Savaş Sanatı - Sun Tzu Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Savaş Sanatı kimin eseri? Savaş Sanatı kitabının yazarı kimdir? Savaş Sanatı konusu ve anafikri nedir? Savaş Sanatı kitabı ne anlatıyor? Savaş Sanatı PDF indirme linki var mı? Savaş Sanatı kitabının yazarı Sun Tzu kimdir? İşte Savaş Sanatı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Sun Tzu
Çevirmen: Giray Fidan
Çevirmen: Pulat Otkan
Orijinal Adı: Bing Fa 孫子兵法
Yayın Evi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
İSBN: 9786053322696
Sayfa Sayısı: 43
Savaş Sanatı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Sun Zi / Sun Tzu (MÖ 6. yy): Yazarın adı Wade-Giles transkripsiyon sisteminde "Sun Tzu", Pin-Yin transkripsiyon sisteminde "Sun Zi" olarak yazılmaktadır. Doğum ve ölüm tarihi tam olarak bilinmemektedir. Komutan ve düşünür olarak ünlenen Sun Zi'nin Savaş Sanatı adlı eseri insanlık tarihinin en eski ve en fazla araştırılan ve tartışılan strateji eseridir. Bütün dünyada sadece askerlik alanında değil, iş idaresi ve kişisel gelişim gibi pek çok alanda da bir strateji klasiği olarak kabul görmüştür.
Savaş Sanatı Alıntıları - Sözleri
- “Hızın rüzgar gibi, yavaşlığın orman gibi olmalı. Ateş gibi saldırıp yağmalamalı, dağ gibi kıpırdamaz olmalı. Karanlıklar gibi bilinmez, hareketin yıldırımlar, şimşekler gibi olmalı.„
- Kargaşa düzenden doğar, korku cesaretten doğar, zayıflık güçten doğar.
- Korkaklık tutsak olmak demektir
- "Kargaşa düzenden doğar, korku cesaretten doğar, zayıflık güçten doğar."
- -"Geçilmezle karşılaştığında değiş , sen değiştiğinde geçilmez , geçilir olur."
- Düzen ya da düzensizlik sayıdadır, örgütlenmededir. Cesaret ya da korkaklık tavırdadır. Güçlülük ya da güçsüzlük görünümdedir.
- "Sıradan şeyler bile açık seçik görülemez."
- Planlarınız gizli kapaklı ve gece gibi geçirimsiz olsun fakat harekete geçtiğinizde yıldırım gibi çarpın.
- "Düşmanını ve kendini tanı ve tehlikesiz bir zafer kazan, göğü ve yeri tanı ve her savaştan zaferle çık."
- Yüz savaşta yüz zafer kazanmak en mükemmeli değildir. En iyisi savaşmadan baş eğdirmektir.
- Savaş bir ülkenin baş sorunu, ölüm kalım yeri, var olma ya da yok olma yoludur; muhasebesiz olmaz.
- "Akıllı insanlar uzun gecikmelere izin vermezler."
- Kargaşa düzenden doğar, korku cesaretten doğar, zayıflık güçten doğar.
- Bir anlık öfke zamanla yerini mutluluğa bırakır, öfkenin sıcaklığı ise zamanla geçer; ancak bir ülke yok olursa geri dönüşü yoktur ve [savaşta] ölenleri de kimse geri getiremez.
- Zafer, ne zaman savaşacağını ve ne zaman savaşmayacağını bilenindir.
Savaş Sanatı İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Kitaba başlamamla bitirmem bir oldu. 43 sayfacık. Kitapta savaş stratejileri anlatılıyor. Savaşta ordunun nasıl yönetileceği, askere doğru disiplinin nasıl verileceği, saldırma şekilleri, düşmanın ordu düzenleri, savaşta yapılan hatalar gibi birçok savaş tavsiyesi var. Verilen tavsiyeler sadece savaşlarda değil hayatın farklı alanlarında da kullanılabilir. Misal ekonomi ya da borsa olabilir. Kitaptaki tavsiyeler yazıldığı dönem askeri teçhizatına göre veriliyor. Günümüze uyarlanılrak düşünmek gerek. Misal ordunun ilerleyişi. O zamanlarda ne kadar yavaş olduğu söyleniyor. Günümüzde bir uçakla yüzlerce kilometre saatler içinde gidilebiliyor. Tavsiyeler anlayan için kıymetli ama günümüze uyarlanması gerektiğini düşünüyorum. Keyifli okumalar... (Oğuzhan Güneş)
Kitapta anlatılan taktikler, askeri alanda epey işe yarar şeyler. Bunları günlük yaşama uygulayabilecek kadar zekaya sahip olmadığım gibi, o zekaya sahip olsam da uygulama gereği duyar mıyım, bilmiyorum. Bu alanda çalışma yapanlar, mutlaka okusun ama. Birçok kişi sıkıcı bulduğunu yazmış. Ben sıkılmadım, hatta yüzyıllar öncesinde yazılmış olmasına rağmen, çok ilgi çekici buldum. Stratejiler, taktikler, verdiği örnekler, net oluşu vs. çok etkileyiciydi bence. Ancak dediğim gibi, sosyal hayata uygulayabilmek, ayrı bir yetenek ve zeka gerektiriyor. Keyifli okumalar dilerim. (Uzatmalı Çocuk)
Sizce savaşmak nedir? İki farklı milletin toprak, hammadde gibi şeyler yüzünden askerlerle bir meydana gelip birbirlerine bilimum silahlar ile saldırması mıdır? Ya da İki devlet başkanının, yöneticisinin birbirlerine sözlü hakaretler, tehditler savurması mıdır? Ya da İkinci Dünya Savaşı'nda ABD'nin Japon sivillerinin üzerine iki tane nükleer bomba atması mıdır? Ya da İki zıt görüşte olan insanların yoğun bir şekilde tartışması da savaşmaya girmez mi? Bu "ya da" ları daha da çoğaltabiliriz. Çünkü birçok biçimde savaş var. Milattan Önce 6. Yüzyılda yazılmış olan bu eser öncelikle o dönemdeki savaşları incelemiş olan Sun Zi'nin, savaşlarla ilgili stratejik olarak öneriler veren bir eseridir. Şimdi diyenler olacak; "Yahu tamam, taa o dönemde yazmış etmiş ama bizim dönemimizde ne etkisi olacak ki ve hem savaş kötü bir şey değil mi, bir de onun sanatı mı olacak?" Öncelikle şunu söyleyeyim insanoğlu varolduğundan beri bir şeyler için savaşmaktadır ve bu biçim değiştirerek insanoğlu yok olana kadar devam edecektir. Bundan kaçış yok! Tabi bu savaşlar eskisi gibi; "Hurraaa! diye saldırmak" gibi değil. Ateşli ve kimyasal silahlar bulunduğundan beri savaşın biçimi epey değişti. "Nerede o eski savaşlar" dedirtmedi değil. Sadece meydan savaşları değil, bir cahille tartışmak bile bir tür savaşa girer. İkinci olarak; Evet, savaş kötü bir şey. Günümüzde masum insanlar katlediliyor, din mezhep savaşları halen oluyor bu örnekler de arttırılabilir. Ancak bunlar savaş değil düpedüz katliama girer. Ama bu eserde düşüne düşüne okursanız birçok sosyal ve iş alanında işinize çok yarayacak... Öncelikle böyle bir strateji (belki kişisel gelişim) kitabını kimler okumalı? İş hayatında olan herkes, yöneticiler, tarihe ilgi duyanlar, felsefeye ilgi duyanlar, sosyal hayattan vazgeçemeyenler ve daha fazlası rahat rahat ve irdeleye irdeleye okumasını tavsiye ediyorum. Şu söze de değinmeden geçemeyeceğim. Her ne kadar fizikî savaşlar olsa da en önemlisi cehaletle olan savaştır... Son olarak da şunu söylemek isterim. Savaşlarda kesin bir kazanan yoktur, çünkü her iki taraf da ekonomik yönden olsun, verdiği kayıplar olsun ikisi de kaybeder. (harun inan)
Savaş Sanatı PDF indirme linki var mı?
Sun Tzu - Savaş Sanatı kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Savaş Sanatı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Sun Tzu Kimdir?
Sunzı, (ya da Sun Zi, Sun-tzu, Sun Tse, Ssun-ds, Sun Tzu), (Çince: 孫子; Pinyin: Sūn Zǐ) MÖ 500'de Wu Devleti'nde (Şimdiki Çin) yaşamış ünlü Çinli komutan, filozof ve askeri bilgedir.
Savaş stratejisi üzerine yazdığı Savaş Sanatı (Çince:兵法, Pinyin: Bīng Fǎ) adlı yazılarda toplanan öğretileri dünyanın en eski strateji kuramları olarak kabul görür. 13 bölümde toplanan yazıların, Çin’de çok daha eski dönemlerden beri bilinen savaşma ilkelerinin toplu bir sunumu olduğu ve Üstad Sunzi yorumuyla bir araya getirilmesinin Çin'in Savaşan Beylikler döneminde (MÖ 480 - MÖ 221) gerçekleştiği sanılıyor.
Sunzi bu sohbetlerinde "Gerçek Zafer" için şöyle demiştir: "Gerçek zafer, savaşmadan kazanılan zaferdir. Gerçek önder savaşmadan kazanan önderdir." Tao (Yol) bilgilerinin savaşmak üzerine yorumlandığı en etkili yazılardır. Tao Bilgilerinde, kainatın bütünlüğünün doğal akışına gelen her türlü müdahale ve zorlama tükenme yolu sayılır, akışa uyum sağlamak ise öğütlenir.
Sunzı'nın tam olarak hangi tarihler arası yaşadığı bilinmese de ortaya çıkışının Savaşan Beylikler dönemine denk geldiği biliniyor. Yazılı geleneği çok eski ve güçlü olan Çin'de ortaya çıkan bilgelerin tam olarak ne zaman yaşadıklarıyla ilgili belirsizliğin, bilgelerin ölümlerine doğru ortadan kaybolmayı seçmelerinin çok karşılaşılan bir durum olmasına yorumlanıyor.
Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Sun_Tzu
Sun Tzu Kitapları - Eserleri
- Savaş Sanatı
- Çizgilerle Savaş Sanatı
Sun Tzu Alıntıları - Sözleri
- "Düşmanını ve kendini tanı ve tehlikesiz bir zafer kazan, göğü ve yeri tanı ve her savaştan zaferle çık." (Savaş Sanatı)
- Öfkenizden kurtulun bilgece davranın;heyecanınızı kontrol edin ve bakış açınızı sağlamlaştırın (Çizgilerle Savaş Sanatı)
- İnsanların cahilce kararlar verdiği bir dünyada,stratejik bilgelik sizi düşmanlarınızdan daha üstün kılar. (Çizgilerle Savaş Sanatı)
- "Sıradan şeyler bile açık seçik görülemez." (Savaş Sanatı)
- Korkaklık tutsak olmak demektir (Savaş Sanatı)
- Planlarınız gizli kapaklı ve gece gibi geçirimsiz olsun fakat harekete geçtiğinizde yıldırım gibi çarpın. (Savaş Sanatı)
- "Kargaşa düzenden doğar, korku cesaretten doğar, zayıflık güçten doğar." (Savaş Sanatı)
- Herkes savaşabilir ancak gerçek bilgelik savaşmadan kazanabilmektir. (Çizgilerle Savaş Sanatı)
- “Hızın rüzgar gibi, yavaşlığın orman gibi olmalı. Ateş gibi saldırıp yağmalamalı, dağ gibi kıpırdamaz olmalı. Karanlıklar gibi bilinmez, hareketin yıldırımlar, şimşekler gibi olmalı.„ (Savaş Sanatı)
- Strateji olmadan başarı sadece bir kumardır. (Çizgilerle Savaş Sanatı)
- Kargaşa düzenden doğar, korku cesaretten doğar, zayıflık güçten doğar. (Savaş Sanatı)
- Zafer, ne zaman savaşacağını ve ne zaman savaşmayacağını bilenindir. (Savaş Sanatı)
- Hayat size anlaşmazlıklar sunar,dengeyi yeniden kurabileceğiniz tenha bir yer bulun (Çizgilerle Savaş Sanatı)
- Yüz savaşta yüz zafer kazanmak en mükemmeli değildir. En iyisi savaşmadan baş eğdirmektir. (Savaş Sanatı)
- Savaş bir ülkenin baş sorunu, ölüm kalım yeri, var olma ya da yok olma yoludur; muhasebesiz olmaz. (Savaş Sanatı)
- "Akıllı insanlar uzun gecikmelere izin vermezler." (Savaş Sanatı)
- Bir anlık öfke zamanla yerini mutluluğa bırakır, öfkenin sıcaklığı ise zamanla geçer; ancak bir ülke yok olursa geri dönüşü yoktur ve [savaşta] ölenleri de kimse geri getiremez. (Savaş Sanatı)
- Kargaşa düzenden doğar, korku cesaretten doğar, zayıflık güçten doğar. (Savaş Sanatı)
- -"Geçilmezle karşılaştığında değiş , sen değiştiğinde geçilmez , geçilir olur." (Savaş Sanatı)
- Bir komutanı savaşta yenilgiden uzak tutup, zafer kazandıran şey öngörülemeyen akılcılığı ile izi algılanamayan hareket tarzıdır. (Çizgilerle Savaş Sanatı)