Ya Evde Yoksan - Cemal Safi Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Ya Evde Yoksan kimin eseri? Ya Evde Yoksan kitabının yazarı kimdir? Ya Evde Yoksan konusu ve anafikri nedir? Ya Evde Yoksan kitabı ne anlatıyor? Ya Evde Yoksan PDF indirme linki var mı? Ya Evde Yoksan kitabının yazarı Cemal Safi kimdir? İşte Ya Evde Yoksan kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Cemal Safi
Yayın Evi: Cemal Safi Yayını
İSBN: 9789944512541
Sayfa Sayısı: 324
Ya Evde Yoksan Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Cemal Safi deyince durmak lazım... Cemal Safi soyadı gibi saf bir şiir adamı, edebiyat adamı ve insanı büyüleyen gerçek bir söz büyücüsü... Şiirlerini bestelemek çok zor. Çünkü o güçlü ifadeleri bozarım diyekorkuyor insan...
Sevgili Cemal Safi edebiyatımızdaki gelmiş geçmiş tüm değerler arasında en ön .safta yerini almış, yaşayan bir efsane... Orhan Gencebay
Üzerinize yüklenen görsel çılgınlık ve gülünçlük içinde kazara şarkınınsözlerine kulak verirseniz fena şaşırırsınız, başınız döner. Müthiş etkili, şarkının ağır, gerçekçi ve hüzünlü sözleri arasındaki uçurum sarsar insanı. Hala o şarkıda tutukluyum! Kahkahaların arasından yükselen o ağır hüzün bulutunda asılı kaldım sanki! "Ya evde yoksan"ı evde, arabada dinledim... Şiir Cemal Safi'nindi...
Haşmet Babaoğlu
Okuyucularımızın oylarıyla, yûm en sevilen şarkısı seçilen "Vurgun"un söz yazarı Cemal Safi ve bestecisi Selçuk Tekay, birlikte objektiflere poz verdiler. Muhteşem törenin sonunda renkten renge boyanan sahnede tüm besteci ve söz yazarları bir arada "Vurgun"u söylediler.
Ya Evde Yoksan Alıntıları - Sözleri
- Asabiyim, asiyim.. Sensiz kaba sabayım..
- Kadınlar duyduklarına aşık olur, Erkeklerse gördüklerine O yüzden kadınlar makyaj yapar, Erkekler ise yalan söyler
- Yıldızlara baktırdım, fallara çıkmıyorsun. Seni görmem imkansız rüyalarım olmasa. Pencereden bakmıyor, yollara çıkmıyorsun; Seni görmem imkânsız rüyalarım olmasa…
- Duydum ki vefasız incinip küsmüş. Kırılsa ne yazar, kırılmasa ne?
- Sana gönül vermemek, seni sevmemek israf!…
- Aşkınla ne garip hallere düştüm! Her şeyim tamamdı bir sendin noksan! Yağmur yaş demeden yollara düştüm, İçim ürperiyor ya evde yoksan!…
- Ne kadar olursa olsun zahmeti O denli bilinir aşkın kıymeti.
- Var mı beni içinizde tanıyan? Yaşanmadan çözülmeyen sır benim. Kalmasa da şöhretimi duymayan, Kimliğimi tarif etmek zor benim... .
- Adımı aklına yazamazsın sen, Ben küçük şeylere layık değilim.
Ya Evde Yoksan İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Benim için şair sıfatının en yakıştığı isimdir Cemal Safi, bu yüzden fazla söze gerek olmadığını ve onun kaleminden çıkan şiirleri okumayanların çok şey kaçırdığını söyleyebilirim sadece. (Çağla Deniz Bülbül)
Arabeskin Gerçek Babası Cemal Safi..: Arabeskin gerçek babası Cemal Safi.. Bilenler bilir de bilmeyenler bir şairin arabeskle ne alakası olabilir diye düşünebilir. Anlatalım. https://okunmuskutuphane.blogspot.com Rahmetli Cemal Safi bildiğim kadarıyla Orhan Gencebay ile yakın dosttu. Bu dostluk Cemal Safi şiirlerinin Orhan Gencebay tarafından bestelenip dillerimize düşmesiyle taçlandı diyebilirim. Vurgun şiiri başta olmak üzere birçok şiiri bestelenmiş şairimizin. Benim favorim Vurgun şiiridir/şarkısıdır. Dinlemeniz şiddetle tavsiye olunur. Peki o kadar şair arasında arabesk müzik dünyamız neden Cemal Safi'ye takılı kalmıştır. Bunun cevabını vermek benim açımdan çok zor. Şiirleri iyi irdelemek lazım, Cemal Safi'yi iyi anlamak lazım. Cemal Safi kötü bir şairdi de şiirleri genelde arabesk dünyasının dikkatini çekti desem.. Değil. Tek Hece gibi bir şiiri yazmış bir şair nasıl kötü bir şair olabilir ki. Okurken tüylerinizi diken diken eden bu şiir kesinlikle vasat bir şairin kaleminden çıkamaz. Peki diğer şiirlere baktığınızda neden tüylerimiz diken diken olmuyor? Bence bu bir seçim meselesi. Cemal Safi bence çoğu insan tarafından büyük bir şair olarak nitelendirilmese de böyle olmamayı o kendi seçmiş. O büyük şair olarak anılmayı değil arabesk dünyanın gizli kralı olmayı seçmiş. Başarılı da olmuş. Bu sözlerimden kitabın tamamı ile ilgili kötüdür yorumu da çıkmasın. Elbette bir çok şiir Tek Hece şiirinde olduğu gibi tüylerimi diken diken etmiştir. Fakat bunların çok sayıda olduğunu söyleyemem. Diğer şiirlerdeki kusur nedir? Haddim değil ama mana derinliği ve söz güzelliği biraz eksik kalmış. Kafiyeli, ölçülü şiirler tamam ama mısralar ruha dokunamıyorsa bunların ne önemi var ki. İşte bu şekilde olan şiirler -ki bunlar çok sayıda- bu kitabı okumamı zorlaştırdı. Rahmetlinin arkasından konuşmak gibi olacak ama şunu da Cemal Safi okuyacaklara söylemeden edemem. Cemal Safi sağlığında biraz çapkın bir adammış. Gittim, görmedim ama okudum kardeşim. Kitabın içinde kaç güzele yazılmış şiirler var inanın hatırlamıyorum. O kadar çok yani. Mesele tam bu da değil. Güzellere güzellemeler yazılmış da güzellerin her yerini en ince ayrıntısına kadar da bilmesek olurdu. Atıyorum bir esmer güzelinin vücudunun nasıl göründüğünü az çok hayal edebiliyorum ilgili şiiri okuyunca. Fazla ayrıntı manayı öldürüyor. Belki de bu yüzden Cemal Safi Milli Eğitim Bakanlığı'nın edebiyat kitaplarında pek rastlayamayacağımız şairlerden. Ama adamlar da haklı hani. Eğer bir Cemal Safi şiirini olur da eşinize, kız arkadaşınıza gönderecek olursanız veya okuyacak olursanız aman diyeyim şiirin tamamını bir güzel gözden geçirin. Sonra kafanıza terlik, kitap vs. yemeyin. Tecrübeyle sabittir :) Velhasıl Cemal Safi'yi Vurgun ve Tek Hece isimli şiirleriyle anarım ve anacağım. İyi okumalar. Diğer şiir kitabı incelemelerim için https://okunmuskutuphane.blogspot.com/search/label/%C5%9Fiir%20kitaplar%C4%B1 (OKUNMUŞ KÜTÜPHANE)
Ya Evde Yoksan PDF indirme linki var mı?
Cemal Safi - Ya Evde Yoksan kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Ya Evde Yoksan PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Cemal Safi Kimdir?
Cemal Safi 1938 yılında Samsun'da doğdu. Babası merhum Mehmet Safi, annesi merhume Ayşe Safi'di. Öğrenimine Sakarya İlkokulu'nda başladı. Samsun Sanat Okulu' nun Torna Tesviye bölümünden mezun oldu. 1959 yılında ailesiyle Ankara' ya taşındı. 1971 yılına kadar o dönemde sahibi oldukları Büyük Otel' de babasının yanında çalıştı.
Cemal Safi evli ve üç çocuk babasıdır. İlk şiirlerini Orhan Gencebay besteledi. 1990 yılında, Rüyalarım Olmasa, 1991 yılında, Vurgun adlı bestelerin güftekarı olarak iki yıl art arda yılın şairi seçildi. 1990 yılında müzikli bir şiir kasedi çıkardı.Türk Dil Kurumu tarafından Türkçeyi en etkin ve güzel kullanan şair olarak ödüllendirildi.
Eminescu madalyası başta olmak üzere defalarca Hürriyet'in Altın Kelebek, Milliyet'in Yılın En Sevilen Şarkıları birincilik ödülleri ile TRT'nin Yılın Şair'i gibi sayısız ödüle layık görüldü.
Şair, yaz aylarını geçirmekte olduğu Akçay'da her yıl Akçay Şairler ve Bestekârlar Festivali'ni organize etmiştir. Tek Hece - Aşk şiirleri ile tanınmaktadır.Rüyalarım Olmasa ve Vurgun adlı şiirleriyle 1990 ve 1991’de yılın şairi seçildi. Her yıl Akçay Şairler ve Bestekarlar Şenliğini düzenleyerek şiire olan katkısını sürdürmektedir. Şiirlerinin bir bölümünü topladığı, Vurgun (1978), Sende Kalmış (2000) ve Kıyamete Kırk Kala (2002) ve Ya Evde Yoksan (2008) adlı kitapları yayımlandı.
17 Nisan tarihinde Ankara'da vefat etmiştir.
Cemal Safi Kitapları - Eserleri
- Ya Evde Yoksan
- Vurgun
- Sende Kalmış
- Kıyamete Kırk Kala
Cemal Safi Alıntıları - Sözleri
- Nutkuna sığmazsın hiçbir lisanın Yazamaz şair-i azamlar seni Pabucu damdaydı Mona Lisa’nın Keşfedebilseydi ressamlar seni.. (Kıyamete Kırk Kala)
- "sen yüzüme gül yeter, bırak bahtım gülmesin" (Kıyamete Kırk Kala)
- Ne kadar olursa olsun zahmeti O denli bilinir aşkın kıymeti. (Ya Evde Yoksan)
- Ben de bir zamanlar sevildim amma Senin ki düpedüz vurgun sayılır!.. (Vurgun)
- Duydum ki vefasız incinip küsmüş. Kırılsa ne yazar, kırılmasa ne? (Ya Evde Yoksan)
- Sabit hayalini çek gözlerimden Çıkart şu resmini sök gözlerimden Vefasız aşkını dök gözlerimden Afet görülmesin selimden öte... (Sende Kalmış)
- Kaçıncı kalbimi kırıp gidişin, aldığın vebali, günahı düşün.. Adımı Mecnun'dan beter edişin, Leyla'dan daha çok yakışmış sana.. Bir gece aklına delin düşmedi, yaktığın ateşe külün düşmedi, yıllardır insafa yolun düşmedi; Merhamet ne kadar yokuşmuş sana.. (Vurgun)
- Aynalarda kendimi göresim sende kalmış ... (Sende Kalmış)
- Aşkınla ne garip hallere düştüm! Her şeyim tamamdı bir sendin noksan! Yağmur yaş demeden yollara düştüm, İçim ürperiyor ya evde yoksan!… (Ya Evde Yoksan)
- ... Ne vuslatın ne hasretin, Dayanılmaz değil artık... . . Sana olan susuzluğum, Dayanılmaz değil artık... (Vurgun)
- Yıldızlara baktırdım, fallara çıkmıyorsun. Seni görmem imkansız rüyalarım olmasa. Pencereden bakmıyor, yollara çıkmıyorsun; Seni görmem imkânsız rüyalarım olmasa… (Ya Evde Yoksan)
- Asabiyim, asiyim.. Sensiz kaba sabayım.. (Ya Evde Yoksan)
- Bu kadar yakmazdı bir kurşun bile İçimi dağladın ey yüzü mahım Uykumu çaldığın bakışın ile Dönmemek üzere gitti sabahım.. (Kıyamete Kırk Kala)
- Âlem duydu âvazımı, Küfre yordu niyazımı Musallada namazımı Kılacak kul bırakmadın... (Vurgun)
- Ozanız Yunus'un özü var bizde Molla Kasım'ların gözü var bizde Nar'ı Cehennemin közü var bizde Bolu'nun Mengen'in çırası değil (Kıyamete Kırk Kala)
- Ben sana menzil değil sadece bir uğraktım Mutluluk aracını beklediğin duraktım Hüsranı göze alıp giden bakışlarına Gözyaşımla yazdığım adresimi bıraktım.. (Kıyamete Kırk Kala)
- "Bir demet hercai çiçek uğruna, Ağlarsın kırdığın gülleri bilsen..." (Sende Kalmış)
- Adımı aklına yazamazsın sen, Ben küçük şeylere layık değilim. (Ya Evde Yoksan)
- Hele bir derdim var hepsinden yaman Aman sen işitme sen duyma aman Kolunda birini gördüğüm zaman Kalbimde kan değil zulüm dolanır (Sende Kalmış)
- Sen küsüp giderken bir çift sözüme Sessizce karşıma çıktı yalnızlık. (Vurgun)