diorex
life

Persler - Antigone - Aiskhylos Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Persler - Antigone kimin eseri? Persler - Antigone kitabının yazarı kimdir? Persler - Antigone konusu ve anafikri nedir? Persler - Antigone kitabı ne anlatıyor? Persler - Antigone PDF indirme linki var mı? Persler - Antigone kitabının yazarı Aiskhylos kimdir? İşte Persler - Antigone kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 19.05.2022 17:00
Persler - Antigone - Aiskhylos Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Aiskhylos

Yazar: Sophokles

Çevirmen: Güngör Dilmen

Yayın Evi: Mitos Boyut Yayınları

İSBN: 9789758406189

Sayfa Sayısı: 128

Persler - Antigone Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Eski Yunan tragedyaları dizisinin bu ilk kitabında, usta oyun yazarı Güngör Dilmen'in eski Yunanca asıllarından manzum olarak çevirdiği iki oyun yer alıyor. Persler'de, Yunan tragedyasının babası sayılan Aiskhülos, kendisinin de katıldığı, Salamis deniz savaşını (İ. Ö. 480) ve sonuçlarını anlatır. Bu savaş, demokratik bir yönetime sahip Atina halkının, kendi seçtikleri önderlerinin arkasında, sayıca çok üstün ordusuyla saldırgan Pers kralına karşı verdikleri 'özgürlük' mücadelesidir. Antigone tragedyası, Sofokles'in ve Yunan tragedyalarının başyapıtlarından biridir. Kral Kreon'un 'ceberrut' devlet anlayışına başkaldıran oyunun kadın kahramanı Antigone, günümüzde hâlâ gündemde olan 'insan hakları' ve 'birey özgürlüğünü' savunur.Kitapta ayrıca, Dilmen'in, bu oyunlarla yazarları üzerine ayrıntılı bir yazısı bulunmakta.

Persler - Antigone Alıntıları - Sözleri

  • Bu devlet, tek kişiye ait bir devlet değil...
  • Körlerin gideceği yolu rehberi belirler.
  • Ah! Ne bahtsızım ki, Ne sağlar arasındayım, Ne de ölüler.
  • Tanrıların düzenini yıkmaya gelmişti.
  • (...) ölülere yaranmak Daha iyidir dirilere yaranmaktan
  • Bana göre koca bir ülkeyi yöneten kişi İsabetli kararlar alamıyorsa, korkakça susuyorsa Ödleğin tekidir...
  • (...)ölülere yaranmak Daha iyidir dirilere yaranmaktan
  • (...) fikrini söyleyen bir kişi var, onun da fikri yanlış.
  • Körlerin gideceği yolu rehberi belirler.
  • Ah! Ne bahtsızım ki, Ne sağlar arasındayım, Ne de ölüler.
  • Bana göre koca bir ülkeyi yöneten kişi İsabetli kararlar alamıyorsa, korkakça susuyorsa Ödleğin tekidir, her zaman da böyle düşünmüşümdür.
  • DARİUS Böyle mutsuzluklarla sarılmış olsanız da kapamayın yüreğinizi günlük sevinçlere, ölülere zenginlik kar etmiyor.
  • DARİUS ...Kimse de hor görüp kendi mutluluğunu bir başkasınınkine göz koymasın yitirmesin elinde tuttuğunu.
  • DARİUS Ama kişi sabırsız koşunca belasına tanrılar da vardırır işi olacağına.
  • ANTİGONE Şu kısacık yaşamda dirilere yaranmaya değer mi? Öte yanda sonrasızlık bekler beni...

Persler - Antigone İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Persler: Trajedyanın babası olarak kabul edilen Aiskhylos tiyatronun gelişiminde çok önemli bir rol oynamıştır. Daha önce koro liriği şeklinde sahnelenen ve çoğunlukla anlatı şeklinde olan tiyatroda, ön kişiye bir ikinci oyuncu daha eklemiştir. Böylece koronun karşısındaki 2 farklı oyun kahramanı; tiyatroya dinamiklik sağlamış ve oyunlar sahne üzerinde artık daha çok söz ve eylemlerle sahnelenmeye başlamıştır. Aiskhylos ayrıca masklar, kostümler, müzikler ve danslarla tiyatro sanatını ileri taşımıştır. Yetmişin üstünde oyun yazıldığı tahmin edilmektedir. Bunlardan sadece 7 tanesi günümüze kadar kalabilmiştir. Trajedya okumalarının en güzel yanı konuların seçimi itibari hem ciddi bir tarihsel altyapıyı hem de dönemin önemli kişilerini bizlere sunması. Aynı kişiliklere ya da aynı tarihsel olaylara farklı kaynaklarda özellikle Felsefe alanında da karşılşabiliyorsunuz. Persler oyunu bu anlamda sadece bir oyun değil aynı zamanda ilk tarih kitabıdır. Herodotos tarihi Perslerden sonra halka okunmuştur. Persler oyununda hiçbir Yunan kahramanının adı geçmez, tam tersi yazar Perlerin ağzından Atinalıların yiğitliklerini överken aynı zamanda Pers Savaşçılarının adlarını tek tek sayar. Okumayı yaparken gözümüzün önünde o büyük savaş sahnesini canlandırır ve yaşanan trajedyayı sonuna kadar hissederiz. Bu kadar kısa bir eserde dönemin en önemli savaşlarından birisini bize yaşatır. (Baris Bekar)

İnsanın koyduğu kuralları, Tanrı'nın koyduğu kurallara üstün tutanlara karşı yapılan dramatik bir mücadele...Aradan geçen binlerce yıla rağmen etkileyiciliğinden hiç bir şey kaybetmemiş bir eser. Trajedi ile ilgilenenler için okunması gereken bir kitap. Eski Yunan tragedyaları dizisinin bu ilk kitabında, usta oyun yazarı Güngör Dilmen'in eski Yunanca asıllarından manzum olarak çevirdiği iki oyun yer alıyor. Persler'de, Yunan tragedyasının babası sayılan Aiskhülos, kendisinin de katıldığı, Salamis deniz savaşını (İ.Ö. 480) ve sonuçlarını anlatır. Bu savaş, demokratik bir yönetime sahip Atina halkının, kendi seçtikleri önderlerinin arkasında, sayıca çok üstün ordusuyla saldırgan Pers kralına karşı verdikleri 'özgürlük' mücadelesidir. Antigone tragedyası, Sofokles'in ve Yunan tragedyalarının başyapıtlarından biridir. Kral Kreon'un 'ceberut' devlet anlayışına başkaldıran oyunun kadın kahramanı Antigone, günümüzde hâlâ gündemde olan 'insan hakları' ve 'birey özgürlüğünü' savunur. Kitapta ayrıca, Dilmen'in, bu oyunlarla yazarları üzerine ayrıntılı bir yazısı bulunmakta. (İncila Nisa Tüzün)

Persler - Antigone PDF indirme linki var mı?

Aiskhylos - Persler - Antigone kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Persler - Antigone PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Aiskhylos Kimdir?

Eshilos (Yunanca: Αἰσχύλος, Aiskhylos) (d. yak. MÖ 525/524  – ö. yak. MÖ 456/455) Antik Yunan oyun yazarıdır.

MÖ 5. yüzyılda tragedyanın asıl şeklini aldığı yazar Eshilos'tur. (MÖ 525-424) Eleusis'te doğmuştur. Bu tarih, Peisistratos'un parlak egemenliğinin onun ölümüyle son bulmasından üç yıl sonraya geliyor. Onun dönemi büyük politik kişiliklerin dönemi olmuştur. Isthenes, Miltiades, Themistokles, Kimon, Ephialtes, Perikles gibi. Tümden kişisel olan nitelikleri açısından Eshilos Eleusis site devletindeki eski bir soylu aileden gelmedir. Dönemin şairleri Pindaros, Simonides, Khoirilos, Sofokles ile ilişki içindeydi. Eshilos salt bir yazar değildi, dönemin etkin düşünürlerindendi.

Tragedya yazmaya yaklaşık MÖ 500'lerde, yani gençliğinde başlamıştır. 2. yüzyılda coğrafyacı Pausanias'a göre bir gece tanrı Dionysos rüyasına girip, ona yeni oluşmakta olan tragedya sanatına yönelmesini söyler. Eshilos rüyasından uyanınca bir tragedya yazmaya başlar. Maraton, Salamis, Pers savaşlarına katılmıştır. Tragedya yarışmalarına gençliğinde katılmaya başlamıştır. İlk ödülünü 485'te kazanmıştır. Eserlerinde koroya önem vermiş, oyunlarını mitolojiden almıştır. Tanrıların ve kahramanların en önemli ve en etkileyici taraflarını seçmiştir.

Eshilos, konuları bakımından birbiri ile ilgili üç oyunu birleştirmiş (trilogia=üçleme), sonuna bir satyr oyunu eklemiştir. Doksan kadar oyun yazmış olmasına rağmen elmizde sadece yedi tanesi ulaşmıştır. MÖ 458'de Orestia adlı trilogiasıyla (Agamemnon, Adak sunucuları, Eumenidler) son zaferini kazanmıştır. Trilogianın konusu Orestes in babasının katilinden ve annesinden aldığı öçtür. Yarışmalarda elli iki kez ödül kazandığı sanılıyor. 472'de sahnelediği Persler adlı oyunu diğerlerinden tarihi, konu olarak işleme bakımından farklıdır. Bu oyunda yazar, Atinalıların yiğitliklerini, Perslerin ağzından övüp Perslerin yenilgisini tanrılara bağlar. Elimize geçen yedi oyunundan ilk yazılanı Yalvarıcılar'da elli kişilik koro ve bir kahraman vardır. Eshilos bu oyunda tek bir oyuncu kullanırken Persler, Tebai'ye Karşı Yediler ve Zincire vurulmuş Prometheus adlı oyunlarıyla tragedyaya ikinci oyuncuyu getirmiştir ve böylece karşılıklı konuşmaların oranı artmıştır.

Oidipus'un oğullarının çatışmasını anlatan Tebai'ye Karşı Yediler ile MÖ 467'de birincilik kazanmıştır. Zincire vurulmuş Prometheus'ta koro şarkılarının azalmasıyla oyunu konuşmalar ilerletmiştir. Konusu Promethes'un ateşi çalıp insanlara öğretmesi nedenyile Zeus tarafından cezalandırılmasıdır.

Eshilos oyunun sunulması ile ilgili de maske, elbise ve yüksek ayakkabılar gibi yeniliklerde getirmiştir. Dili güç anlaşılan, ağdalı bir dildi. Toplumdaki dini ve ahlaki konuları işlemiştir. Karakterlerin derinine pek inmemiş, kahramanların kin, intikam, gurur gibi duygularını başarıyla aktarmıştır.

Eshilos kendi doğduğu yer olan Eleusis'te temellerini bulmuş Demeter tapımı Eleusian gizemlerine yönlendirilen yunanlılardan birisiydi. İsmindende anlaşılacağı gibi tapımın üyeleri bir anlamda mistik, ulaşılması güç bilgiler edinmek zorundaydı. Bu tapımın üyeleri aksi taktirde ölüm cezası alacakları koşulda tapım dışındakilerce gizemlerle ilgili hiçbir şey anlatmama, tapımın üyelerinin kendilerinden olmayana gizemler konusunda hiçbir şeyi açığa vurmama amacıyla aksi taktirde ölümle cezalandıracakları gerçeği dolayısıyla, gizemlerle ilgili detaylar çok azdır. Bununla birlikte, Aristoteles'e göre Eshilos'un oyunlarından birine gizli bölümlerle ilgili ipuçlarını gizliden aktardığı iddia edilir. Bazı kaynaklara göre halktan kızmış biri sahnede performans sırasında Eshilos'u öldürmeye çalışmış fakat Eshilos kaçmıştır. Kendisi aleyhine açılan dava için hakim önündeyken Eshilos bu yaptığının hoş görülmesini dilemiştir. Fakat onun serbest bırakılması ise sırf Pers Savaşlarında verdiği çabalardan ötürüdür.

Oyunları

Persler

Tebai'ye Karşı Yediler

Oresteia

Agamemnon

Adak Sunucuları

Yakarıcılar

Eumenidler

Zincire Vurulmuş Prometheus

Aiskhylos Kitapları - Eserleri

  • Zincire Vurulmuş Prometheus
  • Agamemnon, Adak Sunucular, Eumenidler
  • Tebai’ye Karşı Yediler
  • Persler - Antigone
  • Agamemnon
  • Persler
  • The Suppliants

Aiskhylos Alıntıları - Sözleri

  • Sanki zehirli bir yılan Görüyorum, pusuda bekliyor, Bense, yavruları üstüne titreyen güvercin gibiyim. (Tebai’ye Karşı Yediler)
  • Ne kötü, ne de iyi günümde, asla istemem Kadın kısmıyla birlikte olmayı! (Tebai’ye Karşı Yediler)
  • . Benim iradem benim... "Onu senin için yumuşatmayacağım." ... (Agamemnon)
  • Ah, dayan yüreğim dayan, Bizi neler bekliyor daha! (Tebai’ye Karşı Yediler)
  • Gasp ile talan kan kardeştir. Birbirine çarpar talancılar, Eli boş kalan, ötekiyle Yoldaş olmak ister talanda, Çünkü doymak bilmez, aç gözleri! (Tebai’ye Karşı Yediler)
  • Ölçüsüz bir acı eziyor yüreğimi! (Tebai’ye Karşı Yediler)
  • ölmüş olanlar daha mutludur, (Tebai’ye Karşı Yediler)
  • . KORO: Kendimi kemiriyorum. Umudumu kaybediyorum. Ve beynim yanıyor. ... (Agamemnon)
  • (...) fikrini söyleyen bir kişi var, onun da fikri yanlış. (Persler - Antigone)
  • Hakkın ve hukukun Doğruyu gösteren aklı, yurttaşlarımla olsun! (Agamemnon, Adak Sunucular, Eumenidler)
  • Geçmişten gelen lanetlerin yükü, Taşınamaz oluyor artık. Fırtına, Dinmek bilmiyor bir türlü! (Tebai’ye Karşı Yediler)
  • Ölmüş olanlar daha mutludur. (Tebai’ye Karşı Yediler)
  • Bela rüzgarı kimseleri ayırt etmez, dört bir yana eserken, bir seni vurur bir beni. (Zincire Vurulmuş Prometheus)
  • Hiç kıskanılmayan kişinin, kıskanılacak bir değeri de yokmuş, denir... (Agamemnon, Adak Sunucular, Eumenidler)
  • Ne tatlı şeydir uzun uzun yaşamak cana can katan umutlar içinde. (Zincire Vurulmuş Prometheus)
  • ANTİGONE Şu kısacık yaşamda dirilere yaranmaya değer mi? Öte yanda sonrasızlık bekler beni... (Persler - Antigone)
  • Suç, gizli kalmaz, er geç Yakalanır dehşet verici ışığa. (Agamemnon, Adak Sunucular, Eumenidler)
  • Bana göre koca bir ülkeyi yöneten kişi İsabetli kararlar alamıyorsa, korkakça susuyorsa Ödleğin tekidir, her zaman da böyle düşünmüşümdür. (Persler - Antigone)
  • Eğer kurtulmak varsa Alın yazımızda, o zaman küçücük bir tohumdan bir gövde çıkar Koskoca! (Agamemnon, Adak Sunucular, Eumenidler)
  • karanlık bir bakış vardı gözlerinde kanlı yılanın. (Persler)

Yorum Yaz