matesis
dedas

Öykü Yapım Çalışmaları - Doğukan İşler Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Öykü Yapım Çalışmaları kimin eseri? Öykü Yapım Çalışmaları kitabının yazarı kimdir? Öykü Yapım Çalışmaları konusu ve anafikri nedir? Öykü Yapım Çalışmaları kitabı ne anlatıyor? Öykü Yapım Çalışmaları PDF indirme linki var mı? Öykü Yapım Çalışmaları kitabının yazarı Doğukan İşler kimdir? İşte Öykü Yapım Çalışmaları kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 16.07.2023 11:00
Öykü Yapım Çalışmaları - Doğukan İşler Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Doğukan İşler

Editör: Baran Güzel

Yayın Evi: Dedalus Yayınları

İSBN: 9786054708529

Sayfa Sayısı: 104

Öykü Yapım Çalışmaları Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Nihayet öykü de öldü! Haber aldığımıza göre, uzun zamandır amansız bir hastalıkla pençeleşen öykü, dün hayata gözlerini yummuştur. Bazı arkadaşlarımız önce bu habere inanmak istememişler ve uzun süre, "Yahu öykü hiç ölür mü?" diye mırıldanmaktan kendilerini alamamışlardır.

Gazetelerinde, "Öykü öldü mü?" ya da "Öykü ölür mü?" biçiminde büyük başlıklar yayımlamakla yetinmişlerdir. Fakat acı haber kısa zamanda yayılmış ve gazetelere telefonlar, telgraflar yağmıştır; herkes, öykünün son durumunu öğrenmek istemiştir. Bazıları bu haberi bir kelime oyunu sanmışlarsa da, yapılan araştırmalar bu acı gerçeğin doğru olduğunu göstermiştir. Evet, öykü artık aramızda yok. Ama "Öykü Yapım Çalışmaları" daha yeni başlıyor…

(Tanıtım Bülteninden)

Öykü Yapım Çalışmaları Alıntıları - Sözleri

  • "Annem kanepeye uzandı. Babamı her zamanki gibi dinlermiş gibi yapıp dinlememişti. Çünkü dinlermiş gibi yapıp dinlemeyince kendisini daha bir kadın hissediyordu."
  • ...“Karanlık noktası olmayan bir hikâyenin ömrü, eğer son cümlesine kadar tahammül edilebilirse, ancak bir okumalıktır.”
  • Çaresiziz. Derdimize hiçbir zaman, hiçbir şekilde çare olamayacağız kendimiz. Çünkü henüz acizliğimizin farkında değiliz. İnsan denen varlık acizdir. Bu kadar.
  • "Hem de o kadar acizdir ki insan aciz olduğunun ayırtına varmaktan dahi aciz bir yaratıktır."
  • Bazı insanlar belirli zamanlarda kendilerini bulmaya çalışırlarken o kadar uzakta ararlar ki benliklerini, bulmaları için kapılarının çalınıp “geldim işte” diyip dikilmeleri gerekir kendi kendilerinin karşısında. İnsan kendisini arama-tanıma yolunda kendisinden eksik bir durumda olduğu için, tanıyamaz bazen karşısındaki kendisini. Ya da kendisini o kadar idealleştirmeye çalışıyordur ki, kendisini tanımaya başlasa da inanmaz bu kişinin kendisi olabileceğine. O kendisi olamaz, başka birisidir.
  • "Yaşamadığı bir hayatı nasıl hatırlayabilirdi ki?"
  • Bir eserde ne anlatıldığını en güzel şekilde eserin kendi dilinden, kendi sesinden dinleriz.
  • Yaşam bile bu kadar zor anlaşılır, hatta anlaşılması olanaksıza yakınken bir okur nasıl okuduğu eserin kolaylıkla kendisini ele vermesini ister?

Öykü Yapım Çalışmaları İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Kitabın kapağı, kitaptaki öyküleri, öykü kurgularını, anlatım biçimi denemelerini çok güzel özetliyor aslında. Parçalar, bir araya gelişleri veya gelemeyişler ve uyuşmazlıklar üzerinden farklı bir anlatıma sahip. Kitabı sevip sevmediğim kısmı ise o kadar belirsiz ki... Bazı öyküleri çok beğenmekle beraber bazıları ile anlaşamadık sanırım. Yazarın aralara girmesi beni başlarda çok da rahatsız etmese de, sona doğru sanırım biraz rahatsız oldum. Belki de amaç budur. Yani okuru biraz tahrik etmeye yönelik, kim bilir? Yazara ait bir kitap daha var elimde. Onu da okuduktan sonra ancak genel bir karara varacağım gibi görünüyor.. Yazardan daha önce okuduğunuz kitaplar oldu size, sizlerin görüşlerini de almak isterim. Yorum bırakırsanız çok memnun olurum. Kitaplarla kalın! (Özgürlük Kurdu)

Yazarla ilk tanışma kitabım oldu . İlk öyküyü (Gogol ile nasıl tanıştım ), limon, taksi gibi bazı öyküleri heyecanla/beğenerek okuduysam da hepsi için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Yazar arada öykülerin arasında farklı bir anlatım denemiş kendi yorumlarıyla aralara girmiş bazı yerlerde güzel otursa da bazı yerlerde bence olmamış . Farklı bir tarz denemeye çalışmış ama özellikle düş-mek gibi bazı öyküler var ki hiç sevemedim. Kötü değil,  benim okuma tarzıma pek hitap etmedi.Yine de yolu açık okuru bol olsun. (Nilozof)

Öykü Yapmaktan Öteye Geçmek: Öykü Yapım Çalışmaları, yazarın ilk kitabı olup 2014 yılında yayımlanmıştır. Kitap ikinci baskısını da yapma başarısı göstermiştir. Bence daha çok baskı yapmayı hak eden bir öykü kitabı İşler bu ilk eseri. Kitabın isminin ironikliği öykülere de yansımış. Ortaya güzel bir eser çıkmış. Yazar yeni şeyler denemiş. Ama bazıları olmamış bence. Özellikle İlk Kurban öyküsü baştan sona kadar anlatımı yakalayamadığım bir çalışma olmuş. Şeker öyküsü ise en beğendiklerim arasında. Ayrıca yazarın öykülere bir mola vererek müdahale etmesi de kitaba ayrı bir hava katmış. Fakat bazıları amacını aşmış bence. Deneme ağırlıklı bu bölümlerin güzel tarafları ve özellikle küçük tebessüm haleleri bırakıyor yüzünüzde. Ama öykü kalıbına sadık kalarak anlatılabilir miydi demeden edemiyorum. Öykü Yapım Çalışmaları okunası kitaplar listesine alınacak bir eser. Bundan sonra İşler'in kalemine daha ayrıntılı eğileceğim. (Yakuphan Güleç)

Öykü Yapım Çalışmaları PDF indirme linki var mı?

Doğukan İşler - Öykü Yapım Çalışmaları kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Öykü Yapım Çalışmaları PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Doğukan İşler Kimdir?

1988 Antalya doğumlu. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Sinema-TV, Marmara Üniversitesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı eğitimi aldı. Yazarlık ve editörlük mesleğini sürdürüyor. Öykü, şiir ve denemeleri birçok dergide yayımlanan Doğukan İşler çocuklar, gençler ve yetişkinler için yazmaya devam ediyor.

Kitapları: Öykü Yapım Çalışmaları (Öykü, 2014), Rüya Kadar (Öykü, 2016), Kekeme Hamlet (Gençlik Romanı, 2018), Dünya Kiracısı (Öykü, 2019), Yanlış Masalcı Bay YaLNış (Çocuk Öyküleri, 2019), Annemin Gölgesi (Gençlik Romanı, 2019), ATsronot Dıgıdık (Okul Öncesi Öykü, 2021) Binbir (Roman, 2021)

Doğukan İşler Kitapları - Eserleri

  • Kekeme Hamlet
  • Dünya Kiracısı
  • Annemin Gölgesi
  • Yanlış Masalcı Bay Yalnış
  • Öykü Yapım Çalışmaları
  • Rüya Kadar
  • Binbir
  • Atsronot Dıgıdık

Doğukan İşler Alıntıları - Sözleri

  • Kulaktan "dolma" mı olur? Kulaktan olsa olsa "kepçe" olur. (Yanlış Masalcı Bay Yalnış)
  • Ben de tiyatro değil de resme böyle sevdalı olsam, hiç ağzımı açmaya gerek kalmadan, tıpkı Turgut gibi bir kenara çekilip resimler yapardım ne güzel. Kim anlardınki bir ressamın kekeme olduğunu? İnsanın eli hiç kekeme olur mu? Belli olur mu dilinin bir türlü doğru dönmediği, çizdiği çizgiler arasından? (Kekeme Hamlet)
  • Gözden düşünce kaç parça olur insan ? (Binbir)
  • "Acı gitgide acıyor. Kavun acısı gibi, zehir gibi bir acı... Yalnızlık. Yalnızlık güzel. Güzel değil. Kavun acısı." Sait Faik Abasıyanık (Rüya Kadar)
  • ...“Karanlık noktası olmayan bir hikâyenin ömrü, eğer son cümlesine kadar tahammül edilebilirse, ancak bir okumalıktır.” (Öykü Yapım Çalışmaları)
  • Herkes birbirini tanır. Birbirini ne kadar iyi tanırsan o kadar iyi düşman olursun birbirine. (Binbir)
  • Acı saatlerin gölgesine uzanmış, ama yine de umutla güzel haberler bekleyenleri nasıl uyku tutsun? (Annemin Gölgesi)
  • Sokakları okumayı bilmeli insan. Gökyüzünü okumayı öğrenmeli. Denizleri, gölleri, dağları… En mühimi de insanları okumayı öğrenmeli. Öğrenmeli ki, ilk evvel de kendini bilmeli. (Annemin Gölgesi)
  • Sebeplerden olmamıştır, Allah'ın yaratması ile olmuştur. Yoklara kabiliyet nereden geliyor? Hz. Mevlana Celaleddin-i Rumi(k.s.) (Rüya Kadar)
  • Gerçi ülkede edebiyat eleştirisine dair hiçbir şey yoktu ve öykü, pek de öyle tutulan bir tür sayılmazdı. Roman, öyküyü döverdi her zaman. (...) Hatta çoğu zaman öykü, roman yazma yolunda bir basamak olarak görülüyordu sadece. Büyüyünce romancı olacaklar için bir oyun ve eğlence alanı mıydı öykü? (...) Uzun olunca daha mı kıymetli oluyordu yazılanlar? Kaç metre yazarsa yazar olur bir yazar? (Binbir)
  • Gözüm yükseklerde değil, ama başım hep yukarıda geziyorum. (Dünya Kiracısı)
  • Zaten kitaptan maksat da iki kapağın arasına sıkışıp kalmış sayfalar değildir. O sayfaların arasında gizlenen, kitabı kitap ve insanı da insan yapacak olan şeydir asıl olan. Elbette bu aramakla bulunmaz, ama bulanlar da ancak arayanlardır. (Annemin Gölgesi)
  • "... zorla mı dinleteceksin kendini, sesini kaydediyor mu sanıyorsun kulaklar, kalplerine erişebiliyor musun, ama biliyorsun susmanın da hiçbir yararının olmadığını, hatta o bilindik dizeyle destek yapıyorsun bunu kendine, sırtını yaslamak da isterdin ama öğrendin en azından dizlerin en çabuk yıkılıp giden şeyler olduğunu..." (Binbir)
  • karanlıkta başlayan öykü karanlıkta biter. (Rüya Kadar)
  • "Herkesin bir kalbi var. Bazılarına yetmiyor demek." (Binbir)
  • Yaşam bile bu kadar zor anlaşılır, hatta anlaşılması olanaksıza yakınken bir okur nasıl okuduğu eserin kolaylıkla kendisini ele vermesini ister? (Öykü Yapım Çalışmaları)
  • İletişim çağındayız, ama kiminle iletişim kurmaya çalışsanız sizi meşgule atıyor. (Dünya Kiracısı)
  • "Yaşamadığı bir hayatı nasıl hatırlayabilirdi ki?" (Öykü Yapım Çalışmaları)
  • "... kendine bu yolu açan sen miydin, çıkmaz sokaklarda volta atıp da 'neden bir yere varamıyorum?' diye hayıflanman başkalarını güldürürken senin üzüntüden kahrolmanın sorumlusu kim..." (Binbir)
  • Bir insanı sevmekle başlar her şey... diyordu yazar. (Kekeme Hamlet)

Yorum Yaz