Platon Öncesi Filozoflar - Friedrich Nietzsche Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Platon Öncesi Filozoflar kimin eseri? Platon Öncesi Filozoflar kitabının yazarı kimdir? Platon Öncesi Filozoflar konusu ve anafikri nedir? Platon Öncesi Filozoflar kitabı ne anlatıyor? Platon Öncesi Filozoflar kitabının yazarı Friedrich Nietzsche kimdir? İşte Platon Öncesi Filozoflar kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Friedrich Nietzsche
Çevirmen: Nur Nirven
Yayın Evi: Pinhan Yayınları
İSBN: 9786059460637
Sayfa Sayısı: 400
Platon Öncesi Filozoflar Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
“Platon Öncesi Filozoflar” üzerine bu dersler, 1872-1873 tarihlidir. Nietzsche bu dersleri, 1876 yılında elden geçirmiştir. Müzisyen ve filozof Paolo D'Iorio, Almanya’nın Weimar kentindeki Goethe Schiller Arşivlerinde saklanan elyazmalarını tekrar inceledi ve derslerin daha önceki 1913 (Kröner) ve 1921 (Musarion) tarihli Almanca baskılarında eksik olan kısımları tamamlayarak eseri eksiksiz biçimde bize sundu.
Bu kitap ayrıca yine yakın zamanda yayına hazırlanan “Filozofların Silsileleri” metnini de içeriyor.
(Tanıtım Bülteninden)
Platon Öncesi Filozoflar Alıntıları - Sözleri
- Dostlarım, tatlar ve renkler tartışılmamalı mı, diyorsunuz? Fakat bütün yaşam tatlar ve renkler kavgasından ibaret.
- Sokrates başkalarının bilgeliğini kendisininkiyle ölçmeye karar verir. Bilge olduğu düşünülen ünlü bir devlet adamını seçer, onu sınamak için sorular sorar. Adamın öne sürülen bilgeliğinin bilgelik olmadığını görür. Siyaset adamına bilgelikten ne kadar yoksun olduğunu kanıtlamaya çalışır. Bu imkansızdır: Sokrates yalnızca kendinden nefret ettirmeyi başarır. "Ne ben ne de o neyin saygıya değer olduğunu bilmiyoruz. Yine de fark şu ki ben cehaletimin tamamıyla bilincindeyken o bildiğini sanıyor. Bu durumda ben ondan daha bilgeyim, çünkü bu büyük hatayı yapmıyorum."*
- Parmenides, şeyin kendisini hemen reddederdi, çünkü bu ona var olmayan yahut var olmaması gereken gibi gelirdi. Dolayısıyla, ne panteist varlığa yönelik mistik bir inanç, ne uçucu bir rüya olarak dünyayı etik açıdan küçümseme, ne de Kantçı bir idealizm söz konusudur: Fakat daha çok, varlık kavramından çıkarılan çok soğuk bir soyutlama vardır. Sezgiyle bulunmuş bir kavram için daha sonra kanıt aranmamıştır. Tam tersine, varlığın ve var olmayanın eski sistemin bünyesine çok naif biçimde dahil edilmesi onu şu eşsiz düşünceye yöneltmiştir: "Var olmayan var olamaz."
- tragedya çağının filozofları “bilmenin barbarca etkisi”nden korunmayı biliyorlardı ama sokrates‘ten sonra bilimin dizginleri yavaş yavaş filozofların elinden kaçtı ve bugün tehlikeli bir azat çağında yaşıyoruz.
- ... Yalnızca Herakleitos (ve Parmenides) monisttir; çoğulcular, bir yanda Atomcular, öte yanda Platon. Fakat hepsinin içinde içerikten en yoksul, en az semereli olan Parmenides'in son bakış açısıdır, zira hiçbir şey açıklamaz. Aristoteles haklı olarak buna "fizik dışı" der.
- Eskilerle modernleri karşılaştırmak nihayetinde Eskilerin lehine bir rol oynar: "Büyük filozoflar nadiren yetkin insanlardır. Kant, Hegel, Schopenhauer, Spinoza nedir ki! Çok zavallı, çok dar kafalı. Beni terbiye eden şey, Büyük Yunanları tanımamdır: Herakleitos, Empedokles, Parmenides, Anaksagoras, Demokritos daha saygın, daha dolu."
- Birinin egemen olduğu yerde ancak kitleler vardır: Kitlelerin bulunduğu yerde köleliğe teslim olma ihtiyacı hüküm sürer. Köleliğin bulunduğu yerde, az sayıda birey vardır ve bunlar sürü halinde yaşama içgüdülerine ve bilincine karşıdır.
- Sanatçı yeni, taşkın metaforlar kullanır, bilge tam tersine, yanılma veya yanıltma korkusuyla, sistemleştirilmiş ahenkli metaforlar kullanır. Bu ahlâki ayırım soyutlanırsa, hakikat yalnızca bir yalan, benzer olanla keyfi bir özdeşleşme, bir metonim, metaforik kökenini unuttuğumuz bir metafordur.
- Hakikate varmak için aptal bir gözü, çınlayan bir kulağı veya dili takip etmemeli, λόγω [akıl yürütme] düşünce gücüyle kavranmalıdır.
- Aslında, Nietzsche'nin bize önerdiği tasvirde, Sokrates'e kadarki en eski filozofların öğretileri gibi kişilikleriyle de "saf", "taraflı" ve özgün oldukları düşünülmüş olmalıdır, Platon ise ilk "karma karakter" olarak ortaya çıkar. Platon, felsefesi kadar filozofluk tipiyle de ilk büyük karma karakterdir. Sokrates, Pythagoras ve Herakleitos'un öğelerini bir araya ge tirdiği idealar öğretisi özgün bir kavrayış olarak nitelenemez. İnsan olarak da onda Herakleitos'un soylu gurur, Pythagoras'ın gizemli melankolik yasa koyucu ve Sokrates'in diyalektik ruh uzmanlığı özellikleri birleşmiştir.²
- “Dostlarım, tatlar ve renkler tartışılmamalı mı, diyorsunuz? Fakat bütün yaşam tatlar ve renkler kavgasından ibaret.”
- Sayı, bu birden doğar, evren de sayılardan.
- Zaman kavramı Parmenides'e kesinlikle yabancıdır. Varlık, oluş olamaz. Zira neden oluşacaktır? Var olmayandan mı? Var olmayan yoktur ve hiçbir şey üretmez. Varlıktan mı oluşacak? Varlık kendinden başka bir şey meydana getirmez. Bozulma da aynıdır. Genel ilke şudur: Var olmuş olan ve var olacak olan var olmaz. -Fakat varlığın var olmadığı söylenemez. Varlık bölünmezdir, çünkü onu bölecek ikinci bir varlık yoktur: Bütün uzam yalnızca onunla doludur. Devinimsizdir, zira bütün uzamı dolduruyorsa, tamamıyla kendisiyle özdeşse, bölünmezse nerede devinebilir? Tamamlanmamış yahut άπειρον olamaz, zira o zaman bir eksiklik, bir ihtiyaç olurdu. Dolayısıyla, sınırlı olmalıdır. Parmenides mükemmel, her noktası düzgün, her köşesi dengeli, sonsuza kadar değişmeyen bütünü küreyle kıyaslar. Parmenides ve Ksenophanes yalnızca bu anlamda yakındır. Her birinin kökü tamamıyla farklıdır: burada panteizmin sonsuz birliği, orada bütün varlığın birliğini soyut bakımdan olumlama. Bu olumlama tamamıyla doğrudur. Bilişsel kapasitemizle biz, var olmayanı düşünemeyiz. Dünyayı ne kadar genişletirsek genişletelim bütün boş uzamlarda her zaman varoluş, uzamda var olma hükmüne varırız. Bu haliyle bütün dünya tek, homojen, bölünmez, oluşmaz, yok olmazdı - aklımızın her şeyin ölçüsü olduğu varsayımıyla. Yalnızca varlığı anlayabiliriz. Var olmayanın bizim için hiçbir temsili yoktur. Temsillerin bulunması ve varlığa inanmak aynı şeydir. -Oluşmak isteyen oluşsun: Evrensel olduğunu varsaymak gereken varlığın birliği sorun yaşamayacaktır. Parmenides şu sonuca varır: Oluş yanılsamalar âlemine aittir, zira ne varlığın ne de var olmayanın dünyasına ait olabilir, çünkü var olmayan yoktur
- kalıcılığa inanmanın hata ve akılsızlık olduğunu düşünür.
- Amaçları ve ürünleri açısından felsefe bir sanattır. Fakat kavramlarla açıklama tarzı, bilimle ortaktır. Poetik sanat formundadır. Felsefe kümülatif bir ilerlemeye açık değildir, çünkü "deneyimin sınırlarının dışında, poetik bir keşiftir, mitik sezginin uzantısıdır; aynı zamanda öz hesabına imgelerle iş görür"; "mitleri yaratan kuvvetler"den biridir ve bunların sayesinde "bilmeyi aşma" gerçekleşir.
Platon Öncesi Filozoflar İncelemesi - Şahsi Yorumlar
'Çekiçli filozof' vb. Nietzsche'ye verilen pek çok sıfat var. Entelektüel gevezeliklerin vazgeçilmez ismi, felsefenin bel kemiğiymiş muamelesi gören, yaşam filozofu gibi hikmetli sözleri olan 20. yy.'ın aykırı filozofu. İnsanlar(ımız) Nietzsche'yi neden sever bilemem, fakat ben eli çekiç değil de kitap tutan Nietzsche'yi tercih ediyorum. Nietzsche'nin pek çok kitabını okumuş birisi olarak, keşke önce bu kitaptan başlasaydım da, yanlış anlama ihtimallerimi - ve anlamalarımı- biraz daraltsaymışım diyorum. Uzun bir süredir dirsek çürütüp araştırdığım bir alan İlkçağ felsefesi, @pinhanyayinevi de sağolsun böyle kaliteli bir derlemeyi hakkına yaraşır bir şekilde dilimize çevirmiş. ️️️️️ Nietzsche anlaşılması güç, yanlış anlaşılması çok kolay olan bir filozof, Nietzsche üzerine fazlaca mesailer harcamış olan insanlar genelde onu anlayabilme lüksüne erişiyor. Nietzsche'nin biyografisi konusunda yeterince malumat sahibiydim, bu kitabını görünce de hemen edindim kendisini. Ve Nietzsche'yi yeniden tanımış oldum, bu kitap Harika! Nietzsche'nin Thales'den başlayarak Sokrates'e kadar olan hem felsefe tarihi araştırmalarını, hem de Nietzsche'nin kendi yorumlarını okuma lüksüne erişebiliyorsunuz. Nietzsche pek çok yerde olduğu gibi, Felsefe tarihinde de tabuları yıkıyor ve ekstra olarak okuyabileceğiniz en ilginç Sokrates eleştirisini önünüze koyuyor. Okuyunuz. ️️️️️ "Filozof plastik sanatlar sanatçısı gibi temaşa eder, din adamı gibi başkalarının duygularını paylaşır, bilim adamı gibi nedenin ilkelerine göre akıl yürütür: Kendi içinde dünyanın bütün seslerini yankılatmaya ve bu ahenkte kavramlar oluşturmaya çalışır, bunu makro kozmosa kadar yayar, sonra büyük bir dikkatle kendini gözlemler, tıpkı bir drama şairi veya aktörü gibi, ne de olsa o da dönüşür ve bu dönüşümü sözlerle yansıtmak için gerekli olan ruh sakinliğini korur. Bir akıntıya dalıyormuş gibi durmadan diyalektik düşünceye dalar." yazar/friedrich-nietzsche kitap/platon-oncesi-filozoflar--132142 FurkanPala (Furkan Pala)
" Platon Öncesi Filozoflar " üzerine bu dersler, 1872-1873 tarihlidir. Nietzsche bu dersleri, 1876 yılında elden geçirmiştir. Müzisyen ve filozof Paolo D'lorio,Almanya'nın Weimar kentindeki Goethe Schiller Arşivlerinde saklanan elyazmalarını tekrar inceledi ve derslerin daha önceki 1913 ( Kröner ) ve 1921 ( Musarion) tarihli Almanca baskılarında bulunmayan kısımları tamamlayarak eseri eksiksiz biçimde bize sundu. (Zeynep Verep)
nietzsche'nin el yazmalarından derlenerek oluşturulmuş değerli bir eser. bildiğiniz üzere nietzsche son döneminde yaşamını torino'da geçirmiş ve yazmaya burada sağlığı el verdikçe devam etmiş ve kendisinden sonra yazdıklarına ulaşan italyan düşünür Paolo D'Iorio o kadar etkilenir ki herşeyi bırakıp almanya'ya gider. burada nietzsche'nin diğer el yazmalarının olduğu devlet arşivlerine ulaşarak içsel huzursuzluğunu körükleyen torino yazmalarını almanyanın weimar kentinde dindirir. ve virgülüne dokunmadan bu felsefi eseri hazırlar. ve kitaptan bir soru: ''yunanlar iktidarlarının ulaştığı en zengin ve en görkemli döneminde nasıl felsefe yaptılar? veya bu dönemde felsefe yaptılar mı?'' haydi buradan hareket ederek derinlemsine düşünün! iktidar aygıtına sahip insan ne kadar değişir? insanın yaşam şekline göre felsefe değişir mi? felsefe insan için gerekli bir aygıt ise toplumların yarattığı yaşam formatları ne kadar felsefi? felsefe insan için midir toplum için mi? yoksa hepsini redderek mi gerçekleştirebiliriz? (...) (Uğur De Molinari)
Kitabın Yazarı Friedrich Nietzsche Kimdir?
Alman filolog, filozof, kültür eleştirmeni, şair ve besteci. Din, ahlâk, modern kültür, felsefe ve bilim üzerine metafor, ironi ve aforizma dolu bir üslupla eleştirel yazılar yazmıştır. Nietzsche'nin kilit fikirlerini Apollon-Dionysos ikiliği, Perspektivizm, Güç İstenci, "Tanrı'nın ölümü", Üstinsan ve bengi dönüş oluşturur. Felsefesinin merkezini oluşturan şey, kişinin coşkun enerjisini sömüren her türlü öğretinin, toplumsal olarak ne kadar geçerli olursa olsun sorgulanarak "hayatın olumlanması"dır. Hakikatin değeri ve nesnelliği üzerine yürüttüğü kökten sorgulaması, geniş çaplı yorumların odağını oluşturur ve etkisi özellikle kıta felsefesi geleneğinde varoluşçuluk, postmodernizm ve postyapısalcılık da dâhil olmak üzere devam etmektedir.
Nietzsche, kariyerine felsefeye dönmeden önce klasik filolog (Yunan ve Roma metin eleştirmeni) olarak başladı. 1869 yılında yirmi dört yaşındayken Basel Üniversitesinde klasik filoloji kürsüsüne, bu yeri alan en genç kişi olarak atandı. 1879 yazında, hayatının büyük bölümünde kendisine dert olacak olan sağlık sorunları yüzünden istifa etti. 1889'da kırk dört yaşında zihinsel yetilerinin tamamının kaybıyla sonuçlanan bir çöküş yaşadı. Çöküşü sonraları, üçüncü devre sifilis hastalığının yol açtığı, nadir görülen bir genel pareziye yoruldu; fakat bu teşhiste soru işaretleri vardı. Nietzsche, kalan yıllarını 1897'de ölümüne kadar annesinin, 1900'de kendi ölümüne kadar kız kardeşi Elisabeth Förster-Nietzsche'nin bakımında geçirdi.
Bakıcısı olarak kız kardeşi, Nietzsche'nin el yazmalarının idareciliğini ve editörlüğünü üstlendi. Förster-Nietzsche, tanınmış bir Alman milliyetçisi ve antisemitist olan Bernhard Förster ile evliydi ve Nietzsche'nin yayımlanmamış yazılarını, kocasının ideolojisine uyarlamak üzere, Nietzsche'nin belirttiği, antisemitizm ile milliyetçiliğe sert ve bariz biçimde karşı çıktığı görüşlerine genellikle ters düşecek biçimde yeniden düzenledi. Förster-Nietzsche'nin yaptığı değişiklikler sebebiyle Nietzsche'nin adı, sonraları yirminci yüzyıl bilim insanları Nietzsche'nin fikirlerinin yanlış yorumlanmasına karşı harekete geçmiş olsalar da, Alman militarizmi ve Nazizm ile birlikte anılır olmuştur.
Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Nietzsche
Friedrich Nietzsche Kitapları - Eserleri
- Böyle Söyledi Zerdüşt
- Aforizmalar
- Ahlakın Soykütüğü Üstüne
- Alacakaranlık
- Deccal
- Ecce Homo
- Eğitimci Olarak Schopenhauer
- Gezgin ve Gölgesi
- Güç İstenci
- İnsanca, Pek İnsanca 1. Kitap
- İyinin ve Kötünün Ötesinde
- Yunanlıların Trajik Çağında Felsefe
- Wagner Olayı - Nietzsche Wagner'e Karşı
- Öğretim Kurumlarımızın Geleceği Üzerine
- Putların Alacakaranlığı
- Seçilmiş Mektuplar
- Şen Bilim
- Tan Kızıllığı
- Tarihin Yaşam İçin Yararı ve Yararsızlığı Üzerine
- Tragedyanın Doğuşu
- Yunan Tragedyası Üzerine İki Konferans
- Tanrı ve Günah
- Richard Wagner Bayreuth'ta
- Karışık Kanılar ve Özdeyişler
- Her Şey Dökülmüş Müydü Kelimelere?
- Hayat Dediğin Nedir ki?
- David Strauss, İtirafçı ve Yazar
- Sonsuzluğun Ufkunda
- Sabahın Gizeminden Doğanlar
- Gelecekteki Felsefe
- Dionysos Dithyrambosları
- Fridrix Nitsşe Külliyyatından Qızıl Seçmələr
- Kendiyle Bir Başına İnsan
- Bilim ve Felsefe
- Platon Öncesi Filozoflar
- Mektuplar 1
- Filozofun Kitabı
- Alışkanlıkların Tutsaklığı
- The Future Of Our Eucational Institutions
- Thoughts Out Of Season Part 2
- The Birth Of Tragedy Or Hellenism And Pessimism
- Otobiyografik Yazılar ve Notlar
- Edebiyat Nedir?
- İnsan Çoğul ve Tek Başına
- Bütün Şiirleri
- Homer and Classical Philology
- Ahlaki Değerlerin Soyağacı
- Yalnızların En Yalnızı
- Kahin
- Twilight of the Idols with The Antichrist and Ecce Homo
- Nietzsche Hauptwerke
- Zerdeşt Wıha Ferman Kır
- Friedrich Nietzsche (4 Cilt Takım)
- The Dionysian Vision of the World
- Greek Music Drama
- Aphorisms on Love and Hate
- Megaralı Theognis Üzerine
- Ahlakın Soyağacı
- Ecce Homo - Kişi Nasıl Kendi Olur
Friedrich Nietzsche Alıntıları - Sözleri
- Kendi yolumda ilerleyip ulaşacağım amacıma. Geride kalanların ve duraklayanların üzerlerinden atlayacağım. Böylece, benim ilerleyişim onların batışları olacak. (Böyle Söyledi Zerdüşt)
- Çocuksu merakını seviyorum. (Seçilmiş Mektuplar)
- Bir şeyi kabul etmek kimi zaman onu anlamaktan daha zordur. (Eğitimci Olarak Schopenhauer)
- (..) İlişkilerimizin ve dostluklarımızın dayandığı zemin ne kadar da kaygan, soğuk sağanaklar ya da kötü havalar ne kadar yakın, ne kadar da yalnız her insan!" (İnsan Çoğul ve Tek Başına)
- İstiyorsan gözlerinle aklın hiç ama hiç solmasın, Gölgede yürürken, düş pesine güneşin, kaybolmasın! (Şen Bilim)
- Belki karınca da ormanda, kendisinin ormanın hedefi ve ereği olduğunu kuruyordur; tıpkı bizim insanlığın sonunu hayal gücümüzde adeta istemdışı bir biçimde dünyanın sonuyla ilişkilendirişimiz gibi... (Gezgin ve Gölgesi)
- Insanın bir kez olsun içinde bulunduğu zamana fazlasıyla yabancılaşıp adeta bu zamanın kıyısından geriye, geçmiş hayat felsefelerine sürüklenmesinin büyük yararları vardır. O noktadan sahile bakarken belki de ilk kez o sahilin her yanını bütün olarak görecektir kişi. Böylece oraya yeniden yaklaştığında, etraflıca anlamak açısından, sahili hiç terk etmemiş olanlardan daha avantajlı olacaktır. (Kendiyle Bir Başına İnsan)
- Bunu bil,nə qədər ki,səni tərifləyirlər,deməli sən hələ öz yolunu tapmamısan,başqalarına sərf edən yoldasan. (Fridrix Nitsşe Külliyyatından Qızıl Seçmələr)
- "Was mich nicht umbringt macht mich stärker." "What does not kill me, makes me stronger." (Twilight of the Idols with The Antichrist and Ecce Homo)
- Burada buluşabilmek için hangi yıldızlardan düştük? (Seçilmiş Mektuplar)
- "eskiye geri dönemeyiz , gemileri yakmışızdır; cesur olmak kalır bir tek geriye.." (İnsanca, Pek İnsanca 1. Kitap)
- Birbirlerini en çok büyüleyenler, birbirlerini en çok tamamlayanlardır. (Eğitimci Olarak Schopenhauer)
- İnançlar hakikat düşmanları olarak yalanlardan daha tehlikelidir. (Sabahın Gizeminden Doğanlar)
- İyi kitap zaman ister. (Karışık Kanılar ve Özdeyişler)
- Ölümün yaşamın karşıtı olduğunu söylemekten sakınalım. Canlı sadece bir ölü türüdür ve çok ender bir türdür. (Şen Bilim)
- İnsanın en büyük suçu Doğurulmuş olmasıdır. (İnsanca, Pek İnsanca 1. Kitap)
- İnsan bugün kimsenin sahip olamadığı şeylere tutkulu olmalı... (Wagner Olayı - Nietzsche Wagner'e Karşı)
- Satılık olan, kapmaya çalışır kaba ellerle bütün dünyanın çin çin öten boş şöhretini! (Wagner Olayı - Nietzsche Wagner'e Karşı)
- ... Yalnızca Herakleitos (ve Parmenides) monisttir; çoğulcular, bir yanda Atomcular, öte yanda Platon. Fakat hepsinin içinde içerikten en yoksul, en az semereli olan Parmenides'in son bakış açısıdır, zira hiçbir şey açıklamaz. Aristoteles haklı olarak buna "fizik dışı" der. (Platon Öncesi Filozoflar)
- "Arada sıra görgüsüzler kendileriyle baş başa kalır." (David Strauss, İtirafçı ve Yazar)