diorex

Tanıdıklarım - Müjdat Gezen Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Tanıdıklarım kimin eseri? Tanıdıklarım kitabının yazarı kimdir? Tanıdıklarım konusu ve anafikri nedir? Tanıdıklarım kitabı ne anlatıyor? Tanıdıklarım PDF indirme linki var mı? Tanıdıklarım kitabının yazarı Müjdat Gezen kimdir? İşte Tanıdıklarım kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 13.04.2022 22:00
Tanıdıklarım - Müjdat Gezen Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Müjdat Gezen

Yayın Evi: Ka Kitap

İSBN: 9786058447400

Sayfa Sayısı: 114

Tanıdıklarım Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Bu kitap satmaz. Çünkü benim hafızam kötüleri silip unutuyor. İnsanoğlu da zaten iyi şeyleri pek merak etmez...

Yaşamım boyunca insan biriktirdim. Bu beni mutlu etti. Tavsiye ederim. İnsan biriktirin. Lazım olur diye değil, iyi geldiği için, iyi geliyor… İyi bir şey yani. "İnsan biriktirdim" sözünü ilk kullanan kişi olarak, bu sözün sonradan kabul görmesi beni mutlu etmişti. Ama içi boş olursa pek kıymeti harbiyesi olmaz… Biriktirdiğin insanlar gerçek olacak. Onları için rahat bir şekilde bir kitapta anabileceksin. İnsanın yüzüne, gün gelir şak diye vururlar: "Bu mu senin biriktirdiğin insan?" diye. Dikkatli olacaksın… Benim bu konuda bir avantajım var. Ne yaptıysam arkasında durdum. O iş günahıyla sevabıyla benim oldu. Hatalıysam dahi sahip çıktım. Çünkü benden kaynaklanıyordu.

Eskiden "Neye benzer" ve "Yirmibir soruda bil" oyunları oyn-ardık. Sembollerle birini bilirsin ya da yirmibir soruda sadece "Evet", "Hayır" yanıtlarıyla tutulan ünlü kişiyi bulursun. Ben de bu oyunlardan yola çıkarak size minik sembollerle tanıdığım kişileri anlatmaya çalıştım. Eğlenceli bir kitap olduğunu umuyorum.

-Müjdat Gezen-

Tanıdıklarım Alıntıları - Sözleri

  • "Anadolu gezilerinin birinde otobüsüne bir adamcağiz takiliyor; 'Erdaaal Bey, seni cok sevirem, bayilirem sana, senin icin ölirem' deyince, Erdal Bey: 'Sakin ölme bir oy bir oydur' diyor."
  • Bazı gerçekler vardır, ne yaparsan yap onu bozamazsın. İşte Atatürk onlardan biridir... Başınız sıkıştı mı O'na sığınırsınız. Çünkü O hakikattir... Hayatında beş kitap okumamış allahın ayısı Atatürk'e laf edecek. Hadi ordan... Senin lafını kim dinler? O benim vazgeçilmezim, özüm, sözüm, özlemim, atamdır...
  • İnsan trafikte kırmızı ışıkta durdu diye hücuma uğrar ve eleştirilir mi? Böyle bir şey hangi ülkede olabilir? Bir başkadır benim memleketim...
  • "İnsan çok sevdiği dostlarından söz ederken 'di'li geçmişi kullandığında içi buruluyor."
  • Ayrıca yaptıklarımı herkesin beğenip sevmesini istemem... Bir kokainman, bir hırsız, bir satılmış beni sevmezse bu daha çok hoşuma gider.
  • Türk politika tarihine mal olmuş birini "şeker" olarak simgelemek size tuhaf gelebilir. Şöyle etrafınıza bir bakın. Şekeri unut, sakarin dahi bulamazsın.
  • Büyük sanatçıları mesleğinden kopartmayacaksın. O zaman hemen ölüyorlar...
  • Türkan herkesin sevgisini ister, kendisi insanları sevdiği için insanların da onun sevmelerini ister. Güzel bir şey bu, O Türkan yok mu o Türkan...
  • Yaptığı her işi 4-5 lik yapardı, dört dörtlük yetmezdi ona...
  • Çünkü önce kendi hayatını, sonra Benim hayatımı duman etti.
  • "Küçüktüm. İçime tiyatro kaçtı."
  • Oldum olası zeki insanlara zaafım vardır.
  • Mesleğinde yükselebileceği en üst düzeye kadar yükselmiş, sonunda Silivri cezaevi ile ödüllendirilmiştir. Askerlik yaşamı boyunca başarılı olmuş bir subaydır İlker Başbuğ.
  • Yaşamım boyunca insan biriktirdim. Bu beni mutlu etti. Tavsiye ederim. İnsan biriktirin. Lazım olur diye değil, iyi geldiği için iyi geliyor... İyi bir şey yani.
  • Çünkü insanlar daima söyleyenle söyleneni karşılaştırmışlar ve söyleyenlerin ne mal olduğunu hemen anlayıvermişlerdir.

Tanıdıklarım İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Müjdat GEZEN bu aralar baya popüler. Metin AKPINAR ile birlikte tabi. Çünkü kültür popüler... Tüm düşüncelerini paylaşmam mümkün değil ama bir düşüncesine katılıyorum, herkesi düşüncelerinden dolayı yargılamak acaba benim ne haddime? Ben kimim peki? İnsanları yalnız insan olduğu için sevmek gibi bir huyum vardır benim de. Kimleri kimleri seviyorum. Ne olmuş? Okuduğum kitaplar yüzünden eleştiri almaktan bıktım. Ben Vezir Gambiti'ni bitiriyorum adam altına yazıyor, Risale-i Nur okuyan birinin bunları okuyabilmesine şaşırıyorum. Ben ortalık bulanmasın diye darlıyorum kendimi ve siliyorum. Milleti ekarte etmeyelim, soğumasınlar filan diye düşünüp silmeyim yorumu diyorum ama bence saçmalıyorum. Belki ben her gün en az elli sayfa okuyorumdur senin dediğin kitaplardan? Belki ben artık onu okuduğum için yorum almaktan da bıkmışımdır iyi-kötü? Belki de belki... Müjdat GEZEN'den okumak suçunu da işledim şimdi. Yatacak yerim yok bence. Ama işte bunlar hep bence , sizce. Yargı mercii siz-ben değiliz. Biz geldik gidiyoruz öyle ama bu topluma belli bir şeyler bırakmış insanları eleştirmek de bence bizim haddimize değil. Müjdat GEZEN'in tanıdıklarını bizde tanıyoruz ama o kendince yazmış. İnsanlara güzel bir yaklaşımı var. Ne güzel.... (Seren ÖZDEMİR)

Müjdat Gezen'in ilk okuduğum kitabı. Onun Kemalist, dobra, renkli ve esprili kişiliğini çok severim. Tanıdıklarım kitabını bir çırpıda okumuştum. Sohbet havasında sanki sana anlatıyormuş gibi yazmış Sevgili Müjdat Gezen. Yaşayan/yaşamayan dostlarından, sevdiklerinden, tanıdıklarından bahsetmiş. Bir de verdiği tavsiye çok güzel; "Hayatım boyunca insan biriktirdim diyor, bu beni mutlu etti. Tavsiye ederim insan biriktirin. Lazım olur diye değil, iyi geldiği için.." O güzel dostlarına gelince; Mustafa alabora, Perran Kutman, Levent Kırca, Tarık Akan, Uğur Dündar, Zülfü Livaneli, Zeki Alasya bunlardan sadece bir kaçı..İyi hissetmek için okuyun derim. (Aurora)

Müjdat Gezen Sanat Merkezi'ne yapılmış kundaklamanın gecesinde okumaya başlamıştım bu kitaba, tesadüf ya işte. O da hayatına etki etmiş insanları anlatmış bu kitabında. Nereden bilsin binbir emekle açtırdığı sanat merkezini sevmeyenlerin olduğunu? Karşıt görüşlere yapılmış, yapılıyor ve yapılacak olan her türlü kötülüğü kınıyorum. Çok samimi bir dil, akıp giden bir üslup. 40 yıllık arkadaşımızmış gibi konuşuyor sayın Müjdat Gezen, hemen alışıyorsunuz onu okumaya. Okuduğum ilk kitabıdır. İnsan biriktirmemizi tavsiye eder bize bu kitabında, Zira kendi biriktirdiği insanlar sayesinde yaşadıkları zaman içerisinde mutluluğu, ölümlerinde hüznü öğrenmiştir. Kitapta iğneleyici bir anlatım da mevcut. Bazı kişiler adı söylenmeden eleştirilmiş. Zaten tiyatro, sinema ve edebiyat kültürü de böyle olmalı, isim belirtmeden eleştirmek arkada kocaman bir yorum havuzu bırakıyor insana bence. İsteyen istediği gibi çekiyor dediklerini, bazıları kalemini konuşturuyor bazıları da kundaklıyor işte. İçerisinde İlker Başbuğ'un samimi ve mizahi yönlerinden Süleyman Demirel'e ve Ahmet Necdet Sezer'e, daha ölümünden habersiz bir şekilde ölümünden kısa bir süre önce Tarık Akan için yazılmış olan bölümünden Zeki Alasya, Levent Kırca, Müzeyyen Senar gibi sanatçılara kadar çok sayıda anı içeriyor. 90 sayfalık da olsa yüzünüzü güldürmeye yeten çok sayıda kısım var. (Oğuz Aktürk)

Tanıdıklarım PDF indirme linki var mı?

Müjdat Gezen - Tanıdıklarım kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Tanıdıklarım PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Müjdat Gezen Kimdir?

29 Ekim 1943 yılında İstanbul Fatih'de doğdu. Sahneye ilk kez 1953 yılında Hırka-i Şerif İlköğretim Okulu'nda ilk piyesinde çıktı. Aynı yıl Doğan Kardeş çocuk dergisinde şiirleri yayımlandı. Yine bu yıllarda İstanbul Radyosu Çocuk Kulübü'nde mikrofonla tanıştı. 1956-57 yıllarında çeşitli amatör tiyatro topluluklarında rol aldı ve 1960 yılında İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları' nda profesyonel oldu. Aynı yıl Vefa Lisesi'ni bitirdi. 1961 yılında İstanbul Belediyesi Konservatuvarları Tiyatro Bölümü'ne girdi. 1962 yılında ilk filmini çevirdi.

Gezen, 1963 yılında ilk özel tiyatro çalışmasını yaptı. Münir Özkul ve Muammer Karaca Tiyatroları'na girdi. 1963-64 yıllarında sanat dergilerinde şiirleri çıktı. 1964-1966 yılları arasında askerlik yaptı ve oyun yazma denemelerinde bulundu. 1966 yılında Ulvi Uraz Tiyatrosu'na girdi. 1967 yılında arkadaşlarıyla birlikte Halk Oyuncuları'nı kurdu. 1968 yılında ilk kez kendi özel tiyatrosunu açtı ve aynı sezon İstanbul Tiyatrosu'nda çalıştı. 1970 yılında sahne çalışmaları ve film çalışmalarında ve aynı zamanda TV çalışmalarında bulundu. Aynı yıl Elif adlı kızı dünyaya geldi. Gazete ve dergilerde yazdı. 1975 yılında ilk kitabı yayımlandı[kaynak belirtilmeli]. 1999 yılı itibariyle 28 yayımlanmış kitabı vardır[kaynak belirtilmeli]. Ayrıca, ilkokul Türkçe kitaplarında yazıları mevcuttur[kaynak belirtilmeli]. 1982 yılında bir yayınevi kurdu[kaynak belirtilmeli]. Yine aynı yıl İstanbul Belediye Konservatuvarı ve sonradan İ.Ü. Devlet Konservatuvarı'nda Türk Tiyatrosu öğretmenliği yaptı. Aynı yıl, yazar arkadaşı Kandemir Konduk'la birlikte "Güldürü Üretim Merkezi"'ni kurdu ve büyük gazetelerde mizah sayfası yönetti[

1991 yılındaMüjdat Gezen Sanat Merkezi'ni kurmuştur.1992 yılında "MSM Ormanı"'nı kurdu. 1995 yılında Hamlet Efendi adlı oyunu ödül aldı ve Devlet Tiyatroları'nda oynandı. 1996-1998 yılları arasında Cumhuriyet gazetesinde yazdı. 1997 Devlet Tiyatroları'nda oyun yönetti. Aynı yıl Babam adlı oyunu ödül aldı. 1998 yılında ilk kez adını taşıyan tiyatrosunu kurdu. Yüz civarında filmde, elli civarında oyunda, binden fazla radyo ve TV Skecinde rol aldı, bunların bir bölümünü yazdı ve yönetti[

Müjdat Gezen aynı zamanda şair. 74 adet şiirden oluşan "Şiirim geldi bırakın beni" isimli bir albümü var. Albümde kendisiyle birlikte Savaş Dinçel, Mustafa Alabora, Perran Kutman, Ali Poyrazoğlu, Rutkay Aziz ve Sunay Akın gibi isimler yer alıyor.

Müjdat Gezen Kitapları - Eserleri

  • Çizgilerle Nazım Hikmet
  • Yapabilirsin
  • Güle Güle Dünya Ben Burada Kalıyorum
  • Galiba Ben Sanatçıyım
  • Naftalin Bozulmuşsa
  • Haddini Bil
  • Müjdat Gezen'den Masallar
  • Oyunculuk Eğitimi
  • Neden Dersen...
  • Tanıdıklarım
  • Komikler Ağlamaz
  • Oyunculuk Eğitimi Üzerine
  • Çocukluğumu Bindirdim Tramvaya O Gitti Ben Kaldım Yaya
  • Meşhur Yenikapı Cinayeti
  • Köşeyi Dönen Adam
  • Normal Olacak Kadar Anormal Değilim
  • Artiz Mektebi
  • Arkadaşım Maske
  • Ç. Arkadaşım Aziz Nesin
  • Çizgilerle Nazım Hikmet
  • Bir Köşe Yazarının Anlamlı Anıları
  • Fıkracı
  • Kuzucuk
  • Ben Çocukken
  • Bir Bulut Olsam
  • Aptal Hamdi Bizi Güldürüyor
  • İkibuçuk Lira İçin
  • Aptal Hamdi Avustralya’da
  • Aptal Hamdi
  • Çocuk Adam
  • Eşeğin Karnındaki Elmas
  • Toplu Oyunlar 1
  • Gırgıriye
  • Türk Tiyatrosu Kitabı
  • Salak Oğlum
  • Kendine Yalan Söyleme
  • Babam
  • Toplu Oyunları 1: Hamlet Efendi / İstanbul Müzikali
  • Bisiklet Geldi Pompa Yok

Müjdat Gezen Alıntıları - Sözleri

  • (Bir Bulut Olsam)
  • Size başarının değil ama başarısızlığın formülünü verebilirim: Herkese hoş görünmeye çalışın (Yapabilirsin)
  • Yahu zaten ne kadar gazete varsa hepsi senin yalakan. Bırak da şu iki üç tanesi kendi fikirlerini söylesinler. (Müjdat Gezen'den Masallar)
  • Şairi cennete koymuşlar, Ah, memleketim demiş. (Çizgilerle Nazım Hikmet)
  • Kıssadan hisse: Yani bazıları bugün söylediğinin yarın tam tersini söyleyebiliyor ve biz de buna alışıyoruz. Ne güzel (Müjdat Gezen'den Masallar)
  • Sana bazı yetkiler verilmiş diye burada yaşayan herkesi dünyaya rezil edemezsin. Çünkü senin söylediklerini bütün dünya duyuyor ve hepimizi senin gibi sanıyor. (Müjdat Gezen'den Masallar)
  • Geçmişte başarısız işler yapmış olabilir insan. Olmalı da... Başarısizlıklar yaşam deneyimleridir. Onlar köpüktür. Geçer gider. Amaç, bu durumdan ders çıkarmayı başarabilmektir. O nedenle, geminin gittiği yöne bakacağız. Orada engin malzemeler var. (Yapabilirsin)
  • Yaşamım boyunca insan biriktirdim. Bu beni mutlu etti. Tavsiye ederim. İnsan biriktirin. Lazım olur diye değil, iyi geldiği için iyi geliyor... İyi bir şey yani. (Tanıdıklarım)
  • Şair Özdemir Asaf, ağabeyimin meyhane arkadaşıydı. Her akşam mutlaka Asmalımescit'te içerlerdi. Yengem Dürdane, bir gün Özdemir Ağabey'e diyor ki: "Yahu Özdemir her akşam ne anlıyorsunuz aynı meyhanede içmekten? Gelin ben size güzel ev mezeleri yapayım. Erenköy'ün sonbaharı nefistir. Tıpkı benim mezeler gibi. Gelin bizim balkonda yapın o işi." Harika bir sonbahar akşamı. Erenköy'deki evin balkonunda buluşuyorlar. Mezeler rakılar, her şey tamam. Dürdane yengem diyor ki: "Özdemir hiç sonbaharla ilgili şiirin yok mu?" "Olmaz olur mu Dümdane?" (Özdemir Asaf "R" leri söyleyemezdi.) Şöyle bir bakıyor sokağa. Yerler sapsarı sonbahar yaprakları. Özdemir okuyor şiirini: "Her şeyi süpürebilirsin / sonbaharı asla." Yengem soruyor: "Ne zaman yazmıştın bu şiiri?" - "Şimdi," diyor Özdemir Abi... (Güle Güle Dünya Ben Burada Kalıyorum)
  • dünyada en kötü şey, 'yapamıyorum' diye bırakıp gitmektir. (Yapabilirsin)
  • Kendine yalan söylemeyeceksin. En tehlikelisi budur. Alışırsın, kanıksarsın, işin biter. (Çocukluğumu Bindirdim Tramvaya O Gitti Ben Kaldım Yaya)
  • Aklınızda hiç yokken birden bire bir anı geliveriyor. Onu nereye yerleştireceğinizi bilemiyorsunuz. (Galiba Ben Sanatçıyım)
  • Uzun yürüyüşler tek bir adımla başlar yürümek emek ister. (Oyunculuk Eğitimi Üzerine)
  • En büyük hata hiç hata yapmadığına inanmaktır. (Çocukluğumu Bindirdim Tramvaya O Gitti Ben Kaldım Yaya)
  • bir öfke anında sabır gösterirsen, yüz gün üzüntü çekmekten kurtulursun. (Yapabilirsin)
  • Tek ayrıcalığımız düşünmektir. Yoksa Darwin’in yanıldığını çok iyi bilirim. Bazılarımız değişime uğramadılar. Onlar hala maymun. (Haddini Bil)
  • Nazım geminin lomboz deliğinden İstanbul'a bakıyor. Şöyle diyor: İstanbul umurumda değil şimdi, ben Anadolu'ya gidiyorum. Mustafa Kemal'e. (Çizgilerle Nazım Hikmet)
  • Yaptığı her işi 4-5 lik yapardı, dört dörtlük yetmezdi ona... (Tanıdıklarım)
  • "Kitap okuyan erkeklerle yün ören kadınların bulunduğu iç mekanlar yapmakatan vazgeçmeli ve yaşayan insanların; soluk alan, acı çeken, aşık olan, seven insanların resimlerini yapmalıyız!" -Edvard Munch (Bir Köşe Yazarının Anlamlı Anıları)
  • Çocukları uyutmak için anlatıldığı zannedilir. Halbuki... Büyükleri uyandırmak için anlatılır masallar. (Müjdat Gezen'den Masallar)

Yorum Yaz