Psikanalitik Tanı - Nancy McWilliams Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Psikanalitik Tanı kimin eseri? Psikanalitik Tanı kitabının yazarı kimdir? Psikanalitik Tanı konusu ve anafikri nedir? Psikanalitik Tanı kitabı ne anlatıyor? Psikanalitik Tanı PDF indirme linki var mı? Psikanalitik Tanı kitabının yazarı Nancy McWilliams kimdir? İşte Psikanalitik Tanı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Nancy McWilliams
Çevirmen: Erkan Kalem
Orijinal Adı: Psychoanalytic Diagnosis / Understanding Personality Structure in The Clinical Process
Yayın Evi: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları
İSBN: 9786053991052
Sayfa Sayısı: 520
Psikanalitik Tanı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Meslek yaşamının başındaki terapistlere psikanalitik kişilik teorisi ve teorinin uygulama için çıkarımlarını sunan ilk metin olma özelliğine sahip olan kitabın diğer 'ilk' olma özelliği de, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları'nın Psikoloji/Psikanaliz Serisi'nin başlangıç kitabı olması.
Kitap, kapsamlı içeriğiyle hem profesyonellere hem de öğrencilere seslenmekte ve psikanaliz yönelimli okuyucular için önemli bir giriş metni olarak değerlendirilmektedir. Psikanalitik klinisyenlerin sorgulamadan kabul ettikleri kavramsal mirası sorgulayan kitap, klinik anlamda önemli ana karakter tiplerini irdeleyip, hastanın bireysel kişilik yapısını anlamanın terapistin müdahalesinin odağını ve tarzını etkilemesi gerektiğini öne sürüyor. Öğrenme hevesini kıran ağır terminolojiyi bir yana bırakan yazar, psikanalitik teori ve uygulamayı, gizemlilikten kurtarıp açıklığa kavuşturan, duru ve kişisel bir tarzda irdeliyor.
Psikanalitik Tanı Alıntıları - Sözleri
- "Etiketler giysiler içindir, insanlar için değil."
- "İnsanlar genellikle her türlü acıyı, çaresizlik içinde kalmaya tercih ederler."
- ''Kim olduğumuz ve ne kadar değerli olduğumuz duygusu, zayıflıklar ve kırılganlıklar taşır ve hepimiz hayatlarımızı kendimiz hakkında iyi hissedebilmemizi sağlayacak şekilde yaşamaya çalışırız.''
- "Seçim yapmak eylemlerin sorumluluğunu üstlenmeyi içerir ve sorumluluk da olağan düzeylerde ki suçluluk ve utanç duygularına tahammül edebilmeyi içerir."
- Şizoid kişi, diğer bir kişi ile ilişkinin ne içinde durabilir ne de dışında durabilir, her iki durumda da hem kendisini hem nesnesini kaybetme tehlikesini yaşar. Bu dinamik “Yalnızım yaklaş bana, ama benden uzak dur, işgal edilmekten korkuyorum” şeklinde özetlenebilir.
- ''Farklı görünümleriyle tüm narsisistik kişilerin ortak olan yönü ise, içsel bir yetersizlik, utanç, zayıflık, aşağı olma duygusu ve/veya korkusudur.''
- "Depresif eğilimlere yol açan başka bir koşul da, yas tutmanın engellendiği bir aile ortamıdır."
- ''Bir nesne ne kadar çok idealize edilirse sonunda maruz kalacağı değersizleştirme de o kadar derin olacaktır; yanılsamalar ne kadar büyük olursa bunların düşüşü de o kadar sert olur.''
- "Bağımsızlık yönelişi bağımlı olma isteği kadar birincildir ve güçlüdür."
- Bir insanı, o insanın fiili olarak orada bulunmadığı durumda veya o insanın temsili bir imgeyle orada bulunduğu durumda yok etmek imkansızdır
Psikanalitik Tanı İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Kitap, terapi sürecinde danışanların kişilik yapısını anlamak amacıyla yazılmıştır. Şu aşamada benim için DSM-V kadar önemli bir kitap oldu, yıllar geçse bile seans öncelerinde içini karıştırıp bakacağım ve destek alacağım bir kitap olacağını düşünmekteyim. Nancy Williams, insanların kategorize ettiğimiz tanı kitapçıklarından daha fazlası olduğunu savunmaktadır. Bundan dolayı, terapistlerin sorgulamaksızın kabul ettiği belirli bazı bilgileri eleştirerek, farklı bakış açıları sunmaktadır. Analitik ve dinamik kökenli kitaplar, ağır terminolojilere sahip fakat bu kitap da karşılaştığım şey tam zıttıydı. Yazar, ilk kısımda kuram ile ilgili kavramları açıklayarak, ikinci kısımda dilden kaynaklı oluşabilecek kafa karışıklığını en aza indirmiştir. Kitabın ilk kısmı "kavramsal konular" başlığı ile ele alınmıştır, burada nevrotik, psikotik ve sınırdurum örgütlenmesi üzerinde çeşitli konular tartışılmıştır. Bu örgütlenmeye sahip bireylerin, ego psikolojisi ve nesne ilişkileri bakımından farklılıkları değerlendirilmiştir. Bunlara ek olarak, bu kısımda primitif ve üst düzey savunma mekanizmaları açıklanmıştır. Bireylerin geliştirmiş olduğu savunma mekanizmalarını anlamak, patolojileri anlamak için temel basamaktır. Bundan dolayı, her bir savunma mekanizmasının kökenlerinden ve sebeplerinden bahsedilmiştir. İkinci kısıma gelecek olursak, psikopatik, narssistik, şizoid, paranoid, depresif ve manik, mazoşiştik, obsesif kompulsif, histerik ve dissosiyatif kişilikler çeşitli bakımlardan incelenmişitir. Özellikle birbirleriyle karışıtılan patolojiler yüzünden yanlış tanı kurbanı olan ve bundan dolayı uygun olmayan tedavi yöntemleri ile ilerlenen bireyleri anlamam için bu kısım çok yararlı oldu. Bununla birlikte, her bir kişilik örüntüsüyle nasıl çalışılması gerektiği, bu kişilik örüntülerinin gelişimsel düzeyde nasıl oluştuğu, aktarım ve karşı aktarım durumlarında terapistin neler yapması gerektiği ve her bir kişilik örüntüsünde geliştirilmiş olan duygulanım, mizaç ve dürtülerin neler olduğundan bahsedilmişitir. Alan dışından, analitik psikolojiye ve kişilik yapılarına ilgi duyan kişilerin de okuyabileceği bir kitap. Ancak, bu kitaptan, henüz yeni yeni tecrübe kazanmaya başlayan terapistlerin en çok yarar sağlayacağına inanıyorum. Çünkü kitabın yalnız öğretici yanı yok, ayrıca terapistleri rahatlatan, kendimize yöneltilmiş eleştiriyi azaltan ve kaygıyı hafifleten bir yanı da var. (S T)
Psikanalitik Tanı PDF indirme linki var mı?
Nancy McWilliams - Psikanalitik Tanı kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Psikanalitik Tanı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Nancy McWilliams Kimdir?
Nancy McWilliams, ABD Rutgers, State University of New Jersey’nin Uygulamalı ve Profesyonel Psikoloji Doktora Programı’nda öğretim üyesidir. American Psychological Association’ın Psikanaliz Bölümü’nün başkanı ve Psychoanalytic Review’un eş-editörü olan McWilliams aynı zamanda Psychoanalytic Psychology’nin de yayın kurulundadır. McWilliams yazılarında, kişilik yapılanması ve kişilik bozuklukları, psikolojik tanı, cinsiyet ve toplumsal cinsiyet, travma, yoğun psikoterapi ve psikoterapide hümanist geleneğe karşı okumalar geniş yer bulmaktadır. Kitapları 12 ayrı dile çevrilen yazar, hem ABD’de hem de ABD dışında birçok üniversitede ders vermiştir. Vaka formülasyonları üzerine olan kitabı, 1999’un en iyi psikanalitik klinik kitabı seçilerek Gradiva ödülünü almıştır. 2004’te Division of Independent Practitioners of the American Psychological Association tarafından Rosalee Weiss ödülünü almaya hak kazanan McWilliams, 2006’da da American Psychoanalytic Association’ın onur üyesi olmuştur. National Psychological Association for Psychoanalysis’in mezunu olan McWilliams, New Jersey’deki Institute for Psychoanalysis and Psychotherapy ve New York’taki National Institute for the Psychotherapies’in eğitmen kadrosundadır. Yazarın diğer eserleri şunlardır: Psychoanalytic Case Formulation (Guilford Press, 1999), Psychoanalytic Psychotherapy: A Practitioner’s Guide (Guilford Press, 2004) ve Psychodynamic Diagnostic Manual (ed.) (Guilford Press, 2006).
Nancy McWilliams Kitapları - Eserleri
- Psikanalitik Tanı
Nancy McWilliams Alıntıları - Sözleri
- Şizoid kişi, diğer bir kişi ile ilişkinin ne içinde durabilir ne de dışında durabilir, her iki durumda da hem kendisini hem nesnesini kaybetme tehlikesini yaşar. Bu dinamik “Yalnızım yaklaş bana, ama benden uzak dur, işgal edilmekten korkuyorum” şeklinde özetlenebilir. (Psikanalitik Tanı)
- ''Kim olduğumuz ve ne kadar değerli olduğumuz duygusu, zayıflıklar ve kırılganlıklar taşır ve hepimiz hayatlarımızı kendimiz hakkında iyi hissedebilmemizi sağlayacak şekilde yaşamaya çalışırız.'' (Psikanalitik Tanı)
- ''Bir nesne ne kadar çok idealize edilirse sonunda maruz kalacağı değersizleştirme de o kadar derin olacaktır; yanılsamalar ne kadar büyük olursa bunların düşüşü de o kadar sert olur.'' (Psikanalitik Tanı)
- "İnsanlar genellikle her türlü acıyı, çaresizlik içinde kalmaya tercih ederler." (Psikanalitik Tanı)
- "Depresif eğilimlere yol açan başka bir koşul da, yas tutmanın engellendiği bir aile ortamıdır." (Psikanalitik Tanı)
- Bir insanı, o insanın fiili olarak orada bulunmadığı durumda veya o insanın temsili bir imgeyle orada bulunduğu durumda yok etmek imkansızdır (Psikanalitik Tanı)
- ''Farklı görünümleriyle tüm narsisistik kişilerin ortak olan yönü ise, içsel bir yetersizlik, utanç, zayıflık, aşağı olma duygusu ve/veya korkusudur.'' (Psikanalitik Tanı)
- "Seçim yapmak eylemlerin sorumluluğunu üstlenmeyi içerir ve sorumluluk da olağan düzeylerde ki suçluluk ve utanç duygularına tahammül edebilmeyi içerir." (Psikanalitik Tanı)
- "Bağımsızlık yönelişi bağımlı olma isteği kadar birincildir ve güçlüdür." (Psikanalitik Tanı)
- "Etiketler giysiler içindir, insanlar için değil." (Psikanalitik Tanı)