki sürdürdük ve bu dostlukta, ilginçtir, yaş farkını hiç hissetmedik. Onunla ilgili yaygın deyiş “Osmanlı Tarihinin Babası”ydı… Bu zaten çok açıktı. Prof. Gilles Veinstein 

Osmanlılar Alıntıları - Sözleri

  • Barbaros, şehri top ateşi ile selamladı. Kaptanı Derya, Marsilya’da görkemli bir merasimle karşılandı. Onun şehre geleceğini duyan halk uzak yerlerden koşup gelmiş, bu efsane Korsanı yakından görmek için sabırsızlanıyordu. Şehir büyüklerinin verdiği ziyafette Barbaros taht gibi bir koltukta Fransızların merak dolu gözleri önünde azametle oturuyordu
  • İşte Türk beylikleri, deniz akımlarında bu işsiz güçsüz yerli Rumlara istihdam, geçim ve ekonomik faaliyet sağladılar. Zamanla bunların çoğu efendilerinin dinini kabul etti.
  • İstanbul’un işgali, Türklerin tamamıyla Avrupa’dan çıkarılması, Haçlı Avrupasının 1.Dünya harbine kadar temel siyasetini oluşturacaktı. Batılı devletler, 1914 yılında 1.Dünya savaşından önce İstanbul’u Çarlık Rusya’sına bırakmayı dahil kabul etmiştir. Bu uzun tarihi gerişimin ağırlığını Türkiye bugün bile hissetmektedir.
  • İstanbul’un işgali, Türklerin tamamıyla Avrupa’dan çıkarılması, Haçlı Avrupasının 1.Dünya harbine kadar temel siyasetini oluşturacaktı. Batılı devletler, 1914 yılında 1.Dünya savaşından önce İstanbul’u Çarlık Rusya’sına bırakmayı dahil kabul etmiştir. Bu uzun tarihi gerişimin ağırlığını Türkiye bugün bile hissetmektedir.
  • İstanbul'un işgali, Türklerin tamamıyla Avrupa'dan çıkarılması Haçlı Avrupa'sının 1. Dünya Harbi'ne kadar temel siyasetini oluşturacaktır.
  • Osmanlı'ya tabi milletler silahlandırılıp ayaklanlandırılacak, kadın ve çocuklardan başka Türkler katliamla ortadan kaldırılacaktı.
  • Barbaros donanması ile o yaz İtalya sahillerine vardı, Roma'da Papa korku içinde François' dan aracılığını istedi. Bunun üzerine Hayreddin donanma için gerekli erzağı para ile aldı, Papalık topraklarına saldırmaktan kaçındı.
  • Osmanlı Devleti'nin son yıllarında, Balkan savaşı felaketinden sonra bir Türklük bilinci her zamankinden daha çok varlığını hissetirmiştir.
  • Balkanlarda Osmanlı fethinin sosyal şartlarına gelince yeni rejimin yerleşmesinde köylü bir şey kaybetmiyordu.
  • Bir anlayışa göre, kültürleşme, bir kültürü belirleyen temel-değerler sisteminde değişiklik demektir.
  • Doğu’da devlet, hanedan demektir. Başka deyimle, devletin kuruluşu, her şeyden önce egemenliğini Tanrıdan aldığına inanılan karizmatik bir liderin ortaya çıkışına bağlıdır.
  • Fatih ve II. Bayezid'e Cezayir Müslümanları İspanyol istilasına karşı heyetler gönderip himaye istemişlerdir. Dünya çapında gaza görevini üstlenen Sultan Süleyman, dünyada Hıristiyan devletlerin saldırısına uğrayan bütün Müslüman devletlerine arka çıkmakla bu iddiayı kanıtlama yolunda idi. Örneğin, Portekiz saldırısına uğrayan Sumatra'da Atje (Açe) sultanı Alaeddin'e kale, top ve gemi yapması için uzmanlar göndermiş, Osmanlı donanmasını yardıma göndermeyi vaad etmiş idi.
  • Leibnitz'in planı şu şekilde hazırlanmıştı: Osmanlı tehdidi karşında geleneksel Avrupa Hıristiyan birliğinin sağlanması, Doğu'da savaşın devamı.
  • Akka'nın düşmesi üzerine Papa, Memluk ve Türk ülkelerine karşı ambargo ilan etmiş, bunun üzerine Batı Anadolu limanlarından hareket eden Türk gazileri (başlıca Aydınoğlu Umur Gazi), Doğu Akdeniz ve Ege'de Latin Hıristiyan kolonilerini ve deniz trafiğini vurmaya başlamışlar..
  • Ortadoğu devlet ve hükümet sisteminin temel prensibi, özel bir yorumu olan adalet kavramına dayanır.

Osmanlılar İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Tarihi bilmek şuan içerisinde bulunduğumuz konumu tanıma açısından mühimdir. Özellikle de biz Müslüman Türkler açısından Osmanlı tarihini öğrenmek, üzerinde müreffeh olduğumuz, ecdad yadigarı bulunduğumuz toprakların hakkını bilebilmek lâzımdır. Halil Hoca, bu eserinde 3 temel bölüm ve altındaki çeşitli başlıklarla birçok açıdan hatta bizim tahayyül dahi edemeyeceğimiz yönden Osmanlıyı işlemiştir. Dili pek tabii olarak akademik olarak yazılmış, kendilerinin çeşitli makalelerinin sentezi mahiyetinde. Osmanlıyı gayet objektif açıdan ele almış, yeri gelince tenkit etmiş yeri gelince (pek fazla yerde) övmüştür. Bazı konularda detaylara fazlaca değinmesi, çeşitli dokümanlardan, istatistiksel bilgiler paylaşması yer yer okuyucuyu sıkacak cinsten. Ancak genel manada sizlere, eğer ki tarihe ilginiz varsa, şiddetle tavsiye edeceğim, büyük titizlikle hazırlanmış, güzide bir eser. İyi okumalar. (Fatih Çınar)

Öncelikle tarihi yakın bir zamanda kaybettiğimiz büyük bir değer olan Halil İNALCIK ve onun öğrencilerinden olan İlber ORTAYLI gibi isimlerden okuyup dinleyip öğrenmenizi tavsiye ediyorum. Esere gelecek olursak üstad kitapta Osmanlı İmparatorluğunun 3 boyutunu ele almış. Fütühat, İmparatorluk ve Avrupa ile ilişkiler. Bu konular oldukça güzel aydınlatıcı şekilde anlatılmış. Tabi ki kitabın dili biraz akademik fakat biraz araştırma ve bilgi birikimi ile çok rahat anlaşılabilecek bir kitap. (Fen Hocası)

“Bir şeye aşık oldunuz mu her şeyi unutursunuz işte. Uykunuzu, sıhhatinizi… Ama hedefe varmak için ömür, onun için de iyi sıhhat lazım.” “72 kitabım var, çoğunu 80 yaşından sonra yazdım.” Tarihçilerin kutbu olarak tanıdığımız değerli hocanın eserleri dünya üniversitelerinde halen okutuluyor. Kitapları başlı başına bir belge olarak tanınıyor. İlk elden belgelere başvurup, kaynağından araştırarak yazmış olmasına, birkaç yabancı dil bilip bu dillerde araştırma yapabilmesine rağmen iki kelamı bir araya getiremeyen sığ insanların onun hakkında yazdıkları olumsuz cümlelere rastladıkça dehşete kapılıyorum. Ülkemizde yetişmiş en nadide insanlardan biri olan Halil İnalcık hocamızı rahmet ve saygıyla anıyoruz. “Osmanlılar” kendi tarihimizi doğru kaynaktan öğrenmemiz açısından okunması gereken önemli kitaplardan biri. Hocamız, gelişmeleri bölümler halinde ayırıp anlatmış. Tarih bilgisi bir derya olduğundan belki, hiçbir ayrıntıyı atlamadan oldukça detaylı vermiş konuları. Bu nedenledir ki, temel tarih bilginiz olmadan okuyacağınız ilk kitap olmasın derim. En azından ortalama bir tarih bilgisi edindikten sonra okumanızı, ama mutlaka okumanızı öneririm. Anlatım dili konusunda biraz yorucu olduğunu da eklemek istiyorum. Olaylar, tarihler, isimler, parantezler içinde bazen kaybolduğunu hissediyor insan. Elbette ki bunca tarihi bilgi ve belge başka türlü nakledilemezdi. Tavsiyem, sessiz ve dikkat dağıtmayan ortamlarda okuyun. Tabi okutturun da:) (Neşe)

Osmanlılar PDF indirme linki var mı?

Halil İnalcık - Osmanlılar kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Osmanlılar PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Halil İnalcık Kimdir?

İnalcık, aslen Kırım Tatarı'dır. Balıkesir Muallim Mektebi'ni tamamladı. 1935 yılında Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Yeni Çağ Tarihi bölümünde yükseköğrenimine başladı. 1942 yılında "Tanzimat ve Bulgar Meselesi" adlı doktora tezini verdi. Uzun yıllar aynı Fakültede Osmanlı ve Avrupa tarihi üzerine dersler verdikten sonra 1972 yılında Chicago Üniversitesi Tarih Bölümü'ne "Osmanlı Tarihi Üniversite Profesörü" olarak davet edildi.

1973 yılında meşhur kitabı The Ottoman Empire The Classical Age 1300-1600 yayımlandı. Yurtiçi ve dışında çeşitli üniversitelerden fahri doktora payeleri aldı. 1993 yılında Bilkent Üniversitesi'ne davet edildi ve burada Tarih bölümünü kurdu. Yazdığı makale ve kitaplarla Osmanlı İmparatorluğu tarihi üzerinde tartışılmaz bir otorite haline gelen Prof. Dr. Halil İnalcık Bilkent Üniversitesi Osmanlı Tarihi Bölümü'nde yüksek lisans ve doktora ögrencilerine seminerler verdi.

Hayatı ve tarihçiliğini anlattığı Tarihçilerin Kutbu Halil İnalcık Kitabı adlı söyleşi kitabı Türkiye İş Bankası Kültür Yayınlarından 2005 yılında yayımlanmıştır.

Halil İnalcık Kitapları - Eserleri

  • Devlet-i Aliyye - Klasik Dönem (1302-1606)
  • Osmanlı Tarihinde Efsaneler ve Gerçekler
  • Devlet-i Aliyye - Tagayyür ve Fesâd (1603-1656)
  • Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ (1300-1600)
  • Atatürk ve Demokratik Türkiye
  • Osmanlı'da Devlet, Hukuk ve Adalet
  • Şâir ve Patron
  • Devlet-i Aliyye - Köprülüler Devri
  • Devlet-i Aliyye - Âyânlar, Tanzimat, Meşrutiyet
  • Osmanlılar
  • Kuruluş ve İmparatorluk Sürecinde Osmanlı
  • Rönesans Avrupası
  • Osmanlı Tarihinde İslamiyet ve Devlet
  • Osmanlı ve Modern Türkiye
  • Osmanlı ve Avrupa
  • İmparatorluktan Cumhuriyete
  • Kuruluş Dönemi Osmanlı Sultanları (1302-1481)
  • Kuruluş - Osmanlı Tarihini Yeniden Yazmak
  • Tarihçilerin Kutbu
  • Fatih Sultan Mehemmed Han
  • Halil İnalcık'ın Merceğinden Osmanlı
  • Has-Bağçede Ayş u Tarab
  • Halil İnalcık’ın Merceğinden Tarih Bilinci
  • Osmanlılar ve Haçlılar
  • Tarihe Düşülen Notlar
  • Tanzimat ve Bulgar Meselesi
  • Osmanlı İmparatorluğu
  • Tanzimat
  • Türklük Müslümanlık ve Osmanlı Mirası
  • Doğu Batı-Makaleler 1
  • Osmanlı İmparatorluğu: Toplum ve Ekonomi
  • Osmanlı İmparatorluğu'nun Ekonomik ve Sosyal Tarihi - Cilt 1
  • Akademik Ders Notları
  • Söyleşiler ve Konuşmalar
  • Adalet Kitabı
  • Fatih Devri Üzerinde Tetkikler ve Vesikalar 1
  • Osmanlı Hakimiyetinde Ortadoğu ve Balkanlar
  • Kırım Hanlığı Tarihi Üzerine Araştırmalar 1441-1700
  • Doğu Batı-Makaleler 2
  • Osmanlı İdare ve Ekonomi Tarihi
  • The Ottoman Empire and Europe
  • İstanbul Tarihi Araştırmaları
  • Osmanlı İmparatorluğunun Ekonomik ve Sosyal Tarihi - Cilt 2
  • Devlet-i ‘Aliyye
  • Gazavât-ı Sultân Murâd b. Mehemmed Hân
  • Halil İnalcık Seti
  • Türkiye Tekstil Tarihi Üzerine Araştırmalar
  • Bursa Araştırmaları
  • Kemal Atatürk Değişim ve Uluslaşma Süreci
  • The Ottoman Empire
  • Fatih Devri Üzerinde Tetkikler ve Vesikalar 1
  • The Survey of Istanbul 1455
  • Osmanlı İmparatorluğu (2CİLT)
  • Tarih ve Akademi
  • Osmanistik Bilimi’ne Katkılar

Halil İnalcık Alıntıları - Sözleri

  • Bahar geldi, bahar geldi Sevinelim sevinelim Dallarda hep bülbüller çağlar Gelincikler, papatyalar Uçuşur nazlı kelebekler Sevinelim sevinelim Neşe ile bu baharı yad edelim. (Tarihçilerin Kutbu)
  • Leibnitz'in planı şu şekilde hazırlanmıştı: Osmanlı tehdidi karşında geleneksel Avrupa Hıristiyan birliğinin sağlanması, Doğu'da savaşın devamı. (Osmanlılar)
  • In Mustafa Nuri Pasha's view, during the third stage (that is, broadly speaking, the 16th century), the love of luxury increased, moral qualities were lost, and the first signs of decline appeared. But if the real decline set is after the repulse before Vienna in 1683, the stage from 1595 to 1683 must be counted as belonging to the period of maturity. (The Ottoman Empire)
  • Cizye artışları ve tahsilatının, on altıncı yüzyıl sonlarından itibaren Hıristiyan nüfusun Osmanlı rejimin den soğumasının temel nedenleri arasında yer aldığını; daha sonraki yüzyıllarda Balkanların çeşitli bölgelerinde görülen kitlesel ihtida(dininden dönerek Müslüman olma.)olaylarının da ardında cizye artışlarının yattığını rahatlıkla söyleyebiliriz. (Osmanlı İmparatorluğu'nun Ekonomik ve Sosyal Tarihi - Cilt 1)
  • "Fatih ,tahta ciktiğinda henüz memede olan kardesi Ahmed'i "nizâm-ı âlem " uğruna bogdurmustur ." (Devlet-i Aliyye - Klasik Dönem (1302-1606))
  • İstanbul’un fethinden sonra Akşemseddin, fethin evliyanın eseri olduğunu söylediği zaman Fatih, “Bu şehir kılıcımla alınmıştır.” Yanıtını vermiştir. (Osmanlı Tarihinde İslamiyet ve Devlet)
  • "Hükümdarın gücü askeri güce ,askeri güç hazineye , hazine reayanın ödediği vergilere ,vergilerin artışı adalete bağlıdır .Bu nedenle akıllı hükümdar ,kendi egemenliğini korumak ve gücünü arttırmak istiyorsa ,reayaya adaletle muammele etmeli ,zulümden kaçınmalıdır :"Adalet mülkün temelidir." ." (Osmanlı Tarihinde İslamiyet ve Devlet)
  • Ulug-kent beyi der ki " halk mutlu olmalıdır, halkın mutlu olması için karnının doyması lâzımdır " ( b. 5353-55 ). Zira " Kara budunun kaygısı hep karnıdır...Onların yiyecek ve içeceklerini eksik etme " ( b. 4330, 4327 ). (Osmanlı Hakimiyetinde Ortadoğu ve Balkanlar)
  • Alp Arslan'ın Malazgird meydan muharebesine başlamadan evvel beyazlar giyinmesi ve atının kuyruğunu bağlaması,eski Şâmanî ananelerinin devamını kat'iyetle göstermektedir. (Adalet Kitabı)
  • Bugün bilim toplumunda hükümet adamları, siyasiler, herhangi bir meseleyi ele almadan önce, bir hüküm vermeden önce tarihe bakarlar, bu meselenin evveliyatını araştırırlar. Bu ileri devletlerde siyasete yardım eden, siyasileri aydınlatan ve atacakları adımda en emin yürümelerini temin eden bir kurumdur. (Halil İnalcık’ın Merceğinden Tarih Bilinci)
  • Osmanlı Devleti,kocası ölen kadının erkek evladı yoksa,elinden tarla arazisini alır ve başka bir köylüye aktarır. Eğer dul kadın, oğulları çalışma çağına gelinceye kadar,ırgatla idare edebilirse, onu "bive"adıyla işletmenin sahibi tanıyabilir. (Osmanlı İmparatorluğu)
  • Savurganlık ve irrasyonellik maalesef halkımız arasında da caridir. Türkiye'de devlet, sonsuz tüketim imkanlarına kavuşan bir azınlık, hatta sıradan halk, kredi kartı zihniyeti ile yaşamaktadır. Hiç kimse giderlerini kaynaklarına göre ayarlamıyor, harcamalarını bitmez tükenmez sandığı kredi kartına göre yapıyor, böylece devlet de, birey de borç, faiz, kısır döngüsü içine düşmüş bulunuyor. (Söyleşiler ve Konuşmalar)
  • Tüm hayatımı arşivlerde, kütüphanelerde milletimin belgelere dayanan doğru bir tarihini anlatmak için harcadım. Buy benim için yerine getirilmesi gerekli bir şükran borcu idi. (Halil İnalcık’ın Merceğinden Tarih Bilinci)
  • "İnsan akıl ile yükselir, bilgi ile büyür. Her ikisi ile insan itibar görür." Yusuf Hâs Hâcib (Osmanlı'da Devlet, Hukuk ve Adalet)
  • Yaşamını yalnız bir bilgi dalına adayan kişi, ilahi gerçeğin uzağına düşer. (Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ (1300-1600))
  • Herhangi bir tarih döneminin yorumunda, kurum ve davranışları, günümüz üslup ve kavramlarına indirgeyerek anlatmak, ileri modern kurum tarihçilik gibi algılanır olmuştur. Meselâ; gazâ (ganimet akını), sipahi timarı (fief sahibi atli), ayanlık (feodal düzen) gibi. Modernist yazarlara göre mesela gaza, gazi, fetih gibi tarihi terimlerin kullanılması ulusalcılık, bağnazlıktır. Unutuluyor ki tarih, müşahhasın, (actual/somut olanın) bilgisidir. Osmanlı savaşçısı, savaşırken İslam'ın belli bir inanç ve zihniyetiyle savaşmaktadır; o gelişigüzel bir akıncı değil bir gazidir, aldığı ganimet onun için, dinin kutsallık verdiği bir kazançtır Cami yaptırmaya niyet eden sultanlar, gazâ seferi düzenler ve ganimet malıyla camisini yapardı; reâyâ vergisinin haram içerdiğine inanilirdi. Tarihçi, bu inancı, bu ruh haletini, bu zihniyeti görmezlikden gelirse, tarihî müşahhas olanı göz ardı etmiş olur; o zaman yaptığı şey tarih değildir. (Doğu Batı-Makaleler 2)
  • Herhalde ilk Kırım Hanı sayılan Hacı Giray'dan evvel, atalarının 15. yüzyıl başlarında Kırım'da hâkim oldukları muhakkaktır. (Kırım Hanlığı Tarihi Üzerine Araştırmalar 1441-1700)
  • Osmanlılar, kendilerini Allah'ı kılıcı saymakta idiler ve bu görüş Palamas'a ait kayıtların ortaya koyduğu cici, yalnız arasında değil, Bizanslılar arasında da yayılmıştı. İleride Martin Luther de, Osmanlılar hakkında aynı şeyi düşünecek, Allah'ın onları, Hıristiyanları günahlarından dolayı cezalandırmak için gönderdiğini söyleyecektir. (Devlet-i Aliyye - Klasik Dönem (1302-1606))
  • Azerbaycan'ın işgal ettikten sonra Şâhruh, I.Mehmed'i uyararak Kara Yusuf'un oğlu İskender'in Osmanlı topraklarına sığınması halinde ona yardım etmemesini istedi (Aralık 1420). Uyarıya cevabında I.Mehmed tam bir teslimiyet ifade etti. Bu sırada Osmanlılar, büyük endişe ile doğu cephesindeki gelişmeleri izliyordu. Akkoyunlu Kara Osman'ın İskender tarafından mağlup edilmesi üzerine (Nisan 1421) Şâhruh, Doğu Anadolu'ya girmiş ve İskender'e karşı ezici bir zafer kazanmıştı (Temmuz 1421). Bu ortamda I.Mehmed, Şâhruh tarafından tehdit edilen Memlükler'le dostane ilişkilerini sürdürmeye çalışıyordu. (Kuruluş Dönemi Osmanlı Sultanları (1302-1481))
  • Kosova savaşı Osmanlı kuvvetlerinin kesin galibiyetiyle sonuçlandı. Başlangıçta Osmanlı sol kolu çöktü, fakat sağ koldaki Yıldırım Bayezid'in büyük gayreti sayesinde zafer kazanıldı. Gazânâme'ye göre I.Murad, birkaç hasekisiyle gelip cesetler arasında dolaşırken, kendisini cesetler arasına saklamış bulunan Miloş Kobilovic tarafından hançerle yaralandı ve az sonra öldü. İç organları çıkarıldıktan sonra şehid düştüğü yerde gömüldü; daha sonra, Yıldırım Bayezid'in tahta çıktığı sırada idam ettiği oğlu Yakub Bey'in cesediyle Bursa'ya götürülüp Çekirge'deki türbesine defnedildi. Yaralandığı ve öldüğü yere Hudâvendigâr Meşhedi denilen bir türbe yapıldı. (Yakub Bey : I.Murad'ın oğlu) (Kuruluş Dönemi Osmanlı Sultanları (1302-1481))

Yorum Yaz