diorex
sampiyon

Söz Vermiş Şarkılar - Murathan Mungan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Söz Vermiş Şarkılar kimin eseri? Söz Vermiş Şarkılar kitabının yazarı kimdir? Söz Vermiş Şarkılar konusu ve anafikri nedir? Söz Vermiş Şarkılar kitabı ne anlatıyor? Söz Vermiş Şarkılar kitabının yazarı Murathan Mungan kimdir? İşte Söz Vermiş Şarkılar kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 09.02.2022 02:04
Söz Vermiş Şarkılar - Murathan Mungan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Murathan Mungan

Yayın Evi: Metis Yayınları

İSBN: 9789753425554

Sayfa Sayısı: 132

Söz Vermiş Şarkılar Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Murathan Mungan, bugüne kadar yazdığı, bilinen, bilinmeyen, bestelenmiş ya da gün ışığına çıkmamış tüm şarkı sözlerini Söz Vermiş Şarkılar başlığı altında kitaplaştırdı.

Sanatın çeşitli alanlarındaki verimlerini bir araya getirerek yazı hayatının tümünü bir külliyata dönüştürmeyi sürdüren Mungan’ın bazı şarkı sözleri, geçtiğimiz yıl yayımlanan Elli Parça kitabı içinde “Belki Birkaç Şarkı” başlığı altında yer almıştı.

Sözlerini Murathan Mungan’ın yazdığı on sekiz şarkıdan oluşan, Türkiye’nin önemli şarkıcı ve toplulukları tarafından seslendirilen Söz Vermiş Şarkılar adlı müzik albümünde yer alanlar da dahil olmak üzere, toplam seksen iki şarkı sözünün yer aldığı kitap, kendi içinde yedi bölümden oluşuyor: Gecenin Sert Sesleri, Aşk Tesadüfleri Sever, Kullanılmış Şarkılar, Komşunun Şarkıları, Beklemiş Sözler, Şarkıcı Kız Kezban’ın Önlenebilir Tırmanışı, Söz Vermiş Şarkılar.

Murathan Mungan’ın bugüne dek hiç sahnelenmemiş müzikali “Şarkıcı Kız Kezban’ın Önlenebilir Tırmanışı” adlı oyununu oluşturan on yedi şarkının tamamı ilk kez bu kitapta yayımlanıyor. Böylelikle, “İstersen Hiç Başlamasın”, “Çember” ve “Otel Odaları” gibi şarkılarını bildiğimiz bu müzikalin, diğer şarkılarını da öğrenmiş oluyoruz.

Her bölümün başında, o bölümdeki şarkılarla ilgili açıklama yazılarının yer aldığı kitabın sonunda, meraklıları için hazırlanmış yazılar, notlar, diskografi, dergi ve kitaplara ilişkin yayım listesi yer alıyor.

Bir tek sözcüğün dışında küçük harfin hiç kullanılmadığı, 45’lik plak formatında tasarlanan, 132 sayfadan oluşan ve Metis Yayınları tarafından yayımlanan kitabın tasarımı, Zebra Design Factory’den Ali Gürevin’e ait.

Söz Vermiş Şarkılar Alıntıları - Sözleri

  • Geceyi söndür kalbim Şimdi uykusuzluk vakti..
  • Kiminin hayatı yanlızca unutkanlıktan..
  • Baksan, anlasan Görsen beni, bir tanısan Ufak bir işaretin yeter her şeyi başlatmaya Oysa geçip gidiyorsun yanımdan, Kayıp yıldızlar gibi ışığım ulaşamıyor sana Biliyorum, aynı karanlıktayız ikimiz, aynı boşlukta Biliyorum, çelik bir yelekle koruyorsun kalbini Yüzündeki kalın bulut göstermiyor içini Ne yapsam boşuna, beni fark etmiyorsun Kelimeler yanıp sönen yıldızlar gibi dilimin ucunda Belki bir gün onları sana vermeye vaktim olur.
  • Kırılgan bir çocuğum ben Yüreğim cam kırığı Bütün duygulardan önce Öğrendim ayrılığı Saldırgan diyorlar bana Oysa kırılganım ben Gözyaşlarım mücevher Saklıyorum herkesten Ürküyorlar gözümdeki ateşten Ürküyorlar dilimdeki zehirden Ürküyorlar o dur durak bilmeyen gözükara cesaretimden Diyorlar: Bir yanı sarp bir uçurum, Bir yanı çılgın dağ doruğu. Oysa böyle yapmasam ben Nasıl korurum içimdeki çocuğu? Bir yanım çılgın nar ağacı Bir yanım buz sarayı.
  • Ne ruhun esrarı Ne aşkın kudreti Herkes öder gün gelir Payına düşeni
  • Alkışların itaat olduğu yerde Yuh çekmeyi öğrenmelisin.
  • Hayat zenginleştirir başka duraklarla En çok kalbinden korkar insan, Kalbinden korkma! Yollarda büyür, yollarda değişirsin İçinden geçersin başka hikayelerin Unutma! Ne kadar değişirsen bu sensin...
  • Kırılgan bir çocuğum ben Yüreğim cam kırığı Bütün duygulardan önce Öğrendim ayrılığı Saldırgan diyorlar bana Oysa kırılganım ben Gözyaşlarım mücevher Saklıyorum herkesten Ürküyorlar gözümdeki ateşten Ürküyorlar dilimdeki zehirden Ürküyorlar o dur durak bilmeyen gözükara cesaretimden Diyorlar: Bir yanı sarp bir uçurum, Bir yanı çılgın dağ doruğu. Oysa böyle yapmasam ben Nasıl korurum içimdeki çocuğu?
  • https://youtu.be/JmhSBFeEGtU Dönmek, mümkün mü artık Dönmek, onca yollardan sonra Yeniden yollara düşmek Neresi sıla bize, neresi gurbet Al bizi koynuna ipek yolları Üstümüzden geçiyor gökkuşağı Sevdalı bulutlar uçan halılar Uzak değil dünyanın kapıları Neresi sıla bize, neresi gurbet Yollar bize memleket Gitmek, mümkün mü artık Gitmek, onca yollardan sonra Yeniden yollara düşmek Rakılı akşamlar, gün batımları Çocuk gibi ağlar yaz sarhoşları Olmamış yaşamlar, eksik yarınlar Hatırlatır hersey eski aşkları Neresi sıla bize, neresi gurbet Yollar bize memleket
  • Artık geri ver Geri veremezsin aldıklarını Artık geri ver Geri verilmez hiçbir yanılgı
  • İstersen hiç başlamasın Bu hikaye eksik kalsın Onca yaraların ardından Yeni bir aşk yaratamazsın
  • Artık geri ver Geri veremezsin aldıklarını Artık geri ver Geri verilmez hiçbir yanılgı Yokluğuma emanet et Sende benden kalanları Her şeyi al Bana beni geri ver Bir şansım olsun Başka yer, başka zaman Sensiz ömrüm olsun..
  • Bir yanım çılgın nar ağacı Bir yanım buz sarayı
  • "Öfkeni tutma,öfkeni yaşa Bu kadar çok şey olurken Hiçbir şey olmuyormuş gibi yapma Bunca kızgınken Bunca kızdırılmışken Tavanlara bakıp duygularını bastırma Bırak ortaya çıksın Öfke de duygumuz bizim Aşk gibi,sevgi gibi,şefkat gibi Üstelik hepsinden daha haklı Bu pisliğin ortasında Öfkeni tutma,öfkeni yaşa Bu kadar çok şey olurken Hiçbir şey olmuyormuş gibi yapma .."

Söz Vermiş Şarkılar İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Şarkı Sözü & Şiir: Öncelikle iyi geceler 1k sakinleri Murathan Munganı her zaman okumak istemişimdir. Ve bu benim için ilk kitabı oldu. Öncelikle kitap şarkılar için yazılmış ve Mungana ait bir sergilenmemiş müzikal bir oyunun şarkı sözlerinden oluşmakta. Kendisi de şiir ve şarkı sözlerini de ayrı tutsada, çoğu kimse benim gibi şiir derinliğide bulabilir. Şarkı sözü yazımı şiir den daha zordur . Şarkı daha yalın, içerisinde gizli yada açık bir öykünün kurulması gerekir ve sadace şarkı sözleri ile değil bestesi ile de var olmak zorundadır. Şiir tek başınadır, ve belli baslı imgelere takılmadan yazılabilir. Ve ince söz sanatlarının yoğunluk içerisinde olabilir. Şarkı sözü dünyası alışkanlıklara ve beklentilere fazlasıyla yaşlanmış bir dünyadır. Öğrenilmiş duygular, ezber duyarlıklar, şablon ilişkiler bu dünyada yeniden üretilir. (S.120) Şiir ile Şarkı sözünü yazılım temel farklarını ve hangi temeller üzerinde ayırım olduğunu bu eserinde birer birer belirtmis hakkında bilgi sahibi ve hemfikir oldum. Mungan bu eserini bazı bilgi kirliliklerini ortadan kaldırmak için de kitabı yazma gereği duymuş. Söz vermiş şarkılar adlı cover da kimler şarkı söylememişki :). Müslüm Gürses, Yeni Türkü, Cem Karaca , Ajda Pekkan , Sezen Aksu, Athena, Teoman daha sayamadıklarım. Müzikleri açıp güzel bir şekilde kitabı okumak daha bir hoş oldu. Dil çok akıcı , bazı şarkı sözleri basit gelmesinin dışında beğendiğim bir kitap oldu. Müzik listem epey yer etti bazı parçalar şimdiden. Kitap tasarım şeklini sevmedim , bu şekilde kare olan kitapları sevmiyorum. Kezbanın önlenebilir Tırmanışı adlı müzikal oyunun şarkılar fazlalığı olsa dahi oyun gerçekleşse güzel olabilecegin düşüncesindeyim. Ama bu da bir güzelliğe neden olmuş, Yeni Türkü ve Munganın tanışması ve iyi şarkılar besteler ortaya koyabilmişler. Yeni Türkü enlerimi de şöyle bırakayım: https://m.youtube.com/watch?v=pOTezKP5DIY https://m.youtube.com/watch?v=v9OhV7MXlgk https://m.youtube.com/watch?v=JmhSBFeEGtU Sözlerinin bir çoğu da şiir derinliğinde. Bu işi gayet başarılı şekilde yapmış. Şuraya söz vermiş şarkıların listesini bırakıyorum : https://m.youtube.com/playlist?list=PL_kScIuh-UMUEUPbdoQk8Y4wu4vmZgLG3 Yazara ait olduğu öğrenebilecek bir çok güzel şarkı sözleri ve besteler . Beklentilerinizi şarkı sözü olarak düşündüğünuzde genel olarak tatmin edebilecek bir kitap. Tavsiye ederim Şimdiden keyifli okumalar. . (Gökhan)

BAZI KİTAPLAR VARLIKLARINI, BAZEN BIR YAZIYA, HATTA BIR SÖZE BORÇLANIR: Bu zamana kadar kimseye yer vermediğim bu kalpte yerini aldın güzel adam ve ben seni hep seveceğim. Nilüfer şarkısının bu kitabı içerisinde bulunduğunu öğrendiğim dk dan beri aklım hep bu kitabında ve okumak bugüne nasip oldu diyebilirim. Gelelim bu essiz kitaba <3 "Şarkıcı Kız Kezbanın Önlenebilir Tırmanışı" adlı müzikali için şarkı sözü yazmaya çalışan yazarımız artık kendini öyle bir aşıyor ki bu sektörde de adını duyuruyor. Ve bu işi para için değil gönül için yaptığını da her fırsatta dile getiriyor. Onun tiyatro, roman, öykü hele de şiir alanında ne kadar usta olduğunu size burada anlatmayacağım. Buna gerek yok çünkü yediden yetmişe herkesin dinlemiş olduğu "Yeni Türkü" adlı grup için bestelediği şarkıları hala dilimizde ve hayatlarımızda. Müslüm Gürses ve Sezen aksu gibi güçlü sesler için yazdıkları hakeza... Okuduğum bir şiirinde bir yanım kitap/cilgin-nar-agaci--30658 , bir yanım kitap/buz-sarayi--25819 diye belirtiyor ki onun gibi güzel eserler ortaya koyan birinin etkilendiği bu eserleri ben okumazsam siz okumazsanız nasıl çıkarız aydınlığa :))) Neyse biraz içerikten bahsedeyim.. Kitap 7 bölüme ayrılıyor ~1981-2006 yılları arasındaki~ 1) Gecenin Sert Sesleri 2) Aşk Tesadüfleri Sever 3) Kullanılmış Şarkılar 4) Beklemiş sözler 5) Şarkıcı Kız Kezbanın Önlenebilir Tırmanışı 6) Söz Vermiş Şarkılar Kitabın sonunda şarkı sözleri ve şiirler arasındaki bağı ve farklılıklarını çok güzel dile getirmiş özellıkle günümüz bestelerini ve diyor ki " Hiç-bir anlam taşımayan sözlerle şarkı söylemeyi gelenek hâline getirmişlerdir." Bu nasıl tanımdır yahu bittim seni bir kez daha sevdim. Ortak duyguları bu kadar yakından görmene ve dokunmana, hissettirmene yazmana. Tüm sevgiler sana https://youtu.be/-8qifzv_F4Q (Ged)

-Spoiler içerebilir- Murathan Mungan-Söz Vermiş Şarkılar... Tek kelimeyle kitaba bayıldım; kapağından, tasarımına, içeriğine, kurgusuna, görseline, şarkı sözleriyle ilgili açıklamalarına kadar çok etkileyici gerçekten bir bütün olarak. Söz Vermiş Şarkılar, aslında Murathan Mungan'ın yazmış olduğu şarkı sözlerinin toplamını oluşturan bir kitap, kendisinin de belirttiği gibi bir şiir kitabı değil, ama o şarkı sözlerini Murathan Mungan gibi bir şair yazınca şiirsellikten bahsetmemek mümkün değil; "Bana yarın sor Bütün olasılıkları Yarınlardan bir hayat yapmaya yetmiyor Dünün yaşattıkları" Ayrıca çokta bilinen bir çok şarkının da şarkı sözlerinin Murathan Mungan tarafından yazıldığını da bu sayede öğrendim. Keyifli okumalar... (Ferda & Murat)

Kitabın Yazarı Murathan Mungan Kimdir?

Murathan Mungan, 21 Nisan 1955'te İstanbul'da doğdu.

Çocukluğu ve ilk gençlik yılları, memleketi olan Mardin'de geçti. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü'nü bitirdi. Aynı bölümde master'ını tamamladı.

Ankara'da Devlet Tiyatroları'nda ve Istanbul'da Şehir Tiyatroları'nda 'Dramaturg' olarak çalıştı. 1987'de günlük gazete olarak yayımlanan Söz gazetesinde,'Kültür-Sanat Sayfası' editörlüğü yaptı.

1988'ten beri serbest yazar olarak çalışmakta ve halen Istanbul'da yaşamaktadır.

1991'de Remzi Kitabevi'ne 'Çilek' amblemli kırk kitaplık özel bir koleksiyon dizisi hazırlayarak bu diziyi yönetti.

Mungan, çeşitli dergi ve gazetelerde şiirler, öyküler, metinler, deneme, eleştiri ve incelemeler yayımlayarak adını duyurdu.

İlk kitabı 1980'de yayımlandı. Aynı zamanda ilk oyunuydu bu:Mahmud ile Yezida.

Şehir Tiyatroları'nda çalışırken, 'Gençlik Günleri' adını verdiği daha sonra her yıl tekrarlanacak olan kapsamlı bir şenliğin yöneticiliğini yaptı; programlar sundu, yönetti.

Murathan Mungan'ın sahnelenen ilk oyunu, Orhan Veli'nin şiirlerinden kurgulayarak oyunlaştırdığı Bir Garip Orhan Veli'dir. İlk kez 1981'de sahnelenen bu oyun, yirmi küsur yıl boyunca sahnelendi ve 1993'te kitap olarak basıldı.

Yazarın Mezopotamya Üçlemesi adını verdiği ve üç oyundan oluşan üçlemesinin ilk oyunu Mahmud ile Yezida yurtiçinde ve yurtdışında birçok topluluk tarafından sahnelendikten sonra, profesyonel olarak ilk kez 1993'te Ankara Devlet Tiyatroları tarafından oynandı. Üçlemenin ikinci halkası olan Taziye ise, ilk olarak 1984'te Ankara Sanat Tiyatrosu tarafından sahnelenmiştir. 1992'de, halkanın üçüncü oyunu olan Geyikler Lanetler' in tamamlanmasıyla birlikte, Metis Yayınları, üçlemeyi oluşturan bu oyunları, üç ayrı kitap olarak aynı anda yayımlamıştır. 1994'te bu üç oyun bir yıl boyunca Devlet Tiyatroları tarihinde ilk kez olmak üzere arka arkaya Antalya Devlet Tiyatroları tarafından sahnelenmiş, gene aynı yıl Istanbul Uluslararası Tiyatro Festivali'nde, üç oyun ardı ardına tam 'on bir saat süren bir gösteri' olarak iki kez tekrarlanmıştır. 1999 yılında Ankara Devlet Tiyatroları yapımı Geyikler Lanetler, aynı yıl Berlin'de, uluslararası bir tiyatro şenliği olan 'Theater der Welt'e çağrılmış ve Schaubühne'de gösterilmiştir. Aynı oyun 2003 yılında Yunanistan'da Selanik Devlet Tiyatrosu'nda sahnelenmiştir.

Geyikler Lanetler oyununa kaynaklık eden yazarın Cenk Hikayelerikitabındaki 'Kasım ile Nasır' adlı öyküsü, 1994'te İtalya'da 'La Mamma Umbria'da sahnelenmiştir. Aynı öykü 2004'te farklı bir yorumla Diyarbakır Sanat Merkezi tarafından sahnelenmiştir. Gene aynı kitapta yer alan 'Şahmeran'ın Bacakları' adlı uzun hikayesi, çeşitli topluluklar tarafından sahneye uyarlanmıştır.

Yazarın Lal Masallar adlı öykü kitabındaki 'Muradhan ile Selvihan ya da Bir Billur Köşk Masalı' adlı öyküsü, 1987'de, ilkin Fransa'da, Lulu Menase yönetiminde Théater Des Arts de Cergy-Pontoıse'da, ardından Nurhan Karadağ yönetiminde Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü Sahnesi'nde sahnelenmiştir. Aynı öykü, Amerika'da Penguen Books'un 'Dünya Hikayeleri Antolojisi'ne seçilmiştir. Bosna-Hersek'te yayımlanan Türk öykücülerini içeren bir seçkideyse bu öykünün Boşnakça çevirisi yer almıştır.

Yazarın gene Cenk Hikayeleri kitabında yer alan'Binali ile Temir' adlı bir diğer öyküsü, 1991'de Ankara Deneme Sahnesi tarafından, 1999'da ise Adana Tiyatro Atölyesi tarafından sahnelenmiştir.

2000'de yazarın bir öyküsü daha sahneye aktarılmış, bu kez de Beşinci Sokak Tiyatrosu, 'Dumrul ile Azrail'i, İstanbul Festivali'nden sonra, dünyanın önemli tiyatro festivallerinde, Avusturya, Almanya ve Tunus'un yanı sıra Hollanda'nın çeşitli kentlerinde sahnelemiştir.

2003 yılında Kopenhag'daki 'Bette Nansen Theater'da, yazarın 'Sayfadaki Gibi'adlı kısa oyunu, bazı Doğulu yazarları bir araya getiren ortak bir proje olan 'Bin Bir Gece' içinde yer almış, aynı oyun 2005 yılında İngiltere'de '1001 Nights now' adıyla Nottingham Playhouse'da sahnelemiştir.

Murathan Mungan 1989'da, İngiliz yazar Nell Dunn'ın 'Steamin' adlı oyununu 'Kadınlar Hamamı' sahneye koymuştur.

Mungan'ın döneminde Ankara İl Radyosu'nca seslendirilen iki tane de radyo oyunu vardır: Dört Kişilik Bahçe ve Öümburnu.

Mungan bir tanesi filme alınan üç tane de film senaryosu yazmıştır. 1984'te Atıf Yılmaz tarafından filme alınan Dağınık Yatak'ın yanı sıra Dört Kişilik Bahçe ve Başkasının Hayatı adlı iki senaryosu daha vardır. Bu üç senaryo 1997'de üç ayrı kitap olarak aynı anda yayımlanmıştır.

Gazete ve dergilerde İlk yazıları 1975'de yayımlanan Mungan, yirmi yıllık yazı serüveninin çeşitli ürünlerinden yaptığı bir derlemeyi kırkıncı yaşı nedeniyle Murathan'95 adlı bir kitapta toplamıştır.

Bu kitapla birlikte başlayan özel toplama kitapları, şiirlerinden kendinin yaptığı özel bir seçmeyi içeren numaralanmış tek baskı olarak yayımlanmış Doğduğum Yüzyıla Veda ile sürmüş, bunu,13+1'de şiirlerini, 7 mühür'de kimi öykülerini bir kutu içinde bir araya getirdiği toplamlar ve Türk şiirinde şimdiden bir 'kült kitap' olmuş olan Yaz Geçer'in onuncu yılı nedeniyle yapılan büyük boy özel baskı izlemiştir. Ellinci yaşı için hazırladığı ve yalnızca 2005'te yayımlanıp baskısı bir kez daha tekrarlanmayacak Elli Parça kitabı da bu özel kitaplardandır.

Beş bölümden oluşan ve her bölümü ayrı bir yazar tarafından kaleme alınan bir Bülent Erkmen projesi olarak 2004'te yayımlanan 5 peşe romanında da yer almıştır.

Murathan Mungan, bu arada yabancı yazarların öykülerinden ve yazılarından oluşan çeşitli seçkiler yayımlamayı sürdürmektedir. İlk öykü seçkisi Ressamın Sözleşmesi'ni, daha sonra Çocuklar ve Büyükleri, Yazıhane, Yabancı Hayvanlar, Erkeklerin Hikayeleri ve Kadınlığın 21 Hikayesi adlı öykü ve yazı seçkileri izlemiştir.

Bütünüyle özyaşamöyküsel bir malzemeden yola çıkan ilk anlatı kitabı Paranın Cinleri'ni 1997'de yayımlamıştır.

Şiir ve öykü arası bir dil ve kıvam tutturduğu yazınsal metinlerini bir araya topladığı Metinler Kitabı ise, 1998'de yayımlanmıştır.

Mungan'ın kimi şiirlerinin Kürtçeye çevirisinden yapılan bir toplam Li Rojhilate Dile Min (Kalbimin Doğusunda) adıyla 1996'da yayımlanmıştır.

Mungan, bugüne değin çoğu 'Yeni Türkü' topluluğu tarafından seslendirilmiş olan şarkı sözleri yazmıştır. Yazdığı şarkıların Türkiye'nin önemli şarkıcıları, toplulukları tarafından yeniden seslendirilmesiyle oluşan ve 'tribute' sayılabilecek Söz vermiş şarkılar adlı 'cover' albümü 2004'te yayınlanmıştır.

2006'da bugüne dek yazdığı tüm şarkı sözlerini gene aynı ad altında bir araya getirerek kitaplaştırmıştır.

Yazıları, şiirleri ve kimi kitapları bugüne değin İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İsveççe, Norveççe, Yunanca, Fince, Boşnakça, Bulgarca, Farsça, Kürtçe ve Hollanda diline çevrilerek çeşitli dergi, gazete ve antolojilerde yayımlanmıştır.

Murathan Mungan, 1985'ten bu yana İstanbul'da yaşamaktadır.

İlk kitapları farklı yayınevleri tarafından yayımlandıktan sonra, 1986'da Remzi Kitabevi'ne, 1992'de de Metis Yayınları'na geçmiştir. Halen aynı yayınevindedir.

Murathan Mungan Kitapları - Eserleri

  • Aşkın Cep Defteri
  • 227 Sayfa
  • Bazı Yazlar Uzaktan Geçer
  • Başkasının Hayatı
  • Yüksek Topuklar
  • Üç Aynalı Kırk Oda

  • Paranın Cinleri
  • Kaf Dağının Önü
  • Kadından Kentler
  • Yaz Geçer
  • Şairin Romanı
  • Mahmud ile Yezida
  • Lal Masallar

  • Kırk Oda
  • Bir Garip Orhan Veli
  • Tuğla
  • Meskalin 60 Draje
  • Kibrit Çöpleri
  • Erkekler İçin Divan
  • Elli Parça

  • Çador
  • Eldivenler, Hikâyeler
  • Mırıldandıklarım
  • Geyikler Lanetler
  • Cenk Hikayeleri
  • Eski 45'likler
  • 189 Sayfa

  • Mutfak
  • Doğu Sarayı
  • Doğduğum Yüzyıla Veda
  • Yedi Kapılı Kırk Oda
  • İskambil Destesi
  • Kullanılmış Biletler
  • Başkalarının Gecesi

  • Dağ
  • Stüdyo Kayıtları
  • Dağınık Yatak
  • Dört Kişilik Bahçe
  • Metal
  • Oda, Poster ve Şeylerin Kederi
  • Son İstanbul

  • Timsah Sokak Şiirleri
  • Mezopotamya Üçlemesi
  • Kum Saati
  • Omayra
  • Yazıhane
  • Eteğimdeki Taşlar
  • Soğuk Büfe

  • Güne Söylediklerim
  • Gelecek
  • Harita Metod Defteri
  • Metinler Kitabı
  • Söz Vermiş Şarkılar
  • Yaz Sinemaları
  • Balgifa Mar - Yılan Yastığı

  • Mürekkep Balığı
  • Solak Defterler
  • Bir Kutu Daha
  • Hayat Atölyesi
  • İkinci Hayvan
  • Oyunlar, İntiharlar, Şarkılar
  • Küre

  • Sahtiyan
  • Taziye
  • Kağıt Taş Kumaş
  • Aşk İçin Ne Yazdıysam
  • Dokuz Anahtarlı Kırk Oda
  • Li Rojhilatê Dilê Min - Kalbimin Doğusunda
  • 7 Mühür

  • Şahmeran'ın Bacakları
  • Ulak ile Sadrazam
  • Makas
  • Kağıttan Kaplanlar Masalı
  • Aynalı Pastane
  • Kapan Metin
  • Dumrul ile Azrail

  • Osmanlı'ya Dair Hikayat
  • Murathan'95
  • Çağ Geçitleri
  • Hamamname
  • Aile Albümü
  • Ressamın Sözleşmesi
  • Kum Saati

  • Devam Ağacı
  • Erkekler Yalnızlıklar

Murathan Mungan Alıntıları - Sözleri

  • ben çoktan geldim, o varmış mıdır? (Bazı Yazlar Uzaktan Geçer)
  • İnsan dediğin kainatın her söylediğinin pek azını duyar, birazını sezer, sezdiğininse çoğunu anlamaz. Alıp da o sözü dünyadaki yerine koyamaz. (Hamamname)
  • ve son bir uyarı sana: Ait olmadığın her iki dünyadan da Bir sentez yapmaya kalkma makas değiştirmez son trenler (Metal)
  • Kalbi katildir bazılarının Kimseyi öldürmeseler de... (Solak Defterler)
  • Güzellik, başlı başına bir faşizmdi; Dünyanın en adaletsiz dağıtılan şeylerinden biriydi. (Murathan'95)
  • Durup Baktığında Azalmış zaman demlenmiş kıymet Günde kimi gördün, elde neyi sevdin Ne kaldı sende, neye geçit verdin (Çağ Geçitleri)

  • "Kentlerde,kasabalarda,her yerde,yazarlar yalnız kişilerdir.Her yerde ve her zaman,öyle olmuşlardır." (Yazıhane)
  • “Yitirerek kazanırsın. Kazanmanın başka yolu yoktur.” (Makas)
  • Dünya bir kaybetme yeridir. Her birinin zamanı diğerinin elinde tükenmiştir. (Dokuz Anahtarlı Kırk Oda)
  • Sanki yaşamım durmuş, ancak anımsadıklarımla yaşamamı sürdürebiliyordum. Parçalanmış bir dünya karşısında yüreğimin duyduğu korkuları hiçbir yere sığdıramıyordum. Hiç kimseye anlatamıyordum. Nesnelerin büyütülmüş dünyasında yaşıyordum. (Kırk Oda)
  • ben ne zaman yalnız kaldım, bilmiyorum her zaman yalnızdım, bunu biliyorum (Timsah Sokak Şiirleri)
  • kimsenin kimsesi yok ki herkesin elmasında kendi diş izleri... (Oda, Poster ve Şeylerin Kederi)
  • "İnsan bilmediği şeye el uzatmamalı, el uzatıyorsa bilmeyi göze almalı, bilmeyi göze almak zordur İlyas." (Şahmeran'ın Bacakları)

  • Konuşamıyordum, hiç kimseyle konuşmamıştım. Hiçbir şeyimi, hiç kimseyle... (Son İstanbul)
  • yaşarken ve yazarken yarım kalmış şiirler yarım kaldılar (Mırıldandıklarım)
  • "Ben,mimarlığın gündelik hayatın içinde bir güzellik değeri olarak, bizi ağlatacak kadar hayatımıza sızmasını istiyorum. Sonuçta, hepimiz evlerden çocukluğumuzu geri isteriz." (Soğuk Büfe)
  • "Hafızayı diri tutan adalettir. " (Hayat Atölyesi)
  • "Gelecek", ümidimiz, sanımız olabilir, ama gerçeğimiz olamaz. (Küre)
  • her ülkenin anaları vardır. bunlar ki esirgeyendir, koruyandır. dağlardır. mardin kal'asının alnına düşen leke, -dağlardan izinsiz, nurdan murakıp- güneşten hükümsüz dört kanadını salıp dört yöne ve arsız dönüp duran dev bir çelik aygıt bakıp utancından ışımayan geceye kini usul bir mayın gibi bırakıp çekilirse, yanlıştır hüzün. yanlıştır yas. (Balgifa Mar - Yılan Yastığı)
  • Hayat, bazılarına mutsuz olmakla, duygusuz olmak arasında bir tercih hakkı tanır, daha fazlasını değil. (Yüksek Topuklar)

Yorum Yaz