Size Pandispanya Yaptım - Mario Levi Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Size Pandispanya Yaptım kimin eseri? Size Pandispanya Yaptım kitabının yazarı kimdir? Size Pandispanya Yaptım konusu ve anafikri nedir? Size Pandispanya Yaptım kitabı ne anlatıyor? Size Pandispanya Yaptım PDF indirme linki var mı? Size Pandispanya Yaptım kitabının yazarı Mario Levi kimdir? İşte Size Pandispanya Yaptım kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Mario Levi
Yayın Evi: Doğan Kitap
İSBN: 9786050916706
Sayfa Sayısı: 340
Size Pandispanya Yaptım Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Mario Levi'nin son romanı Sana Pandispanya Yaptım, İstanbul Bir Masaldı'nın izinde giden akıcı,cazibeli,duygulu bir roman.
Mario Levi bu romanında yeni bir tat yolculuğuna çıkıyor. Bir tarihin izini sürme çabası bu aynı zamanda. Yolculuğun ruhunda 15. yüzyılda İberia'dan Osmanlı topraklarına göç eden atalarının kuşaktan kuşağa aktararak yaşattığı ve bugünlere kadar getirdikleri yemeklerin bıraktıkları ve hatırlattıkları var. Yemeklerin tariflerini de vermekten çekinmiyor yazar. Çünkü bu yemekleri defalarca yapmış, sevdikleriyle paylaşmış. Babaannesinden öğrendiklerinden sonra. Üstelik şimdi yeni yorumlarını da katıyor. Burada da rehberi Osmanlı mutfağının derinlikleri.Ancak bu kitap bir yemek kitabı değil.
Karşımıza çıkan aile albümleri ve bu albümlerin hatırlattıkları. Hikâyeler, anılar ve efsaneler hem hüzünlü hem de mizahi bir üslupla anlatılıyor. Tıpkı hayatın kendisi gibi. Bu kimilerine göre yemekler üzerine bir roman, bir başka deyişle anılarla derinleşen bir yemek romanı, kimilerine göre bir aşk hikâyesi, kimilerine göre de bir dönemin tanıklığı. Doğrusunu söylemek gerekirse de bunların hepsi.
(Tanıtım Bülteninden)
Size Pandispanya Yaptım Alıntıları - Sözleri
- Roman yazmakla yemek yapmanın temelde benzer süreçlerden geçtiğini söylersem, sizi şaşırtırmıyım?
- Herkes içini açabildiğince açar, hakikatlerini taşıyabildiğince taşır diyorum, geçiyorum..
- Hayat akıyordu,herkes için çok farklı yerlerde,belki de akması gereken yerlerde akıyordu.Su en doğru yolunu her zaman buluyor muydu?Buluyordu,elbette buluyordu.Ama ayrılıklar...Boş verdi.Gittiği yere kadar gidecekti işte.
- Yaklaşın, biraz daha yaklaşın, çekinmeyin. Aldanmalardan hiç kimse ölmedi.
- “Evlerimiz nasil da cehennemimiz, geçmisimizdeki izler nasil da yaralarimiz olabiliyordu....”
- “Birileri bizi gerçekten bir yerlerde alıkoymuş... Farkında değildik sadece, hepsi bu. Ama hayat da bazen farkına varılmadan yaşananlarla anlam kazanmıyor muydu?”
- “Yemeklerle kaderler arasında bir bağ kurulabilir miydi?”
- “Herkes burukluğunu da, isyanını da, sevinçlerini ve heyecanlarını da yaşayabildiğince yaşıyor.”
- “Sevinçler de kedere dönüşür müydü?.. Dönüşürdü, elbette dönüşürdü.”
- “İnsanın hayalleri ve kaygılarıyla çizdiği bir toplum resminin içinde yer alabilme adına, farkına bile varamadığı ne çok yalana ve yanlışa sığınması gerekiyordu.”
- “Herkes hayata tutunmak için, farklı yalanlara ve palavralara sığınmıyor muydu?”
- “Yemekler önemliydi, şüphesiz önemliydi. Tatları da önemliydi, kokuları da. Ama hatırlattıkları daha önemliydi. Çağrıştırdıkları, tarihleri, bu tarihlere gizledikleri de. Gizlenenlerin uyandırdığı duygular da...”
- “Hatırası olunca, basit bir yemek bile anlam taşırdı.”
- “Bazen karar vermek zordur. Başarı bedel ister. Bedel... Ağır bir bedel...”
Size Pandispanya Yaptım İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Musevi cemaatini tüm değerleriyle özellikle yemeklerine atfederek anlatan yazar aynı zamanda bir aile hikayesi anlatıyor, bize coşkulu bir edebiyatla köpüren bir hikaye sunmasada yazar hayatın kendisi gibi sahici bir eser yazmış. Ben musevi arkadaşlarım olması ve bu topluluğa sempati duymam sebebiyle kitapı ilgi çekici buldum ama döne döne okunacak bir eser olduğunu söylersem bir çok esere haksızlık etmiş olurum. (Aslı Şensezgin)
UYGULAMADAKİ İLK İNCELEME: Bir çekilişten kazandığım kitabın uygulamada ilk incelemesini ben yapacağım için hem mutlu hem de gururluyum açıkçası :) Kitabın adından sanki bir yemek kitabı edasıyla yazıldığı zannedilse de gerçekten içinde şaşırtıcı bir hikaye barındırıyor. Göç etmek zorunda kalmış ve İstanbul’da hayatlarını devam ettiren yahudi bir ailenin hayatını konu alan kitabın içinde çok fazla karakter olmasına rağmen hikayeyi anlatanın asla belli olmaması ve bunu sonunda öğrenmem çok fazla şaşırttı beni. Bazı kısımlarında fazla soru cümlelerinin geçmesi beni biraz sıkmış olsa da kitap her zaman heyecanını korudu benim için. Bu arada kitapta ilgi alanım ve mesleğim gereği not aldığım yemek tarifleri de var elbette :) Her ne kadar yukarıda bahsettiğim bazı durumlar benim için sıkıcı kalmış olsa da kitabın okunmaya değer olduğunu düşünüyorum. Şimdiden iyi okumalar :) (mel)
Size Pandispanya Yaptım PDF indirme linki var mı?
Mario Levi - Size Pandispanya Yaptım kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Size Pandispanya Yaptım PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Mario Levi Kimdir?
Mario Levi, 1957 yılında dünyaya geldi. 1975’te Saint Michel Lisesi’nden, 1980 yılında, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. İlk yazıları “Şalom” gazetesinde yayımlandı. Bu yazılarını daha sonra “Cumhuriyet”, “Stüdyo İmge”, “Milliyet Sanat”, “Gösteri”, “Argos”, “Gergedan”, “Varlık” gibi yayın organlarındaki yazıları izledi.Yayımlanan ilk kitabı “Jacques Brel: Bir Yalnız Adam” (1986) adını taşır. Bu kitap üniversiteyi bitirme tezinin romanlaştırılmış şeklidir. İlk hikâye kitabı “Bir Şehre Gidememek” ise 1990 yılında yayımlanır. Otobiyografik özellikler taşıyan bu kitap, yazarın hem aşkları, hem de çocukluk ve ilkgençlik yıllarıyla hesaplaşması gibidir. Kitap o yılın Haldun Taner Öykü Ödülü’nü kazanır. 1991 yılında yayımlanan ikinci hikâye kitabı “Madam Floridis Dönmeyebilir”de İstanbul’un azınlık çevrelerine ve topluma uyum sağlamakta zorlanan insanlarına yer verir. 1992 yılında “En Güzel Aşk Hikâyemiz” adını taşıyan ilk romanı yayımlanır. Sonra araya uzun bir sessizlik girer. “İstanbul Bir Masaldı” adındaki hacimli romanı 1999 yılında yayımlanır. Bu kitap da yirmili yıllar ile seksenli yıllar arasında İstanbul’da yaşamış bir Yahudi ailesinin hikâyesidir. Şehrin öteki azınlıklarından kahramanlar bu hikâyede de görünür. Mario Levi, yazarlığın yanı sıra, Fransızca öğretmenliği, ithalatçılık, gazetecilik, radyo programcılığı, reklam yazarlığı gibi işler de yapmıştır. Halen Yeditepe Üniversitesi’nde ders vermeye devam etmektedir. Ayrıca yazı atölyelerinde, bu yola gönül vermiş insanlara Yazı Yaratımı dersleri de vermektedir.
Mario Levi Kitapları - Eserleri
- Bir Şehre Gidememek
- Bu Oyunda Gitmek Vardı
- İstanbul Bir Masaldı
- Yanlış Tercihler Mahallesi
- Madam Floridis Dönmeyebilir
- Karanlık Çökerken Neredeydiniz
- Lunapark Kapandı
- Size Pandispanya Yaptım
- Bir Cümlelik Aşklar
- İçimdeki İstanbul Fotoğrafları
- En Güzel Aşk Hikayemiz
- Bir Cuma Rüzgarı Kadıköy
- Bir Yaz Yağmuruydu
- İstanbul Öyküleri
- Bu Salı ve Her Salı Şişli
- Bir Yalnız Adam: Jacques Brel
- O Pazartesi Eminönü
- Pazarın Yalnızları Beyoğlu
Mario Levi Alıntıları - Sözleri
- Farklılığın bedelini ödemek kimin için kolay oldu ki?... (İstanbul Bir Masaldı)
- Sevilecek değil, İstanbul aşık olunacak bir varlıktır. İstanbul ile bizimkisi eski bir kara sevda ve ihanet meselesidir. (İstanbul Öyküleri)
- Hayatımızda yer etmiş hiçbir acıyı, hiç kimseyi öldüremeyiz aslında... Sadece zamanla onları bir yere koymayı öğreniriz. (Lunapark Kapandı)
- 'İyi' bir insana giden yol, birçoğumuz için çok kirlendi artık sanırım. (İstanbul Bir Masaldı)
- Sözler bir mirastır. Duygular da. Onlardan geriye kalan nefesler de. (Bu Oyunda Gitmek Vardı)
- “Cehennem” sadece “başkaları” değildi, içine düştüğümüz hayattı da çoğu kez… (Karanlık Çökerken Neredeydiniz)
- Kendi küçük tarihimde kelimelerden ve ket vurmalardan örülmüş bir duvarı bir şekilde aşmaya çalışıyorum anlayacağınız. (Madam Floridis Dönmeyebilir)
- Bugünlerde hepimizde bir keyifsizlik var . (İstanbul Bir Masaldı)
- Ancak her hüsran, her çıkmaz, kendince bir yaratıcılığı besler. Her yoksunluk, her yenilgi ve eksiklik aslında bir kapıyı açar. (Bir Yaz Yağmuruydu)
- Bir yalnızın Bir başka yalnızın yalnızlığına Hiçbir zaman tahammülü olmadı. (Bir Yaz Yağmuruydu)
- "Sarmadımsa da belden, geçmedim bu emelden... Bir haziran maceradır, onu aldılar elden... Başkasına yar oldu, eller bahtiyar oldu... Gönlüm hep baştan viran bir diyar oldu..." (İçimdeki İstanbul Fotoğrafları)
- "Nerede yaşıyorsunuz?" "Benim her yere taşıyabildiğim bir bavulum var." (Bir Cümlelik Aşklar)
- Sevdiğiniz insana neden kavuşamıyorsunuz ki ?.. (Bir Yaz Yağmuruydu)
- "Geceler soğuk, geceler dingin ve yapayalnızdı. Bir gece rüzgârı çıkardı, dalgalardan eser, sazlıklardan eserdi kimileyin. Kış geceleriydi. Eve tutsak, yerleşikliğe tutsak ilişkilerdi yaşadıkları." (Bir Yalnız Adam: Jacques Brel)
- İnsan en çok kaybettiklerine kazanıyordu galiba. Gerçek öğrenmeler, gerçek bedelleri gerektiriyordu. (İçimdeki İstanbul Fotoğrafları)
- Yağmur, o şiirlerdeki gibi, sadece hüznü mü anlatır, dile getirir ?.. (Bir Yaz Yağmuruydu)
- İnsan hiçbir yere yalnız gidemiyor, hüsranları ve ayrılıkları da hep beraber götürüyor. (Bir Şehre Gidememek)
- Bir zorunlu suskunluğun ya da daha doğru bir söyleyişle gerçekleştirilemeyen bir rüyanın hikâyesi de diyebilirdiniz buna, bekleyişlerden, kendini ve yankısını aramalardan örülü yılların sessiz, pişmanlıkları bol anlatımı da. (Madam Floridis Dönmeyebilir)
- Doğruyu çoğu kez yanlışlardan geçerek bulmuyor muyduk?... (Karanlık Çökerken Neredeydiniz)
- Çünkü insanın hakikatleri daha iyi görmesi birilerinden tokat yemesine de bağlıydı. (Bu Oyunda Gitmek Vardı)