Tanrı Parçacığı - Caner Taslaman Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Tanrı Parçacığı kimin eseri? Tanrı Parçacığı kitabının yazarı kimdir? Tanrı Parçacığı konusu ve anafikri nedir? Tanrı Parçacığı kitabı ne anlatıyor? Tanrı Parçacığı PDF indirme linki var mı? Tanrı Parçacığı kitabının yazarı Caner Taslaman kimdir? İşte Tanrı Parçacığı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Caner Taslaman
Yayın Evi: İstanbul Yayınevi
İSBN: 9786056441752
Sayfa Sayısı: 64
Tanrı Parçacığı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Tanrı parçacığı nedir? Cern’de yapılan milyarlarca dolara mal olan deneysel çalışmalarla hangi sonuca ulaşıldı? Bu parçacığın var olması Tanrı’nın var veya yok olması anlamını taşımakta mıdır?
“Boşlukların tanrısı” yaklaşımları neden kullanılmamalıdır? Stephen Hawking hangi hususta yanılmaktadır? Tanrı Parçacığı ve Tanrı’nın gizliliği arasında kurulacak analoji nasıl ufuklar açabilir? Evrenin akılla anlaşılabilecek bir yapıya sahip olmasından ve insan zihninin evreni anlayabilmesinden ne tür sonuçlar çıkarmalıyız? Bilimlerin temel sorunlarını anlamada felsefeye düşen rol nedir? Bilim hangi sorulara cevap veremez? Bu ve benzeri soruların cevaplarını merak ediyorsanız bu kitapçığı okuyunuz.“
Tanrı Parçacığı Alıntıları - Sözleri
- Sokrates’ten beri gelen felsefe geleneğinde, yanlış iddiaların yanlışlığının sergilenmesi felsefenin vazifelerinden biri olarak gösterilmiştir.
- İsviçre-Fransa sınırında CERN’de (Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi) inşa edilen, yüzlerce metre yer altında ve 17 mil uzunluktaki, insanlık tarihinin en büyük ve en pahalı makinesi olan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı gibi bir makine olmadan Higgs Parçacığı’nın gözlemlenmesi mümkün olamazdı
- Neden hiçbir şey yerine bir şeyler var. (Leibniz)
- Neden doğa yasaları, evrende gözlenen tasarımları ve tüm çeşitliliği ile canlıların oluşumunu olanaklı kılacak şekildedir.
- Bilim felsefesi, zihin felsefesi ve din felsefesi gibi alanlar açısından önemli bir husus, insan zihninin evreni anlama beceresidir. Hem evrenin matematik yasalarla açıklanabilir olması hem insan zihninin rasyonel yapısı hem de evren-zihin arası mevcut uyumun birleşmesi bunu mümkün kılmaktadır.
- “Bu evrenin anlamı nedir”, “Hayatın anlamı nedir”, “İyi ve kötünün rasyonel temeli ne- dir” veya “Güzel kavramı izafi midir” gibi soruların cevabı bilimin sınırlarını aşmaktadır. Bu yüzden ne “Tanrı Parçacığı”nın bulunması ne de başka fiziksel bir başarı, bu sorulara ne cevap sağlayabilir ne de bu sorunları gündemden kaldırabilir. Bu sorunlar bilimin çözmeye çalıştığı sorunların sınırlarının ötesindedir. Bilim felsefesinin yaklaşımlarıyla bilimin sınırları belirlenmek suretiyle, bilimciliğin düştüğü dikkat çekilen hatalardan sakınılmasının önemli bir husus olduğu kanaatindeyiz.
- Eugene Wigner'in dediği gibi "mucizevi bir şekilde matematiğin dilinin fizik yasalarını formüle etmeye uygun olması, bizim anlayamadığımız ve hak edecek birşey yapmadığımız mekemmel bir hediyedir".
- Felsefe, bilimdeki özellikle fizikteki çağdaş gelişmelere ayak uyduramamıştır. Bilgi arayışımızdaki keşiflerin meşalesi artık bilim insanlarının elindedir. Stephen Hawking
- Dikkat edilmesi gerekli önemli bir husus, bilimin doğa yasalarının neler olduğu, bu doğa yasalarının neye sebep olduğu hakkında bize bilgi verdiği fakat "Niçin bir doğa yasalarının var olduğu" konusunun bile bilimin sınırları dışında bir konu olduğudur.
- Leon Laderman ''God Particle'' kitabında Higgs Bozonu'na Tanrı Parçacığı ismini verdi. Bu parçacığın fizik açısından çok önemli olmasına rağmen bir türlü deneysel olarak doğrulanamamasına dikkat çekerek ve çıkardığı dertler ve açtığı masraflar nedeniyle '' Tanrı'nın Cezası Parçacık '' ismini almayı da hak etmesine rağmen yayımcının bu ismi kabul etmeyeceğini söyleyerek bu adı takma sebebini açıkladı. Daha sonra bu isim medyada Higgs Bozonu'nun önüne geçerek çok popüler oldu.
Tanrı Parçacığı İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Cern'deki deneyler ve "Tanrı Parçacığı" nedir? "Tanrı Parçacığı" Tanrı'nın varlığı veya yokluğuna bir delil olabilir mi? "Tanrı Parçacığı" ile Tanrı'nın gizliliği arasında ne gibi bir benzerlik var? "Tanrı Parçacığı" standart fiziğin sonu mu? gibi soruların cevaplarını içeren, muhteviyatı kısa ve anlaşılır bir kitap. Lakin derinlemesine ve ayrıntılı bir bilgiye ulaşılamayacaktir. Konuyu merak edenler için bir başlangıç olabilir. (Murat)
Tanrı Parçacığı Felsefi ve teolojik değerlendirmeler: Kısa ,öz ve yalın bir anlatım.Konu hakkında giriş kitabı arayanlar için güzel bir kaynak. Kafa karıştırmadan, yormadan ,sıkmadan okutuyor kitap kendini . Caner hocanın her kitabı çok guzel ve değerli. (Nilufer celik)
Güzel, anlaşılır bir dil kullanılması çok doğru bir seçim. Ancak Teolojik yaklaşımın cevapları kısmında yanlı davranılmış gibi hissettim. Boşluk Tanrısı fikrini destekliyor çünkü. Bilimin henüz cevap bulamadığı konular azaldıkça Tanrı’nın azalması daha doğru geçmişten günümüze bakınca. (Tamer Gürbüz)
Tanrı Parçacığı PDF indirme linki var mı?
Caner Taslaman - Tanrı Parçacığı kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Tanrı Parçacığı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Caner Taslaman Kimdir?
Caner Taslaman, ilk, orta ve lise eğitimini doğduğu şehir olan İstanbul'da bitirdi. Kimya mühendisi bir annenin ve doktor bir babanın oğlu olarak küçük yaşlardan itibaren doğa bilimleri ile ilgilendi. Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde üniversite eğitimini tamamladı. Üniversite eğitimi sırasında antropoloji, din sosyolojisi, bilgi sosyolojisi gibi alanlarla ilgilendi. Marmara Üniversitesi Felsefe ve Din Bilimleri bölümünde, Big Bang Teorisi'nin felsefe ve teoloji ile bağlantısı üzerine yaptığı teziyle yüksek lisans, Evrim Teorisi'nin felsefe ve teoloji ile bağlantısı üzerine yaptığı teziyle doktora derecesini kazandı. Daha sonra ise Kuantum Teorisi'nin felsefe ve teoloji ile bağlantısı üzerine yazdığı kitapla doçent oldu, yine bilim-felsefe-din üçgenindeki çalışmalarıyla profesörlük derecesini de aldı. Ayrıca "Küreselleşme Sürecinde Türkiye'deki İslam" çalışmasıyla ikinci doktorasını İstanbul Üniversitesi Siyasi Bilimler Fakultesi'nde tamamladı. İlk olarak Tokyo Üniversitesi'nde daha sonra Oxford Üniversitesi'nde post doktora çalışmaları yaptı. Harvard Üniversitesi'nde ve Cambridge Üniversitesi'nde misafir akademisyen olarak bulundu. Son dönemdeki çalışmalarında ve yurtdışında bulunduğu üniversitelerde en çok odaklandığı konu modern bilim-felsefe-din ilişkisi olmuştur. Yıldız Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde profesör öğretim üyesidir.
Caner Taslaman Kitapları - Eserleri
- Allah'ın Varlığının 12 Delili
- Big Bang ve Tanrı
- Bir Müslüman Evrimci Olabilir mi?
- Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası
- Allah Felsefe ve Bilim
- Ahlak Felsefe ve Allah
- Tanrı Parçacığı
- Kuantum Teorisi Felsefe Ve Tanrı
- Evrim Teorisi Felsefe Ve Tanrı
- Modern Bilim Felsefe ve Tanrı
- Terör'ün ve Cihad'ın Retoriği
- Neden Müslümanım?
- Tarihselcilik: Çelişkiler Bataklığında
- Arzulardan Allaha Ulaşmak
- Fıtrat Delilleri
- Evren'den Allah'a
- Arzulardan Allah'a
- Küreselleşme Sürecinde Türkiye'de İslam
- Hayretten Hayranlığa Aforizmalarım
- Türkiye’de İslam ve Küreselleşme
- Big Bang ve Tanrı
Caner Taslaman Alıntıları - Sözleri
- "Yokluğu psikopatiye yol açan empati, kompleks ve çok katmanlı bir özelliktir. Bu kadar önemli ve kompleks bir özellik olan empati ile ilgili ve özelliklere yeni doğan bebek aşamasından itibaren rastlanır." (Ahlak Felsefe ve Allah)
- Yazılarak ve ezberlenerek korunan Kur'an, aynı zamanda gözlerin hep üzerinde olduğu kitap oldu. (Neden Müslümanım?)
- Eğer kalplerine gerçek anlamda bakmayı öğrenirlerse, insanların çoğunluğu, şiddetli bir şekilde istedikleri şeyin bu dünyada olmadiğın anlayacaklardır...Öyle bir hasrettir ki hiçbir evlilik,hiçbir seyahat, hiçbir eğitim, gerçek anlamda onu tatmin edemez. Bunu söylerken başarısız evlilikleri, tatilleri, eğitimleri kastetmiyorum. Olması mümkün en başarılılarını kastediyorum. Eğer kendimde, bu dünyadaki hiçbir deneyimin tatmin edemediği bir arzu tespit edersem, bunun en muhtemel açıklaması, başka bir dünya için yaratılmış olduğumdur. Eğer dünyevi hazların hiçbiri onu tatmin edemezse bu, dünyanın bir hile olduğunu göstermez. Muhtemelen dünyadaki hazlar onu tatmin için değil, bilakis onu açığa çıkarmak içindir. Böylece gerçek hayatın farkına varalım. Eğer böyleyse, bir yandan bu dünyevi nimetleri hiçbir zaman küçük görmemeli ve şükürsüzlük etmemeliyim, diğer yandan bunları bir kopyası, yankısı, serabı oldukları şeyle karıştırma yanılgısına düşmemeliyim. Kendimde gerçek vatan için arzuyu muhafaza etmeliyim, o vatan ki ölmeden ona kavuşamam... (Fıtrat Delilleri)
- Çağlarca sarf edilmiş tüm emekler, tüm özveriler, tüm parlak fikirler, insanoğlunun tüm parlak dehası, Güneş sisteminin ölümüyle yok olmaya mahkum ve insanoğlunun başarılarının hepsinin evrenin yıkıntıları içine gömülmesi kaçınılmaz. (Modern Bilim Felsefe ve Tanrı)
- Allah'ın sınırsız gücü ve müthiş yaratışları karşısında aciziz ama yaratıcımız evreni böylesine keşfedilebilir kıldığı için uçsuz bucaksız evrendeki noktacık hükmünde olan varlığımız ve acizliğimize rağmen evreni böylesine keşfedebiliyoruz. (Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası)
- Salt bilimle evrenin duyulmayan sesini duyarız, bilim-din birlikteliğiyle ise muhteşem bir müziği dinleriz. (Hayretten Hayranlığa Aforizmalarım)
- Bütün insanlar mutluluğu arar. Bunun hiçbir istisnası yoktur. Bütün insanlar şikayet etmektedir; prensler, hizmetciler, asiller, halk, yaşlı, genç , güçlü, zayıf, eğitimli, cahil, sağlıklı, hasta, her ülkede, her zamanda, her dönemde, her şartta... Boş yere etrafındaki her şeyle boşluğu kapamaya çalışır, o şeylerden hiçbiri ona yardımcı olamaz, çünkü bu sonsuz boşluk ancak sonsuz ve değişmez bir objeyle yani Allah ile kapatılabilir. (Arzulardan Allaha Ulaşmak)
- Materyalistlerin de kabul ettiği gibi ancak iki şık savunulabilir. Ya madde ezeli ve asli unsurdur, ya da Tanrı ezelidir ve maddeyi yaratmıştır. Big Bang bu şıklardan birincisini tamamen geçersiz kılmıştır, böylece ikinci şıkkın doğruluğu anlaşılmıştır. Materyalistler, felsefelerinin en temelinden çöktüğünü görmeliler ve ahlak ile hayat alanını, Tanrı'nın varlığını göz önüne alarak, yeniden biçimlendirmelidirler. (Big Bang ve Tanrı)
- Eğer kalplerine gerçek anlamda bakmayı öğrenirlerse insanların çoğunluğu, şiddetli bir şekilde istedikleri şeyin bu dünyada olmadığını anlayacaklardır. (Arzulardan Allaha Ulaşmak)
- Eugene Wigner'in dediği gibi "mucizevi bir şekilde matematiğin dilinin fizik yasalarını formüle etmeye uygun olması, bizim anlayamadığımız ve hak edecek birşey yapmadığımız mekemmel bir hediyedir". (Tanrı Parçacığı)
- “Bu evrenin anlamı nedir”, “Hayatın anlamı nedir”, “İyi ve kötünün rasyonel temeli ne- dir” veya “Güzel kavramı izafi midir” gibi soruların cevabı bilimin sınırlarını aşmaktadır. Bu yüzden ne “Tanrı Parçacığı”nın bulunması ne de başka fiziksel bir başarı, bu sorulara ne cevap sağlayabilir ne de bu sorunları gündemden kaldırabilir. Bu sorunlar bilimin çözmeye çalıştığı sorunların sınırlarının ötesindedir. Bilim felsefesinin yaklaşımlarıyla bilimin sınırları belirlenmek suretiyle, bilimciliğin düştüğü dikkat çekilen hatalardan sakınılmasının önemli bir husus olduğu kanaatindeyiz. (Tanrı Parçacığı)
- Tek bir kişinin, birkaç kişinin veya çok az kişinin hüküm olarak uygulayacağı ayetlerin Kuran'da olması, eğer Kuran dışında bu ümmetin rehberi olan başka bir vahiy yoksa (vahyi gayri metluv yoksa) tam da olması beklenecek durumdur. (Tarihselcilik: Çelişkiler Bataklığında)
- İslam'ın varlık anlayışı Allah merkezlidir. (Arzulardan Allaha Ulaşmak)
- Bilim felsefesi, zihin felsefesi ve din felsefesi gibi alanlar açısından önemli bir husus, insan zihninin evreni anlama beceresidir. Hem evrenin matematik yasalarla açıklanabilir olması hem insan zihninin rasyonel yapısı hem de evren-zihin arası mevcut uyumun birleşmesi bunu mümkün kılmaktadır. (Tanrı Parçacığı)
- Ahlaki bir sistemin Allah inancı olmadan işlemesi pratikte elbette mümkündür.. (Ahlak Felsefe ve Allah)
- Eşyayı bir şekildeyken isimlendirdiğimizde o eşya farklı bir şekle bürünürse o isimlendirmenin, yaptığımız bir fiilin sonucu her seferinde değişik olursa o fiili dil ile ifade etmenin, bunlara bağlı olarak ne tümevarım ne de tümdengelim gibi mantık kurallarını kullanmanın, sonuçta dili kullanmanın ve rasyonel akıl yürütmenin imkânı olmaz. (Allah'ın Varlığının 12 Delili)
- Yahudi, Hristiyan geleneğinin ve İslamın varlık anlayışı Allah merkezlidir. Buna göre Allah dışındaki tüm varlıklar var oluşlarını bütün ayrıntılarıyla Allah’a borçludurlar. Galaksilerden dünyaya, bitkilerden hayvanlara ve insana, insanın bilincinden tüm doğal arzularına kadar her şey Allah’ın yaratışının ürünleridir. (Allah Felsefe ve Bilim)
- Felsefe, bilimdeki özellikle fizikteki çağdaş gelişmelere ayak uyduramamıştır. Bilgi arayışımızdaki keşiflerin meşalesi artık bilim insanlarının elindedir. Stephen Hawking (Tanrı Parçacığı)
- ''Erasmus, canlıların daha kompleks bir yapıya doğru evrimleşmelerinin Allah tarafından canlılara içkin yaratılan özelliklerle mümkün olduğunu ifade etti. Yazılarında savunduğu fikirlerin Kitab-ı Mukaddes ile uyumlu olduğunu göstermek için Kitab-ı Mukaddes'ten alıntılar yapıyordu.'' (Bir Müslüman Evrimci Olabilir mi?)
- Tarihe baktığımızda, insana zarar vermekten kaçırmayan insanoğlunun çevreye zarar vermekten hiç kaçınmadığını görürüz. Kuran, 7. yüzyılda, çevre duyarlılığı olan bir zihin inşa etmiştir: 30- Rum Suresi 41: İnsanların elleriyle yaptıkları yüzünden karada ve denizde bozgun çıktı... (Neden Müslümanım?)