Pisagor ve Teoremi - Paul Strathern Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Pisagor ve Teoremi kimin eseri? Pisagor ve Teoremi kitabının yazarı kimdir? Pisagor ve Teoremi konusu ve anafikri nedir? Pisagor ve Teoremi kitabı ne anlatıyor? Pisagor ve Teoremi PDF indirme linki var mı? Pisagor ve Teoremi kitabının yazarı Paul Strathern kimdir? İşte Pisagor ve Teoremi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Paul Strathern
Çevirmen: Osman Çakmakçı
Yayın Evi: Gendaş Kültür Sanat Yayıncılık
İSBN: 9789757809395
Sayfa Sayısı: 80
Pisagor ve Teoremi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
a2+b2=c2
Hemen hemen hepimiz Pisagor Teoremi'ni duymuşuzdur. Bu teoreme göre, bir dik üçgende hipotenüsün karesi diğer iki kenarın karelerinin toplamına eşittir. Ama çoğumuz bu teoremin ve denklemin önemini, günümüzde dünyayı görüş tarzımız üstündeki müthiş etkiyi bilemeyiz.
Pisagor Batı dünyasının ilk matematikçisi ve filozofuydu. "Soyut uslamlama" ve "tümdengelimli ispat" gibi kavramları oluşturan eseri, insanlığın dünyaya bakışını değiştirdi.
Pisagor ve Teoremi Alıntıları - Sözleri
- Böylesine boş inançlar böylesine parlak bir matematiksel kavrayışla nasıl bir arada bulunabiliyordu? Akla ve bilime inandığımız bugün bu soruları sormak bizim için kolay. Pisagor'un çağında aklın görünümü çok farklıydı. Matematiksel keşifleri, birçok yönden, dönemin egemen atmosferine rağmen yapılmıştı. Sayıların henüz büyü kabuğunu koruması gerekiyordu ve numerolojinin, .matematik dışında yapacak bir sürü işi vardı. (Şimdi inanılmaz görünebilir ama bazı insanlar doğum tarihlerinin kendi kişiliklerini belirlediğine inanacak kadar ileri gittiler.)
- Her şey sayıdır düşüncesi Pisagorcuların evrenin nihai matematiksel uyumuna inanmalarına yol açtı. Müzikal uyum ile kürelerin uyumu bunun görünüşüydü. Bir başka uyum geometrik şekillerde vardı, özellikle düzenli cisimlerin uyumlu doğasında. Pisagor'un çağınçla yalnızca dört düzenli biçim biliniyordu - tetrahedron (üçgen piramit), küp, oktahedron (sekiz özdeş yüzlü) ve dodekahedron (on iki yüzlü). O dönemde bu düzenli geometrik şekillerin gerçek dünyanın dört öğesine karşılık geldiğine inanılıyordu. (Dodekahedron biçiminde demir kükürt kristalleri İtalya'da doğal olarak bulunuyordu ve MÖ onuncu yüzyılda Etrüsklüler bu biçimde oyulmuş taşlara tapıyordu.) Mısırlılar üç düzenli cisim biliyordu (dodekahedronu bilmiyorlardı) ve hatta bu şekilleri binalarda ve anıtlarda kullandılar. Ama dört düzenli cismin çiziminin geometrik yöntemini keşfedenler Pisagorculardı.
- Hiç kimse kendine hakim olmadan, özgür olamaz!
- Çok bilgi sağduyu öğretmez -öğretseydi Pisagor’a öğretmiş olurdu.
- Eski çağ yorumcularından Aulus Gellius, Pisagor'un fasulyeyi yasaklamasına zekice bir yorum getirdi. Ona göre Pisagor gerçekte " zavallılar, zavallılar fasulye tanelerinden uzak durun!" Demişti. Bu sanıldığı anlama gelmiyordu. Eski çağlarda fasulye taneleri testislerin kibarca söylenişiydi, yani Pisagor'un yasagı aslında cinsel faaliyetle ilgiliydi.
- Pisagor Teoremi'nin şu anda 400'e yakın ispatı bulunuyor. Matematikte hiçbir teoremin bu kadar çok ispatı yoktur.
- Şimdi inanılmaz görünebilir ama bazı insanlar ,doğum tarihlerinin kendi kişiliklerini belirlediğine inanacak kadar ileri gittiler .
Pisagor ve Teoremi İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Ortaokul ve lise yıllarımızı meşgul etmiş meşhur teoremin sahibinin hayatını akıcı bir şekilde anlatmış kitap.Pisagor gibi temel hayat duruşu mantık olması gereken bir adamın bile hurafelere kendini nasıl kaptırdığı ve deli saçması şeyleri kendinin ve öğrencilerinin hayatına nasıl uygulamaya çalıştığını kitapta şaşırarak görüyorsunuz(ki aslında böyle daha eğlenceli oluyor:)).Ayrıca hint kültüründeki reankarnasyon kavramının birebir benzerine inanıyor oluşu, doğuya yaptığı yolculuklar sonucu mudur yoksa böyle bir evrende insanoğlunun çıkarım havuzu sınırlı mıdır sorularını sorduruyor size. (şinasi türmüş)
Pisagor, matematikçi, cosmos ( düzen, dünya) kelimesini bulan, ruh göcüne inanan ( reankarnasyon) iyonyalı filozof. Yaşadıgı dönemde deli olarak görülüyordu, ama deli değildi, öyle görünüyordu, o kadar. Hem akıllı, hem de deliyken dünyanın gelmiş geçmiş en önemli entelektüellerinden biriydi. Pisagorun yasamını, teoremini, zavallı olarak anlaşılan dehanin hayatının olağanüstü öyküsünü ve çalısmalarının matematikte getirdiği dönüşümü anlatıyor. Pisagorun eserlerinin anlamını, tarihsel ve bilimsel içeriğini ve yaşadığımiz dünya icin önemini açıklayan, erişilebilir ve büyüleyici bir şekilde bize sunmaktadır. Son sayfalar matematik konu anlatımı okuyorum havası verdi. (Mehmet Zana Başkan)
Eğlenceli ve kolay okunan bir kitap. Ancak matematik ve felsefeye ilişkin fazla bir bilgi edinemiyorsunuz. Kitap daha çok Pisagor'un hayatı ve kültü hakkında. Her şey sayıdır düşüncesi ile yola çıkan Pisagorcular evrenin nihai matematiksel uyumuna inanıyorlar. Böylesine bir mantık ile yola çıkan matematik dehası Pisagor’un aynı zamanda saçmalıklar ile dolu bir din oluşturması ve buna inananlar bulabilmesi de oldukça ilginç. Pisagor'un kurduğu bu din, müritlerinin uyması gerektiği bir sürü deli saçması tebliğden oluşuyormuş. Yere devrilmiş herhangi bir şeyi kaldırmaları ya da bir sırığın üzerinden geçmeleri yasakmış. Keza, çiçek kopartmaktan ya da beyaz bir horoz yavrusuna dokunmaktan kaçınıyorlarmış. Ve fasulye yemek kesinlikle yasaklanmış. Pisagor, bu yasağı, yeni bir mezara konulup üstü 40 gün boyunca gübreyle örtülünce, fasulye tanesinin insan biçimini alması gerekçesi ile açıklıyormuş. (engin divir)
Pisagor ve Teoremi PDF indirme linki var mı?
Paul Strathern - Pisagor ve Teoremi kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Pisagor ve Teoremi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Paul Strathern Kimdir?
1940 yılında Londra'da doğdu ve Dublin Trinity Kolej'de eğitim gördü. 1972'de Habeşistan'da Bir Mevsim isimli romanıyla Somerset Maugham Ödülünü aldı. Romanlarından başka bilim, felsefe, tarih, edebiyat ve ekonomi gibi pek çok alanda kitaplar yazdı.
90 dakikada filozoflar ve Büyük düşünce ve Dünyayı sarsan bilim insanları adında iki kısa tanıtım kitabı serisi vardır. Kimya tarihi ile ilgili kitabı Mendeleyev'in Rüyası (2001) Aventis Ödülü almıştır. Çalışmaları birçok dile çevrilmiştir.
Strathern Kingston Üniversitesi'nde bilim ve felsefe alanında okutmanlık yapıyor. Halen Londra'da yaşıyor.
Paul Strathern Kitapları - Eserleri
- 90 Dakikada Nietzsche
- 90 Dakikada Platon
- 90 Dakikada Sokrates
- 90 Dakikada Schopenhauer
- 90 Dakikada Descartes
- 90 Dakikada Aristoteles
- 90 Dakikada Kant
- 90 Dakikada Sartre
- 90 Dakikada Hegel
- 90 Dakikada Konfüçyus
- 90 Dakikada Foucault
- 90 Dakikada Marx
- 90 Dakikada Kierkegaard
- Pisagor ve Teoremi
- Einstein ve Görecelik Kuramı
- 90 Dakikada Bertrand Russell
- 90 Dakikada Wittgenstein
- Newton ve Yerçekimi
- Hawking ve Karadelikler
- Habeşistan'da Bir Mevsim
- The Medici: Godfathers of the Renaissance
Paul Strathern Alıntıları - Sözleri
- Para, insanın emeğinin ve varoluşunun yabancılaşmış özüdür ve bu yabancı öz insana hükmeder ve insan da ona tapar. (90 Dakikada Marx)
- Yaşam nahoş bir şey ve ben bu nahoş yaşamı düşünerek geçirmeye karar verdim. (90 Dakikada Schopenhauer)
- "Toplum; aptal kafaların sığ ve yavan gevezeliklerini, büyük beyinlerin düşüncelerinden daha ikna edici bulur." (90 Dakikada Schopenhauer)
- ...Bilinç kendini isteyerek seçer. Başka 1deyişle; bilinç kendini seçimler yaparak yaratır... (90 Dakikada Sartre)
- Beşinci yüzyılda yaşamış, yazar-filozof Empedokles öylesine olağanüstü bir zekâya sahipti ki, bir tanrı olduğunu kanıtlamak için fokurdayan lavlara atlamıştı. (90 Dakikada Platon)
- Aristoteles felsefesi iki büyük İslâm bilgini tarafından geliştirildi. Abu Ali el-Hüseyin ibn Abd Allah ibn Sina (şükür ki bizde Avicenna adıyla anılır) (90 Dakikada Aristoteles)
- Üzerine konuşulamayan konusunda susmalı. (90 Dakikada Wittgenstein)
- İstem kördür, tüm engelleri aşar ve daima anlamsızdır. (90 Dakikada Schopenhauer)
- Aristoteles’e göre eğitimliler ile eğitimsizler arasındaki fark, yaşayanlar ile ölüler arasındaki fark gibidir. Buna rağmen eğitim konusunda saf bir iyimser değildi: “Eğitim iyi zamanlarda bir güzellik, zor zamanlarda ise bir sığınaktır.” (90 Dakikada Aristoteles)
- "İnsanlığı gerçekten seven birisi için, kimin insanlık düşmanlığından nefret ettiği önemli değildir, onun kararı öylesi ne güçlüdür ki, insan düşmanlığı ile ilgili bütün olasılıklar bitmiştir." (90 Dakikada Konfüçyus)
- Schopenhauer günümüzde bile yaratıcı beyinler üzerinde etki yaratan biridir ve bu beyinlerin her biri onun felsefesine farklı tepkiler vermektedir. (90 Dakikada Schopenhauer)
- Kesin hiçbir şey kalmaz. Bütün evren, kendi bireyselliğimiz ve hatta kendi varoluşumuz bile bir hayal olabilir. Hiçbir şeyi kesin olarak bilebileceğimiz bir yol yoktur. Bir tek şey dışında: Kendim ve dünya hakkında ne kadar yanılmış olursam olayım, reddedilemeyecek bir şey var: Düşünüyorum. Tek başına bu bana varlığımı kanıtlar. Felsefedeki en ünlü sözle, Descartes sonuca varır: "Cogito ergo sum. (90 Dakikada Descartes)
- “Sorğulanmamış həyat ümumiyyətlə yaşamağa dəyər həyat deyil.” (90 Dakikada Sokrates)
- “Çağımız asıl eleştiri çağıdır, ki, her şey eleştiriye tabii tutmalıdır kendisini. Din, kutsallığı gereği, ve kral beraberce kendilerini eleştiriden uzak tutma isteğindedirler. Ama hal böyle olunca, şüphe çekiyorlar üzerlerine ve sahte olmayan bir itibar görme hakkını kendilerinde göremezler, ki, akıl, ancak özgür ve kamusal sınava dayanabilen kişiye itibarı uygun görür.” (90 Dakikada Kant)
- Newton’un bilimsel keşiflerinden derinden etkilenen filozof Locke ,bilgimizin temelde deneyden kaynaklandığını öne süren Görücülük’ü oluşturarak , çağdaş felsefenin temelini atacaktı. (Newton ve Yerçekimi)
- Descartes’ın hayatı ikilemlerle bölünmüştü. Huzur ve yalnızlık aradı, ama bu arayışı onu saplantılı yolculuklara itti. (90 Dakikada Descartes)
- Bütün evren, kendi bireyselliğimiz ve hatta kendi varoluşumuz bile bir hayal olabilir. Hiçbir şeyi kesin olarak bilebileceğimiz bir yol yoktur. Bir tek şey dışında: Kendim ve dünya hakkında ne kadar yanılmış olursam olayım, reddedilemeyecek bir şey var: Düşünüyorum. Tek başına bu bana varlığımı kanıtlar. Felsefedeki en ünlü sözle, Descartes sonuca varır: “Cogito ergo sum.” (Düşünüyorum, öyleyse varım) (90 Dakikada Descartes)
- "Nesnel gerçekliğin insan düşüncesine dayandırılıp dayandırılamayacağı sorusunun teoriyle hiçbir ilişkisi yoktur, bu tamamen pratik bir sorudur. Gerçeklik, düşüncenin hakikatidir, gücüdür ve yalnızca pratikle ispatlanabilir." (90 Dakikada Marx)
- Benim en iyi dostum hakikattir. (Newton ve Yerçekimi)
- En kötüsüyse silahlanmış adaletsizliktir. (90 Dakikada Aristoteles)