diorex
Dedas

Tolstoy'un Risaleleri - 1. Cilt - Lev Tolstoy Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Tolstoy'un Risaleleri - 1. Cilt kimin eseri? Tolstoy'un Risaleleri - 1. Cilt kitabının yazarı kimdir? Tolstoy'un Risaleleri - 1. Cilt konusu ve anafikri nedir? Tolstoy'un Risaleleri - 1. Cilt kitabı ne anlatıyor? Tolstoy'un Risaleleri - 1. Cilt kitabının yazarı Lev Tolstoy kimdir? İşte Tolstoy'un Risaleleri - 1. Cilt kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 06.02.2022 08:10
Tolstoy'un Risaleleri - 1. Cilt - Lev Tolstoy Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Lev Tolstoy

Yayın Evi: Cağaloğlu Yayınevi

İSBN: 9786058305403

Sayfa Sayısı: 96

Tolstoy'un Risaleleri - 1. Cilt Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

KELAM

Söz düşüncenin ifadesi ve anlatımıdır. İnsanların birleşmelerine ya da ayrılmalarına neden olur. Bunun için insanlarla konuşurken konuşmamıza özen göstermemiz gerekir. Söz çok önemli bir olgu ve pek büyük bir sanattır.Sözle insanları birleştirmek ya da birbirlerinden ayırmak her zaman olasıdır. Sözle bir yandan muhabbete; diğer yandan düşmanlık, kin ve nefrete ulaşmak mümkündür. Bu nedenle konuşurken ağzımızdan çıkan sözlere özen göstermeliyiz.

HİDDET

Ahlaki noksanlık ve suçlar neden ibarettir?

Eski zamanlardan beri söylenen şu sözü çok işitmişinizdir: “Kimseyi öldürme, kim öldürürse de onu mahkemeye emanet et.” İşte ben de size diyorum ki kendi kardeşine, hemcinsine öfke ve saldırı gösteren her kimse mahkemeye verilir. Eğer vücudunda bir rahatsızlık hissedersen bir şeyin hoş olmadığını anlarsın. Örneğin; yapmamak gerekli olan bir şeyi yaparsan ya da yapmak gerekli olan bir şeyi yapmazsan. İnsanın manevi hayatı da tıpkı böyledir. Eğer bir keder, öfke ve kötü düşünce hissedersen bil ki ya sevmemen gereken bir şeyi seviyorsun ya da sevmen gereken bir şeyi sevmiyorsun.

RUH

Eğer bir insan kendi çevresinde gördüğü sonsuz ve uçsuz bucaksız dünyayı tamamen kendi gördüğü gibi düşünürse o çok yanılgıya düşmüş olur. Bununla birlikte her insan kendisinde aynı durumun var olduğunu ve görme, dokunma, işitmeden başka bir şeyin de var olduğunu bilir. Bu duygular başka olsaydı dünya da başka türlü olurdu. Üzerinde yaşadığımız dünyanın nasıl olduğunu bilmediğimiz ve bilemediğimiz gibi. Gerçekten ve tamamen bildiğimiz bir şey varsa o da ruhumuzdur.

İMAN VE İTİKAD

İyi yaşamak, iyi hayat sürmek için iyi hayatın ne olduğunu ve bu hayatta ne gibi şeyler yapmak ya da neleri yapmamak, nelerden sakınma gerektiğini anlamak gerekir. Bütün ulusların en bilge ve en derin felsefecileri, en iyi hayat geçiren insanları yeryüzünde her asırda ve her zamanda bütün insanlara öğrettiler. İşte bu bilgin, erdemli, ilim sahibi, bilinçli düşünürlerin ve büyük adamların eğitim ve öğretileri özet olarak bir noktada yoğunlaşır. Bunun nedenle bütün insanlar için insan hayatının ne olduğu ve bu hayatı ne şekilde geçirmek gerektiği konusunda bilgi ve öğretilerin aslı ve gerçeği imandır, dindir.

DUA

Sizleri yoktan var eden ALLAH’ı, sizin neye gereksinim duyduğunuzu ve neyi istediğinizi sizden önce bilir...

Tolstoy'un Risaleleri - 1. Cilt Alıntıları - Sözleri

  • "Çok sevdiğin ama geri döndüremeyeceğin kişiler, her hatırladığında seni tekrar tekrar terk eder."
  • Başımıza gelen felaketlerin hepsi, bizde var olan ve yasayan şeyi unuttuğumuzdan, cismin ya da bedenimizin istekleri için ruhumuzu mercimek çorbasına sattığımızdan kaynaklanır.
  • Benim düşünceme göre kim küçüktür, O büyüktür. Kendisini küçük gösteren büyüktür. Benim felsefeme göre toplumun hizmetkarı olmak en ziyade büyük olmak demektir.
  • 'İnsanın gerçek gücü sıçrayışta değil, sarsılmaz duruştadır.'
  • En önemli iş iyilik yapmaktır, çünkü insanın evrene gönderilmesinin tek sebebi budur.
  • “İnsanlar çok değişti; dikkat etmek lazım. Biriyle el sıkıştıktan sonra, beşi de yerinde mi diye parmaklarını saymak zorundasın.”
  • İnsanlar nasıl konuşmak gerektiğini öğrenirler, fakat en büyük bilgi nasıl ve ne zaman susmak gerektiğini öğrenmektir.
  • İnsanlar çok değişti; dikkat etmek lazım. Biriyle el sıkıştıktan sonra, beşi de yerinde mi diye parmaklarını saymak zorundasın.
  • “Unuttum demek bile hatırlamaktır.”
  • İnsanı bedenen ameliyat etmek için uyutmak, Ruhen ameliyat etmek için ise uyandırmak gerekir..
  • Şu söz çok güzeldir, kısa ve özdür : "Bilmiyorum." Sen bu sözü söylemeye kendini alıştır. - Şark Hikemiyatından-
  • - insana, neye ihtiyacı olduğunu bilme yeteneği verilmedi.
  • insana, neye ihtiyacı olduğunu bilme yeteneği verilmedi.
  • "Bilmiyorum." Sen bu sözü söylemeye kendini alıştır.

Tolstoy'un Risaleleri - 1. Cilt İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Tolstoy reis yine bizim dine de uygun cümlelerle yazmış :): Kitap 5 kısa öğüt kitabından oluşuyor daha önce öfke(hiddet) okumuştum. ama osmanlıcaya çok yakın ve sürekli dipnot okumaktan yorulduğum bir eserdi. bu kitapta günümüz türkçesine iyi çevrilmiş açıkçası beğendim. 5 Ana başlıkta öğütler veriyor tolstoy. bunu yaparken sadece kendi cümlelerine yer vermiyor yeri geliyor hadislere bile denk geliyoruz.(Bu adam inşaAllah müslüman olmuştur :D :D ) başka insanlardan da çokça alıntı yapıyor. En beğendiğim kısmı söz oldu. diğer kısımlar biraz düşük kaldı. Son kısım Dua öyküden oluşuyor. Geleceğin hayırlısını bilip bilmemek adına anlatılmış. Neden 7 verdim. Çoğunlukla bildiğimiz şeylerden bahsediyor. Tabi yazıldığı dönem için çok güzel cümleler ama sürekli duyduğumuz için biraz etkisini kaybediyor. önemli olan uygulamak. Biraz daha kısa öykü olsa daha iyi olurdu açıkçası. Sadece cümleler çok vurucu ve akılda kalıcı olmayabiliyor :) onun dışında fırsat bulursanız okuyun. ben sahafta çok uygun fiyata denk gelmiştim. sizin de elinize öyle bir fırsat geçerse okumanızı tavsiye ederim. çokça alıntı yapabilirsiniz. ben pek alıntı yapmıyorum o ayrı mesele :) (Levent Günaydın)

Kitabın Yazarı Lev Tolstoy Kimdir?

Lev Tolstoy 28 Ağustos 1828 tarihinde Moskova'da doğdu. Babası Kont Nikolay İlyiç Tolstoy, 1812 Napolyon Savaşlarına katılmış emekli bir yarbaydı.

Tolstoy romanlarında, insanoğlunun ne kadar değişik karakterli olduğunu vurgular. ''Savaş ve Barış'', ''Anna Karanina'' insan tahlileri ve canlı tasvirler bakımından birer baş eserdir.

Lev Tolstoy'un kendini arayış serüveni ölünceye kadar sürdü. Karısı bile onu anlamadı. Tolstoy, bir çocuk gibi hayata küstü ve kaçtı. Seksen iki yaşındaki karanlık ve yağışlı bir Ekim gecesinde köyünden ayrıldı. Yolda hastalandı 7 Kasım 1910'da küçük bir tren istasyonunda hayata veda etti.

Lev Tolstoy zengin bir ailenin çocuğu olarak Rusya'nın Tula şehrindeki Yasnaya Polyana adlı konakta doğdu. Çok küçük yaşlarında önce annesini, sonra babasını kaybetti, yakınlarının elinde büyüdü. Çocukluğundan beri gerçekleri incelemeye karşı büyük bir ilgisi vardı. Öğrenimini tamamlamak için Moskova'ya gitti. Çalışkan zeki bir öğrenci olarak başarı ve sevgi kazandı. Fransızcasını ilerletmiş, Voltaire'i ve J. J. Rousseau'yu okumuş, bu iki yazarın kuvvetli etkisinde kalmıştı. Yasnaya-Polyana'ya döndü, yoksul köylüler arasına katıldı. İlk eseri olan "Çocukluk"u bu sıralarda yazdı.

Lev Tolstoy Bir süre sonra orduya girdi; Kafkasya'ya gitti. Kafkas halkının yoksulluk dolu yaşayışlarını ele aldığı izlenimlerle ilk gerçekçi hikâyelerini yazdı. 1854'te Kırım savaşı'na subay olarak katıldı. Sonra askerlikten ayrılıp Petersburg'a gitti. Bir kısım eserlerini oldukça sakin geçirdiği o yıllarda yazdı. Gene de içinde, aradığını bulamayan bir ruh çalkalanıyordu. Batı Avrupa ülkelerinde uzun bir gezintiye çıktı. Almanya, Fransa, İsviçre'de dolaştı. Yurduna dönüşünde gene Yasnaya-Polyana'ya yerleşti. Asalet ünvanlarından, lüksten sıkılıyordu. Köyünde bir okul kurdu. Bu okul, öğrenim, eğitim bakımından yepyeni bir kurumdu. Huzura kavuştuğuna kanaat getirdikten sonra, 1862'de evlendi.

Lev Tolstoy evlendiğinde karısı Sophie Behrs kendisinden 16 yaş küçük olup henüz 18 yaşındaydı. Bu evlilik onun düzenli bir hayat özlemini giderecekti. Bu evlilikten 13 çocukları oldu; bu çocukların 3'ü bebek iken, biri 5 diğeri de henüz 7 yaşında iken öldü. Eserlerinden en kuvvetli olan iki romanı "Savaş ve Barış" ile "Anna Karenina'yı" bu dönemde yazdı. Karısı, eserlerini yazmasında en büyük yardımcısıydı. Hatta "Savaş ve Barış"ın düzeltmelerini 12 kez yapıp yazmıştır. Aradan bir süre geçince yeniden, bu sefer eskilerden daha şiddetli bir moral çöküntüsüne uğradı. Geniş halk yığınlarının, özelikle Rus köylüsünün yoksul, perişan durumu onu çok üzüyordu. Bütün servetini köylülere dağıttı, her haliyle onlar gibi yaşamaya başladı. Kaba saba giyiniyor, giydiği her elbiseyi kendisi dikiyordu. Değişmeyen tek tarafı bıkıp usanmadan yazmasıydı. "Kroyçer Sonat", "Efendi ile Uşak", "Karanlıkların Gücü", "İman nedir", "İnciler", "Kilise ve Devlet", "İtiraflarım" hep bu yılların ürünleridir.

Lev Tolstoy Eserlerinde insanlığın çeşitli meselelerine değinen Tolstoy'un dünya ölçüsünde bir sanat ve fikir değeri vardır. Kendi ülkesinin toplumsal siyasal çalkantılarını, halkının yaradılışını, yaşayışını büyük bir ustalıkla yansıtmıştır. Gerçekçi edebiyatın en büyük temsilcilerinden olduğu kadar, bir filozof ve bir eğitimci olarak da ün kazanmıştı. Yukarıda sayılanların dışında "Diriliş", "Gençliğim", "Çocukluk", "Hacı Murat", "Ayaklanış", "Sergi Baba", "Tanrı Bizim İçimizdedir", "Kazaklar", "Tesadüf", "İki Süvari" gibi eserleri vardır.

Lev Tolstoy 82 yaşındayken, 1910 yılında öldü. Kış ortasında evini terk ettiğinde hasta düştükten sonra, Astapovo'da tren istasyonunda zatürre'den öldü. Polis, cenazesine katılmak isteyenlere ulaşımı sınırlandırmak için çalıştı, ama binlerce köylü cenazesinde sokakları doldurdular.

82 yaşında vefat eden Lev Tolstoy birçok kez büyük sıkıntılar yaşamıştır. Marksizm'den etkilenerek oluşturduğu mülkiyet konusundaki radikal fikirleri nedeniyle bütün servetini köylülere dağıttı, her haliyle onlar gibi yaşamaya başladı. Bu sebeple ailesiyle arası açıldı. Hıristiyan anarşizmini geliştirmeye çalıştığı kitabı "tanrının egemenliği içimizdedir" kitabıyla yeni bir hristiyanlık akımı tanımlaması, Ortodoks Kilisesi tarafından aforoz edilmesine sebep oldu. Tolstoy, ömrünün son yıllarını büsbütün derbeder bir şekilde geçirdikten sonra, bir küskünlük sonucunda, evini bırakıp yollara düştü. Astapovo tren istasyonunda ölü olarak bulundu. Ölümüne zatürrenin sebep olduğu bilinmektedir. Hayatı boyunca yaşamın nasıl bir şey olduğunu anlamaya çalıştı. Eserlerinde bunu eksiksiz olarak yansıtmayı hedef edinmiş en büyük Rus yazarlarından birisi olarak edebiyat ve dünya tarihindeki yerini aldı.

Lev Tolstoy Kitapları - Eserleri

  • Hacı Murat
  • İnsan Neyle Yaşar?
  • Kazaklar
  • Savaş ve Barış (2 Cilt Takım)
  • Anna Karenina
  • Aile Mutluluğu

  • Aslan ile Köpek Yavrusu
  • Hazreti Muhammed
  • Çocukluk
  • Çocukluk, İlkgençlik, Gençlik
  • Sivastopol
  • İvan İlyiç'in Ölümü
  • Kreutzer Sonat

  • Diriliş
  • Sergi Baba ve İki Hafif Süvari
  • Efendi ile Uşağı
  • Erik Çekirdeği
  • İtiraflarım
  • Ateşi Kıvılcımken Söndürmeli
  • Aşkın Yasası - Şiddetin Yasası

  • Sevgi Neredeyse Tanrı Oradadır
  • Üç Ölüm
  • Şeytan
  • Tanrı'nın Egemenliği İçinizdedir
  • Hayatın Anlamı
  • Masallar
  • Bir Gencin Dramı

  • Gençlik
  • Her Şeye Rağmen Sevgi
  • Sanat Nedir?
  • Din Nedir?
  • Vahşi Zevkler
  • Ve Işık Karanlıkta Parlıyor
  • Kafkas Tutsağı

  • İçimizdeki Şeytan
  • Hayat Üzerine Düşünceler
  • İnsana Ne Kadar Toprak Lazım
  • Hayatı Sorgulamak
  • Bilgelik Kitabı
  • Hikayeler
  • Günlükler

  • Tipi
  • Bütün Mutluluklar Birbirine Benzer
  • Fil ile Tilkiler
  • Baskın
  • Halk İçin Hikayeler
  • Öyküler
  • Ölüm Manifestosu

  • Karanlığın Kudreti
  • Canlı Ceset
  • Yaşlı Kavak
  • İlkgençlik
  • İhtiyar Adam ve Torunu
  • Tanrı Her Şeyi Bilir
  • Zamanımızın Köleliği

  • Dekabristler
  • İncil'in Kısa Bir Özeti
  • Tolstoy'un Risaleleri - 2. Cilt
  • Tolstoy'un Risaleleri - 1. Cilt
  • Davulun Sesi
  • Katya
  • Yunan Öğretmen Sokrates

  • Çocuk Gibi Olun
  • Şahin İle Horoz
  • Küçük Şeytan
  • Sahte Kupon
  • Savaş ve Askerlik Üzerine
  • Yurtseverlik, Askerlik ve İtaatsizlik Üzerine
  • Kralın Hediyesi

  • İnancım Neden İbarettir?
  • Dua
  • Savaşa Karşı Yazılar
  • Çömlek Alyoşa
  • Anna Karenina - 3. Cilt
  • Tolstoy'dan Seçme Öyküler
  • Yaşayan Ölü

  • Anna Karenina - 2. Cilt
  • Hikmetli Sözler
  • Savaş ve Barış - 2. Cilt
  • Savaş ve Barış - 3. Cilt
  • Savaş ve Barış - 4. Cilt
  • Hiddet
  • Tolstoy Gandhi Mektuplaşmaları

  • Ruh
  • Bethink Yourselves
  • Polikuşka
  • Tolstoy Bütün Eserleri 3
  • Balodan Sonra
  • Gri Tavşan
  • Seçilmiş əsərləri - 1. Cilt

  • Ruh ve Ölüm
  • Gençlik - 2. Cilt
  • Vatanseverliğe Karşı
  • Anna Karenina - 4. Cilt
  • Felsefe-i Hayat
  • İman ve İtikad
  • Aşk ve Öfke

  • Корней Васильев (Korney Vasiliev)
  • Gizli Notlar
  • Bütün Eserleri 10
  • Bütün Eserleri 11
  • Bütün Eserleri 12
  • Ölümden Sonra Dirilme - Cilt: 3
  • Çilekler

  • Tövbe Edin
  • Kuğular
  • İki Qusar
  • İman Vicdan Ve Dua
  • Halk İçin Hikayeler - 1. Cilt
  • Halk İçin Hikayeler - 2. Cilt
  • Halk İçin Hikayeler - 3. Cilt

  • Ainsi Meurt L'amour
  • Budala İvan
  • Yaban Çilekleri
  • Tanrı Gerçeği Görür Ama Bekler
  • Tolstoy Bütün Eserleri 14 (Ciltli)
  • Aforizmalar
  • Yolcu ve Köylü

  • Risaleler - İnsanın Dokuz Hali
  • Muhabbet
  • Kelam
  • Masallar
  • Basübadelmevt
  • Father Sergius
  • Söz ve Eşitsizlik

  • Bir İzdivacın Romanı
  • Çocukluk ve Gençlik Yılları
  • Susa Bilmirəm

Lev Tolstoy Alıntıları - Sözleri

  • Biz de böyleyiz işte... (İnsana Ne Kadar Toprak Lazım)
  • İnsan eğer çok yaşasaydı o nispette çok değişimlere uğrardı. İnsan başlangıçta bir bebekken sonra küçük çocuk, sonra yetişkin ve daha sonra da ihtiyar olurdu. Fakat insan ne kadar değişim geçirirse geçirsin kendisine daima "ben" demiştir. Bu "ben" bebeklikte, yetişkinlikte ve ihtiyarlıkta her zaman kişinin yanındadır. İşte değişmeyen bu "ben" ruh adını verdiğimiz şeydir. (Ruh ve Ölüm)
  • "İnsan kazanayım derken kendim kayboldum." (Tanrı Her Şeyi Bilir)
  • "Böyle anlarda bir felakete ne kadar yakın olduğumu bilseydin, kendimden ne kadar korktuğumu!" (Anna Karenina - 3. Cilt)
  • Bu da yaşamak mı sanki! İnsan ya tam öl­meli ya da tam yaşamalı. Tövbe, tövbe! (Çocukluk, İlkgençlik, Gençlik)
  • Insana öyle geliyordu ki yeni bir şeyi anlamak için büyük bir hevesle atılıyor ancak amacına erdikten sonra o şeyden nefret etmeye de hak kazandığını düşünüyordu. (Gençlik - 2. Cilt)

  • Kalben sakin ve uysal olun, hayatınızda mutluluğu bulursunuz. (İncil'in Kısa Bir Özeti)
  • Sağlığı ile övünenin değil hasta olanın hekime ihtiyacı vardır. (İncil'in Kısa Bir Özeti)
  • -Çünkü sen kendin için, mutluluğun için yaşamak istiyorsun. +Bu dünyada başka ne için yaşanır ki? -Tanrı için yaşamak gerekir Martin. (Hikayeler)
  • ''Kabahatlerin en korkuncu, nankörlüktür...'' (Çocukluk)
  • Bu acıyla da aynı şey olacak, zaman geçecek ve umurumda olmayacak. (Anna Karenina)
  • Ben, hayattan hiçbir beklentisi olmayan, mahvolmuş bir adamım artık... (Hikayeler)
  • Ölmek için referansa ihtiyaç yok (Anna Karenina - 3. Cilt)

  • Bence her insan bencildir,ve bütün yaptiklari da bu yüzdendir. -Bencillik,insanin kendisini en iyi ve en akilli olduğuna inanmiş olmasidir.. (Çocukluk, İlkgençlik, Gençlik)
  • Ve insanlar, kurtuluşu, her insan için zorunlu olan, tüm dinsel öğretilerde ve her bir insanın yüre­ğinde yazılan, 'kendine yapılmasını istemediğin şeyi başkasına yapma ve yakınlarını öldürme' yasasını yerine getirmekte arama­lıdırlar. (Yurtseverlik, Askerlik ve İtaatsizlik Üzerine)
  • İndi ki,bu dünya günahla doludur və ondan imtina etmək lazımdır,onda nəyə gərəkdir onun gözəllikləri? Bu işrəti niyə yaratmısan? (Sergi Baba ve İki Hafif Süvari)
  • 'Öldün mü toprağa gömerler, sonra da me­zarında ot biter, o kadar işte. Başka hiçbir şey yok' (Kazaklar)
  • Ben, niçin bütün dünyanın dâhiyane bulduğu Shakespeare'in yapıtlarını beğenmemekle kalmıyor, bunları bir de iğrenç buluyordum? (Sanat Nedir?)
  • Tarihsel olarak dekabristler,1825 Aralık ayında çarlığa karşı (Dekabr, Rusçada "Aralık" demek)meydan okumaya cüret etmiş ilk devrimcilerdi.hemen hepsi de Rus aristokrat ailelerinden geliyordu ve büyük bir çoğunluğu ise 1812'de Napoleon ordularına karşı savaşmışlar, kahramanlıklarıyla öne çıkmışlardı. (Dekabristler)
  • erkekler böyle düşünürsünüz.. Kendinize özgürlük tanıdınız, kadını ise kuleye tıkmak niyetindesiniz. Kendinize gelince her şeye izin verirsiniz.. (Kreutzer Sonat)

Yorum Yaz