Tanrı Kulundan Dinlediklerim - Necip Fazıl Kısakürek Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Tanrı Kulundan Dinlediklerim kimin eseri? Tanrı Kulundan Dinlediklerim kitabının yazarı kimdir? Tanrı Kulundan Dinlediklerim konusu ve anafikri nedir? Tanrı Kulundan Dinlediklerim kitabı ne anlatıyor? Tanrı Kulundan Dinlediklerim PDF indirme linki var mı? Tanrı Kulundan Dinlediklerim kitabının yazarı Necip Fazıl Kısakürek kimdir? İşte Tanrı Kulundan Dinlediklerim kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Necip Fazıl Kısakürek
Yayın Evi: Büyük Doğu Yayınları
İSBN: 9789758180264
Sayfa Sayısı: 270
Tanrı Kulundan Dinlediklerim Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Eserin içeriğini oluşturan yazılar, 1943 ve 1945 Büyük Doğu dergilerinde "Tanrı Kulundan Dinlediklerim" başlığı altında kaleme alınmıştır.
Başlıktaki nisbetlendirmenin de ifadelendirdiği gibi eser, Necip Fazıl´ın Efendisinden aldığı feyzin bereketiyle, tarih, fikir, sanat, şiir, roman, hikaye, tiyatro; hâsılı el attığı her mevzuda, "O kapı"ya bağlı "kıymetlendirme ölçüleri"ni billurlaştırdığı bir eserdir.
Tanrı Kulundan Dinlediklerim Alıntıları - Sözleri
- "İman tam olduğu zaman isbat yoktur..."
- "Bütün mes'elelerimiz bir tarafa!!! Bizim dâvamız tek!!! Ahlâkımız!!! "
- "Bir hâdiseye ister dost, ister düşman olabilmek için onu tanımak lâzım..."
- "Her şeyi o türlü kaybettim ki, Allah'ı kazandım..."
- "Samimiyetsizliğin bu efsânevî haddini hiçbir insanlık devri görmedi..."
- "İnanmak, İnsanoğluna vâdedilen bütün mucizelerin anahtarı... İnanmaya memuruz..."
- "İleriye doğru göründüğü halde geriye ve geriye doğru göründüğü halde ileriye giden yollar vardır..."
- Gafil halk yarın diye bir lâf eder. Bilmez ki, bugün hep dünkü günün yarınıdır. Bugün ne işlemiştir ki, yarın ne işlesin?
- "Hakkın zâhiri halk, halkın bâtını hak..."
- "Ruhumuza ait öyle bir maraz ki, başka her illetin çaresi var, onun yok..."
- "Zira, asıl ölçü merkezi, dudaklarımızda değil, kalbimizdedir..."
- Her şeyi o türlü kaybettim ki, Allahı kazandım.
Tanrı Kulundan Dinlediklerim İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Gerçekten gelişmememizin tek sebebi rahatlığın verdiği cehalet.Eminim ki bu kitap Türkiye değil de başka bir ülke de yayımlanmış olsaydı başta politikacılar olmak üzere herkesin baş ucu kitabı olurdu.Bizim gelişmek için okumamız lâzım,okumadan gelişemeyeceğimiz de unutmamak!Umarım kendimize dokunarak başka hayatlara umut olabiliriz...:) (00leydi)
Büyük Doğu Okumaları 13: Büyük Doğu Okumaları grubumuz için tahlil niyetiyle yazıyorum: Tanrı Kulundan Dinlediklerim eseri, Üstad Necip Fazıl'ın Efendisi Seyyid Abdülhâkim Arvâsî Hazretlerinden naklettiği metinlerden oluşuyor. Arvâsî Hazretleri fikirden edebiyata, sanattan tarihe, eğitimden irfana birçok mesele hakkında tespit, değerlendirme ve önerilerde bulunmuş. Bu eserle birlikte, Üstâd'ın ruhî dünyasındaki, kalemindeki, üslubundaki o büyük etkinin Efendisi Abdülhâkim Arvâsî Hazretleri olduğunu apaçık görebiliyoruz. Arvâsî Hazretlerinin altı adet mektup şeklinde anlattığı Türk sanat ve fikir dünyasının geçirdiği merhaleler üzerine yaptığı çıkarımların çok önem arz ettiğini ve buna bilhassa değinmek gerektiğini düşünüyorum. Türk sanat ve fikir dünyasını beş döneme ayırmış: Osmanlı'nın kurulmasından Tanzimat'a kadar, Tanzimat'tan sonra geçen yarım asır, Birinci Dünya Harbine gelinceye kadar süren çeyrek asır, Cumhuriyet'in ilanına kadar geçen süre ve Cumhuriyet'ten o günlere (1930-40lar) kadar geçen süre. Her bir dönemin sanat ve fikir adamının gelişimini isimler ve yaptıklarının örnekleriyle ele almış. Fikir ve edebiyat dünyasının bu şekilde net, kısa ve öz tahlil edebilmek için bu dünyayı çok yakından ve iyi bilmek gerekir. İnanılmaz bir ilgisi ve dikkati olduğu kesin. Burada dönemler için yapılan tasnife çok aşinayız. Zira Üstad'ın birçok kitabında da muhteva bakımından temel teşkil eden tasnifler, Arvâsî Hazretlerinin yapmış olduğu bu tasnife dayanıyormuş meğer. Üstâdın birçok meseleye birden bu kadar hâkim olmasına hayrandım. Meğer bu birikimin kaynağı Abdülhâkim Arvâsî Hazretleriymiş. Özellikle ahlâk davamız ve maarif meselelerimiz özelinde yapmış olduğu tahlillere ve çözüm önerilerine hâlâ ihtiyacımız olduğu için; Tanzimat'tan beri kanayan yaralarımıza merhem olmak yerine tuz bastığımız hangi hususlar varsa hepsi için kulak verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ayşenur Memiş (Ayşenur Memiş)
Necip Fazıl, kendi ifadesiyle: "Tam otuz yaşındaydım..." Tanrıkulu (Abdülhakim Arvasi), kendi ifadesiyle: " - Yaşımı merak ediyorsun, değil mi? Yetmiş dört yaşındayım." Böyle başlamış tanışmaları.. Yüzümü Necip Fazıl'a dönüyorum; Bu şahsiyetle tanıştıktan sonra, eğer kafatasın, içindeki beyin malzemesiyle birlikte çatlayıp yere dökülmediyse, bil ki seni Allah korumuştur. Nasıl şükredebilmişsindir?! Ben okurken fare deliği aradım... Bu nasıl bir deha, nasıl bir donanım, nasıl bir zeka?!! Sen "Otuzundan öncesini çöpe attım" diyorsun, yok'a attım, savruldu, hiç oldu gitti desene ya!.. Tanrıkulu, sizi yeniden keşfettim. Sizin okumadığınız kitap kalmış mı acaba? Bilgi sahibi olmadığınız alan var mı acaba? Alim, evliya, mutasavvıf kişiliğinzi biliyordum ama edebiyat bilginizin bu derecede olduğunu hayal bile edemezdim. Talebene talebe olamayız. "O ve Ben"i okuyanlar bu kitabı da ihmal etmeyiniz. Necip Fazıl'ı anlamakta çok faydalı olacaktır. Ayrıca, Abdülhakim Arvasi'den edebiyatımızın tenkidi kısa özetinin altı mektup halinde okuyabileceksiniz. Henüz bu konuda yabancı olduğum için bana fazla söz hakkı düşmüyor. Sadece şunu belirtmek isterim ki, tenkidin yapıldığı "hiyerarşik pozisyon"a dikkat etmemiz çok önemlidir; Eleştiri, Everest'in mi yoksa Erciyes'in mi tepesinden yapılıyordur? Bu ve "O ve Ben", hatta tüm şiir ve tiyatro eserleri topyekün değerlendirilmek istenirse, hocası yani Abdülhakim Arvasi asla gözardı edilemez. Bu durum bizi birbaşa, peygamber efendimize kadar uzanan "altın halka"ya temasa götürür. Bu yüzden eleştiri biz tarafından yapıldığında, NFK " tehlikeli" zonadır, "ateş" çemberidir. Yakabiliriz kendimizi. Dilimi uygun bir ölçüye ayarlamaya çalışıyorum.. (Ferman Mamedov)
Tanrı Kulundan Dinlediklerim PDF indirme linki var mı?
Necip Fazıl Kısakürek - Tanrı Kulundan Dinlediklerim kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Tanrı Kulundan Dinlediklerim PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Necip Fazıl Kısakürek Kimdir?
Ahmet Necip Fazıl Kısakürek, (d. 26 Mayıs 1904, İstanbul - ö. 25 Mayıs 1983, İstanbul) Türk ve İslamcı şair, yazar ve fikir adamıdır.
Necip Fazıl, 21 yaşında yayımladığı Örümcek Ağı adlı şiir kitabının ardından, 24 yaşındayken yayımladığı Kaldırımlar adlı şiir kitabıyla tanınmıştır.[2] 1934 yılına kadar sadece şair olarak tanınmış ve meşhur Bâb-ı Âli'nin önde gelen isimleri arasında yer almıştır. 1934 yılında Abdülhakîm Arvâsî ile tanıştıktan sonra büyük bir değişim yaşamış ve bu değişimi kendisi "...içimi öylesine bir sosyal mücadele ve cemiyeti yorma hamlesi kapladı ki, artık çalışamaz oldum." şeklinde tanımlar.
Bu tarihten sonra Türkiye'nin bir çok şehrinde konferanslar düzenlemiş, düzenlemiş olduğu konferanslarda ki sözlerinden dolayı hakkında dâvâlar açılmış ve bu dâvâlar neticesinde öncülük ettiği Büyük Doğu Hareketi'ne dair yayın yapan Büyük Doğu Dergisi yayın hayatı boyunca 16 kez kapatılmış, Necip Fazıl'ın eserleri toplanmış ve basımı yasaklanmıştır.
Necip Fazıl Kısakürek Kitapları - Eserleri
- Çile
- Çöle İnen Nur
- Bir Adam Yaratmak
- O ve Ben
- Reis Bey
- Aynadaki Yalan
- İmân ve Aksiyon
- Son Devrin Din Mazlumları
- Kafa Kağıdı
- Hikayelerim
- Tohum
- İdeolocya Örgüsü
- Sabır Taşı
- Batı Tefekkürü ve İslam Tasavvufu
- Doğru Yolun Sapık Kolları
- Yunus Emre
- Cinnet Mustatili
- Ahşap Konak
- Mümin - Kâfir
- Dünya Bir İnkılap Bekliyor
- Sahte Kahramanlar
- Hazreti Ali
- Abdülhamid Han
- Bâbıâli
- Sosyalizm, Komünizm ve İnsanlık
- İbrahim Ethem
- Ulu Hakan
- Esselam
- Peygamber Halkası
- Para
- Siyah Pelerinli Adam
- Tasavvuf Bahçeleri
- Kanlı Sarık
- Canım İstanbul
- Parmaksız Salih
- Mukaddes Emanet
- İman ve İslâm Atlası
- Püf Noktası
- Hesaplaşma
- Müdafaalarım
- Yeniçeri
- Bediüzzaman Said Nursi
- Künye
- Nur Harmanı
- Tanrı Kulundan Dinlediklerim
- Tarih Boyunca Büyük Mazlumlar
- İstanbula Hasret
- Vatan Dostu Sultan Vahidüddin
- Türkiye'nin Manzarası
- Öfke ve Hiciv
- Deprem
- Veliler Ordusundan 333
- Rabıta-i Şerife
- At'a Senfoni
- Ufuk çizgisi
- Başbuğ Velilerden 33
- Dininizi Öğreniniz
- Hac
- Reşahat
- İhtilal
- Benim Gözümde Menderes
- Moskof
- Mektubat
- Hitabeler
- Konuşmalar
- Vatan Şairi Namık Kemal
- Katibim
- En Kötü Patron
- Yahudilik - Masonluk - Dönmelik
- Gönül Nimetleri
- Edebiyat Mahkemeleri
- Villa Semer
- Hücum ve Polemik
- Rapor 1/2
- Nasreddin Hoca
- Çerçeve 1
- Şiirlerim
- Namık Kemal
- Başmakalelerim 1
- Cinnet Mustatili
- Tiyatro ve Tesiri
- Büyük Doğu Cemiyeti
- Rapor 5/6
- Çerçeve 2
- Rapor 3/4
- Rapor 11/13
- Rapor 7/8
- Dil ve Edebiyat
- Rapor 9/10
- Çerçeve 3
- Vesikalar Konuşuyor
- Hadiselerin Muhasebesi 1
- Başmakalelerim 2
- Senaryo Romanlarım (kod38)
- Büyük Kapı
- Necip Fazıl Bibliyografyası
- Savaş Yazıları 1
- Rapor 7/9
- Çerçeve 4
- Başmakalelerim 3
- Rapor 4/6
- Savaş Yazıları 2
- Çerçeve 6
- Hadiselerin Muhasebesi 3
- Hadiselerin Muhasebesi 2
- Rapor 1/3
- Çerçeve 5
- Ruh Burkuntularından Hikayeler
- 101 Hadis
- Aynadaki Yalan
- Para
- İki Hitabe
- Rapor Aylık Dergi-Kitap Sayı 7
- Ben ve Ötesi
- Necip Fazıl Kısakürek
- Altun Halka
- Tiyatro Eserleri 1-2-3
- Yolumuz Halimiz Çaremiz
- Hikayelerim
- Tanrı Kulundan Dinlediklerim
- Büyük Doğu Dergisi Sayı:83
- Yunus Emre - Kanlı Sarık - Para - Mukaddes Emanet
- Seçilmiş Əsərləri
- Büyük Kapı - Ek -
Necip Fazıl Kısakürek Alıntıları - Sözleri
- Bir saniyeden fazla yaşamaya hakkı olmayan sevinç!.. (Ruh Burkuntularından Hikayeler)
- Ölü müyüm, diri miyim diye haber salmışsın İki gözün iki çeşmeymiş Saçına ak düşmüş, Kahırdan elin yüzün buruşmuş, Gözlerin yolda kalmış Şimdilik ne ölüyüm, ne diriyim, Bugün yaşıyanlardanım, Yarın öleceklerden biriyim... (Büyük Doğu Dergisi Sayı:83)
- Odama kapandım, 7 günlük bir çalışma sonunda "Tohum"u bitirdim. (Konuşmalar)
- Bu nasıl bir dünya, hikayesi zor; Mekanı bir satıh, zamanı vehim. Bütün bir kainat muşamba dekor Bütün bir insanlık yalana teslim. (İmân ve Aksiyon)
- Demokrasi dediler, yalnız Allah’a ve Resûlü’ne sımsıkı kapattıkları kapı ve pencereleri başkalarına açık bıraktılar. Giren de girdi! Ve başımızdaki belâ dâsitâni, efsanevî bir başsızlık, sahipsizlik halinde tecelli etti. (Rapor 1/2)
- İslamî nizamı propaganda ettiğimizi söylüyorlar. Şüphe mi var? Biz yalnız bu işi yapmıyor, bu işi yapmak için yaşıyoruz!.. (Müdafaalarım)
- Umumiyetle içinin zindanında yaşayan bir insan olduğum için, hiçbir dekor kaygısına düşmeden yazarım. (Konuşmalar)
- "Eğer bu eseri sahneye vaz ederseniz, Türkiye bütün İslam ülkeleriyle beraber son damla kanına kadar harb ilan edecektir." Ve Fransa demokrasi memleketi, hususi bir tiyatronun perdesini kapatamayacağı halde, kanun çıkartıp kapatmıştır, korkusundan. İşte adam böyle olur, hareket böyle olur. (Tiyatro ve Tesiri)
- Bazıları "ben Allah'ı severim, ondan korkmam" der. Bilmez ki, korku sevginin ta merkezine yerleştirilmiştir. Sevgi korkunçtur; dağın tepesini seven, uçurumdan nasıl korkmaz? (Mümin - Kâfir)
- İslam, Türkiye'de bozuldu ve her yerde bozuldu; Türkiye'de düzelmelidir ki, her yerde düzelsin!.. (Dünya Bir İnkılap Bekliyor)
- Hamlet, bence en büyük eseridir; bir melankoli eseri... Ruhu içinde derinleşe derinleşe bütün cemiyet alakalarını kaybeder hale gelen ve ruhunun ısdırap kutbundan en mahrem iklimine geçen bir tipin hikayesi.. (Tiyatro ve Tesiri)
- İnsanoğluna en çok dokunan sevmediğini sevmeye davet edilmesi değil de, sevdiğini sevmekten vazgeçmeye zorlanmasıdır. (Hazreti Ali)
- “Japonları zafere eriştiren, ruh, disiplin ve bilgidir.” (Künye)
- Sizə, universitetli hörmətli xanım, içində yaşadığınız dünya, fikrə fikirlə cavab verməyi öyrətmir, amma birkəlməlik qəlibləri yadda saxladır. Qutudan fiş çıxaran kimi, hər fikrin bircə kəlməlik mənasını çıxarırsınız, vəssəlam... Sonra da "axmaqlıq" yerinə "paradoks" özünüzü xəstəliyi sağaltmış həkim hesab eləyirsiniz. (Seçilmiş Əsərləri)
- Beyaz perdede hissizlik, aşk ve alaka levhaları neden mi en haşmetli ilim kitaplarından daha fazla müşteri buluyor? (Çerçeve 2)
- “Hiçbir sahtekarlık, hakikatin yüzünü boyayamaz.” (Para)
- - Ne o Selma, ağlıyor musun? - Çok basit... Ben her zaman ağlarım...Her şeye ağlarım... (Deprem)
- Hapishaneleri kaldırmak, kökünden kazımak ve cezalıları devlet emrindeki iş tesislerinde, şu veya bu suretle çalışmağa mahkûm etmek lâzımdır. Meselâ beş sene filân maden ocağında, üç ay falan yük taşıma işinde vesaire vesaire. (Vesikalar Konuşuyor)
- - Sen şapkasız geziyorsun! Şapka giymen lâzım! Gel bizimle karakola! Zulmün bu kadarı olur. (Son Devrin Din Mazlumları)
- Bana, temiz bir müminin anlattığına göre, asıldığı günün gecesi, saf ve dünyadan geçmiş bir İslam kadını, rüyada, Allah'ın Resülünü görmüş... Kâinatın Efendisi, kadına sol elini uzatmış... Kadın, acaba niçin Âlemin Fahri bana sağ elini uzatması diye düşünürken cevap gelmiş: Sağ elimde Adnan var!.. Bu bir rüyadır, hiçbir bakımdan şer'î huccet değildir ve yalnız görüldüğüyle hakikattir; öz hakikatiyse Allah'a malum.... Fakat her şeye rağmen, ötelere ve esrar âlemine inananlar için güzel bir ümit vaadı... Eğer Allah, Islâmiyeti koruduğun yalanını, sana, o beyin yırtıcı ve yürek delici yalnızlığın içinde doğrulttuysa, sen bir şehitsin ve Allah Resulü'nün ilyltifatına layıksın... Elveda Adnan Bey! İnşallah yeni yetişeceklere ders olsun!.. Elveda!.. (Benim Gözümde Menderes)