Seçme Aforizmalar - Francis Bacon Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Seçme Aforizmalar kimin eseri? Seçme Aforizmalar kitabının yazarı kimdir? Seçme Aforizmalar konusu ve anafikri nedir? Seçme Aforizmalar kitabı ne anlatıyor? Seçme Aforizmalar PDF indirme linki var mı? Seçme Aforizmalar kitabının yazarı Francis Bacon kimdir? İşte Seçme Aforizmalar kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Francis Bacon
Çevirmen: C. Cengiz Çevik
Yayın Evi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
İSBN: 9789944884020
Sayfa Sayısı: 168
Seçme Aforizmalar Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Francis Bacon (1561-1616): Önlü ingiliz filozof
David Hume'un deyişiyle, Bacon dehasının azametinden
ne tutumundaki incelikli, insancıl nitelikten ötürü her
çağda beğeniyle karşılanmıştır. Bilginin gücünü vurguladığı
Denemeler, bilim ve felsefeyi putlafttrılmış kalıpların
baskısından kurtarmak için yazdığı Novum Organuın,
ideal toplattı düzenini ele aldığı The New Atlamis başlıca eserlerindendir.
Seçme Aforiznıalar,
17. yüzyılın en önemli edebiyat, felsefe, hukuk ve siyaset adamlarından biri olan Bacon'a duyulan ilginin daha iyi anlaşılmasının
yoluna açıyor. Aralanan bu kapıdan sadece Bacon'ın
çağına değil, geçmişten günümüze uzanan bütün çağlara
ulaşmak mümkün. Çünkü bu kapı, insanlığın yüzyıllara
yaslanan ortak birikimine, Latince ifadesiyle
"consortium "una açılmaktadır.
Seçme Aforizmalar Alıntıları - Sözleri
- “Mademki bazı şeyler daha kötüye gidiyor, öğütler de işe yaramıyor, o halde bu kötü gidişin sonu ne olacak?”
- Sessizlik bilgeliğin üslubudur.
- Herkesin aslında kendini aradığını görmüyor musun?
- “Krallar, tıpkı Jupiter ve Juno’nun evlilikle birbirlerine bağlı olması gibi yönetimlerine tabidir, ancak bazen yönetimlerinin uzun sürmesiyle akılları başlarından giden krallar tirana dönüşerek, soyluları ve senatoyu hiçe sayıp, tüm karar yetkisini kendinde görür, hükümeti keyfi ve mutlak bir otoriteyle yönetir.”
- “En kötü tiran yasaya işkence edendir.”
- “Herkesin aslında kendini aradığını görmüyor musun? Sadece seven kişi kendini bulur.”
- “Okuma, kişiyi olgunlaştırır ve donanımlı kılar…”
- “Akıllı insan kendine büyük fırsatları yaratır, bulmaz.”
- “Yaşamın kısalığından dolayı bugünün insanı olmalıyız, yarının değil.”
Seçme Aforizmalar İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Bacon ve Aforizmaları Üzerine: Kitap Francis Bacon'ın aforizmalarından oluşan bir seçki. Belli başlıklar altında Bacon'ın özlü sözleri verilmiş ve bu özlü sözler günümüz ile bağlarını korumakta. Seçme Aforizmalar'da bulunan kimi başlıklar şunlar: - Dostluk - Güzellik-Çirkinlik - Korku - Şöhret - Soyluluk - Adalet Birtakım düşünceleri benimle uyuşmasa da, genel olarak kitabı beğendim, herkesin okuyup faydalanabileceği bir kitap olduğunu düşünüyorum. (Salih Arda Özsarı)
İngiliz yazar filozof Francız bocan'mun Seçme Aforizmalar kitabı Aşk dosluk gençlik devlet bilgelik aile hemen hemen bir çok konuda kısa uzun aforizmalarından oluşan güzel görüşlerinden sözlerinden tespitlerinden oluşan çok güzel bir kitap bir Seçme Aforiznıalar, 17. yüzyılın en önemli edebiyat, felsefe, hukuk ve siyaset adamlarından biri olan Bacon'a duyulan ilginin daha iyi anlaşılmasınınyoluna açıyor. Aralanan bu kapıdan sadece Bacon'ın çağına değil, geçmişten günümüze uzanan bütün çağlara ulaşmak mümkün. Çünkü bu kapı, insanlığın yüzyıllarayaslanan ortak birikimine, Latince ifadesiyle "consortium "una açılmaktadır. Francis Bacon (1561-1616): Önlü ingiliz filozof David Hume'un deyişiyle, Bacon dehasının azametinden ne tutumundaki incelikli, insancıl nitelikten ötürü her çağda beğeniyle karşılanmıştır. Bilginin gücünü vurguladığı Denemeler, bilim ve felsefeyi putlafttrılmış kalıpların baskısından kurtarmak için yazdığı Novum Organuın, ideal toplattı düzenini ele aldığı The New Atlamis başlıca eserlerindendir Adil olmayan bir karar birçok kötü uygulamadan daha zararlıdır.zira uygulamalar küçük ırmakları adil olmayan karar ise kaynağı etkilemiş olur. Bir eş çoçuklar erkek için insanlık eğitimidir. Evli çocukları olan bir adam artık kaderine tutsak olmuş demektir. kadınlar gençlikte erkeklerin sevgilisi orta yaşa doğru dostu yaşlılıkta bakıcısıdır. Aşktan başka bir şeyi önemsemeyen bir kişizengilikleri ve bilgeliği elinin tersiyle iter. bütün duygular içinde aşk ve kıskançlık kadar insanı cezbeden başka birşey yoktur. çoğu kez görünüşün süslediği canlandırdığı kişiler güvenilmez olurlar. İnsaniyet, hakikate muhtaçtır. Bilgi de tek başına bir güçtür. Okumak bir insanı doldurur, insanlarla konuşmak hazırlar, yazmak ise olgunlaştırır. Sanat, tabiata ilave edilmiş insandır. İnsanların ölümden korkması, çocukların karanlık bir yere girmekten korkmalarına benzer. İşe kesinliklerle başlayan, şüphelerle bitirir. Şüphelerle başlamaya razı olan, kesinliklerle bitirir. Sevmekle bilgelik bir arada olamaz. Dost, insanın ikinci benliğidir. Deneyiniz, deneyiniz, denemeden hiç Francis Bacon Sözleri bir şeye inanmayınız. İnsan tabiatında akıllılıktan ziyade delilik vardır. Şiir, insanların bilgilerinin bir kısmıdır. (Murat Tosun)
Adalet, Yargı ve Devlet üzerine Aforizmalar: Kitap, çevirmen yazar/c-cengiz-cevik 'in yazar yazar/francis-bacon 'un farklı türlerde yayımlanmış kitaplarından alınan aforizmalarından oluşuyor. Öncelikle yazarların farklı kitaplarından alınan alıntıların kitaplaştırılmasına karşıydım çünkü en son okumuş olduğum yazar/franz-kafka 'nın yine aynı İş bankasından çıkmış seçili aforizmalarının bulunduğu kitapta koca sayfayı sadece bir iki kelime ile süsleyen cümleleri tamamen ticari satış için yapıldığından yok yere kağıt israfı olarak görüyordum. Ancak bu kitapta her aforizma notlarla süslenerek kitabın sonunda detaylandırılmış, bu yüzden hem daha doyurucu bir okuma oldu benim için hem de alıntı yapılan kitaplar hakkında kısa kısa bilgilendirme oldu. Yazar yazar/francis-bacon sürekli adalet, yargi ve devlet konularını işlemiş kitaplarında. Bu yönde dikkatimi çeken bir şey oldu o da yazar sürekli saydığım konular hakkında hassasiyetini dile getirmiş olsa da soylu ve kraliçe Elisabeth ile yakınlığı olan bir ailede büyümüş ve gençliğinden itibaren kraliçeye yaranmaya çalışıp sarayda bir iş bulmak için araya sürekli birilerini koymaya çalışmış. En sonunda Essex kontu kendisine sarayda bir iş ayarlamış ve bu durumda soylu çevrelerce saygınlığı artan yazar teşekkürü borç bildiği Essex kontunu kraliçeyi devirme planları yaptığını ispiyonlamış, delillerle ortaya sunarak adamın idam edilmesine sebep olmuş. Olayın ne kadarı gerçek ne kadarı efsane bilinmez ama bu İngilizler gerçekten de güvenilmez insanlar bu bir gerçek. Ayrıca son olarak kitapta en çok hoşuma giden alıntı ile bitirmek istiyorum incelememi; "Devleti devlet yapan dört temelden biri (bunlar din, adalet, yönetim ve hazinedir) sarsılır ve ya zayıflatılırsa, kurtuluş dualara kaldı demektir". (Harun Gülle)
Seçme Aforizmalar PDF indirme linki var mı?
Francis Bacon - Seçme Aforizmalar kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Seçme Aforizmalar PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Francis Bacon Kimdir?
22 Ocak 1561'de doğan Francis Bacon, Kraliçe 1. Elizabeth'in adalet bakanı Nicholas Bacon'ın oğludur. Her ne kadar Francis Bacon'ın ünü babasınınkini gölgede bıraksa da, babası, Nicholas Bacon da sıradan birisi olmaktan çok öte, döneminin ünlü isimlerindendi. Francis Bacon, oniki yaşında girdiği Trinity College, Cambridge'de skolastik felsefeyle tanıştı ve skolastik felsefeye karşıt görüşlerinin tohumları burada atıldı. 1576'da Hukuk okumaya başladıktan sonra, Fransa'daki İngiliz elçisinin yanında çalışması için bir teklif aldı. Teklifi kabul ederek, öğrenimine ara verdi ve Fransa'ya gitti. Bacon'ın felsefeye olan aşkının iyice filizlenmeye başladığı bu yıllarda, ansızın, 1579'da babasının vefat haberini aldı. Cepleri boş bir şekilde İngiltere'ye döndüğünde yapabileceği tek şey hukuk öğrenimine devam etmek oldu. Öğrenimini tamamladıktan sonra avukatlık yapmaya başladı. Çocukluğundan beri alıştığı lüks yaşama özlem çekiyordu, bu yüzden avukatlık yaparken bir taraftan da siyasi bir kariyer için çalıştı. Nitekim 1584'te Parlamento'ya seçildi.
Essex kontuyla yakın bir arkadaşlığı vardı. Fakat arkadaşlıkları, Essex kontunun Kraliçe 1. Elizabeth'i devirmek üzere kurduğu planlar nedeniyle bozuldu. Kraliçeye olan bağlılığının büyük olduğunu belirten Bacon, uzun süre arkadaşını fikirlerinden döndürmeye çalıştı. Kraliçeye yapılan başarısız bir suikast girişiminden sonra Essex kontu tutuklandı. Bacon'ın da çabalarıyla salıverilen kont, daha sonra Kraliçeyi devirmek için yeni bir girişimde bulundu. Bu sefer tutuklandığında, suçlu bulundu ve idam edildi. Bu sırada Bacon'ın yıldızı parlamaktaydı, her ne kadar Essex kontuyla olan bu ilişkileri sonucu onu hayatı boyu tehdit edecek düşmanlar edinmiş olsa da Kraliçeye olan bağlılığı hiç kuşkusuz ona kariyer açısından büyük fırsatlar vermişti.
1603'de Kraliçenin veliahtı olarak James I tahta geçince hızlı bir şekilde önemli mevkilere geldi. Önce "Sir" unvanı aldı, sonra 1606'da başsavcı, 1618'de ise İngiltere başyargıcı oldu. Kariyerinin zirvesindeyken, çöküşü kapıyı çaldı. 1621'de rüşvet suçuyla tutuklanıp yargılandı. Suçlu bulundu ve hapis cezasına çarptırıldı. Hapishanede fazla kalmadı ve salıverildi, fakat ne Parlementoda ne de herhangi bir politik konumda bulunması bundan sonra imkânsızdı. Siyasetten kopan Bacon hayatının geri kalan yıllarını felsefi düşüncelerine adadı. 1626'da zatürree olduğu varsayılan bir hastalık yüzünden vefat etti.
Francis Bacon Kitapları - Eserleri
- Yeni Atlantis
- Denemeler
- Seçme Aforizmalar
- Sevgi Üstüne
- Novum Organum
- Seçme Yazılar
- Novum Organum
- Eskilerin Bilgeliği
- Antik Bilgelik
- Denemeler
- The Essays
- The Advancement Of Learning
- Denemeler
- The New Atlantis
Francis Bacon Alıntıları - Sözleri
- “Para gübreye benzer dört yana saçılmadıkça bir işe yaramaz” (Yeni Atlantis)
- Ölmek de doğmak gibi doğal bir şeydir; yeni olan bir bebek için, doğmak da ölmek kadar acı verir. (Sevgi Üstüne)
- Evlilikteki sevgi insanlığı doğurur, arkadaşça sevgi insanlığı yüceltir, uçarı sevgi ise bozar, bayağılaştırır. (Sevgi Üstüne)
- İnsanlara çobanlık edenler,ülkede ne zaman toplumsal kargaşa çıkabileceğini önceden kestirebilmelidir. Nasıl ki doğada en büyük afetler ekinoks dönemlerinde meydana geliyorsa, toplumsal kargaşalar da güçler dengeye geldiğinde çıkar. (Denemeler)
- “Akıllı insan kendine büyük fırsatları yaratır, bulmaz.” (Seçme Aforizmalar)
- “ Vergi yükü altında ezilen bir ulusun egemen bir ulus olamayacağı apaçık aşikardır. “ (Seçme Yazılar)
- Sadece yardım ve fayda yüzünden değil, aynı zamanda koşullarının arasındaki zıtlıktan dolayı “ insan insanın Tanrı’sıdır. “ (Novum Organum)
- Yalnızlıktan hoşlanan ya hayvandır ya tanrıdır. (Seçme Yazılar)
- (..) duygular asla tadını çıkardıkları şeylerden tatmin olmuş bir şekilde kalmazlar; tadını çıkardıkları şeylerden sonra başka şeylere karşı sonsuz ve doyumsuz bir arzu duyarlar. (Antik Bilgelik)
- Kral eşlerine gelirsek, bu konuda birtakım acı ve vahşi örnekler vardır. Örneğin Augustus’un zehirlenmesinden ötürü Livia’nın adı kötüye çıkmıştır. Sultan Süleyman’ın karısı Roxolana, o ünlü Şehzade Mustafa’yı ortadan kaldırarak, ardılını ve kocasının hanedanını mahvetmiştir. (Denemeler)
- " Para gübreye benzer dört yana saçılmadıkça bir işe yaramaz. " (Yeni Atlantis)
- Olduğu gibi görünecek kişinin çok büyük erdemler taşıması gerekir (Sevgi Üstüne)
- İnsanı dehşete düşüren şey, ölümün kendisinden çok, çevresinde kopan yaygaradır. (Denemeler)
- Her meraklı kişi aynı zamanda kötü niyetlidir. (Seçme Yazılar)
- Fakat eğer ortada, zaten keşfedilmiş olan bilgiyle tatmin olmayan ve onu kullanmayan biri, tartışmadaki zıtlığın değil de eylemde tabiatın üstesinden gelmeye çalışan biri; ve, hoş ve uygun bağlantılar değil de kesin ve ispat edilebilir bilgi aramak için daha ileriye gitmeyi isteyen biri olsa -ben, bunların hepsini, bilginin gerçek oğulları olarak, benimle sayıları azaltılmış tabiatın dış odalarından iç odalarına geçerek en azından bir yol bulabilmeye davet ediyorum. (Novum Organum)
- Çünkü insan tercih ettiği şeye daima isteyerek inanır. (Novum Organum)
- Kendi değeri olmayan bir insan başkalarının değerini hiçbir zaman çekemez. (Sevgi Üstüne)
- Namuslu olmayan bir insanın kendisine saygısı hiç olmaz. (Yeni Atlantis)
- Kendi kızını kurban eden Agamemnon’u gözünün önüne getiren şair Lucretius şöyle haykırır: Din, insanı böyle büyük kötülüklere bile sevk edebilir. (Denemeler)
- Öyle seviyorum ki bu adamı, benden daha çok yaşamasını diliyorum (Seçme Yazılar)