Urartu - Ali Narçın Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Urartu kimin eseri? Urartu kitabının yazarı kimdir? Urartu konusu ve anafikri nedir? Urartu kitabı ne anlatıyor? Urartu PDF indirme linki var mı? Urartu kitabının yazarı Ali Narçın kimdir? İşte Urartu kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Ali Narçın
Yayın Evi: Siyah beyaz yayınları
İSBN: 9786054777402
Sayfa Sayısı: 170
Urartu Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Anadolu, çoğu uygarlıklara ev sahibi yapmakla kutsal sayfalar arasına girmeyi başarmış bir bölge olarak belleklere yerleşmiştir. Anadolunun coğrafik konumları dışında tarihi ile ilgili ifadelerin toplamı belki de binlerce ciltlik bir ansiklopediyi oluşturur. Nedeni de o kadar çok uygarlık tarafından kullanıldı ki arkeologlar tarafından bulunan belgelerde önemi anlaşılan bir bölge konumuna getirildi. Bölge bir yarımada şeklinde Asya kıtasının güneydoğu kısmında konumlandırılır. Anadolunun bütünü Türkiye topraklarında bulunur. Kuzeyde Karadeniz, batıda Marmara ve Ege denizleri, güneyinde ise Akdeniz yer almaktadır. Günümüzde bu adların yerine Anadolu adı kullanılmaktadır. Tarihsel yönden stratejik bir noktada bulunan Anadolu çoğu uygarlıkların kilit noktası olmuştur. Tarihsel özelliğiyle Cilalı Taş Devri önceleri Anadoluda kurulmuştur. Çatalhöyük, Çayönü, Nevali, Çori, Hacılar, Göbekli Tepe ve Mersin yerleşim yerleri Cilalı Taş Devrinden kalan yerleşim yerleridir. Truva yerleşimi de Cilalı Taş Devri döneminde kurulmuş ve Demir Çağına doğru ilerlemiştir. Anadolu çok ilginçtir ki Sümer, Asur, Urartu, Hitit, Lidya, Peres, Selçuklu, Osmanlı, Roma, Bizans, Yunan, Kelt gibi uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır.
Ali Narçın, Mezopotamya bölgesinden kopup Anadolu topraklarına göç yoluyla gelenlerin, Uruadri ve Nairi kent devletleriyle birleşerek bir krallık kuran Urartuların yaşam serüvenini bu kitapta okurlarına özet şeklinde sunmuştur.
Urartu Alıntıları - Sözleri
- Bu tanrılar Meherkapi yazıtında çivi yazısıyla yazılan tanrılar listesindeki sıralamaya göre resmedilmislerdir. Kayaya bir kapı şekli verilerek yazılan yazıta " Meherkapi Yaziti " adı verilmiştir .Bu yazıtın Urartu dinsel kültüründe önemli bir yerinin olduğu söylenmektedir.
- Gilgamis nerelerde dolaşıyorsun? Aradığın yaşamı hiç bulamasın.cunku tanrılar insanı yarattıklarinda,payına ölümü verdiler ve hayat onların elinde kaldı
- Menua, Urartuların beşinci kralıdır. Yaptığı fetihlerden çok inşa ettirdiği yapılar ve kentlerle ülkenin gelişmesini sağlamıştır. “51 km uzunluğunda yaptırdığı su kanalı, ‘Menua Kanalı’ adını almıştır.” “Kadem bastı bölgesinde, kanalın destek duvarlarına beş adet yazılıtaş yerleştirdi. Yazıtlardan birinde ‘Bu bağ Menua’nın kızı Tariria’nındır. Adı Tariria Bağıdır.’ yazılıdır. Bu mevkide kızı için üzüm bağı diktirir. Bu bağ günümüzde de Tariria Bağ’ı olarak anılmaktadır.”
- “Arkeologlar Altıntepe, Adilcevaz ve Çavuştepe’de yaptıkları kazılarda madencilikle ilgili çok miktarda süs eşyaları ele geçirirler. Madeni işlemelerde üç ayaklı kazanlar, yılan başı biçiminde yapılmış yemek kepçeleri, bakraçlar, çengelli iğneler(fibula), gümüş eşyalar, tunçtan yapılan mızrak uçları, Urartu sanatçılarının madenleri son derece iyi işlediklerini gösterir.”
- “Arinna ya da Ardini adlı Güneş Tanrısına sadece Urartularda tapınılmadı. Yapılan araştırmalar başta Mısır olmak üzere çeşitli uygarlıklar Güneş Tanrısı yaratarak tapınma ihtiyacı duymuşlardır. Bu tanrıların çıkış merkezi öncelikle Mezopotamya bölgesi daha sonra da Atlantis, Mu kıtasından sonra Mısır olarak bilinmektedir. Ayrıca Orta ve Güney Amerika uygarlıklarında da Güneş Tanrısına tapınıldı. Ardini, Urartularda Güneş Tanrısıdır. Bu tanrıya Hitit halkı “Arinna ya da Ardini” adıyla tapınmıştır. Erkek mi kadın mı olduğu hakkında henüz belgeler yeterli değil. Ancak ikili bir tanrıyı sembolize ettiği söylenir. Azteklerdeki ikiliğin tanrısı “Ometeotl” gibi ikiliğin Tanrısı olma ihtimalini savunanlar da var.”
- Tanrı Haldi’nin, Urartulardan önce Mezopotamya bölgesinde tapınılan biri olduğu belirtilir. Haldi’nin kökeni ve gerçek tapınıldığı merkez kenti bilinmiyor. *Urartu zamanında İşpuini, Tanrı Haldi için Musasir(Ardini) kentinde bir tapınak yaptırır. *Tanrı Haldi ile ilgili Adilcevaz ilçesinde bazalt bir kabartma bulunmuştur. Kabartmada Kral Rusa II’nin Tanrı Haldi için “Rusahinili” adında bir kent kurduğu anlatılıyor. *İstanbul Eski Şark Eserleri Müzesinde 7761 kod numarasıyla, Tanrı Haldi için yapılmış bir kurban masası koruma altına alınmıştır.
- Özellikle Doğu Anadolu'da yaşayan Urartuların madeni son derece iyi işlediklerini ve ince işçilik yaptıkları kesin olarak belgelendi. Demir'in Urartular tarafından işlenmesi onların madencilikte çok ilerlediğini ifade eder.
- “Meherkapı adı verilen yazıt, Zımzım dağının kayalıkları üzerinde Urartulara ait bütün Tanrı ve Tanrıçaların adları ve onlara sunulan adak listelerini belirten bir yazıttır.”
- “Haldi’nin betimlendiği hayvan aslandı. Genellikle Huri geleneğini anımsatan görünüş şekli bir aslan üzerinde ayakta ve elinde bir kılıç ya da mızrak taşır şeklinde resmedilmiştir. Onun bu tarzda betimlenmesi Haldi’nin bir Asker Tanrı olarak ortaya çıkmasını ifade eder. Çünkü savaşlardaki ganimetlerden Haldi’ye armağan olanlar askeri malzemelerden oluşuyordu. Ona bir anlamda da Urartuların Savaş Tanrısı demek de mantıklı olmaktadır.”
Urartu İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Ali Narcin, Mezopotamya bölgesinden kopup Anadolu topraklarına göç yoluyla gelenlerin, Uradri ve Nairi kent devletleriyle birleşerek bir krallık kuran Urartuların yaşam serüvenini bu kitapta okurlarına özet şeklinde sunmuştur. (Semih özgün cankurt)
Keşke para vermeseydim, dediğim setlerden birine para verdim ki kitap seti sevmem, peyderpey kitap almak daha çok hoşuma gider. Şu an Van'da yaşamam hasebiyle Urartular kitabını bitirdim. Diğerlerini muhtemelen bitiriririm. Amacım derslerimde öğrencilerimin aklında kalması açısından okuduğum kitabı derste göstermek. Çocukken babamın kütüphanesine dadanır ansiklopedi okurdum. Kitap tam olarak öyle. Ne belli konu sırası var ne editörden geçmiş ne musahhihten geçmiş (çünkü imla yanlışları var)... Nasıl basımı yapılmış anlamadım. Başlıkların hiçbir sıralaması yok. Örneğin; bir yerde "Ölü Gömme Gelenekleri" başlığı var. Sonra başka bir yerde "Kaya Mezarları" anlatılmış. Bambaşka bir yerde "Ölü Yakma Geleneği" anlatılmış. Bu bile toplu halde tek başlıkta ya da peşi sıra anlatılmamış. Ben aldım siz de alın, paranız çöp olsun.(!) Zaten kitap seçemediğim ve okuyamadığım şu dönemde keşke hiç karşılaşmasaydık... (Canan Altoprak)
Kitabın 60. sayfasına geldiğimde bende uyanan ilk izlenim yazarın başka kitaplardan belirli bölümleri kopyalayıp yapıştırdığı yönündeydi. Bunu destekleyen birçok işaret de kitabın içerisinde mevcut. Hele bir cümle var ki, üç sayfa içerisinde defalarca aynısı karşınıza çıkıyor: "Dönemin ressamı her Tanrı'yı tapınma geleneğindeki özellikleriyle ele aldığı gibi fiziksel durumlarını da çizgilerle belirtmeyi ihmal etmemiştir". Bu tümcede dönemin ressamı diye bahsettiği şahıs kayalara veya kil tabletlere tanrı figürlerini çizen Urartu ressamı. Ancak bu ifade bu münhasır bölümde o kadar çok geçiyor ki, bu lüzumsuz tekrarlar insanı kitaptan bir şeyler öğrenmekten net bir şekilde alıkoyuyor. (Tamer Sağcan)
Urartu PDF indirme linki var mı?
Ali Narçın - Urartu kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Urartu PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Ali Narçın Kimdir?
Tarihçi, araştırmacı-yazar. Romen Şair Mihail Eminescu üzerine yaptığı çeviri ve yazın çalışmalarıyla tanınmaktadır. Ancak asıl ilgi alanı, hakkında birçok kitap çalışmasına imza attığı antik uygarlıklardır. Antik Mısır, Aztek, Maya, İnka, Sümer, Babil uygarlıkları hakkında yaptığı çalışmalarla ses getirmiştir. Mitoloji, kültür tarihi ve dinler tarihi üzerine çalışmaya devam etmektedir.
Ali Narçın Kitapları - Eserleri
- Eski Mısır
- Sümer
- Babil
- Hitit
- Maya
- Asur
- İnka
- Aztek
- Urartu
- Çelişkiler
- Kimmerler - Unutulmuş Krallıklar
- Lidyalılar
- Medler - Unutulmuş Krallıklar
- Akadlar: İlk İmparatorluk
- Hurriler: Özgür Ülke
- Enki'nin Şifreleri
- A'dan Z'ye MISIR
- Kayıp Kıta Mu ve Osiris Dini
- Persler
- Gutiler - Unutulmuş Krallıklar
- Kassitler - Unutulmuş Krallıklar
- Etrüskler - Unutulmuş Krallıklar
- Yazının Kutsal İşaretleri
- Göbeklitepe Sırları ve Aborjinler
- Urartu: Doğu’nun Güneşi - Dünya Uygarlıkları
- Hitit: Anadolu Rüzgarı - Dünya Uygarlıkları
- Marduk'tan Gelenler
- Güneşe Yönelenler
- Kimdi Bu Urartular
- Vadideki Uygarlık
- Duat'ın Bekçileri
- Hattutaş'ın Efendileri
- Beyaz Ülke
- A’dan Z’ye Sümer
- A’dan Z’ye Asur
- Mihai Eminescu
- Gizlenen Alevilik
- A'dan Z'ye Maya
- A'dan Z'ye Aztek
- Kırık Tabletler
- Maya: Kıyametin Habercileri - Dünya Uygarlıkları
- Frigler: Masallar Ülkesi
- A'dan Z'ye Urartu
- A'dan Z'ye İnka
- Dünya Uygarlıkları Asur - Kent Krallığı
- Dünya Uygarlıkları Çelişkiler-Tabletlerle Yüzleşme
- Sümer Yazının Mucitleri; Dünya Uygarlıkları
- İnka: Güneşin Çocukları - Dünya Uygarlıkları
- Adalet Tanrıları Kabir Azabı
- A'dan Z'ye Hitit
- Babil: Babil'in çocukları - Dünya Uygarlıkları
- Romen Şiirinin Efsane Efsane Şairi Mihai Eminescu
- Ateş Değirmeni
- Dışımdaki Ben
Ali Narçın Alıntıları - Sözleri
- Balkanlar, İtalya yarımadasının doğusu, Anadolu'nun batısı ve Kuzeybatısı, Avrupa kıtasının da Güney Doğusunda yer alan bir bölgedir. Bölge adını Balkanlar dağından almıştır. Bu dağlar Bulgaristan'ı ikiye bölmektedir. Bölgede kültürel yapının yükselmemesi nedeniyle Avrupa’nın çok gerilerinde kalmış bir bölge şeklinde de tanıtılmaktadır. Yaklaşık 49 milyon insanın yaşadığı bölgede Osmanlının çekilmesinden sonra çok sıkıntılar yaşandığı gözlenmektedir. İç savaşlar, devletlerin bölünmeleri, ayaklanmalar bu dönemlerde ortaya çıkmıştır. (Frigler: Masallar Ülkesi)
- Tanrılar insanı yarattıklarında, payına ölümü verdiler... (Asur)
- An:Gökteki yaşam suyunun koruyucusudur. Yaratılışta ilk hareketi sağladığı belirtilen bir tanrı olarak aı.tlahldı. (A’dan Z’ye Sümer)
- Ve ona seslendim:arinna'nın güneş tanrıçası!benim efendim,benim yanıma aşağıya gel ve(...)senin topraklarını almak isteyen çevredeki düşman ülkeleri yok et! (Hitit)
- Bölgede egemenlik kuran Urartular, kendilerini "Biaini" şeklindeki bir lakapla tanıtıyorlardı. Bu sözcük halk arasındaki söylenişi biçiminden uzaklaşarak deformasyona uğramış "Bian" ve bazen de "Vian" şeklindeki söylenişiyle bugünkü "Van" sözcüğünün yaratılmasını sağladılar. (Babil)
- Ezber yoluyla belgelerin kaybı en çok inka inancında görülür. İnkalar şeytan işidir diyerek yazıyı yasaklamış ve ezbere dayalı bir yaşam takvimini sergilerken, çoğu dua şeklindeki el yazmalı metinler de bölgeyi Hristiyanlaştırmak isteyen rahipler tarafından batıl inanç taşıyor gerekçesiyle imha edilmiştir. (Çelişkiler)
- Güçlü olanlar savaşın bitiminde zafer kazandıkları zaman kazanma nedenini de tanrıların gücüne bağlamaktadırlar. İşte Asur kentinin kurulma nedeni de tanrısal gücün ortaya koyduğu bir yapılanmadır. (Asur)
- Belki de ilk şarkıların da yaratıcısı annelerdir. (Sümer)
- Menua, Urartuların beşinci kralıdır. Yaptığı fetihlerden çok inşa ettirdiği yapılar ve kentlerle ülkenin gelişmesini sağlamıştır. “51 km uzunluğunda yaptırdığı su kanalı, ‘Menua Kanalı’ adını almıştır.” “Kadem bastı bölgesinde, kanalın destek duvarlarına beş adet yazılıtaş yerleştirdi. Yazıtlardan birinde ‘Bu bağ Menua’nın kızı Tariria’nındır. Adı Tariria Bağıdır.’ yazılıdır. Bu mevkide kızı için üzüm bağı diktirir. Bu bağ günümüzde de Tariria Bağ’ı olarak anılmaktadır.” (Urartu)
- Araştırmacılar, Sümerlerle ilgili kazı yapan arkeologların buldukları tabletleri inceleyip çözdüklerinde bebeklerin anneleri tarafından uyumaları için "ilk ninni" nin Sümerlerde başlamış olduğuna karar verdiler. "... Gel, uyku, gel uyku/ Oğlumun olduğu yere gel/ Çabuk oğlumun olduğu yere gel uyku/ Uykusuz gözlerine uyku ver/ Sürmeli gözlerine elini koy/..." (Sümer)
- An, daha sonraki dönemlerde Asurlar tarafından da sa h iplenerek tapınılan bir Asur tanrısı olmuştur. (A’dan Z’ye Sümer)
- "MUSTAFA KEMAL ATATÜRK mutlaka Sümer krallarının reformcu girişimlerini öğrenmiş olmalıdır ki din ve devlet işlerini birbirinden ayıran 'laiklik' sistemine sıcak bakmış ve ülkenin geleceğindeki siyasal biçimini bu yolla denge içinde tutmasını başarmıştır." (Dünya Uygarlıkları Çelişkiler-Tabletlerle Yüzleşme)
- "İnsanoğlu sağır; bir şey bilemez. Kimin ne bilgisi var ki? İyi iş mi kötü iş mi yaptı bilemez..." (Asur)
- Buna benzer öykülerin olduğu bilinmektedir ve Hitit yazmanlarinin da kendi düşünsel tarzlarıyla yazdıkları yazıtlar bulunmaktadır. Ancak çoğu öykü Hitit edebiyatına Mezopotamya bölgesinden taşınmış ve burada değer görmüştür. (Hitit)
- Duru ırmakta, ey kız, duru ırmakta yıkan. Ey Ninnil, Ninburdu ırmağının kıyısı boyunca yürü, ışıltılı gözlü, efendi, ışıltılı gözlü 'yüce dağ' Enlil baba, ışıltılı gözlü, görecek seni. Derhal kucaklayacak(?) ... Öpecek seni . Şeklinde ki örgütlerle kız büyük sevinçler içinde annesinin öğütlerini yerine getirir. (Sümer)
- “Bedenim, benim seçmediğim iki yabancının birleşmesiyle oluştu.” (Çelişkiler)
- Donmuş,buz tutmuş yer, güneşi ne bilir, ışığın da ne haberi olur? Yaratılmış canın yaratıştan haberi olur mu ? (Babil)
- Ana-İttuşu Kanunları: Sözcük karşılığı "vadesi gelene ka dar" şeklinde tanımlandığı belirtiliyor. Bu kanun Asurbanipal'ın kütüphanesinin kalınhlan arasında 11 tab let şeklinde bulunmuştur (A’dan Z’ye Sümer)
- Geçmişini, asaletini, tarihini, atalarının insanlığa nasıl medeniyetler ikram ettiğini bilmeyenler korkak, köle ve başkasının tetikçisi olur. (Medler - Unutulmuş Krallıklar)
- Tarihsel belgeler, arkeolojik buluntular Ur hanedanlığının ilk kralı Ur-Nammu'nun da kanun koyucu bir kral olduğunu açıklar. Ur-Nammu, bugün sosyalist ideolojinin temellerini atan Karl Marx'ın belki de atası olarak Sümer topraklarında ezileni koruması altına alan tek kral olarak tarih perdesini süslemektedir. (Sümer)