Prens - Niccolo Machiavelli Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Prens kimin eseri? Prens kitabının yazarı kimdir? Prens konusu ve anafikri nedir? Prens kitabı ne anlatıyor? Prens PDF indirme linki var mı? Prens kitabının yazarı Niccolo Machiavelli kimdir? İşte Prens kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Niccolo Machiavelli
Yayın Evi: Remzi Kitabevi
İSBN: 9789751416353
Sayfa Sayısı: 128
Prens Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Kimilerince devlet yönetiminde zafere giden her yolun mubah olduğunu savunduğu için eleştirilen, kimilerince de siyasal bir başyapıt olarak sayılan Prens, devlet yönetme sanatı ve siyaset etiği üzerine yazılmış en etkili eserlerdendir.Prens'in kaleme alındığı dönem İtalyan Rönesansı'na denk gelmektedir. Sanatta, bilimde ve edebiyatta büyük bir dönüşümün yaşandığı bu dönemde Katolik Kilisesi'nin etkisi azalmış ve Avrupa'da modern devlet kavramı yeşermeye başlamıştı. Bu coğrafyada Venedik, Floransa, Pisa, Cenova gibi bölgeler birbirinden bağımsız kent devletleri haline gelmişlerdi. Prens, bu döneme ilişkin devlet yönetme sanatına yeni bir bakış getiren çalışma olarak tanındı.Günümüze de ışık tutan Machiavelli'nin bu yapıtı, siyaset felsefesinin temel metinlerinden biri olarak kabul edilmektedir.
(Tanıtım Bülteninden)
Prens Alıntıları - Sözleri
- Dostun olmayan daima seni tarafsız kılmayı, dostun olan ise silahına sarılıp ondan yana bir tutum sergilemeni isteyecektir.
- İnsanlar genel olarak elleriyle değil, gözleriyle yargıda bulunurlar; çünkü herkes görür ama çok az kişi duyumsar.
- Başkasının güçlenmesinin nedeni olan kişi kendi yıkımına yol açar...
- ... çünkü bir değişim, daima başka bir değişimin oluşumuna zemin hazırlar.
- Üç tür insan vardır. Insanların kimileri kendiliğinden anlar, kimileri anlayandan öğrenir, kimileri de ne kendisi anlar ne de başkasının dediğinden anlar. Birinciler, çok akıllı olanlardır, ikinciler daha az akıllı, üçüncüler ise işe yaramaz olanlardır.
- Krallık etmek için, bir krallık dışında hiçbir eksiği yoktu.
- Devlette ortaya çıkan hastalıklar önceden görüldüklerinde (bunu ancak uzak görüşlü birisi yapabilir) çabuk iyileştirilirler ama bu hastalıkların görülmemesi ve herkesin görebileceği şekilde büyümelerine izin verilmesi durumunda artık herhangi bir tedavi söz konusu olamaz.
- Cömertlik kadar kendi kendini tüketen bir şey yoktur.
- Sana kusursuz gözüken bir yol felaketin olurken, tam tersine, kusurlu gözüken bir yol sana güven ve esenlik sağlayabilir.
- Bakan, kendisine Italyanların savaşmayı bilmediklerini söylediğinde, o da Fransızların siyaseti bilmediğini söyler.
- Sakin havada fırtınayı düşünmemek insanların ortak hatasıdır.
- ... üç tür beyin vardır: Biri kendiliğinden anlar, öteki başkalarının açıkladığını anlar, üçüncüsü ise ne kendiliğinden anlar ne başkasının aracılığıyla...
- Herkes, sen nasıl görünüyorsan seni öyle görür, ama senin nasıl olduğunu az kişi hisseder ve o kişiler devlet koruması altındaki çoğunluğun fikrine karşı gelmez.
- Başkasının güçlenmesinin nedeni olan kişi kendi yıkımına yol açar.
- Çünkü insanlar ya korkudan ya da nefretten zarar verirler.
Prens İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Bir prens ordusunu ve halkını nasıl yönetmelidir, devletini nasıl bir arada tutabilir, ne kadar acımasız merhametli olmalıdır gibi sorulara cevap veren bir kitap. İleride bir gün prens olma ihtimaliniz varsa okumanızı tavsiye ederim. Aksi takdirde okumanın bir anlamı yok bence. Kitap ironisiz düz bir şekilde Prens adayları için yazılmış. Şimdiki yöneticilere bile hitap etmiyor. Direkt 1400lerdeki Prens adayları için yazılmış. Tarihi, edebi ya da felsefik bir derinliğinin de olduğunu düşünmüyorum. (Edit: Aşırı abartılı cümle uyarısı) Neden bu kadar popüler, onu da anlamadım. Allahtan kısacıktı da bitti hemen. (Hacı Seydaoğlu)
Bu kitabı ilk olarak bu sene, 11. sınıf müfredatı gereği tarih ve felsefe derslerinde duymuştum. Kitap ve Machiavelli hakkında kafamda oluşan imaj; devletin güç kazanabilmesi için asmanın, kesmenin abes sayılmaması gerektiği tabiri caizse faşist(?) devlet düzeninin güce ulaştırabileceği, aslında eserin benim dünyamda distopya barındırdığıydı falan filan... SAÇMALIK. Eğer siz de benim gibiyseniz, lise müfredatı gereği kitap hakkında kafanızda bu tarz bir düşünce varsa, kesinlikle bu önyargıyı belleğinizden silip bir an önce kitabı okumanızı tavsiye ederim. Kitapta kısaca bir devletin uzun süreli ve rahat idare edilebilmesi için devleti yöneten birimin veya kişinin sahip olması gerekn özelliklerden ve uygulaması gereken yaptırımlardan bahsedilmiş. Kitabın başında Machiavelli, eserini dönemin devlet adamına armağan ettiğini belirtip, sonunda da İtalya'nın yıkılmaması için yönetimin ne gibi önlemler alması gerektiğinden bahsetmiş o yüzden bana bu kitap ideal devlet düzeninden bahsetmekten çok, dönemin devlet adamlarına bir eleştiri amacıyla yazıldı gibi geldi. Sağda solda bahsedildiği gibi bu kitap "amaca giden her yol mübahtır" ilkesini dikte ettirmiyor. Hatta birkaç yerde şiddetin ve işkencenin hayvansı olduğundan bahsedilmiş. Gereken yerlerde halkı uyutmak gerektiğinden bahsediyor, evet. Bu da yine avam kısmının her işe aklının ermeyeceğini düşündüğünden, isyan çıkmasını önlemek istediğinden kaynaklanıyor. Kitap, gerçekçi tespitlerle dolup taşıyor. Altını çizdiğim o kadar çok yervar ki, buna örnek olsun diye hangisini paylaşsam bilemiyorum. Türkler ve Türk yönetim biçimi hakkında da derin ve yerinde çıkarımları var. Bence toplum psikolojisine yeterince hakim bir adam Machiavelli. Hülasa, BU KİTABI OKUYUN OKUTTURUN. (İlayda Soysal)
Esenlikler. Bugün alanımla ilgili okuduğum kitapla karşınızdayım, açık konuşmak gerekirse nedenini bilmemekle birlikte, alanımla ilgili pek okuma yapan biri değildim bu zamana kadar lakin akademide kendime yeni yollar çizmekle birlikte eski, kõhnemiş alışkınlıkları da değiştirmeye buradan başlamış bulunuyonum. italyan Rönesans hareketinin en önemli figürlerinden, tarih ve siyaset biliminin kurucusu Machiavelli'nin dünya çapında tanınan eseri Prens (yahut hükümdar) Makyavelizmin temellerini atan eser olarak bilinir. Mutlak güç sahibi ve kararlı bir yöneticinin iktidarı elinde tutabileceğini salık verir. Konu olarak çerçeveleyecek olursak, bir hükümdarın iktidarı nasıl koruyabileceği, takip etmesi gereken yöntemleri, uzak durması gereken davranışları yirmi altı başlık boyunca anlatır. Anlatmasının sebebi de on altıncı yüzyılda yeni bir siyaset yöntemi aramak ve yeni kurulacak siyasetin temellerini atmaktır. Dikkatimi çeken noktalardan; yazarın, yaşadığı çağ göz önünde tutulduğunda gerek dönemine ait verdiği örnekler gerekse geçmişe dönük belirttiği örneklerdir. Diyebilirsiniz ki, biliyor, örnekliyor ama kötü örnekliyor. Objektif bilgiye ulaşmakta günümüzde bile sıkıntı çekerken, o dönemdeki baskı koşulları altında Türklere olumsuz, yanlı bakış açısını yadırgamamak gerek. Yazılışı açısındansa gayet başarılı bana kalırsa içeriğinin etikliğinden ziyade verdiği taktikleri havada bırakmayarak örneklerle desteklemesi, kendi düşüncesine göre olanları yorumlaması gayet başarılı. Anlatılanda eleştiren konulara bakacak olursak bugünün dünyasında öğütlenen her şeyin daha fazlasının yaşandığını görürüz. Balkanlar kitabı ile aynı anda okumuştum, sıkılacağımı düşünüyordum ama akıcı bir şekilde ilerledi. keyifli okumalar dilerim, esen kalın. (Zeynep K.)
Prens PDF indirme linki var mı?
Niccolo Machiavelli - Prens kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Prens PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Niccolo Machiavelli Kimdir?
Niccolò di Bernado dei Machiavelli (3 Mayıs 1469 - 21 Haziran 1527), tarih ve politika biliminin kurucusu sayılan Floransalı düşünür, devlet adamı, askeri stratejist, şair, oyun yazarı. İtalyan Rönesans hareketinin en önemli figürlerindendir.
En ünlü eseri Prens'te, politik yazının tarihinde ilk kez iktidarın alınışı ve korunması gibi bir sorunu dinsel ya da ahlaki kaygıları dikkate almaksızın kendinde bir amaç olarak inceledi.
Tüm yaşamı boyunca İtalya'nın birliği ideali için mücadele verdi. Fikirleri politik yazında olduğu gibi yaygın düşünüşte de giderek büsbütün olumsuz ve ilkesiz bir politik hırsın anlatımı olarak görüldü, "Makyavelizm" terimi bir düşünce sisteminden çok "amaç için her yolu mübah gören" politikacının tutumunu anlatan suçlayıcı bir sıfat haline geldi. Yine de Diderot, Rousseau, Fichte ve Hegel gibi büyük düşünürler Machiavelli düşüncesinin olumlu yönünü açığa çıkarmaya çalıştılar. Hegel'e göre "Machiavelli'nin gayesi, yani İtalya'nın bir devlet mertebesine çıkarılması, bu yazarın eserinde tiranlığın haklı gösterilmesinden ve muhteris bir despot için imal edilmiş altın yıldızlı bir aynadan başka bir şey görmeyen bütün görme özürlülerce anlaşılamadan kalmıştır." Hegel O'nun yöntemini şöyle özetler: "Kangren olmuş uzuvlar lavanta suyuyla iyileştirilemez.".
Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Niccolò_Machiavelli
Niccolo Machiavelli Kitapları - Eserleri
- Prens
- Savaş Sanatı
- Adamotu
- Komplolar ve Karşı Komplolar Tarihi
- Söylevler
- Çizgilerle Prens
- Komplolar Üzerine
- Orta Elçilikler - Mektuplar
- Hükümdar ve Büyük Frederik'in Makyavel'i Çürütme Denemesi
- Siyaset Üzerine Konuşmalar
- Politik ve Askeri Savaş Sanatı 1
- Seçme Yazılar
- Saklı yapraklar - Prens (İki Kitap Birden)
- The Life of Castruccio Castracani
Niccolo Machiavelli Alıntıları - Sözleri
- İnsanların çoğunda şöyle bir huyu vardır: kendini sevdirenden çok kendinden korkutana karşı alttan alırlar. Nedenine gelince, dostluk, sadece soyut bir takdir bağı olduğundan, çıkarın hesapları karşısında tutunamaz; korkunun temelinde ise düşüncesi akıldan hiç çıkmayan ceza yatar. (Hükümdar ve Büyük Frederik'in Makyavel'i Çürütme Denemesi)
- ... çünkü bir değişim, daima başka bir değişimin oluşumuna zemin hazırlar. (Prens)
- . İnsanlar, ya sevgi ya da korku tarafından iki temel dürtü tarafından yönlendirilir. ... (Söylevler)
- Devlette; "İftiraların, kara çalmaların önünü almak için en iyi çare şikayetçi ve davacı olabilme müessesinin önünü açmaktır, onlara geniş bir oyun sahası yaratmaktır; çünkü bağımsız devletler için iftiralar ne kadar zararlıysa, şikayet müessesesi de o kadar faydalıdır." (Siyaset Üzerine Konuşmalar)
- Cömertlik kadar kendi kendini tüketen bir şey yoktur. (Prens)
- "Talih, planlarına karşı çıkmalarını istemediği zaman insanların aklını kör eder." (Komplolar Üzerine)
- Herhangi bir kişi, özellikle temelleri zayıf bir şehir ya da devletin prensi olursa bir krallığın ya da cumhuriyetin yolundan anayasal yönetime doğru hareket edemez. Bu durumda prensliği korumanın en iyi yolu o devletteki her şeyi yenilemektir. Yani yeni adlarla, yeni güçlerle, yeni insanlarla, yeni yönetim birimleri kurmalı; zengini yoksul, yoksulu zengin yapmalıdır. Tıpkı Davut’un kral olduğu zaman yaptığı gibi: Yoksulu iyi şeylerle doldurdu, zengini eli boş gönderdi. (Söylevler)
- Bizden tarafsız kalmamızı dostlarımız ve müttefiklerimiz değil, düşmanlarımız isterler her zaman. (Hükümdar ve Büyük Frederik'in Makyavel'i Çürütme Denemesi)
- . İnsanlar, ya sevgi ya da korku tarafından iki temel dürtü tarafından yönlendirilir. ... (Söylevler)
- ...as Caesar did: which strength of body is conjectured from the composition of the members and the gracefulness of aspect. (Savaş Sanatı)
- . Beklemesi zor diyen doğruyu söylüyor. ... (Söylevler)
- Yanlış yapan halk sözcüklerle, kötü bir prens çelikle tedavi edilir. (Söylevler)
- ... üç tür beyin vardır: Biri kendiliğinden anlar, öteki başkalarının açıkladığını anlar, üçüncüsü ise ne kendiliğinden anlar ne başkasının aracılığıyla... (Prens)
- Akıllı bir prens daima büyük adamların geçtiği yoldan gitmeye ve en iyi olanları taklit etmeye mecburdur. Kendi yetenekleri taklit ettiklerinin yeteneklerine eşit olmasa dahi onların yaptıklarına biraz yaklaşabilir. (Çizgilerle Prens)
- ..and I want to excuse my side. (Savaş Sanatı)
- Eğer insanda onur yoksa, üstesinden gelinmesi gerecek başka ne aranır ki? (Saklı yapraklar - Prens (İki Kitap Birden))
- Az zarar görenler intikam alabilirler, ama ağır zarar görenler intikam alamazlar. Bu yüzden bir insana verilen zarar öyle bir olmalıdır ki, intikam korkusu duyulmamalıdır. (Politik ve Askeri Savaş Sanatı 1)
- Çoklukla insanlar, sırf kötülük bekledikleri insanlardan iyilik görünce daha çok duygulandıkları için, iyi muamele eden bir hükümdara halkın bağlanacağı şüphe götürmez, hele onu en yüksek mevkie kendisi getirmişse. (Hükümdar ve Büyük Frederik'in Makyavel'i Çürütme Denemesi)
- İnsanlar bazen kendilerini savunmayı beceremezken,başkalarını savunmayı isteyecek kadar aptal olurlar. (Siyaset Üzerine Konuşmalar)
- Şu halde, ilk sözlerime dönerek diyorum ki, insanlar sevmede kendi arzularına, korkmada ise yönetenlerin arzusuna bağlı olduklarından, bir hükümdar aklı başında ise eğer, başkasına bağlı şeye değil ancak kendine bağlı şeye güvenmelidir; yalnız korku saçarken kin yaratmaması şarttır. (Hükümdar ve Büyük Frederik'in Makyavel'i Çürütme Denemesi)