Sonbahar - Ali Smith Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Sonbahar kimin eseri? Sonbahar kitabının yazarı kimdir? Sonbahar konusu ve anafikri nedir? Sonbahar kitabı ne anlatıyor? Sonbahar PDF indirme linki var mı? Sonbahar kitabının yazarı Ali Smith kimdir? İşte Sonbahar kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Ali Smith
Çevirmen: Seda Çıngay
Editör: Enis Köksaldı
Orijinal Adı: Autumn
Yayın Evi: Kafka Kitap Yayınları
İSBN: 9786257994033
Sayfa Sayısı: 216
Sonbahar Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Ülkenin dört bir yanında vaatler ortadan kayboluyordu. Ülkenin dört bir yanında işleri sosyal medya hallediyordu. Ülkenin dört bir yanında işler berbat bir hal aldı. Ülkenin dört bir yanında yapılanlar ve yapılmayanlar aynı kaldı. Ülkenin dört bir yanında ülke parçalara ayrılmıştı. Ülkenin dört bir yanında ülke parçaları akıntıyla sürükleniyordu.
Sonbahar. Sisin ve bereketin mevsimi. 1819’da Keats böyle demişti. Peki ya 2016 sonbaharı? Daniel yüz yaşında bir adam. 1984 doğumlu Elisabeth ise geleceği konusunda kaygılı. Tarihe geçecek bir yaz mevsiminin böldüğü Birleşik Krallık paramparça. Kazanılan aşklar ve kaybedilenler. Ümit, ümitsizlikle el ele. Mevsimler her zamanki gibi birbirinin etrafında dönüyor.
Ali Smith’in Man Booker’a aday gösterilen yeni romanı, sınırları ve dışlayıcılığı gitgide artan bir dünyaya, zenginlik ve değerin ne olduğuna, hasadın ne anlama geldiğine dair bir tefekkür. Birbirinden ayrı ama yine de (tıpkı mevsimler gibi) birbiriyle bağlantılı ve döngüsel bir dörtlemenin, Mevsim Dörtlemesi’nin ilk kitabı olan Sonbahar, yaşadığımız zamanlara çeviriyor gözlerini. Bir kimiz? Neyden yapılmışız? Shakespearvari bir nüktedanlık, Keatsvari bir melankoli, 1960’lar Pop Art’ının o ışıldayan enerjisi: Yüzyıllar bizim yaptığımız tarihe çevirmiş gözlerini.
İşte yaşadığımız yer. İşte en muasır ve en döngüsel haliyle zaman.
Eşsiz Ali Smith’in hayal gücünden, yaşlanma ve zaman üzerine, aşk ve bizzat hikâyeler üzerine, zamanı kapsayışı geniş ve tarihteki seyahatinde ayağına çabuk bir hikâye…
“Hatıraların, düşlerin ve geçici gerçekliklerin dokunaklı senfonisi.” —The Guardian
“Güzel, incelikli. . . . İnsancıllıkla dolu ve her şeye rağmen yüzü umuda dönük.” —The New York Times Book Review
“Ali Smith’in harika bir zihni var. [Sonbahar] karanlık bir zamanda yaşıyor olmanın anlamına dair tüm o oyunbaz, tuhaf ve duygusal değerlendirmesinde son derece etkileyici.”
—The New York Times
“Kuşkusuz Smith’in en iyi eseri. . . . Bu kitap Smith’in karmaşık yaratıcı karakterini âdeta taşa işliyor: haylaz ama zarif, öfkeli ama rahatlatıcı. Hep böyle kalması umuduyla.”
—The Times
Sonbahar Alıntıları - Sözleri
- "Unutmak sorun değil biliyorsun, dedi. Unutmak iyidir. Aslında, bazen bazı şeyleri unutmamız gerekir. Unutmak önemlidir. Bile bile unuturuz. Bu sayede biraz huzur buluruz. Dinliyor musun? Unutmak zorundayız. Yoksa bir daha asla uyuyamayız."
- Ülkenin dört bir yanında para para para para. Ülkenin dört bir yanında para yok para yok para yok para yok.
- İncecik öğütüldüm ama nihayetinde bütünüm, düştüğünde yumuşağım altında, ışıldarım güneşte, rüzgar yağar beni çöplerin üstüne, bir mektup yazıp koydun mu şişeye, şişeyi de atınca denize, şişe benden yapılmıştır, hasat etmesi- hasat etmesi en zor tohum benim.
- Her zaman bir şey okunur,dedi Daniel. Fiziksel olarak okumadigimiz zamanlarda bile. Yoksa dünyayı nasıl okuyabiliriz ki?"
- Hayatımın bu geç çağında aşkı bulacağımı kim bilebilirdi, kim tahmin edebilirdi?
- Unutmak iyidir. Aslında, bazen bazı şeyleri unutmamız gerekir. Bu sayede biraz huzur buluruz.
- "Bitince radyoyu kapatmış ve Radyo 4'ü bir daha masum masum dinlemesinin mümkün olup olmayacağını düşünmüştü. Kulakları büyük bir değişim geçirmişti. Ya da belki dünya değişmişti."
- "Hikaye dediğin budur. Sonu gelmeyen yaprak dökümüdür. Öyle değil mi? Öyle değil misin?"
- "Bir dünya yaratmanın anlamı yok ki... Dünya var, bir de dünyanın gerçekleri."
- Ülkenin dört bir yanında kimse bundan bahsetmedi. Ülkenin dört bir yanında kimse başka bir şey konuşmuyordu.
Sonbahar İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Herkese merhaba! Ali Smith ile tanışma kitabım Sonbahar, bir dörtlemenin ilk kitabı. 1916 doğumlu Daniel ve 1984 doğumlu Elisabeth'in kesişen yaşamları ile birlikte aralarında geçen diyaloglar üzerinden örülen bir eser bu. Farklı dönemlerde öne çıkan ne varsa bu kitapta. Ve belki de yitirilen ya da yitirilmeye yüz tutmuş. İnsanlığa dair, yaşama dair, insan ilişkilerine dair, erdeme, ahlaka, etiğe dair, sanata, edebiyata, müziğe dair çok çeşitli malzeme bir arada. Ve sonbaharın o atmosferi. Bu döngü içerisinde neler hala hayatta? Neleri kaybettik? Yitirdik? Değiştirdik? Dönüştürdük? Benimsedik? Kitapta en çok keyif aldığım yerler Daniel ve Elisabeth'in arasında geçen sohbetler oldu. Günlük yolculuklarıma eşlik eden bu diyaloglar ile bir kez daha hayatı sorguladım, çevremi gözlemledim, doğaya yüzümü döndüm ve seyrettim. Hoşgeldin sonbahar. Seda Çıngay Mellor'un çok sevdiğim çevirisi ve çok iyi bir arka kapak tanıtımıyla Kafka Yayınevi'nden çıkan bu esere bir şans verebilirsiniz. Kitaplarla kalın! (Özgürlük Kurdu)
İlk kez bir kitap beni bu kadar süründürdü ..kitabın yarısından fazlasını okumama Rağmen maalesef kitapla ilgili hiçbir ilgi çekici ya da öğretici bir yan bulamadım ,kelime karmaşasından öteye geçemedim demek daha doğru olur bence ,üzülerek bir kitabı yarım bırakıyorum .. (Öznur Sarıaslan)
Sonbahar, yaşamın son demlerine benzetilir benzetilmesine de hep bir umut da barındırır içinde. Bitisin,yok oluşun ardından hep bir yeniden doğuş vardır.Daha güçlü, daha taze. Tıpkı bahar gibi. Romandaki Elizabeth karakteri de bunu bilir gibi bakımevinde kalan 101 yaşındaki arkadaşı Daniel Gluck'u ziyarete gittiğinde "Büyük Umutlar" romanını okur her gün.Hayat çelişkiler üzerine kurulu değil mi zaten. Iskoç yazar Ali Smith'in Mevsimler dörtlemesinin ilk kitabı Sonbahar. Brexit döneminde bölünmek üzere olan büyük bir siyasi karmaşanın olduğu Britanya'da 1984 doğumlu Elisabeth ve 101 yaşındaki arkadaşı Daniel'in anıları, sanat uzerine diyaloglari,yakin gecmiste yasanan siyasi ve toplumsal olaylar uzerinden bir helezon gibi dönerek anlatılır. 1960'lı yıllarda yaşamış pop-art sanatçısı Pauline Boty'nin hikayesi de arka fonda akmaya devam eder.(kadından ressam mı olurmuş ,denmesine ragmen) Romanda pekçok anlatım tekniği kullanılmış. Pastiş ki romanın açılışı "Iki Sehrin Hikayesi"nin muhteşem açılışına benzer:Zamanlarin en kötüsüydü...... Geriye dönüşler, metinlerarasilik,türlerarasilik,bilincakisi...gibi. Ancak bu romanı okumayı kesinlikle zor kılmıyor ; tam tersine sürükleyici bir metin.(Bazı okurlar çok zorlanmış ) Sağlam bir metin okumak isteyenlere tavsiyemdir. "Ağaçlar biçimini gözler önüne seriyor. Havada ateşin tutuşması var.Butun ruhlar yağmaya çıkmış. Ama güller var,güller hala var.Rutubetin ve soğuğun içinde,işi bitmiş görünen caliligin üstünde kocaman açılmış bir gül var hala. Şunun rengine bakın." (Nazan Türk)
Sonbahar PDF indirme linki var mı?
Ali Smith - Sonbahar kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Sonbahar PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Ali Smith Kimdir?
1962'de Inverness, İskoçya'da bir işçi ailesinin çocuğu olarak dünyaya geldi. Cambridge'de başladığı felsefe doktorasını yarım bıraktı. 2004'te bir dergiye verdiği röportajda bir yıl boyunca çektiği kronik yorgunluk sendromunun onu öğretim üyeliği görevinden ayrılmaya nasıl zorladığından ve asıl yapmak istediği işe; yazmaya nasıl yoğunlaştırdığından söz eder. Yazarın Everest Yayınları'nca yayımlanan kitapları arasında, Whitbread Ödülü'nü kazanan Rastlantısal (2007), Bütün Hikâye ve Diğerleri (2010), Gibi (2011) bulunmaktadır. Yazar halen Cambridge'de yaşamaktadır.
Ali Smith Kitapları - Eserleri
- Sonbahar
- Kız Erkekle Buluşur
- Gibi
- Rastlantısal
- Kış
- Antigone
- İkisi Birden
- İlk Kişi ve Diğer Öyküler
- Bütün Hikaye ve Diğerleri
- Təsadüfi
Ali Smith Alıntıları - Sözleri
- tanrım. saat iki buçuk. bu kalem parmaklarımı mürekkep içinde bıraktı. (Gibi)
- Zamanı durdurabilir miydiniz? Zamanın içinizde tıkırdamasını durdurabilir miydiniz? (Kış)
- Öyle güzel 1 gece ki, öyle güzel 1 gündü ki, bu da öyle güzel 1aksam yemeğiydi ki... (Rastlantısal)
- Hayatımın bu geç çağında aşkı bulacağımı kim bilebilirdi, kim tahmin edebilirdi? (Sonbahar)
- Yaşayan her şeyin bir ruhu vardır... Ruh olmadan etten başka bir şey değiliz. (Kış)
- ...İnsanlar gölgeden başka 1şey değildir... (Rastlantısal)
- Şansının ne zaman yaver gideceğini bilemezsin. (Kış)
- "Hikaye dediğin budur. Sonu gelmeyen yaprak dökümüdür. Öyle değil mi? Öyle değil misin?" (Sonbahar)
- ..birlikte dünyayı dolaşıp her ağaca adlarımızı kazıma isteği uyandırırdı bende... (Kız Erkekle Buluşur)
- ...İstediğin şeyi elde edemeyeceksin asla. Ne istediğini bulana kadar asla. İstediğin şeyi istemiyorsun aslında. Elde edemeyeceğim şeyi istiyorsun yalnızca... (Rastlantısal)
- Kız şanslı. Öldü. Hiç 1şey hissedemez. Magnus da hiç 1şey hissedemiyor. Ama ölü değil... (Rastlantısal)
- Ülkenin dört bir yanında para para para para. Ülkenin dört bir yanında para yok para yok para yok para yok. (Sonbahar)
- mezarlıklarda piknik yapmak cidden hoş oluyor. (Gibi)
- tanrı aşkına. bir insanı tanımamak ama başkaları gibi olmadığını bilmek tuhaf. (Gibi)
- . Gece çöküyor. ... (Kış)
- sakinleştiricilerle anımsanan hisler. (Gibi)
- Matematik. Karmaşıkta basiti, sınırsızda sınırlıyı bulmak... (Rastlantısal)
- 1az daha karanlık olmani yeğliyorum galiba... (Rastlantısal)
- "Bildiğin her şey ve herkes sana, yanlışlık sende, derse, yanlış yaptığına inanmak kolay olur." (Kız Erkekle Buluşur)
- Kiməsə baxmaq çox qəribə hiss imiş. Baxdığın adamın da sənə baxması çox qəribədir. Kiməsə baxdığın yerdə yaxalanmaq isə lap dəhşətdir. (Təsadüfi)