diorex
Dedas

Troçki İstanbul'da - Ömer Sami Coşar Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Troçki İstanbul'da kimin eseri? Troçki İstanbul'da kitabının yazarı kimdir? Troçki İstanbul'da konusu ve anafikri nedir? Troçki İstanbul'da kitabı ne anlatıyor? Troçki İstanbul'da PDF indirme linki var mı? Troçki İstanbul'da kitabının yazarı Ömer Sami Coşar kimdir? İşte Troçki İstanbul'da kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 22.09.2022 15:00
Troçki İstanbul'da - Ömer Sami Coşar Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Ömer Sami Coşar

Yayın Evi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

İSBN: 9789944888820

Sayfa Sayısı: 207

Troçki İstanbul'da Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Stalin tarafından ülke dışına çıkarılan Kızıl Ordu'nun kurucusu Leon Troçki, dört buçuk yıl İstanbul'da yaşadı. Türkiye'deki sürgün yıllarının çoğunu Büyükada'da geçirdi. Ömer Sami Coşar'ın kaleminden bir yakın tarih araştırması.

Troçki İstanbul'da Alıntıları - Sözleri

  • ...''öteden beri türk inkılâbını takdir edenlerdenim. hatta o zamanlar yardım da ettim. bunu muhterem kemal paşa da bilirler''
  • ...troçki sâkin görünüyordu. yalnız bir muhabirin kendisine sual sorarken ''ekselans'' demesine birden sinirlenmiş, şu cevabı vermişti: ''ben ekselans değilim, yoldaşım''...
  • Maksim Gorki gibi bir yazar dahi, önceleri bastırmış olduğu "Lenin Üzerine Hatıralar" adlı kitabının yeni bir şeklini hazırlıyor, eski baskı hemen piyasadan kaldırılıyordu. Bunda, Lenin'in Troçki'yi öven öven sözlerine yer verilmişti de...Bu defa Gorki, Stalin'in arzusunu yerine getiriyor, yeni kitabında bu sözleri sildiği gibi Troçki'nin Bolşevik İhtilali'nde oynadığı rol üzerinde şüpheyi davet edebilecek bazı ilaveler de yapabiliyordu.
  • Bir zamanlar bir kaş çatması binlerce kişi için ölüm demek olan Troçki, bir paçavra çuvalı gibi Karadeniz kıyılarına düştü.
  • İstiklalinizi , bu uğurdaki mücadeleyi büyük reisinizin idaresine medyunsunuz. Gazi'nin büyüklüğü artık dünyaca teslim edilmiş bir hakikattir. Bir hakikat ki, burada tekrar etmekten ben de zevk duyarım.(L. Troçki)
  • Beyfendi, İstanbul kapılarından size şunları bildirmekle şeref duyarım ; Kendi arzuyla Türk sınırına gelmiş değilim ve bu sınırı zor kullandığından dolayı aşmaktayım. Cumhurbaşkanı Beyefendi, hürmetlerimin kabulünü rica ederim .(L.Troçki, 12 Şubat 1929)
  • Hasta ve bitik durumda bulunan kızını bile bu şartla(Türkiye'ye dönüş vizesi) Almanya'ya kabul edeceklerdi. Dünyada Troçki ve ailesi için tek açık kapı Türkiye idi.
  • Molotov, komünist partilerinin mevzi hedefleri bir yana bırakarak doğruca iktidarı ele geçirmek için mücadeleye girişmeleri gerektiğini söylüyor, ortaya iki ana parola atıyordu. 1- Umumi grevlere gidilecek! 2-Sokağa inilip, barikatlarla sokak ele geçirilecek!
  • Troçki gibi bir anarşist propagandacı yalnız karışıklık yayabilir.Almanlar bunu o kadar iyi biliyorlar ki,kendisini kabul etmeyi reddettiler.Muhakkak ki Kemalistlet kendileri aleyhinde çalışılmasına müsaade etmeyeceklerdir.Fakat bunun bile dışında,huzursuzlukla dolu bir Ortadoğu'da,böyle bir propagandacıya ve tahriklerine o kadar elverişli zemin var ki ! Dikkat etmeliyiz.Çünkü Fransız olarak biz bu bölge ile yakından ilgiliyiz.
  • 1925 yılında Türkiye'de Komünist Partisi'nin faaliyetine set çekildiği zaman, tevkif edileceğini anlayan Nazım Hikmet kaçıyor, Rusya'ya dönüyordu.

Troçki İstanbul'da İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Troçki; devrim önce kendi evlatlarını yer tezinin en büyük örneklerinden biridir. Devrim sonrası kurduğu ülkeden kovulup düşman bildiği bir rejimin topraklarına ayak bastığında öldürüleceğinden adı gibi emindi. Dört yıl yaşadığı Türkiye'de her türlü suikastten korunurken huzurlu bir çalışma ortamı sağlanarak fikirlerini geliştirmesine de zemin hazırlanmıştır. Troçki'nin Türkiye serencamını merak edenler için tavsiye edebileceğim bir kitap. Ayrıca Türkiye İş Bankası'nın Kültür Yayınları arasından çıkan hatırat serisinin çok detaya girmeden akıcı dille hazırladığı eserlerinin gayet başarılı olduğunu düşünüyorum. (Muhammet BÜLBÜL)

Fikirlerim: Kitabın dili, bilindik araştırma-tarih kitaplarının aksine sade bir dil içeriyor. Ağır bir anlatımı yok. Kitaptaki olaylar anlatılırken propaganda amacı güdülmemiş. Tarafsız bir biçimde aktarılmış. Güzel, okunabilecek bir kitap. (Muhammed Emin Filiz)

Araştırma ve inceleme gibi değil de anı ve biyografi tarzına daha yakın bir anlatım dili var. Konuya meraklı olmasanız bile surukleyici ve ilginç bir serüven anlatıldığı için kitap kendisini size okutur. (Yusuf Konakci)

Troçki İstanbul'da PDF indirme linki var mı?

Ömer Sami Coşar - Troçki İstanbul'da kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Troçki İstanbul'da PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Ömer Sami Coşar Kimdir?

İlk ve ortaokulu saint joseph'te okudu. lisenin ilk iki sınıfına paris'te janson de sailly'de devam etti. 1940 yılında galatasaray lisesi'nden mezun oldu. aynı yıl anadolu ajansı ve son posta'da gazeteciliğe başladı. 1947 yılında cumhuriyet gazetesine geçti. 1950-1960 yılları arasında bu gazetede dış politika yazarlığı yaptı."siyasi icmal"ler yazdı. bir süre yazı işleri müdürlüğünü üstlendi. 1958-1960 yılları arasında yıldız harp akademisi'nde dış politika konferansçısı olarak bulundu. i.ü. gazetecilik enstitüsü'nde "meslek ahlakı" dersleri verdi. 1960 yılında milliyet gazetesine geçen ömer sami coşar, 1961 yılında basın temsilcisi olarak kurucu meclis'e girdi. 1964 yılında kıbrıs olayları sırasında adada bulundu. 1968-1969 yıllarında bir süre yeni istanbul gazetesinde çalıştı. gazetecilik yaşamını daha sonra milliyet gazetesinde sürdürdü. türkiye'nin yakın tarihiyle kitap ve ansiklopedi çalışmaları yaptı.

Ömer Sami Coşar Kitapları - Eserleri

  • Troçki İstanbul'da
  • İhtilalin İçyüzü

Ömer Sami Coşar Alıntıları - Sözleri

  • "Öyle bir anayasa yapın ki, bir daha ihlali mümkün olmasın." (İhtilalin İçyüzü)
  • ...troçki sâkin görünüyordu. yalnız bir muhabirin kendisine sual sorarken ''ekselans'' demesine birden sinirlenmiş, şu cevabı vermişti: ''ben ekselans değilim, yoldaşım''... (Troçki İstanbul'da)
  • Hasta ve bitik durumda bulunan kızını bile bu şartla(Türkiye'ye dönüş vizesi) Almanya'ya kabul edeceklerdi. Dünyada Troçki ve ailesi için tek açık kapı Türkiye idi. (Troçki İstanbul'da)
  • "Aynı anda rektörlük binasının bütün ışıkları yanmaktadır. Saatlerdir toplantı halinde bulunan senato, Menderes'in üniversite profesörlerine yaptığı son hakaretleri cevaplandırmak için bir bildiri hazırlamıştır. İçerde Örfi İdare ve Merkez kumandanları bu bildirinin basına verilmemesi için senato üyelerini ikna etmeye çalışmaktadırlar. Birkaç saat sonra ne böyle bir bildiriye, ne de böyle bir ikna gayretine lüzum kalacağını nereden bilsinler?..Nereden bilsinler ki ertesi sabah devrilmiş görecekleri rejime indirilecek darbenin son hazırlıkları o anda burunlarının dibinde yapılmaktadır.." (İhtilalin İçyüzü)
  • Troçki gibi bir anarşist propagandacı yalnız karışıklık yayabilir.Almanlar bunu o kadar iyi biliyorlar ki,kendisini kabul etmeyi reddettiler.Muhakkak ki Kemalistlet kendileri aleyhinde çalışılmasına müsaade etmeyeceklerdir.Fakat bunun bile dışında,huzursuzlukla dolu bir Ortadoğu'da,böyle bir propagandacıya ve tahriklerine o kadar elverişli zemin var ki ! Dikkat etmeliyiz.Çünkü Fransız olarak biz bu bölge ile yakından ilgiliyiz. (Troçki İstanbul'da)
  • Molotov, komünist partilerinin mevzi hedefleri bir yana bırakarak doğruca iktidarı ele geçirmek için mücadeleye girişmeleri gerektiğini söylüyor, ortaya iki ana parola atıyordu. 1- Umumi grevlere gidilecek! 2-Sokağa inilip, barikatlarla sokak ele geçirilecek! (Troçki İstanbul'da)
  • Beyfendi, İstanbul kapılarından size şunları bildirmekle şeref duyarım ; Kendi arzuyla Türk sınırına gelmiş değilim ve bu sınırı zor kullandığından dolayı aşmaktayım. Cumhurbaşkanı Beyefendi, hürmetlerimin kabulünü rica ederim .(L.Troçki, 12 Şubat 1929) (Troçki İstanbul'da)
  • ...''öteden beri türk inkılâbını takdir edenlerdenim. hatta o zamanlar yardım da ettim. bunu muhterem kemal paşa da bilirler'' (Troçki İstanbul'da)
  • "Ben talihsiz bir adamım, 1957'de milletvekili seçildim. Meclis'e geldim. Birkaç ay içinde ancak sağımı solumu öğrendim, işlerin farkına vardım. Takrirler veriliyordu. Encümende ve Meclis'te müzakere oluyordu. Reye koyuluyordu, aklımın erdiği kadar reyimi kullanıyordum. Kanunun anayasaya uygun olup olmadığını, memleketin bir dikta rejimine götürülüp götürülmediğini, tek parti sistemine devlet idaresinin sürüklendiğini fark etmedim." (İhtilalin İçyüzü)
  • İstiklalinizi , bu uğurdaki mücadeleyi büyük reisinizin idaresine medyunsunuz. Gazi'nin büyüklüğü artık dünyaca teslim edilmiş bir hakikattir. Bir hakikat ki, burada tekrar etmekten ben de zevk duyarım.(L. Troçki) (Troçki İstanbul'da)
  • Bir zamanlar bir kaş çatması binlerce kişi için ölüm demek olan Troçki, bir paçavra çuvalı gibi Karadeniz kıyılarına düştü. (Troçki İstanbul'da)
  • Maksim Gorki gibi bir yazar dahi, önceleri bastırmış olduğu "Lenin Üzerine Hatıralar" adlı kitabının yeni bir şeklini hazırlıyor, eski baskı hemen piyasadan kaldırılıyordu. Bunda, Lenin'in Troçki'yi öven öven sözlerine yer verilmişti de...Bu defa Gorki, Stalin'in arzusunu yerine getiriyor, yeni kitabında bu sözleri sildiği gibi Troçki'nin Bolşevik İhtilali'nde oynadığı rol üzerinde şüpheyi davet edebilecek bazı ilaveler de yapabiliyordu. (Troçki İstanbul'da)
  • “Güneş batarken binlerce ağızdan çıkan yanık bir türkünün nağmeleri Beyazıt meydanını doldurmaktaydı: Olur mu böyle olur mu Kardeş kardeşi vurur mu Kahrolası diktatörler Bu dünya size kalır mı?” (İhtilalin İçyüzü)
  • "Polis ve jandarma elde bulunursa, adalet tesir altına alınırsa, söz söyleyebilecek vatandaşlar nimetle veya kahr ile susturulursa ve serbest fikir söylemek basında ve Büyük Meclis'te imkansız hale getirilirse, halk kıpırdayamaz, anlayamaz ve aciz kalır sanılmıştı. İktidardakiler her milletin bu yolasapmış her idarecisi gibi halkın hakiki düşüncesini, halkın potansiyel kuvvetlerini anlamaz ve görmez hale gelmişlerdi. 27 Mayıs böyle bir devre nihayet vermiştir." (İhtilalin İçyüzü)
  • 1925 yılında Türkiye'de Komünist Partisi'nin faaliyetine set çekildiği zaman, tevkif edileceğini anlayan Nazım Hikmet kaçıyor, Rusya'ya dönüyordu. (Troçki İstanbul'da)

Yorum Yaz