Şarktan Haber - Muhammed İkbal Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Şarktan Haber kimin eseri? Şarktan Haber kitabının yazarı kimdir? Şarktan Haber konusu ve anafikri nedir? Şarktan Haber kitabı ne anlatıyor? Şarktan Haber PDF indirme linki var mı? Şarktan Haber kitabının yazarı Muhammed İkbal kimdir? İşte Şarktan Haber kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Muhammed İkbal
Çevirmen: Ali Nihad Tarlan
Yayın Evi: Timaş Yayınları
İSBN: 9786050827293
Sayfa Sayısı: 240
Şarktan Haber Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
“Varlık bezmi O’nun nazının şehididir.”
Yirminci yüzyılın en önemli mütefekkirlerinden, edebiyatçılarından ve siyasetçilerinden “Allâme” unvanlı Muhammed İkbal, Şark’tan Haber’in Tûr Lalesi kısmında böyle anlatır insan ve kâinat tasavvurunu. Eserleri Urdu ve Fars edebiyatının en yetkin örnekleri arasında yer alan İkbal, Şark’tan Haber’de, asıl hikmetin aşk ve muhabbet olmasını merkeze alarak naz-niyaz bağlamında insan-ı kâmilliğin çeşitli veçhelerini beyit ve rubaîleriyle, kaleminden birer inci gibi döküyor.
“Bülbüllerin Hakîmi” ya da “Hakîmlerin Bülbülü” olarak anılan İkbal’in gerek Batılı şairlerin ve filozofların düşüncelerini veciz beyitlerle özetlediği gerekse Milletler Cemiyeti gibi, dönemin gelecek nesillere miras kalacak yapılarını öz ve derin kelâmıyla ele alarak hem bireyin hem toplumun Allah ile olan ve olması gereken rabıtasına tasavvufî irfan ekseninde baktığı bu eserindeki mazmunlarla, destanlarla ve efsanevî karakterlerle kurulan örneklemeler, insandan yola çıkarak onun içinde coşup taşan Aşk’ın bir ırmak gibi çağladığının göstergesi.
Milletler bağlamında da “birlik” fikrini savunan, Hint Müslümanları ile diğer Müslüman halkların savaş dönemi emperyalizm mücadelesine bîgâne kalmayarak özellikle Türk direnişini takdire şayan bulan; düşüncesini, içinde taşıdığı coşkun ilâhî aşk neşvesi ve örnek aldığı isimlerin tasavvurları, özellikle mürşidi gibi gördüğü Hz. Mevlânâ’nın aşk ile insana ve kâinata bakışı bağlamında şekillendiren İkbal, İslam ve İslam tasavvufunu eksene alarak Batı felsefesi ile pozitivizmini akıcı, duru ve derinlik dolu latif edebî dili ile eleştiriyor. İnsanın kendi farkındalığını sağlayabilmesi ve bu aşk dolu iklimde kendini bulabilmesi ihtiyacı, onun dizelerinde bir haykırışa dönüşüyor.
Ali Nihat Tarlan’ın, Peyâm-ı Maşrık ve Zebûr-ı Acem isimli çalışmaları Şark’tan Haber adı altında neşrederek Türkçeye kazandırdığı bu eser, yeni İkbal okuyucularının da bir farkındalık ve irfan dünyasına adım atmalarını sağlayacak.
Şarktan Haber Alıntıları - Sözleri
- Kalp hikayesi anlatılır mı hiç? Dert ciğerden bile gizlenir!
- “Aklın ölümü ne?” dedi, “Düşüncenin terki!” dedim “Kalbin ölümü ne? dedi, “Zikrin terki!” dedim.
- "Sıcak muhabbetinin anısı hala yüreğimde sızlıyor..."
- Her derin mânâ, kelimelerle izah edilemez. Bunu anlamak için gönlünle yalnız kalmalısın.
- Göğsünün içinde yıldızları aşıp geçecek bir yol vardır. Lakin sen kendini tanımıyorsun. Bir kere de tohum gibi gözünü kendi içine aç ki yerin altından bir fidan olup yükselesin.
- Mümkünse eğer bir kere toprakları deş, Aşktan, göreceksin kanı akmış beşerin!
- Göğsünün içinde yıldızları aşıp geçecek bir yol vardır. Lakin sen kendini tanımıyorsun. Bir kere de tohum gibi gözünü kendi içine aç ki yerin altından bir fidan olup yükselesin.»
- Ve lakin gül, hemen gençtir ölürken..
- Ümmetlerin gözünden öyle gözyaşı aktı ki, bu yaşlar dikenden bile güller bitirir..
- "Çok adam vardır bugün iblis gibi Nice şeytanlar durur İdris gibi.."
- Yarabbî! Şu cihanda ne güzel bir kaynaşma, bir hengâme var: Herkesi ayrı bir kadehten sarhoş etmişsin. Bakışlar birbiriyle uyuşuyor ama gönlü gönle, canı cana yabancı yaratmışsın!
- Gönlünde ne var ortaya at, sen yine de, Ah olsa figan olsa, senin olsa bu vah!
- Bir gece Rabbimin huzurunda ağladım, sızladım: Ya Rabbi, niçin Müslümanlar sefalet içinde böyle hor hakir oldular? Cenabı Haktan şu nidayı işittim: Bilmiyor musun ki onların gönülleri var ama sevgileri yok!
- Aşk-ı İbrahim, puthanemi Kabe'ye çevirdi.
- "Gençler uykuya dalmış; ihtiyarların gönlü ölmüş. Seher vakti kimsenin gönlünden ah yükseliyor. Ey sabah yıldızı, çok çabuk geçip gittin. Yoksa Bizim gaflet uykumuzdan usandığın için mi böyle yaptın?"
Şarktan Haber İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Şarktan Haber PDF indirme linki var mı?
Muhammed İkbal - Şarktan Haber kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Şarktan Haber PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Muhammed İkbal Kimdir?
Muhammed İkbal (d. 9 Kasım 1877 - ö. 21 Nisan 1938), Pakistanlı İslam alimi, şair, filozof ve politikacı.
Şiirleri çağdaş Urdu ve Fars edebiyatının en önemli yapıtlarındadır. Allâme İkbal olarak da bilinir. Hindistan'daki müslümanların bağımsızlık mücadelesine ilk defa dile getiren kişidir.
1873'de Pakistan'ın Pencap eyaletine bağlı Siyalkut kentinde doğan Muhammed İkbal, mutasavvıf bir anne ve babanın oğlu olarak dünyaya geldi. İlk eğitimini Kur'an üzerine aldı.
Kur'an eğitimini medresede tamamladıktan sonra, Arapça ve Farsça hocasının yönlendirmesiyle İslam edebiyatıyla ilgilenmeye başladı. Lahor'da yüksek öğrenimini tamamladıktan sonra Doğu Dilleri Fakültesi'ne hoca olarak tayin edildi. Bu yıllarda Muhammed İkbal'in şiirleri de yayınlanmaya başlandı.
1905'de Londra'daki Cambridge Üniversitesi'nin felsefe ve iktisat bölümünden mezun oldu. Londra'da üç sene kadar kalan İkbal, burada Arap Dili ve Edebiyatı Fakültesi'nde hocalık yaparken, bilhassa Londra'da ilgi görmesine sebep olacak çeşitli İslâmi konularda bir dizi konferans verdi. Yine Londra'da kaldığı müddet içinde hukuk üzerine okuyan İkbal, savcılık diplomasını aldıktan sonra Almanya'ya giderek Münih Üniversitesi'nde felsefe dalında doktora yaptı.
1908'de Hindistan'a döndüğünde, yazı ve şiirlerine hayranlık duyanlar tarafından büyük bir coşkuyla karşılandı.
Şiirlerinde Mevlânâ'nın etkisi büyüktür.
Muhammed İkbal ülkesinin siyasetine de katılmış ve halkını bu konularda yönlendirmişti. Onun bu konudaki düşüncesi ise, "Siyaset; çalışmak, izzet ve şerefe davet etmektir" şeklinde idi.
Müslüman Hintli mücahitler adıyla yazdığı şiirleri Hindistan'daki müslümanların hareketlenerek İngiliz sömürüsüne başkaldırmalarında ve Pakistan'ın kuruluşunda büyük tesiri olmuştu. Bu yönüyle İkbal, Mehmet Akif Ersoy'a da benzetilmiştir.
Kurtuluş Savaşı yıllarında, zor durumda Pakistan halkını, Türk halkının milli mücadelesine destek vermek için örgütlemiş, milli mücadelede kullanılmak üzere Pakistan halkından 1.5 milyon sterlin toplayıp Ankara hükümetine yollatmıştır. Bu paralarla daha sonra Türkiye Cumhuriyeti hükümeti tarafından şimdiki İş Bankası kurulmuş ve önemli bir bölümü Cumhuriyet Halk Partisine verilmiştir.
Uzun süren bir hastalıktan sonra 21 Nisan 1938'de vefat etti.
Muhammed İkbal Kitapları - Eserleri
- İslam'da Dini Düşüncenin Yeniden İnşası
- İslam Düşüncesi
- Müslüman Gençlik
- Kulluk Kitabı
- Esrar ve Rumuz
- Cavidname
- Benliğin Sırları
- Şarktan Haber
- Yansımalar
- Lale-i Tur
- İslami Benliğin İç Yüzü
- Cebrail Kanadı
- İslam Toplumunun Yapısı
- Makaleler
- Şikayet ve Cevabı
- Aşk ve Tutku
- Hicaz Armağanı
- İkbal Külliyatı
- Benlik ve Toplum
- İslam Felsefesine Bir Katkı
- Hareket Zili
- Bir Annenin Rüyası
- Şu Masmavi Gökyüzünü Kendi Yurdum Sanmıştım Ben
- Musa Vuruşu - Hicaz Armağanı
- Bir Şahinsin Sen
- Kulluk kitabı
- Ey Şark Kavimleri
Muhammed İkbal Alıntıları - Sözleri
- Bir ruh yoksa şu tende, öl! Varsa eğer, yaşa sen ebediyen! (Lale-i Tur)
- Allah'a âşıklar nerde şimdi kim bilir? (Müslüman Gençlik)
- Çünkü biz, sinemizdeki canı yitirmişiz. Kendimizi fâni alem içinde kaybetmişiz. (İslam Toplumunun Yapısı)
- •Siz, zan ve tahminin cazibesine kapılmamalı, kitap kurdu olmamalısınız. Aşk baştanbaşa huzur, ilim baştanbaşa perdedir. (Kulluk Kitabı)
- "İnsanın kaderi onun kendi ellerindedir, yeter ki o kaderinin iplerini eline almaya layık olabilsin." (Bir Şahinsin Sen)
- "İranlıların en belirgin özelliği metafizik düşünüşe duydukları sevgidir." (İslam Felsefesine Bir Katkı)
- Aşk varlığın aslıdır; ölüm ona haramdır. (Aşk ve Tutku)
- İkbal, daima sünnete ye Kur'an'a uygun bir İslam'ın savunuculuğunu yapmıştır. Yurtiçi ve, yurtdışı birçok konferansa üye olarak katılmıştır. Üçüncü Yuvarlak Masa toplantısından dönerken Paris'te filozof Bergson'la tanışmış, ona İslam felsefesi Hakkında birçok noktayı açıklayarak filozofu şaşkına çevirmiştir. (İkbal Külliyatı)
- Dolaysıyla ruh ve beden, hareket ve fiil olarak kendisini gösterir. Varolmak demek, "kendini göstermek" demektir. Kendini göstermek, fiil ve hareketle olur. Ruh ve beden bu kendini gösterme fiilinde ortaklaşa etkiye sahiptir. (Makaleler)
- Yarattığı felsefenin içinde öylesine dolaşıp kaldı ki Bugüne dek zarar ve kar hesabı yapamadı. (Musa Vuruşu - Hicaz Armağanı)
- "Kimseden göz dilenmedim görmek için, Alemi kendi gözümden gayrısıyla görmedim." (Lale-i Tur)
- Psikologlar ruh denizinde yüzer ve şairler O denizin derinliklerine dalarlar... (Yansımalar)
- Eğer milletim dünyanın altın ve gümüşüne feda olsaydı Putları satmak yerine onları kırar mıydı? (Şikayet ve Cevabı)
- Muhabbetten cezbeler yükselir. Değersiz her şey onunla bir değer alır. Muhabbetsiz hayat, matem içinde geçer. İçine sevgi karışmayan her iş çirkin ve esassızdır. Karıncaya, kuşa, âdeme aşk kâfidir. Yalnız aşk, bütün kâinata kâfi gelir. (Kulluk Kitabı)
- Kur'an'nın kalpte bir tesiri kalmazsa, insanlığın bütün emelleri zarar görür yoksa... (Müslüman Gençlik)
- Göğsünün içinde yıldızları aşıp geçecek bir yol vardır. Lakin sen kendini tanımıyorsun. Bir kere de tohum gibi gözünü kendi içine aç ki yerin altından bir fidan olup yükselesin.» (Şarktan Haber)
- Bak resim emperyalizmden bahseder Göz de kördür oysa görmek bahşeder! Hem de emperyalizm, maksat nedir? "Sal nifâk, böl, parçalansın" gâyedir! (Cavidname)
- Hakk (Allah) korkusu, imanın diğer adıdır. Allah'dan başkasından korkmak, gizli şirkten başka bir şey değildir. (İslam Toplumunun Yapısı)
- Ey yarın, dünlerde hep tutsak kalan, Kalpde bir alem taşırsın bak uyan! (Benliğin Sırları)
- '' Biz, vatancılık kavgasına yabancıyız. Biz, iki gözün aynı ışığıyız ve biriz. Hicazız, Çiniz, İranız. Fakat bir sabahın gülen çiy taneciğiyiz. " (İslami Benliğin İç Yüzü)