diorex
sampiyon

Vakıf’ın Sınırı - Isaac Asimov Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Vakıf’ın Sınırı kimin eseri? Vakıf’ın Sınırı kitabının yazarı kimdir? Vakıf’ın Sınırı konusu ve anafikri nedir? Vakıf’ın Sınırı kitabı ne anlatıyor? Vakıf’ın Sınırı PDF indirme linki var mı? Vakıf’ın Sınırı kitabının yazarı Isaac Asimov kimdir? İşte Vakıf’ın Sınırı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 29.07.2022 11:00
Vakıf’ın Sınırı - Isaac Asimov Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Isaac Asimov

Çevirmen: Ertuğrul Bilal

Orijinal Adı: The Foundation Novels Foundation's Edge

Yayın Evi: İthaki Yayınları

İSBN: 9789752732216

Sayfa Sayısı: 636

Vakıf’ın Sınırı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

İki Vakıf arasındaki, ağır bedelleri olan savaş nihayet sona ermiş, Birinci Vakıf’ın bilim adamları savaştan zaferle çıkmıştır. Hari Seldon’un uzun zaman önce hazırladığı, eski uygarlığın yerine yenisini inşa etme planını hayata geçirmek için geri dönmektedirler. Fakat İkinci Vakıf’ın tamamen yerle bir edilmediğine ve hayatta kalan birkaç düşmanın intikam için hazırlık yaptığına dair söylentiler duyulmaya başlar. Vakıf’tan sürülmüş iki kişi –eski bir encümen üyesi ve çelimsiz, yaşlı bir tarihçi– İkinci Vakıf’ın hâlâ ayakta olduğunu gösteren kanıtları ve efsanelerdeki Dünya Gezegeni’ni bulmak için yola koyulur...

Vakıf’ın Sınırı Alıntıları - Sözleri

  • Cesur olmak bazen aptalcadır.
  • Her halükarda bir makinenin dişlisi olarak anlamsız bir güvenlik içinde yaşamaktansa özgür iradeyle yenilmek evladır
  • 'Gerçeğe ne kadar yakın olursa, yalan o kadar iyi olur ve gerçeğin kendisi de kullanılabildiğinde en iyi yalandır'
  • Toplumlar kendi tarihlerini yaratır.
  • Yine de insan kimseye güvenmeden yaşamını sürdürebilir miydi? Göründüğü kadarıyla buna zorunluydu.
  • Biz kendi gerçekliğimizde yalnızız.
  • Onun kusuru, kusursuz olması.
  • Yaşam sürüp gidiyordu ve neler olacağına dair belirsizlik onları yıpratıyordu.
  • Her zaman görebileceksen bakmanın ne gereği var.
  • Ne denli çarpıtılmış olursa olsun bir biçimde içinde bir gerçek payı olmalı.
  • Zorunlu olmadan hiçbir şey yapma ve zorunluluk gerektirdiğinde ise duraksa.
  • ... hiçbir şey spor olsun diye ya da zevk için öldürülmez, hiçbir şey gereksiz acıyla yok edilmez.
  • Kendi alanımda çalışırken belli bir soruna fazla takılıp kalmanın her zaman kötü sonuç verdiğini gözlemledim.
  • "İnsanlar komşularından daha iyi olduklarına, kültürlerinin diğer dünyalarınkinden daha eski ve üstün olduğuna, başka dünyalarda iyi olanın kendilerinden alındığına, kötü olanınsa bu alımda çarpıtıldığı veya yozlaşırıldığına ya da başka bir yerde icat edildiğine kesin gözüyle bakmaya meyillidirler."
  • Kendi kendime konuşmak gibi kötü bir alışkanlığım var.

Vakıf’ın Sınırı İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Vakıf'ın Sınırı hayretler içinde bitmiş bulunuyor. Öncelikle bu kez farklı bir yol izleyip önce hislerimi yazacağım ve sonra konudan kısaca ve detaysız bahsedeceğim. Okuduğum diğer 3 kitaptan farklı ve daha etkileyici olduğunu söylemem gerek. Konu öyle farklı bir yere geldi ki tahmin edemedim başlarda neler olabileceğini. Kitabın adı bana bir şeyler ifade etse de sona doğru okuduklarım beni şaşkına çevirdi. Sayfaları yok artık diyerek çevirdim, Asimov bunu düşünmüş olamaz dedim. Ama düşünmüş! Her konuyu her kitabı her detayı birbirine bağlamış. Hepsini tek bir şey için yazmış hepsini! Öyle bir yere bağlandı ki konu, ah bilemezsiniz! Şimdi konudan bahsederken aralara fikirlerimi de ekleyeceğim. İkinci Vakıf'ın üstündeki perdenin aralamasından 498 yıl geçmiştir ve Seldon Plânı olması gerektiğinden daha da kusursuz bir şekilde işlemeye devam etmiştir. İkinci Galaksi Imparatorluğu'nun kurulmasına plâna göre 500 yıl kalmıştır. Vakıf ilk yarıyı zor şeyler yaşasa da tamamlamış ve hedefe adım adım yaklaşmaktadır. Terminus'daki Seldon Sarayı'nda Seldon sekizinci kez ortaya çıkmış ve o da yeni bir kötü haber vermemiştir yani her şey görünüşte yolunda gitmektedir! Belediye Başkanı Branno da Seldon Plânı'na olan bağlılığını kanıtlamıştır. Ancak işlerin bu kadar "kusursuz" ilerlemesi Encümen Üyesi Trevize'yi kuşkuya düşürmüş ve bu kuşkularını dile getirmiştir. Bu kuşkunun geri dönülmez bir sonuca neden olacağını kimse bilmemektedir! İkinci Vakıf'ın yok edilmediği gerçeği dilden dile yayılırken, sesli bir şekilde söylenen bu sözler herkesi etkilemiştir. Yaptığı bu çıkışın, hayatını tamamen değiştireceğini bilmeyen Trevize, tarih profesörü Janov Pelorat ile bir yolculuğa çıkacaktır. Tabi ki yolculuğun amacı vardır. Hattâ bu kez iki amaçla etkileyecektir bizi Asimov! Birincisi İkinci Vakıf var ise yerini ve var olduğunu ortaya çıkarmak. İkincisi ve en en önemlisi tüm insanların geldiği ANA GEZEGEN olan DÜNYA'yı bulmak! Yanlış okumadınız. Dünya! Sıra Dünya'ya geldi nihayet! * İnsan türünün köken gezegeni, Dünya olarak tanımlanan bu gezegen nerede peki? * Dünya bir mit mi yoksa gerçekten de böyle bir gezegen var mı? Bizler bunları okurken, Asimov beynimizi sadece böyle yakmakla kalmıyor. Bir de işin içine Sonsuzluğun Sonu ile Üç Robot Kanunu giriyor! Ah bu bölümleri ne kadar hızlı okudum nasıl da heyecanla ilerledim bilemezsiniz. Ama bu konular ile ilgili yazacağım her şey detaya girecektir. Siz sadece bu iki konunun kitabın ana konusunu hatta bence Vakıf'ın ana konusunu temelini oluşturduğunu unutmayın. Okuyun, okuyun mutlaka okuyun! (fazi)

İlk üç kitaptan çok çok daha iyiydi Vakıf'ın Sınırı. Özellikle kitabın son sayfalarını soluksuz okudum. Öyle çok ters köşe yaptı ki yazar, bütün tahminlerim boşa çıktı sonuyla ilgili. 1. Vakıf, 2. Vakıf, Trevize, Pelorat ve daha niceleri. Çok iyi yazılmış bir kitap. Herkese iyi okumalar. (Emre Şenkal)

Kitabın baş karakteri Trevize’in zekasına her analizinde hayran olmam bir yana dursun, serinin dördüncü kitabı olan bu kitabın, Sonsuzluğun Sonu ile bu kadar mantık çerçevesinde harmanlanması ve bunu yaparken araya, robotlar, sonsuzlar ve Dünya Gezegeni’ni kuşkuya gram yer bırakmadan tane tane anlatarak serpiştirmesi kitabı okurken aldığım keyifi o kadar üst noktalara taşıdı ki, izah edemem. Son dört bölümü okurken oturduğum yerde heyecanla zıpladım! Çok keyifli zaman geçirdim. Serinin ilk üç kitabına haksızlık etmek istemem ama bu kitap bambaşka hazlara sürükledi beni. Yepyeni fikirler ekti zihnime sanki İkinci Vakıf tarafından değiştirildim!! Bu kadar geniş ve karmaşık bir kurguyu bu denli mantık çerçevesine oturtan Asimov’un zekası ve yeteneği karşısında dehşete de düşmedim değil. Keşke daha uzun yaşasaydı, daha çok yazsaydı. Ek olarak, kitapta ilk üç kitapta olduğu gibi devamlı zaman atlamaları olmaması ve kurgunun sürekli bir akış ve heyecan verici olaylar ile ilerlemesi, karakteri daha iyi anlamayı ve onunla bağ kurmayı kolaylaştırıyor. Dolayısıyla karakterin sevinci ve üzüntüsünü siz de paylaşıyorsunuz, bu nedenle de bu kitap diğerlerinden daha çok etkiledi beni. Fakat Golan Trevize’e fena halde hayran olmuş bulunmaktayım. İyi ki görevi daha bitmedi. (A.Z.)

Vakıf’ın Sınırı PDF indirme linki var mı?

Isaac Asimov - Vakıf’ın Sınırı kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Vakıf’ın Sınırı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Isaac Asimov Kimdir?

Isaac Asimov (2 Ocak 1920 - 6 Nisan 1992), Yahudi asıllı ABD'li yazar ve biyokimyacı.

Pek çok konuda yapıtları olmasına karşın, bilim kurgu eserleri ve popüler bilim kitapları ile tanınmıştır. Kurgu olmayan çok sayıda eserinin yanı sıra Fantezi dalında da yazmıştır. Dewey Ondalık Sınıflandırma sistemindeki Felsefe hariç tüm ana dallarda eserleri vardır. Asimov ortak görüşle bilim-kurgu dalının ustasıdır. Robert A. Heinlein ve Arthur C. Clarke ile birlikte yaşadığı dönemde "Üç Büyük" bilim kurgu yazarından biri olarak kabul edilmiştir.

Yaşamöyküsü

Kesin doğum tarihi bilinmeyen Asimov'un doğum tarihi resmi kayıtlarda 2 Ocak 1920'dir. Rusya'da Smolensk yakınlarındaki bir kasabada Yahudibir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Asimov, ailesi ile birlikte üç yaşındayken Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti. New York kentinde büyüdü. 20 yaşından önce bilim-kurgu öyküleri yazmaya başladı.

Columbia Üniversitesi'nden 1939'da mezun oldu ve kimya dalında doktorasını aynı üniversiteden aldı. Daha sonra Boston Üniversitesi'ne geçti. Burada 1979'da profesör oldu.

26 Temmuz 1942'de Gertrude Blugerman ile evlendi. Bu evliliğinden iki çocuğu oldu. 1973'te ilk eşinden boşanan Asimov, aynı yıl Janet Jeppson ile evlendi.

1983'te olduğu by-pass ameliyatındaki kan naklinde kendisine verilen enfekte kan nedeniyle AIDS'e yakalandı ve 6 Nisan 1992'de bu hastalık yüzünden öldü. AIDS'ten öldüğü gerçeği ölümünden on yıl sonra kamuoyuna açıklandı.

Yazarlık kariyeri

Yazarlık kariyerine bilim-kurgu ile başlayan Asimov, popüler bilim kitapları ve şiir kitapları da yayımladı.

1941'de yayımlanan Nightfall adlı kısa bilim-kurgu öyküsü, en ünlü bilim-kurgu öykülerden biri oldu. Bu öykü 1968'de Amerikan Bilim-Kurgu Yazarları adlı kuruluş tarafından o zamana dek yazılmış en iyi kısa bilim-kurgu öyküsü seçildi.

Asimov, Vakıf (İng: Foundation) ve Robot dizi kitapları ile de büyük ün kazandı.

Kazandığı Ödüller

Nebula Best Short story (aday) (1965) : Founding Father

Nebula Best Short story (aday) (1965) : Eyes Do More Than See

Nebula Best Novel (kazandı) (1972) : The Gods Themselves

Hugo Best Novel (kazandı) (1973) : The Gods Themselves

Hugo Best Novellette (aday) (1975) : That Thou Art Mindful of Him

Nebula Best Novellette (aday) (1976) : The Bicentennial Man

Hugo Best Novellette (kazandı) (1977) : The Bicentennial Man

Nebula Best Novel (aday) (1982) : Foundation's Edge

Hugo Best Novel (kazandı) (1983) : Foundation's Edge

Hugo Best Novel (aday) (1984) : The Robots of Dawn

Nebula Best Short story (aday) (1986) : Robot Dreams

Hugo Best Short story (aday) (1987) : Robot Dreams

Hugo Best Novellette (kazandı) (1992) : Gold

Isaac Asimov Kitapları - Eserleri

  • Vakıf Kurulurken
  • Vakıf ve İmparatorluk
  • Çelik Mağaralar
  • Güneşin Tanrıları
  • Şafağın Robotları
  • Kurtarıcı
  • Uzayın Bekçileri
  • İşte Tanrılar
  • Bilim ve Buluşlar Tarihi
  • İkinci Vakıf
  • Vakıf’ın Sınırı
  • Vakıf İleri
  • Vakıf ve Dünya
  • Dolu Dolu Yaşadım
  • Robot Öyküleri Antolojisi
  • Dün Bugün Yarın
  • Melezler Venüste
  • Karadul Bulmacaları
  • Jüpiteri Satıyorum
  • Patlayan Güneşler
  • İntikam Tanrıçası
  • Marslılar
  • Üç Robot Yasası
  • İnsanlığın Geleceği
  • Güle Güle Dünya
  • Galaksi Şeytanları
  • Gizli Göz
  • Mikromega
  • Ben Robot
  • Bilinmeyen Tehlike
  • Kan Damarlarında Yolculuk
  • Sonsuzluğun Sonu
  • Son Soru
  • Hedef Beyin
  • Dünya Hepimize Yeter
  • The World Around You
  • Dünya Dışı Uygarlıklar
  • Bilim Rehberi
  • Vakıf
  • Ölü Gezegen
  • Toz Gibi Yıldızlar
  • Uzayın Sınırları
  • Uzaydan Gelen Konuk
  • Uzay Akımları
  • Gökteki Çakıl Taşı
  • Güneş Sistemi Öyküleri
  • Azazel
  • Bilim ve Evren
  • Isaac Asimov Açıklıyor
  • Robot Dreams
  • Seçilmiş Əsərləri
  • The Complete Robot
  • Foundation Trilogy
  • I, Robot

Isaac Asimov Alıntıları - Sözleri

  • Aradan on iki saat geçmesine rağmen uyku prensip meselesi olarak kaldı, uygulamaya dökülemedi. (Ben Robot)
  • Kendi alanımda çalışırken belli bir soruna fazla takılıp kalmanın her zaman kötü sonuç verdiğini gözlemledim. (Vakıf’ın Sınırı)
  • Hiç kimsenin asla gerçekten vazgeçilmez olmadığını fark etmişsindir sanırım. (Vakıf İleri)
  • . Yani evren tam olarak düşündüğünüz gibi değil. O zaman inançlarını yeniden düzenlesen iyi olur. Çünkü kesinlikle evreni yeniden düzenleyemezsiniz. ... (Isaac Asimov Açıklıyor)
  • Huzur bulmanın bir yolu olmaksızın yabancı bir gezegendeydi. (Şafağın Robotları)
  • Ama canlılar zekaya sahip olup mantığa sahip olmaksızın da doğabilirler. (Marslılar)
  • “En büyük kaynağımız yaratıcılık ve o asla tükenmeyecek.” (Çelik Mağaralar)
  • O sadece bir makineydi, ve eğer öyle olduğu biraz daha belirgin olsa bu kadar korkutucu olmayacaktı. (Robot Öyküleri Antolojisi)
  • Aptallığa karşı işte şu tanrıların da çabaları nafiledir. (İşte Tanrılar)
  • İnsanların bir gerçekle başlayıp çevresine allanıp pullanmış yalanlar yığma huyunu görmek için efsanelere biraz göz atman yeterli oluyor. (Vakıf ve Dünya)
  • "Fakat gençliğimde bile bilgi tehlike teşkil ediyorsa çözümün cehalet olduğuna inanmayı kendime yediremedim. Bana hep çözüm bilgelikmiş gibi geldi. Tehlikeye bakmayı reddetmezdiniz; öyle yapmaktansa onun hakkından nasıl güvenle geleceğinizi öğrenirdiniz." (Çelik Mağaralar)
  • Zarar verebilen her nesne için geçerli olduğu gibi, ok ve yay sonunda insanlar tarafından insanlara karşı kullanıldı. (Bilim ve Buluşlar Tarihi)
  • İnanmak, yalnızca kafayla ilgili bir şey değildir, doktor. Buna bütün kalbinizle, ruhunuzla inanmanız gerekiyor. (Uzayın Bekçileri)
  • Üç Robot Yasası iki yüz yıl boyunca makine adamları kontrol altında tuttu. O halde insanlar neden robotlara güvenemiyorlar? (Üç Robot Yasası)
  • “Ya eskiler şimdi yaşıyor olmalıydılar ya da ben o zaman.” (Vakıf ve İmparatorluk)
  • Ama canlılar zekaya sahip olup mantığa sahip olmaksızın da doğabilirler. (Marslılar)
  • "İsmimin ölüm ve katliamla ilişkilendirilmesini istemiyorum. Bana bir sürü madalya verirler fakat yüzyıl sonra tarih kitaplarında eli kanlı bir zorba olarak anılırım." (Gökteki Çakıl Taşı)
  • Her zaman görebileceksen bakmanın ne gereği var. (Vakıf’ın Sınırı)
  • Belki de, uzayın her köşesinde zeka durumları birbirinden farklı değil. (Uzaydan Gelen Konuk)
  • Sonra Tony’nin ona bakan gözlerini yakaladı, ve neredeyse gülümseyecekti ki... Onun yalnızca bir makine olduğunu anımsayıverdi. (Robot Öyküleri Antolojisi)

Yorum Yaz