diorex
life

Sanayi Toplumu ve Geleceği - Theodore John Kaczynski Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Sanayi Toplumu ve Geleceği kimin eseri? Sanayi Toplumu ve Geleceği kitabının yazarı kimdir? Sanayi Toplumu ve Geleceği konusu ve anafikri nedir? Sanayi Toplumu ve Geleceği kitabı ne anlatıyor? Sanayi Toplumu ve Geleceği PDF indirme linki var mı? Sanayi Toplumu ve Geleceği kitabının yazarı Theodore John Kaczynski kimdir? İşte Sanayi Toplumu ve Geleceği kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 31.01.2023 14:00
Sanayi Toplumu ve Geleceği - Theodore John Kaczynski Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Theodore John Kaczynski

Orijinal Adı: Industrial Society and Its Future

Yayın Evi: Kaos Yayınları

İSBN: 9789757005339

Sayfa Sayısı: 112

Sanayi Toplumu ve Geleceği Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Endüstriyel teknolojik sisteme cepheden bir reddiye niteliği taşıyan bu Manifesto, gezegenimizi felakete sürükleyen teknolojik uygarlığın insan üzerindeki tahribatını da bütün boyutlarıyla ortaya koymaktadır. Yaygın ve ciddî psikolojik sorunlar üreten endüstriyel teknolojik sistemin, kişinin özgüveni için vazgeçilmez olan "güç sürecinden" geçişi önünde teşkil ettiği engelleri de bir bir gösterir.

Teknolojinin entegre bir sistem olduğunu söyleyen Ted Kaczynski, onun iyi yanı ile kötü yanının birbirinden ayrılamayacağını önemle vurgular. İlerlemeci zihniyetle algısı sakatlanmış insanın, ürkütücü geleceğini gözler önüne sererken, bize şöyle seslenir: 

"Eğer devlet babanın hayatınıza şu anda fazla karıştığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz; siz asıl, devlet çocuklarınızın genetik yapısını düzenlemeye başladığında olacakları görün. Kontrolsüz genetik mühendisliğinin sonuçları bir felaket olabileceğinden, insanoğluna yönelik genetik mühendisliğine girişi, kaçınılmaz olarak bu tür bir düzenleme izleyecektir."

Sanayi Toplumu ve Geleceği Alıntıları - Sözleri

  • Aşırı toplumsallaşan insan psikolojik bir tasma ile bağlanır ve yaşamını, toplumun onun için döşediği raylar üzerinde koşarak geçirir.
  • Toplumumuz sisteme uygun olmayan herhangi bir düşünce ya da davranış biçimine “hastalık” olarak bakma eğilimindedir.
  • Toplumumuzda “akıl sağlığı” kavramı büyük oranda bireyin sistemin ihtiyaçlarına uygun olarak davranma ve bunu stres belirtileri göstermeden yapma düzeyine göre tanımlanır.
  • Sistem varlığını, insanî ihtiyaçları tatmin etmek üzere sürdürmez ve sürdüremez de. Aksine, sistemin ihtiyaçlarına uyacak şekilde değiştirilmesi gereken, insan davranışıdır.
  • Muhafazakarlar aptaldır: Geleneksel değer- lerin erimesinden şikayet ederler ancak hevesli bir şekilde teknolojik gelişmeyi ve ekonomik büyümeyi savunurlar. Görünüşe göre, toplumun diğer her ala- nında hızlı değişimlere sebep olmadan toplumun tek- nolojisinde ve ekonomisinde hızlı, köklü değişimlere gidilemeyeceğini ve bu hızlı değişimlerin kaçınılmaz olarak geleneksel değerleri yıktığını anlayamamakta- dırlar.
  • Kendinden nefret etme, bir solcu özelliğidir.
  • Toplumumuzda "akıl sağlığı" kavramı büyük oranda bireyin sistemin ihtiyaçlarına uygun olarak davran­ma ve bunu stres belirtileri göstermeden yapma düzeyine göre tanımlanır.

Sanayi Toplumu ve Geleceği İncelemesi - Şahsi Yorumlar

İncelemeye başlamadan önce, yazar anarşist Ted Kaczynski'yi kısaca tanıtayım. Kaczynski, Harvard'da matematik bölümünü bitirdikten sonra, Berkeley de Matematik Profesörü olarak görev yapmış bir akademisyendir. Aynı zamanda ders verdiği üniversite'de en genç hoca olma ünvanı da sahip olacak kadar akıllı birisidir. Kendi söylemine göre; medeniyetten ve matematikten sıkıldığını, monoton bir hayatı tercih etmek istemediğini söylemektedir. Bu sebeple, iki sene kadar profesörlük yapmış, para biriktirdikten sonra ise işini bırakarak, ıssız bir orman da bir baraka inşa ederek burada yaşamaya başlamıştır. Kaczynski'nin hayatı bu dönemde normal seyri içinde doğa ile başbaşa geçerken, bir gün kendisini sarsan bir olay meydana gelir. Çok sevdiği doğal bir alan, yol yapılarak katledilmiştir. Bu duruma çok öfkelenen Kaczynski, koyu bir eko-anarşist olmasının da verdiği dürtü ile dünyaya olan tavrını terör eylemleriyle göstermeye karar verir! 17 yıl boyunca kendi el yapımı bombalı paketlerini çeşitli sanayi kuruluşlarına yollar. Tam olarak 16 bombalı paket eylemi yapar. İnsanların ölümlerine sebep olur. Trajik olarak fbi ve yerel polis, bombalar ile alakalı olarak 17 yıl boyunca yoğun bir tempoda çalışmalarına rağmen, bombaları yollayan Kaczynski'nin kim olduğuna dair hiç bir gelişme kaydememişlerdir. Hatta olaylar öyle bir seviyeye gelmiştir ki, yazar kendisine ait manifestosunu tehdit yoluyla tv kanallarından okutturmuştur. Bir gün Kaczynski'nin kaldığı barakaya kardeşi gelir. Şans eseri daktilo'da yazmış olduğu yazıları görür ve meşhur bombacının kendi öz abisi olduğunu fark ederek onu ihbar eder. Kaczynski'nin terör eylemleri bu şekilde son bulur. Halen müebbet hapis cezasıyla hapishane de yatmaktadır. Meşhur bombacı'nın Harvardalı bir Profesör çıkması kamuoyunu şok eder. Bu, beklenen bir terörist profili değildir ve kendisine "unabomber" lakabı takılır. abd'de gündelik yaşantıda ve medya da, kendisine pek çok vesile ile göndermeler yapılan, filme konu olan, dizisi çekilen bir şahıs haline gelir. İncelediğim kitap, Ted Kaczynski'nin kendisine ait teknoloji karşıtı manifestosudur. Yazar, eko-anarşizm görüşünü savunmuş, teknolojinin; doğa'nın ve insanlığın en büyük düşmanı olduğunu vurgulamıştır. Genel olarak manifesto'nun sade ve anlaşılır bir dille yazıldığını fakat siyasi yönünün zayıf kaldığını belirtmeliyim. Yazar, teorik açıklamalardan ziyade, pratik çıkarımları tercih etmiştir. Yazar, ifade ettiği konularda yeteri kadar felsefi derinliğe ve siyasal kabiliyete haiz olmadığından, yazıları "bir siyasi düşüncenin kaba ilanından" öteye geçememiştir. Yine de tarihsel bir kişiliğe dönmüş olan Kaczynski'nin görüşlerinin anlaşılması adına okunabilir olduğunu, bazı noktalarda güzel tespitlerinin bulunduğunu söylemeliyim. Keyifli okumalar dilerim. (Gökhan)

BOOM!: İlk defa bir manifesto kitabı okudum. Politik olsaydı okumazdım fakat bir düşünceye hitap ettiği için okuma ihtiyacı hissettim ve iyi ki de okumuşum dedim bitirince. John'un teknolojiye açtığı savaş ve hayat hikayesi gerçekten ilgi çekici. Sisteme düşman olmak yerine sistemin bir parçası olsaydı kesinlikle iyi işler sunabilirdi, bu zekâya sahip birisi. Kitaptaki bazı düşüncelerine katılmakla beraber bazıları bana anlamsız geldi. Spoiler olmaması için (manifesto kitabında spoiler olur mu demeyin, olur) detaya inmiyorum. Solculuk ve günümüz modern teknoloji çağına eleştirilerinde yüksek oranda haklılık payı var. John şahsi görüşüme göre yanlış zamanda yanlış yerde doğan bir adam. İçinde yaşadığımız çağın getirilerini ve götürülerini kaldıramamış ve neredeyse tüm hayatını ait olduğu sistemle savaşarak geçirmiş. Yöntemlerini asla savunmasam da ideolojik olarak adam haklı demeden edemedim. Okumanızı tavsiye ederim. (Enes E.)

Güzel bir kitap.: Deneme. kitap/kitap--3536 yazar/i19452 #dirt3009 Merhaba Emir, 1000Kitap hesabınız için şifre sıfırlama talebinde bulundunuz. Şifrenizi aşağıdaki onay kodu aracılığıyla sıfırlayabilirsiniz. ONAY KODU: 23983 Eğer şifre sıfırlama talebini siz yapmadıysanız herhangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur. Hesabınız güvdende olmadığını düşünüyorsanız destek1000kitap.com adresine e-posta gönderebilirsiniz. (Emir)

Sanayi Toplumu ve Geleceği PDF indirme linki var mı?

Theodore John Kaczynski - Sanayi Toplumu ve Geleceği kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Sanayi Toplumu ve Geleceği PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Theodore John Kaczynski Kimdir?

Theodore John Kaczynski veya kısaca Ted Kaczynski

ABD'li matematikçi, anarşist teorisyen ve eylemci. Harvard Üniversitesinden mezun olduktan sonra Michigan Üniversitesinde matematik alanında doktora yapmış, Berkeley Üniversitesinin o döneme değin en genç öğretim üyesi olarak görev almıştır.

Kaczynski Berkeley üniversitesindeki yardımcı profesörlük görevinden istifa ettikten sonra Montana'ya yerleşerek ormanın içinde bir kulübede yaşamaya başlamış, yaşamını tamamen kendi kendine sürdürmenin yollarını aramıştır. Ancak endüstriyel gelişmenin yaşam alanını gittikçe daha çok daralttığına ve çevresindeki doğanın sürekli olarak tahrip edildiğine şahit olması, kendisini önce ufak tefek sabotaj eylemlerine, daha sonra ise kararlı ve planlı bombalamalar yapmaya itmiştir. Bir American Airlines uçağına yerleştirdiği patlamayan bombayla işlediği suçlar "federal suç" kapsamına girmiş ve FBI'ın hakkında dosya açmasına neden olmuştur. Unabomber adı, Üniversite ve Havayolları Bombacısının kısaltmasıdır.

1995 yılında yazdığı uzun bir manifestoyu tehdit ve yayınlandığı takdirde bombalama eylemlerini bırakma vaadiyle Washington Post ve NewYork Times gazetelerinde yayınlatmayı başarmıştır. Türkiye'de Kaos Yayınları tarafından Türkçeleştirilerek kitap halinde yayınlanan manifesto sanayi devriminin insanlığın başına gelen en büyük felaket olduğu iddiasıyla başlayarak Amerikan sosyal demokratlarından endüstriyel güçlere değin birçok kesime derin eleştiriler girmekte ve bireysel, bağımsız ve kararlı bir tepkiyi öğütlemektedir. Manifesto, tek yazarının Kaczynski olmasına karşın birinci çoğul şahıs zamiriyle ve "biz Freedom Club üyeleri" şeklinde ifadelerle kaleme alınmıştır.(Kaczynski'nin manifestosu wikisource'de bulunmaktadır.)

Theodore John Kaczynski Kitapları - Eserleri

  • Sanayi Toplumu ve Geleceği

Theodore John Kaczynski Alıntıları - Sözleri

  • Aşırı toplumsallaşan insan psikolojik bir tasma ile bağlanır ve yaşamını, toplumun onun için döşediği raylar üzerinde koşarak geçirir. (Sanayi Toplumu ve Geleceği)
  • Muhafazakarlar aptaldır: Geleneksel değer- lerin erimesinden şikayet ederler ancak hevesli bir şekilde teknolojik gelişmeyi ve ekonomik büyümeyi savunurlar. Görünüşe göre, toplumun diğer her ala- nında hızlı değişimlere sebep olmadan toplumun tek- nolojisinde ve ekonomisinde hızlı, köklü değişimlere gidilemeyeceğini ve bu hızlı değişimlerin kaçınılmaz olarak geleneksel değerleri yıktığını anlayamamakta- dırlar. (Sanayi Toplumu ve Geleceği)
  • Toplumumuzda “akıl sağlığı” kavramı büyük oranda bireyin sistemin ihtiyaçlarına uygun olarak davranma ve bunu stres belirtileri göstermeden yapma düzeyine göre tanımlanır. (Sanayi Toplumu ve Geleceği)
  • Toplumumuz sisteme uygun olmayan herhangi bir düşünce ya da davranış biçimine “hastalık” olarak bakma eğilimindedir. (Sanayi Toplumu ve Geleceği)
  • Sistem varlığını, insanî ihtiyaçları tatmin etmek üzere sürdürmez ve sürdüremez de. Aksine, sistemin ihtiyaçlarına uyacak şekilde değiştirilmesi gereken, insan davranışıdır. (Sanayi Toplumu ve Geleceği)
  • Toplumumuzda "akıl sağlığı" kavramı büyük oranda bireyin sistemin ihtiyaçlarına uygun olarak davran­ma ve bunu stres belirtileri göstermeden yapma düzeyine göre tanımlanır. (Sanayi Toplumu ve Geleceği)
  • Kendinden nefret etme, bir solcu özelliğidir. (Sanayi Toplumu ve Geleceği)

Yorum Yaz