diorex
Dedas

Veda - Ayşe Kulin Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Veda kimin eseri? Veda kitabının yazarı kimdir? Veda konusu ve anafikri nedir? Veda kitabı ne anlatıyor? Veda kitabının yazarı Ayşe Kulin kimdir? İşte Veda kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 22.02.2022 06:00
Veda - Ayşe Kulin Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Ayşe Kulin

Yayın Evi: Everest Yayınları

İSBN: 9789752894402

Sayfa Sayısı: 390

Veda Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Ayşe Kulin, Osmanlı İmparatorluğu'nun son günlerinde, işgal altındaki İstanbul'da bir konakta yaşananları anlatıyor bu kez. Son Maliye Nazırı ve ailesi aracılığıyla o dönemin resmini çizen Veda, çökmekte olan bir tarih ile yeni bir gelecek arayan Milliciler arasında sıkışan o dönem Osmanlı aydınının da öyküsünü dile getiriyor.

Ayşe Kulin'in her zamanki ustalıklı ve sürükleyici üslubu ile okurlarının elinden bırakamayacakları bir kitap bu. Günümüz Türk edebiyatında neredeyse eşsiz olan, biyografik veriler ile roman tekniğini birleştirmekteki ustalığını bir kez daha sergileyen Kulin, bu kez bir İstanbul öyküsü bir imparatorluk tarihini birlikte ele alıyor.

(Tanıtım Bülteninden)

Veda Alıntıları - Sözleri

  • İnsan zamanla, acıları, kederleri de kanıksıyordu mutluluğu kanıksadığı gibi.
  • "Kediler çekilince etraf farelere kalırmış!"
  • İnsanlar sevdikleri veya mukaddes addettikleri kimselerin kusurlarına karşı kör olur.
  • "Lakin aşk başka bir şey, Kemal." "Ah Azra, bilmez miyim," dedi Kemal, " gönül hakikaten ferman dinlemiyor. Keşke kalbimize söz geçirebilsek." "Ve arzularımıza. Siz erkekler kalbinizden çok arzularınızın esiri oluyorsunuz galiba."
  • Seni gördüm daha iyi oldum.
  • "Allah'a emanet ol, sevgilim," dedi ve Kemal'in yanındayken söylemeye cesaret edemediği bu sözü, ruhu, yüreği ve dudakları yanarak defalarca tekrarladı kendi kendine, "sevgilim, sevgilim, sevgilim..."
  • İnsan zamanla acıları, kederleri de kanıksıyordu mutlulukları kanıksadığı gibi.
  • Allah beni hiçbirinize muhtaç kılmasın diye geçiren Ahmet Reşat...
  • Nelerle uğraştığımı bir bilseniz bana kızmak yerine halime acırsınız.
  • Dayanılması zor gerçekler vardı.
  • İnsan başına gelmeden bilemiyor ama her musibet, dayanma gücüyle birlikte geliyordu.
  • Çöpçatan mısınız siz, içi koca dolu bir sepetiniz mi var yoksa?
  • Tuhaf bir mahluktu insanoğlu. Belki en büyük gücü, başka çıkar yol olmadığını hissettiğinde, araziye uyum sağlamasıydı.
  • İnsan hiç olmazsa imkansızı denemek istemez mi?

Veda İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Ayşe Kulin, Veda adlı eserinde Osmanlı’nın son dönemlerinde yaşayan bir adamın ve ailesinin hayat öyküsünü anlatmıştır. Dört eserlik bir seri olan ve ilk ikisi olan Veda ve Umut eserleri Osmanlı ' nın son zamanlarında yaşanan bir ailenin durumu, düşüncesi hakkındadır. Eser bir olay örgüsü niteliğinde olduğu için sıkılmadan okuyabilirsiniz. Yazarın bazı yerlerde kendi duygu ve düşüncelerini de katarak ele aldığı bu eserini tavsiye ederim. Iyi okumalar. (Yusuf)

Bir solukta okudum resmen. Bir kitap insanı içine bu denli çekemez. Mükemmel bir anlatıma sahip. Her sayfada yazarın gözyaşlarını hissettim sanki ve kitap okuma iştahımı kabartmış durumda. (Mısra)

Ayşe Kulin, Osmanlı İmparatorluğu'nun son günlerinde, işgal altındaki İstanbul'da bir konakta yaşananları anlatıyor bu kez. Son Maliye Nazırı ve ailesi aracılığıyla o dönemin resmini çizen Veda, çökmekte olan bir tarih ile yeni bir gelecek arayan Milliciler arasında sıkışan o dönem Osmanlı aydınının da öyküsü dile getiriyor. Ahmet Reşat, Behice, Saraylı Hanım, Kemal, Mehpare, Leman, Sabahat, Suat Mahir Bey, Halim neşe ile okundunuz. (Tuğba YILDIRIM)

Kitabın Yazarı Ayşe Kulin Kimdir?

Kaleme aldığı biyografik eserleri ve romanlarıyla çok okunan yazarlardan biri olmuş ve birçok ödül kazanmıştır. Üslubundaki akıcılık ve yalınlıkla büyük övgü alan yazarın öykü ve kitapları senaryolaştırılıp beyazperdeye aktarıldı. Arnavutköy Amerikan Kız Koleji Edebiyat bölümünü bitirdi. Çeşitli gazete ve dergilerde editör ve muhabir olarak çalıştı. Uzun yıllar televizyon, reklam ve sinema filmlerinde sahne yapımcısı, sanat yönetmeni ve senarist olarak görev yaptı.

Öykülerden oluşan ilk kitabı Güneşe Dön Yüzünü 1984 yılında yayımlandı. Bu kitaptaki Gülizar adlı öyküyü, Kırık Bebek adıyla senaryolaştırdı ve bu filmi 1986 yılında Kültür Bakanlığı Ödülü'nü kazandı. Kulin, 1986'da sahne yapımcılığını ve sanat yönetmenliğini üstlendiği Ayaşlı ve Kiracıları adlı dizideki çalışmasıyla Tiyatro Yazarları Derneği'nin En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü'nü kazandı, 1996 yılında Münir Nureddin Selçuk'un yaşam öyküsünün anlatıldığı Bir Tatlı Huzur adlı kitabı yayınlandı. Aynı yıl, Foto Sabah Resimleri adlı öyküsü Haldun Taner Öykü Ödülü'nü, bir yıl sonra aynı kitabı Sait Faik Hikâye Armağanı'nı kazandı.

1997'de yayınlanan ve Aylin Devrimel'in hayatını konu alan Adı: Aylin adlı kitabı ile, İstanbul İletişim Fakültesi tarafından yılın yazarı seçildi. Bu kitap yazarın çok geniş kitleler tarafından tanınmasını sağladı. 1998 yılında Geniş Zamanlar adlı öykü kitabı, 1999'da İletişim Fakültesi tarafından yılın romanı seçilmiş olan Sevdalinka ve 2000'de yine bir biyografik roman olan ve Füreya Koral'ın hayatını aktardığı Füreya yayınlandı.

Ayşe Kulin, 2001 yılında yayımlanan Köprü isimli romanı ile Türkiye'nin doğu illerinde yaşanan dramın kökenleri ve cumhuriyet tarihi içindeki nedenlerini ele aldı. Bu romanı, 2006 ve 2008 yılları arasında Star TV'de aynı isimle dizi olarak yayınlandı. Yine 2002 yılında yayınlanan Nefes Nefese isimli romanı ile İkinci Dünya Savaşı sırasında yüzlerce Yahudi'yi soykırımdan kurtaran Türk diplomatlarının kahramanlıklarını bir aşk öyküsü ile birlikte işliyor. Nefes Nefese romanı toplamda 34 ülkede yayınlandı. Ayrıca Ayşe Kulin bu romanıyla İtalya'da verilen Premio Roma Ödülleri'nde finale kalan beş yazardan biri oldu. Geniş Zamanlar adlı öykü kitabı, 2007 yılında Star TV'de aynı adla dizi olarak yayınlandı.

2004 yılında yazdığı Gece Sesleri romanı, aynı adla televizyona uyarlanarak 2008 ve 2009 yılları arasında Show TV'de yayınlandı. Yine 2009 yılında yazdığı Tek ve Tek Başına Türkan adlı Biyografik romanı, aynı adla televizyona uyarlanarak 2010 ve 2011 yılında arasında Kanal D'de yayınlandı.

2007 yılının Kasım ayında UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi oldu. 2008 yılında yazdığı Veda romanı, aynı adla televizyona uyarlanarak 2012 yılında Kanal D'de yayınlandı.

İtalyancaya çevrilen Nefes Nefese adlı romanı, 2016'da İtalya'nın en prestijli roman ödüllerinden Premio Roma'da en iyi yabancı roman dalında ödüle layık görüldü.

Ayşe Kulin Kitapları - Eserleri

  • Köprü
  • Türkan
  • Bora'nın Kitabı
  • Gizli Anların Yolcusu
  • Adı: Aylin
  • Sevdalinka

  • Füreya
  • Güneşe Dön Yüzünü
  • Nefes Nefese
  • Umut
  • Gece Sesleri
  • İçimde Kızıl Bir Gül Gibi
  • Veda

  • Sit Nene'nin Masalları
  • Bir Tatlı Huzur
  • Foto Sabah Resimleri
  • Hayat - Dürbünümde Kırk Sene (1941-1964)
  • Hüzün - Dürbünümde Kırk Sene (1964-1983)
  • Geniş Zamanlar
  • Bir Gün

  • Bir Varmış Bir Yokmuş
  • Dönüş
  • Kardelenler: Çağdaş Türkiye'nin Çağdaş Kızları
  • Hayal
  • Babama
  • Sessiz Öyküler
  • Handan

  • Tutsak Güneş
  • Taş Duvar Açık Pencere
  • Saklı Şiirler
  • Kanadı Kırık Kuşlar
  • Kördüğüm
  • Son
  • Her Yerde Kan Var

  • Dönüş
  • Hayat
  • Hazan
  • Taksiii

Ayşe Kulin Alıntıları - Sözleri

  • "Kimi değiştirmemişti ki zaman?" (Sevdalinka)
  • Yalan giderek büyüyen bir canavara dönüşür, dallanır budaklanır, içinden taşar... Sakın yalan söyleme. (Sessiz Öyküler)
  • Kin zehirler insanı. (Tutsak Güneş)
  • "Neredeydi adalet?.." "Bu insanlar nasıl serbest kalmıştı?.." (Bir Varmış Bir Yokmuş)
  • Sen nereden bilebilirsin ki benim ruh halimi! Ben bu hale gelene kadar nerelerden geçtim, ne bilirsin sen? (Geniş Zamanlar)
  • Yeter ki isteyelim, eğitim alalım ve çok çalışalım. Bir yerlere, hatta istediğimiz yere varmamamız için hiçbir neden yok! (Kardelenler: Çağdaş Türkiye'nin Çağdaş Kızları)

  • Savaş insana her şeyi öğretir. Bir de barış içinde yaşamayı öğretse, keşke. (Sevdalinka)
  • Biz anlaşabiliriz. Biz anlaşmaya mecburuz. (Bir Gün)
  • ...kendine acımaya vaktin yok, yürü git, önemli işlerinin peşinden... (Tutsak Güneş)
  • Yaşam buydu. Gerçekleşmeyen beklentilerdi. (Foto Sabah Resimleri)
  • Demek içimdeki fırtınayı yüzüme aksettirmiyorum, çok iyi! (Her Yerde Kan Var)
  • Para icat edildiği andan itibaren yeryüzünde inançla, ahlakla, adaletle kısacası iyi ve güzel her şeyle sıkı bir rekabet halindeydi ve çoğu zaman da yarışı kazanan para oluyordu, ne yazık ki! (Taksiii)
  • ... bence "üstün insan," ezen öldüren kumandan değil, yücelten, kurtaran, yaşatan hekimdir! (Türkan)

  • "İnsanlar kaldıramayacakları acıları hatırlamak istemedikleri zaman bilinçaltına itiyorlar,hiç olmamış gibi yapabiliyorlar." (Dönüş)
  • "Ayıp bir şey değil ki, meme herkeste var." (Hayal)
  • Tuhaf bir ülkeydi benim memleketim. Birilerinin başı mutlaka dertte oluyordu. Memleketin tüm insanlarının dertsiz tasasız yaşayabilecekleri bir günün güneşi henüz doğmamıştı bu topraklarda! (Hayat)
  • "...aşktan da üstün olan şefkat ve milli hisler vardır,'' diye yazmışım. Son nefesime yakınken dahi aynı şekilde düşündüğüme göre, hak etmemişim aşkı ben! Ee, ben hak etmeyince, Allah da vermemiş elbette! (Türkan)
  • Ben yanlış zamanda yanlış yerde doğmuşum. (Bir Gün)
  • "Sana beyaz keten örtülü sofralar kuramam memleket gibi esir ve yoksuldur odam." (İçimde Kızıl Bir Gül Gibi)
  • "Beraber gülebildiğim insanlara içim hemen ısınır." (Kördüğüm)

Yorum Yaz